co zrobic z melonem - 395 przepisów (strona:18/27)

ORZEŹWIAJĄCY KOKTAJL OWOCOWY 166

świętuję pysznym koktajlem. Może nie do końca z mleka, bo z jogurtu, ale to też w końcu produkt mleczny. SKŁADNIKI: 500 ml. jogurtu naturalnego 1 szklanka truskawek 1 szklanka melona miodowego 1/2 szklanka malin 1 łyżki cukru (opcjonalnie) A jak o zrobić: Owoce przełożyć do wysokiego naczynia i przy użyciu blendera rozdrobnić je. Dodać jogurt i całość jeszcze raz dokładnie

Kuchnia w opałach
Alkohole i napoje 244

bitą śmietaną Pomarańczowe zauroczenie Lemoniada truskawkowa Niebieski shot Wzburzony ocean shot Zielono mi - shot Pomarańczowy shot Likier piernikowy Sok z czarnego bzu Smoothie arbuzowe z limonką Mrożona herbata melon mint Smoothie brzoskwiniowo borówkowe Herbata miętowo cytrynowa

Ala piecze i gotuje
Ziemniaki w mundurkach z aromatycznym farszem z indyka z szybkowaru 242

ziemniaków) 350 ml zimnej wody do gotowania Przygotowanie ułóż każdy ziemniak poziomo i zetnij wierzchołek z odrobiną miąższu, jak na zdjęciach poniżej gałkownicą do lodów lub łyżką do melona (mają ostre krawędzie i znacznie lepiej wycina się nimi miąższ jak łyżką) wydrąż każdy ziemniak, usuwając około połowę miąższu tak przygotowane ziemniaki napełnij farszem, farsz

Szybko Szybkowar
Galaretka dyniowo - pomarańczowa 203

zrobię eksperyment i przygotuję galaretkę dyniową. Wyszła bardzo smaczna, lekko słodka i bardzo orzeźwiająca. Polecam spróbować każdemu, kto lubi domowe desery pozbawione chemii niewiadomego pochodzenia. W smaku bardzo przypomina melona. Potrzebne nam (na 2 porcje): - szklanka soku odsączonego z puree z dyni - sok z jednej sporej pomarańczy - 1 łyżeczka brązowego cukru - 3 łyżeczki żelatyny Przygotowanie:  Sok z dyni mieszamy

W poszukiwaniu inspiracji
Dieta aztecka i odchudzająca moc nasion Chia :) 158

mieście, mamy co prawda kilka sklepów, jednak nie posiadają one w ofercie wymaganych produktów do diety. Po trzecie nie ma co ukrywać, że produkty takie jak: borówki amerykańskie, jarmuż, melon miodowy, mleko migdałowe, orzechy macadamia, woda kokosowa nie należą do tanich rzeczy :( - a są one podstawą niektórych smoothie w I i II fazie. Dlatego na dłuższą metę wiem

Zdrowie na języku :P
Sałatka z truskawkami, prosciutto i redukcją balsamiczną 202

balsamiczną. Połączenie świeżych truskawek ze słodko-kwaśną redukcją balsamiczną dało znakomity popis zarówno wizualny jak i smakowy. Natomiast szynka prosciutto świetnie się komponuje z takimi owocami jak truskawki czy melon. Do tego niezastąpiona "dziewica"-oliwa i świeżo starte płatki grana padano. Wszystko świeże i w harmonijnym szyku. Koniecznie musicie spróbować tego przepisu. Bo sałatka nie musi być zawsze warzywna

kulinarnyJa
Napój arbuzowy 176

gazowanego napoju cytrynowego np. SpriteSposób przygotowania:Napoje wstawiamy do lodówki na około 2 godziny. Po tym czasie do szerokiej szklanki wrzucamy kostki lodu.Następnie za pomocą łyżeczki do melonów wydrążamy kulki tak, aby zapełnić 1/3 - 1/2 szklanki- w miarę możliwości,  z kulek wyrzucamy pestki. Całość zalewamy wodą gazowaną lub napojem cytrynowym.Podajemy na zimno.Na zdrowie!*Podobno aby poznać

Słodkie Przyjemności
Praliny Mozarta 218

Mielimy w młynku, przesypujemy do blendera. Dodajemy 70g mielonych migdałów, 2 łyżki cukru pudru, 4 łyżki oleju arachidowego. Całość dokładnie miksujemy, do uzyskania dosyć gładkiej masy. Nabieramy łyżeczką (do melonów) porcję masy i robimy małe kulki – chłodzimy. Po schłodzeniu nabieramy na łyżeczkę porcję Nutelli, kładziemy zimną kulkę z masy pistacjowo migdałowej i przy pomocy drugiej łyżeczki „otulamy” ją nutellą. Ponownie

mojewypiekiinietylko
Sałatka owocowa na roszponce w słodkim sosie balsamicznym 239

domu- i tak każde będą smakować wyśmienicie.Jedynie czego kategorycznie zmieniać nie wolno, to dodatek słodkiego sosu balsamicznego! ;)))Jak najbardziej polecam- jest rewelacyjna! :) Sałatka 1 porcja:* roszponka- 1 garść* melon cantaloupe- 4-5 kulek* arbuz- 4-5 kulek* truskawki- 4-5 szt.* ananas- 1 plaster* rodzynki- 1 garśćSos balsamiczny:* ocet balsamiczny- 1/3 szklanki* miód- 1 czubata łyżkaSałatka:Umytą i osuszoną

Kraina Miodem Płynąca
Krem batataowy ze szpinakiem, dzikim krwawnikiem i pigwą w towarzystwie młodej gęsi owsianej 270

brązowego cukru.PrzygotowanieGęś umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem, natrzeć brązowym cukrem wymieszanym z solą (1:1), odstawić do marynowania na cała noc.Batata umyć i obrać, przy pomocy kulkownicy do melona wykroić małe kuleczki (jak najwięcej). Na patelni rozgrzać masło, włożyć batatowe kulki, dodać 50 ml wina, łyżkę miodu, skropić sokiem z cytryny, doprawić solą i pieprzem Cayenne. Dusić do miękkości

SzczyptaSmaQ
Sałatka śledziowa w pieczonych ziemniakach, na Święta 566

pokroić w plastry razem ze skórą, opiec na patelni grillowej. Korniszony i chili zmiksować w malakserze, dodać majonez i jogurt, wymieszać.Ziemniaki przestudzić, miąższ wydrążyć kulkownicą do melona zostawiając 0,5 cm brzeg. Miąższ pokroić w małe kawałki i dodać do sosu.Każdą łódeczkę napełnić 1-2 łyżeczkami sos, na wierzchu położyć 2 kawałki śledzia, kiełki pora

SzczyptaSmaQ
Sernik pomarańczowy 217

szklanka cukru3 łyżki mąki pszennej1 łyżka domowej esencji waniliowej1 łyżeczka esencji pomarańczowej2 łyżeczki mielonej skórki pomarańczowej2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej2 łyżki pokrojonych kandyzowanych owoców (ananas, melon, papaja)160 g ciastek3 łyżeczki kakao70 g stopionej margaryny Palmy maślany smakWykonanie:Ciastka mielimy w blenderze razem z Palmą i kakao. Dno tortownicy (26 cm) wykładamy folią aluminiową, boki smarujemy

Kulinarne przygody Gatity
Jak łasuch zwyciężył leniwca, czyli historia pewnego dżemu 134

się... Ciągle mam powidła śliwkowe sprzed dwóch lat. No i tak jakoś... Późno już, a to przecież tak długo gotować trzeba... Eee, może jednak innym razem.Poszłam dalej, wzięłam melona, dwie paczki malin, włożyłam do koszyka kremówkę i snuję się po tym sklepie, myśląc sama nie wiem o czym. Aż w końcu zrobiłam koło, i wróciłam do truskawek

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Winogrona marynowane w papryce 266

papryce, marynata idealnie pasuje do pieczonych mięs i ryb, oraz sałatek z długo dojrzewających serów.Gniazda nasienne z papryk najlepiej usuwać za pomocą łyżeczki do wycinania kulek z melona, a lekko miażdżąc przyprawy w moździerzu można wydobyć więcej olejków eterycznych, zwłaszcza z ziela angielskiego. Składniki:Winogrona - 600 gPapryka czerwona - 5 sztukOcet jabłkowy 6% - 2 szklankiWoda

SzczyptaSmaQ