jednym kawałku. Polecam i gwarantuje, że jeśli je upieczecie nie będzie to wasza pierwsza i ostatnia blaszka. Toscakaka czyli skandynawskie ciasto z migdałami Składniki: 3 jajka 110 g drobnego cukru trzcinowego pół łyżeczki aromatu lub ekstraktu z wanilii 110 g mąki pszennej 60 g mąki migdałowej lub zielonych migdałów 1 łyżeczka proszku do pieczenia 75 g masła 80 ml maślanki(...)Pralina: 90 g masła 110 g cukru trzcinowego 200 g migdałów w płatkach 50 ml mleka (używam mleka skondensowanego) pół łyżeczki soli pół łyżeczki aromatu lub ekstraktu z wanilii Przygotowanie: Wszystkie składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę pszenną, proszek do pieczenia i sól przesiewamy. Masło rozpuszczamy i odstawiamy do przestygnięcia. Jajka ucieramy dokładnie z cukrem
Mania Gotowaniaminut. Szarlotka jest pyszna zarówno na ciepło jak i zimno. Polecam! Migdałowa szarlotka sypana S kładniki: 3/4 szklanki mąki pszennej ½ szklanki startych migdałów 1 szklanka brązowego cukru 1 szklanka kaszy manny 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia kilka kropel ekstraktu migdałowego, aromatu lub ewentualnie cukier migdałowy 100 g płatków migdałowych 1,5 kg kwaśnych jabłek 1 łyżeczka(...)cynamonu 180 g masła Przygotowanie: Masło wkładamy do zamrażarki na 20 minut. Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Doprawiamy cynamonem. Mąkę, cukier, kaszę, aromat i proszek mieszamy w misce i dzielimy na 3 części. Do ostatniej dodajemy płatki migdałowe. Tortownicę o średnicy 24 cm wykładamy papierem do pieczenia, a boki smarujemy masłem. Na dno formy wysypujemy jedną
Mania Gotowaniazdobienia. Tradycyjne świąteczne kruche ciasteczka Składniki: 400 g mąki pszennej tortowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 200 g chłodnego masła 4 żółtka 1 łyżka śmietany 1/2 szklanki cukru pudru 1 łyżka cukru waniliowego 1/2 laski wanilii Dodatkowo: 200 g marmolady lub powideł posypki do ozdobienia polewa lub lukier dowolne foremki do ciastek Przygotowanie: Mąkę przesiewamy przez sito, mieszamy(...)proszkiem do pieczenia oraz cukrami i wanilią. Dodajemy pokrojone w kostkę masło i wszystko siekamy nożem na drobne kawałeczki. Można również składniki umieścić w misie miksera i rozdrabniać mieszadłem, aż masa zacznie przypominać okruszki. Następnie dodajemy żółtka i śmietanę. Szybko zagniatamy ciasto, aby nie straciło swojej kruchości. Ciasto chowamy do lodówki, na około 2 godziny. Jeśli
Mania Gotowaniajasnego 1 łyżeczka czosnku granulowanego pieprz 1 ząbek czosnku ½ papryczki chilli oliwa z oliwek Sos śliwkowy: 1/2 szklanki powideł śliwkowych 4-5 śliwek suszonych 2 łyżki wody 1 łyżka cukru trzcinowego 2 łyżki octu winnego 2-3 łyżki sosu sojowego Pomidorki koktajlowe: 1 opakowanie pomidorków koktajlowych 1 łyżka cukru trzcinowego 2 łyżki octu balsamicznego 2 łyżki oliwy z oliwek(...)polędwiczkę w naczyniu żaroodpornym nasmarowanym oliwą. Polewamy mięso pozostałą po smażeniu marynatą z tłuszczem. Pieczemy 15 minut w 200 stopniach. Przygotowujemy sos. Do rondelka dodajemy powidła, 3 łyżki wody, cukier, sos sojowy. Mieszamy i podgrzewamy na małym ogniu. Dodajemy pokrojone w drobną kosteczkę śliwki i ocet winny. Podgrzewamy sos do zagotowania, następnie dusimy jeszcze 3-4 minuty. Pomidorki przekładamy
Mania Gotowaniaciasto. Ciasto wyszło mi dość niskie, i następnym razem na pewno użyję mniejszej tortownicy lub podwoję proporcję. Ciasto bezowo-migdałowe z białą czekoladą Składniki: 5 białek 50 g drobnego cukru 150 g białej czekolady 150 g płatków migdałowych 3 łyżki zmielonych migdałów 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka soku z cytryny skórka otarta z ½ cytryny Krem jogurtowy: 150 g serka(...)mascarpone 70 ml jogurtu greckiego 3 łyżki cukru pudru skórka otarta z ½ cytryny ½ łyżeczki żelatyny fix rozpuszczonej w 1 łyżce wody Przygotowanie: Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Białka ubijamy na sztywno, pod koniec ubijania dodajemy partiami cukier, cały czas ubijając. Skórkę z cytryny wyparzamy. Dodajemy do masy białkowej pozostałe składniki i delikatnie wszystko mieszamy. Formę o średnicy 20 centymetrów
Mania Gotowaniapolecam wszystkim miłośnikom czekolady!! Ciasteczka intensywnie czekoladowe Składniki: 200 g gorzkiej czekolady 50 g masła 150 g mąki 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 2 jajka 150 g cukru 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii Przygotowanie Masło oraz czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Odstawiamy do przestygnięcia. Mąkę mieszamy z solą i proszkiem do pieczenia. Białka oddzielamy od żółtek. Ubijamy(...)sztywno, dodając pod koniec partiami cukier. Masa ma być lśniąca, jest to znak, że cukier się rozpuścił. Do ubitych białej dodajemy żółtka i ekstrakt z wanilii oraz masę czekoladową, miksujemy na niskich obrotach. Mąkę wsypujemy do masy czekoladowej, miksujemy chwile, do połączenia składników. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Nakładamy łyżką masę w około 2 centymetrowych odstępach. Pieczemy około
Mania GotowaniaCake z glazurą wiśniową Składniki: 230 g masła 250 g gorzkiej czekolady (używam 100 mlecznej 150 gorzkiej) 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej 150 ml wody 200 g cukru trzcinowego 300 g mąki 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 70 g kakao 4 jajka 150 ml kefiru lub jogurtu naturalnego 2 łyżki oleju(...)łyżki cukru waniliowego 200 g wiśni z kompoty (około ½ dużego słoika) Polewa: 200 g dżemu wiśniowego ½ słoika wiśni z kompoty 2-3 łyżki kompotu z wiśni 1 łyżeczka żelatyny fix Przygotowanie: W rondelku rozpuszczamy masło oraz czekoladę, dodajemy wodę i kawę rozpuszczalną. Podgrzewać na małym ogniu do uzyskania gładkiej konsystencji. Odstawiamy do ostygnięcia. W misce mieszamy suche
Mania Gotowaniazdaniem na ich smak. Przy przygotowaniu ciasta można naprawdę wyzwolić swoje wszystkie emocje, więc polecam wszystkim na odstresowanie J Tradycyjne faworki Składniki: 1,5 szklanki mąki 1 opakowanie cukru waniliowego 1 łyżka cukru pudru 1 łyżka oleju 1 łyżka octu winnego szczypta soli 2 jajka 3 łyżki śmietany Dodatkowo: mąka do podsypania stolnicy 2 opakowania smalcu cukier puder Przygotowanie
Mania Gotowaniaowsianą kruszonką Składniki: 2 jajka 300 ml mleka 1 łyżka ekstraktu z wanilii lub kilka kropel aromatu waniliowego 350 g mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 200 g cukru trzcinowego 150 g wiórek kokosowych 80 g masła około 2 szklanki wiśni bez pestek Kruszonka: 100 g płatków owsianych górskich lub błyskawicznych 20 g płatków migdałowych 20 g mąki krupczatki(...)mąki migdałowej 70 g roztopionego masła 50 g cukru Przygotowanie: Wszystkie składniki na kruszonkę łączymy ze sobą. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Tortownicę o średnicy 23 cm wykładamy papierem do pieczenia. Masło roztapiamy i odstawiamy aby ostygło. Jajka ubijamy z cukrem na białą pianę. Dodajemy wanilię i mleko. Mąkę przesiewamy, łączymy ją z kokosem i proszkiem do pieczenia. Suche składniki
Mania Gotowaniawiśniami w czekoladzie Składniki: Spód: około 450 g ciastek digestive w czekoladzie 50 g masła Masa serowa: 1 kg sera na serniki 250 g sera mascarpone ¾ szklanki drobnego cukru trzcinowego 1 opakowanie cukru waniliowego 1 opakowanie budyniu waniliowego 5 jajek 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii lub aromatu waniliowego Wierzch: 150 g czekolady mlecznej lub gorzkiej około(...)blaszki. Wkładamy do lodówki na około 30 minut. Piekarnik nagrzewamy do 150 stopni. Przygotowujemy masę serową. Sery przekładamy do misy miksera. Miksujemy na wolnych obrotach. Dodajemy budyń, aromat i cukry. Miksujemy. Na końcu dodajemy kolejno jajka, cały czas miksując. Mieszamy wszystko do momentu, aż jajka połączą się dobrze z masą. Masę wylewamy na ciasteczkowy spód. Wkładamy do piekarnika i pieczemy
Mania Gotowaniagram otrębów owsianych (zmielonych na pył) 1/2 szklanka mąki (pszennej lub pełnoziarnistej) 1/2 szklanki mąki owsianej 3 łyżki mąki migdałowej 3 łyżki masła pół łyżeczki sody ½ szklanki trzcinowego cukru lub słodzik ½ laski wanilii 2 żółtka 1 jajko jogurt naturalny (opcjonalnie) J abłka: 1 kg jabłek 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2-3 łyżki wody ½ laski wanilii cynamon słodzik lub cukier(...)wypełniło dno. Podpiekamy przez około 15-20 minut, aż się zarumieni. Jabłka obieramy, kroimy w kostkę i podsmażamy w dużym garnku. Jabłka maja pozostać w kawałkach. Dodajemy cukier, wanilię i cynamonu do smaku. Mąkę ziemniaczaną rozprowadzamy w szklance z odrobiną wody. Dodajemy do jabłek i przez chwile gotujemy. Przygotowujemy kruszonkę. Do pozostałego ciasta dodajemy płatki owsiane, mąkę migdałową oraz płatki
Mania Gotowaniaborówkami i białą czekoladą Składniki: 1 i 2/3 szklanki mąki 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki soli 120 g miękkiego masła 2/3 szklanki cukru 2 duże jajka 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 3/4 szklanki kwaśnej śmietany 1,5 szklanki borówek 100 g białej czekolady Przygotowanie: Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni. Mąkę przesiewamy. W jednym(...)naczyniu mieszamy wszystkie składniki suche oprócz cukru (mąkę, proszek, sodę, sól). Masło ucieramy z cukrem na jasną, puszystą masę. Dodajemy jajka oraz wanilię. Ucieramy do połączenia się składników. Mikser przestawiamy na jak najniższe obroty i do masy maślano-jajecznej dodajemy na przemian suche składniki oraz śmietanę. Czekoladę siekamy na mniejsze kawałeczki. Do ciasta dodajemy borówki oraz czekoladę. Blaszkę
Mania GotowaniaBiała herbata brzoskwinia naktarynka to jedna z moich ulubionych ze sklepu Skworcu. Na ciepło jest pyszna, na zimno mocno orzeźwia. Ja pijam herbaty bez cukru. Na zimno bez cukru jest lekko gorzkawa w smaku, ale spokojnie, można ją dosłodzić. Czym? Cukrem białym zwykłym lub wybrać zdrowszy z tego samego sklepu, z którego miałam już do czynienia z palmowym, kokosowym
Blondynka Gotujeprawda?) Dziś marcepanowy, pyszny placek. U nas zniknął jak tylko wystygł. Polecam to słodko-kwaśne letnie ciasto Składniki: Ciasto: ~ 400 g marcepanu ~ 100 g masła ~ 50 g cukru ~ 3 jaja ~ 150 g maki ~ 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia Ponadto : ~ 250 g mieszanych owoców jagodowych ( ja wykorzystałam, maliny, porzeczki, truskawki i... wiśnie ;)-wiem(...)jagodowy owoc, ale pasuje do ciasta) Marcepan ścieramy na tarce ( duże oczka). Masło ucieramy z cukrem, tak aby powstał puszysty krem, po czym kolejno dodajemy, jaja , a na samym końcu marcepan , chwilkę mieszamy, tylko tak aby lekko się wszystko połączyło . (Produkty powinny być w tej samej temperaturze, krem się nie zważy). Mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia dodajemy porcjami
Farmażonyskórką pomarańczową, cytrynową. Możecie pozostawić bez dodatków - sama marmolada jabłkowa. Możecie zrobić ją z dodatkiem płatków róży - czyli tak jak ja. Składniki: * 2 kg przecieru z jabłek * 1 kg cukru * płatki róży ( ja użyłam płatków jakie zostały mi z przygotowywania syropu ) Wykonanie: Przed przystąpieniem do gotowania marmolady, musimy przygotować przecier jabłkowy. Wybieramy jabłka zdrowe, nie obite. Ewentualne skazy wykrawamy(...)odrobinę wody, wrzucamy pokrojone jabłka i dusimy, aż owoce się rozpadną. Rozgotowane jabłka przecieramy przez sito. Pozyskany przecier ważymy. Na każdy 1 kg przecieru dodajemy 0,5 kg cukru. Przecier z jabłek nieco odparowujemy, dosypujemy cukier i przystępujemy do wysmażania marmolady. Smażenie to proces dość długi i mozolny, ponieważ ani na chwilę nie wolno odejść od garnka. Marmolada bardzo łatwo
kolorowotorcikowo