Popękane pierniczki 166cukru demerara ¾ szklanki miodu spadziowego lub gryczanego ¾ łyżeczki sody oczyszczonej Dr.Oetker 1 torebka przyprawy do piernika Dr.Oetker 2 łyżki słodkiej śmietanki 18% Cukier puder do obtoczenia Sposób przygotowania: Ciasto najlepiej jest zrobić dzień przed pieczeniem pierniczków. Mąkę pszenną wymieszać w misce z sodą oraz przyprawą do piernika i brązowym cukrem, dodać miękkie masło, słodką śmietankę prosto z lodówki(...)zmiksować mikserem na mokry piasek, wlać miód i ponownie zmiksować do połączenia składników. Przykryć miskę folią spożywczą i odstawić na całą noc do lodówki. Następnego dnia, z ciasta formować kulki wielkości orzecha włoskiego, obtaczać grubo w cukrze pudrze i kłaść na wyłożoną pergaminem blachę od piekarnika zachowując spory odstęp (pierniczki sporo rosną ) Piec w nagrzanym do 180*c piekarniku
Wanilia i Kardamon
Surówka z białej kapusty z daktylami i szafranem 116Share Pinterest Print Surówka z białej kapusty z daktylami i szafranem to oryginalna i bardzo ciekawa w smaku surówka. Inna niż wszystkie. Z nutą słodyczy dzięki
Oryginalny smak
Zupa meksykańska 141Zupa meksykańska to bardzo smaczna i aromatyczna zupa, która wbrew pozorom jest bardzo łatwa i szybka do zrobienia. Idealnie sprawdzi się na chłodne i długie wieczory
Przepiski.pl
Sałatka z roszponką 96Sałatka z roszponką w roli głównej to świetna propozycja na pyszną przekąskę w ciągu dnia lub na imprezę. Pięknie prezentuje się na stole i wyśmienicie smakuje
Przepiski.pl
Kawa z lodami waniliowymi 121Kawa z lodami waniliowymi Włoski deser kawowy caffe affogato. Kawa z lodami waniliowymi przepis na pyszny deser kawowy zwany caffe affogato. Przepis na kawę affogato pochodzi
Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Chleb w świątecznych kolorach 114bożonarodzeniowy klimat. Piękne kolory można uzyskać wykorzystując barwniki spożywcze albo, dla bardziej eko-ambitnych, herbatę matcha i sproszkowanego buraka. Wtedy jednak polecam dodać nieco więcej wody do zabarwionych części ciasta. Całość przygotowania chleba trwa około 3-4 godzin, ale można też wyrobić ciasto wieczorem i włożyć na noc do lodówki. Wtedy rano wystarczy tylko je uformować i odczekać
Chleby Rolfa
Babka makowa 110Delikatna a zarazem wilgotna babka makowa. Pyszne i łatwe do zrobienia ciasto na święta i nie tylko. 300 g mąki pszennej 2 łyżki kaszy manny 100 g cukru pudru 300 g masy makowej (gotowej w puszce) 4 jajka M 200 g masła lub margaryny 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 duże jabłko 2 garści bakali olejek migdałowy kilka kropel(...)połączenia składników. Następnie dodać tłuszcz i ponownie zmiksować. Na koniec dodać tarte jabłko , wymieszać łyżką. Foremkę do pieczenia wysmarować olejem i oprószyć kaszą manną lub bułką tartą. Przełożyć ciasto makowe i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy jedną godzinę. Po wystudzeniu babkę polewamy czekoladą. Polewa czekoladowa 100 g czekolady mlecznej 4-5 łyżek mleka 1 łyżka
Andzia Pichci
Batony Vitanella raw – Biedronka 115Kolejne nowości, tym razem prosto z Biedronki. Marka Vitanella wprowadziła 3 nowe smaki batoników bakaliowych na bazie pasty z daktyli: czarna porzeczka, kakao oraz mango. W
Candy Pandas
PUSZYSTE, MIĘKKIE PIERNIKI 90Wykonanie: Do miski wsypać wszystkie suche składniki, wymieszać je łyżką. Dodać miód, całe jajka i masło pokrojone na mniejsze kawałki. Dłonią lub przy pomocy robota z odpowiednią końcówką wyrobić ciasto. Na stolnicę podsypaną mąką wyłożyć ciasto, podzielić je na 4 kawałki. Każdy z nich rozwałkować dość cienki, ponieważ pierniki sporo urosną podczas pieczenia. Foremkami o wybranych kształtach wycinać pierniki, przekładać
Zrób to smacznie
MIĘKKIE PIERNIKI Z MARMOLADĄ + FILMIK 96przyprawę do piernika podgrzewamy ciągle mieszając, do momentu aż składniki się połączą. Masę odkladamy aż ostygnie. Do misy robota wlewmy ostydzoną masę, dodajemy jajka i resztę składników. Wyrabiamy ciasto. Przekładamy je do miski i wkładamy do lodówki na 1-2 godziny. Wtedy stwardnieje. Stolnicę posypujemy mąką i rozwałkowujemy ciasto, następnie wycinamy pierniki. Pieczemy je około
Kulinarne Fantazje Marioli
KROKIETY BAMBUSOWE Z KAPUSTĄ I GRZYBAMI (keto, LCHF, bez glutenu) 134smaku. Można także użyć gotowego bigosu wegetariańskiego podgrzewając go z dodatkiem tłuszczu oraz przyprawiając. Naleśniki przygotować zgodnie z przepisem na naleśniki bambusowe, miksując lub mieszać trzepaczką wszystkie składniki. Ciasto powinno mieć lejącą konsystencje zatem ilość mąki należy dobrać w i od wielkości jajek. Następnie na rozgrzaną, lekko natłuszczoną patelnię wlać porcję ciasta naleśnikowego rozprowadzając po całej powierzchni tworzyć cienki placek
Ola la LCHF
Domowa mandarynkówka 116Domowa mandarynkówka może być idealnym prezentem świątecznym własnej roboty dla wszystkich miłośników nalewek. {"@context":"http:\/\/schema.org","@type":"Recipe","image":["https:\/\/www.bardzogrubysmok.pl\/wp-content\/uploads\/2022\/02\/mandarynkowka-250x250.jpg
Bardzo Gruby Smok
Sałatka domówka 430Szukacie pomysłów na sycące i kolorowe sałatki na imprezę? Mam dla Was super propozycję! Sałatka domówka z mojego przepisu będzie idealna na tego typu okazje. Sałatka
Alle Dobre!
NALEŚNIKI BAMBUSOWE (keto, LCHF, bez glutenu) 232łonnik bambusowy zmiksować lub wymieszać trzepaczką na jednolitą, rzadką masę. W razie potrzeby dosypywać po odrobinie mąki do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Następnie na rozgrzaną, lekko natłuszczoną patelnię wlać porcję ciasta naleśnikowego rozprowadzając po całej powierzchni tworzyć cienki placek. Naleśniki polecam przewracać na drugą stronę za pomocą łopatki, gdy widać, że ciasto jest ścięte. Przygotować farsz np. w wersji na słodko
Ola la LCHF
Smalczyk z czerwonej fasoli (wegański) 122W smaku łudząco podobny do klasycznego smalcu. A to za sprawą kremowej konsystencji, prażonego jabłka i aromatycznego majeranku. Jeśli lubicie wege smarowidła do pieczywa, to koniecznie
kulinarnyJa