 ORZEŹWIAJĄCY KOKTAJL OWOCOWY 189
ORZEŹWIAJĄCY KOKTAJL OWOCOWY 189świętuję pysznym koktajlem. Może nie do końca z mleka, bo z jogurtu, ale to też w końcu produkt mleczny. SKŁADNIKI: 500 ml. jogurtu naturalnego 1 szklanka truskawek 1 szklanka melona miodowego 1/2 szklanka malin 1 łyżki cukru (opcjonalnie) A jak o zrobić: Owoce przełożyć do wysokiego naczynia i przy użyciu blendera rozdrobnić je. Dodać jogurt i całość jeszcze raz dokładnie
Kuchnia w opałach Alkohole i napoje 269
Alkohole i napoje 269bitą śmietaną Pomarańczowe zauroczenie Lemoniada truskawkowa Niebieski shot Wzburzony ocean shot Zielono mi - shot Pomarańczowy shot Likier piernikowy Sok z czarnego bzu Smoothie arbuzowe z limonką Mrożona herbata melon mint Smoothie brzoskwiniowo borówkowe Herbata miętowo cytrynowa
Ala piecze i gotuje Ziemniaki w mundurkach z aromatycznym farszem z indyka z szybkowaru 276
Ziemniaki w mundurkach z aromatycznym farszem z indyka z szybkowaru 276ziemniaków) 350 ml zimnej wody do gotowania Przygotowanie ułóż każdy ziemniak poziomo i zetnij wierzchołek z odrobiną miąższu, jak na zdjęciach poniżej gałkownicą do lodów lub łyżką do melona (mają ostre krawędzie i znacznie lepiej wycina się nimi miąższ jak łyżką) wydrąż każdy ziemniak, usuwając około połowę miąższu tak przygotowane ziemniaki napełnij farszem, farsz
Szybko Szybkowar Galaretka dyniowo - pomarańczowa 228
Galaretka dyniowo - pomarańczowa 228zrobię eksperyment i przygotuję galaretkę dyniową. Wyszła bardzo smaczna, lekko słodka i bardzo orzeźwiająca. Polecam spróbować każdemu, kto lubi domowe desery pozbawione chemii niewiadomego pochodzenia. W smaku bardzo przypomina melona. Potrzebne nam (na 2 porcje): - szklanka soku odsączonego z puree z dyni - sok z jednej sporej pomarańczy - 1 łyżeczka brązowego cukru - 3 łyżeczki żelatyny Przygotowanie: Sok z dyni mieszamy
W poszukiwaniu inspiracji Dieta aztecka i odchudzająca moc nasion Chia :) 194
Dieta aztecka i odchudzająca moc nasion Chia :) 194mieście, mamy co prawda kilka sklepów, jednak nie posiadają one w ofercie wymaganych produktów do diety. Po trzecie nie ma co ukrywać, że produkty takie jak: borówki amerykańskie, jarmuż, melon miodowy, mleko migdałowe, orzechy macadamia, woda kokosowa nie należą do tanich rzeczy :( - a są one podstawą niektórych smoothie w I i II fazie. Dlatego na dłuższą metę wiem
Zdrowie na języku :P Sałatka z truskawkami, prosciutto i redukcją balsamiczną 224
Sałatka z truskawkami, prosciutto i redukcją balsamiczną 224balsamiczną. Połączenie świeżych truskawek ze słodko-kwaśną redukcją balsamiczną dało znakomity popis zarówno wizualny jak i smakowy. Natomiast szynka prosciutto świetnie się komponuje z takimi owocami jak truskawki czy melon. Do tego niezastąpiona "dziewica"-oliwa i świeżo starte płatki grana padano. Wszystko świeże i w harmonijnym szyku. Koniecznie musicie spróbować tego przepisu. Bo sałatka nie musi być zawsze warzywna
kulinarnyJa Napój arbuzowy 205
Napój arbuzowy 205gazowanego napoju cytrynowego np. SpriteSposób przygotowania:Napoje wstawiamy do lodówki na około 2 godziny. Po tym czasie do szerokiej szklanki wrzucamy kostki lodu.Następnie za pomocą łyżeczki do melonów wydrążamy kulki tak, aby zapełnić 1/3 - 1/2 szklanki- w miarę możliwości, z kulek wyrzucamy pestki. Całość zalewamy wodą gazowaną lub napojem cytrynowym.Podajemy na zimno.Na zdrowie!*Podobno aby poznać
Słodkie Przyjemności Praliny Mozarta 260
Praliny Mozarta 260Mielimy w młynku, przesypujemy do blendera. Dodajemy 70g mielonych migdałów, 2 łyżki cukru pudru, 4 łyżki oleju arachidowego. Całość dokładnie miksujemy, do uzyskania dosyć gładkiej masy. Nabieramy łyżeczką (do melonów) porcję masy i robimy małe kulki – chłodzimy. Po schłodzeniu nabieramy na łyżeczkę porcję Nutelli, kładziemy zimną kulkę z masy pistacjowo migdałowej i przy pomocy drugiej łyżeczki „otulamy” ją nutellą. Ponownie
mojewypiekiinietylko Sałatka owocowa na roszponce w słodkim sosie balsamicznym 276
Sałatka owocowa na roszponce w słodkim sosie balsamicznym 276domu- i tak każde będą smakować wyśmienicie.Jedynie czego kategorycznie zmieniać nie wolno, to dodatek słodkiego sosu balsamicznego! ;)))Jak najbardziej polecam- jest rewelacyjna! :) Sałatka 1 porcja:* roszponka- 1 garść* melon cantaloupe- 4-5 kulek* arbuz- 4-5 kulek* truskawki- 4-5 szt.* ananas- 1 plaster* rodzynki- 1 garśćSos balsamiczny:* ocet balsamiczny- 1/3 szklanki* miód- 1 czubata łyżkaSałatka:Umytą i osuszoną
Kraina Miodem Płynąca Krem batataowy ze szpinakiem, dzikim krwawnikiem i pigwą w towarzystwie młodej gęsi owsianej 296
Krem batataowy ze szpinakiem, dzikim krwawnikiem i pigwą w towarzystwie młodej gęsi owsianej 296brązowego cukru.PrzygotowanieGęś umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem, natrzeć brązowym cukrem wymieszanym z solą (1:1), odstawić do marynowania na cała noc.Batata umyć i obrać, przy pomocy kulkownicy do melona wykroić małe kuleczki (jak najwięcej). Na patelni rozgrzać masło, włożyć batatowe kulki, dodać 50 ml wina, łyżkę miodu, skropić sokiem z cytryny, doprawić solą i pieprzem Cayenne. Dusić do miękkości
SzczyptaSmaQ Sałatka śledziowa w pieczonych ziemniakach, na Święta 595
Sałatka śledziowa w pieczonych ziemniakach, na Święta 595pokroić w plastry razem ze skórą, opiec na patelni grillowej. Korniszony i chili zmiksować w malakserze, dodać majonez i jogurt, wymieszać.Ziemniaki przestudzić, miąższ wydrążyć kulkownicą do melona zostawiając 0,5 cm brzeg. Miąższ pokroić w małe kawałki i dodać do sosu.Każdą łódeczkę napełnić 1-2 łyżeczkami sos, na wierzchu położyć 2 kawałki śledzia, kiełki pora
SzczyptaSmaQ Sernik pomarańczowy 240
Sernik pomarańczowy 240szklanka cukru3 łyżki mąki pszennej1 łyżka domowej esencji waniliowej1 łyżeczka esencji pomarańczowej2 łyżeczki mielonej skórki pomarańczowej2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej2 łyżki pokrojonych kandyzowanych owoców (ananas, melon, papaja)160 g ciastek3 łyżeczki kakao70 g stopionej margaryny Palmy maślany smakWykonanie:Ciastka mielimy w blenderze razem z Palmą i kakao. Dno tortownicy (26 cm) wykładamy folią aluminiową, boki smarujemy
Kulinarne przygody Gatity Jak łasuch zwyciężył leniwca, czyli historia pewnego dżemu 156
Jak łasuch zwyciężył leniwca, czyli historia pewnego dżemu 156się... Ciągle mam powidła śliwkowe sprzed dwóch lat. No i tak jakoś... Późno już, a to przecież tak długo gotować trzeba... Eee, może jednak innym razem.Poszłam dalej, wzięłam melona, dwie paczki malin, włożyłam do koszyka kremówkę i snuję się po tym sklepie, myśląc sama nie wiem o czym. Aż w końcu zrobiłam koło, i wróciłam do truskawek
Pożeraczka, czyli raz adobrze Winogrona marynowane w papryce 300
Winogrona marynowane w papryce 300papryce, marynata idealnie pasuje do pieczonych mięs i ryb, oraz sałatek z długo dojrzewających serów.Gniazda nasienne z papryk najlepiej usuwać za pomocą łyżeczki do wycinania kulek z melona, a lekko miażdżąc przyprawy w moździerzu można wydobyć więcej olejków eterycznych, zwłaszcza z ziela angielskiego. Składniki:Winogrona - 600 gPapryka czerwona - 5 sztukOcet jabłkowy 6% - 2 szklankiWoda
SzczyptaSmaQ