Małe Miękkie Pierniczki Z Wzorkami 112łyżek mleka 1. Roztapiamy miód, cukier i masło i studzimy. 2. W misce umieszczamy suche składniki, następnie wbijamy jajka i dodajemy roztopione składniki, zagniatamy ciasto i schładzamy przez 30 minut 3. Po schłodzeniu wałkujemy ciasto na grubość 3 mm i wykrawamy pierniczki. Pieczemy w 180 stop. przez 8-10 minut Po wystudzeniu możemy polukrować pierniczki. Smacznego
Gotowanie...to proste !
Sernik na makowym spodzie 105smaku piernikowym . Bardzo polecam ten przepis. Niektóre moje przepisy na serniki są nieco bardziej pracochłonne jak np. przepis na sernik pomarańczowy . Dobrym sposobem na oszczędność czasu jest połączenie dwóch ciast w jedno. Jednym z takich przepisów jest seromak , połączenie sernika z makiem. Sernik na makowym spodzie to właśnie taki seromakowiec. Sernik na makowym spodzie 20 porcji, forma o średnicy(...)przez 5 minut. Ostudzić masę makową. Odważyć potrzebną ilość masy makowej i wymieszać z twarogiem, jajkami, mąką ziemniaczaną i migdałową. Wyłożyć masę na formę pokrytą papierem do pieczenia. Wstawić ciasto do nagrzanego na 180ºC piekarnika i piec przez 15 minut. W międzyczasie przygotować masę serową. Zmielony twaróg zmiksować z mascarpone, cukrem, otartą skórka i sokiem z pomarańczy. Następnie dodawać
codojedzenia
Owsianka figa z makiem 97Kto z Was słyszał kiedyś, że dostanie figę z makiem czyli nic? Smok proponuje coś! Owsianka figa z makiem na pewno Wam się spodoba. {"@context":"http
Bardzo Gruby Smok
Rolada z jabłkami 111Propozycja na przepyszną roladę z jabłkami. Rolada jest bardzo smaczna, delikatna w smaku i łatwa w przygotowaniu! Składniki Biszkopt 5 łyżek mąki pszennej 5 jajek 3/4
Wasze Przepisy
Świąteczna sałatka śledziowa 107Sałatka śledziowa to idealny wybór na święta i nie tylko. Świetnie sprawdzi się zarówno na święta Bożego Narodzenia, jak i na Wielkanoc. Taka sałatka to również
Przepiski.pl
Ciekawe sposoby na wykorzystanie kawy w kuchni: desery, przetwory i dania główne 125cukiernictwie – nie tylko do picia W cukiernictwie kawa wykorzystywana jest często i chętnie. Poza dobrze znanym tiramisu, z dodatkiem espresso przyrządzić można sernik, bezę, brownie czy muffinki. W ciastach często stosuje się tzw. masę kawową , która szczególnie dobrze smakuje z biszkoptem. Innym zastosowaniem kawy jest nasączenie nią ciasta biszkoptowego, co pozwoli uzyskać odmienny, bardziej wyrazisty smak. Warto pamiętać
Kuchnia MagdaLeny
Śledzie w śmietanie z ogórkiem kiszonym i jabłkiem 111Share Pinterest Print Śledzie w śmietanie z ogórkiem kiszonym i jabłkiem z dodatkiem cebuli, koperku i natki pietruszki. Pyszne i proste do przygotowania. Idealne nie tylko
Oryginalny smak
KETO BUŁKI BAMBUSOWE BEZ LAKTOZY (bez glutenu i laktozy) 129śmietanki, wbić jajka i wymieszać. Odważyć pozostałe składniki, dodać do miski i dokładnie połączyć. W razie potrzeby, jeśli jajka są duże a konsystencja zbyt luźna należy dosypać błonnika bambusowego. Ciasto ma być delikatnie lepkie, ale można z niego formować bułeczki. Gotowe ciasto odstawić na 10 minut a blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Następnie mokrymi dłońmi uformować 4 bułki. Piec
Ola la LCHF
Ryba po japońsku 105Ryba po japońsku to bardzo smaczny i popularny sposób na przygotowanie filetów rybnych. To doskonała propozycja na Święta, a także inne rodzinne uroczystości. Ryba po japońsku
Przepiski.pl
Mięciutkie i puszyste pierniczki nadziewane powidłami-idealne na święta +FILM 120Zapraszam Was dziś Kochani na wspaniałe, puszyste i mięciutkie pierniczki nadziewane powidłami. Smakują wspaniale, nie musza leżakować więc można je zrobić bezpośrednio przed świętami. Przepis
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Sałatka z burakiem i jajkiem 104Sałatka z burakiem i jajkiem to fenomenalna sałatka o pięknym kolorze. Wszystko dzięki zawartości buraka, który nadaje sałatce tak pięknej i soczystej barwy. Lekko słodkie buraki
Przepiski.pl
Ryba duszona w sosie porowo-śmietanowym 216Dzisiaj sprawdzony przepis na pyszną rybę. Ryba w sosie porowo – śmietanowym. Tym razem miruna, ale możecie przygotować swoją ulubioną rybę np. dorsza. Ryba z dodatkiem
To co lubię - gotuję i polecam
Chleb z serem, prażoną cebulą i wędliną 179taki właśnie jest ten chleb. Jakiś czas temu wpadł mi w oko przepis na chleb z suszonymi pomidorami na blogu Kwestia Smaku. Jako że lubię piec pieczywo, szybko zamieszałam ciasto. Chleb wyszedł pyszny. I w głowie narodził się pomysł na moją modyfikację tego przepisu. Dodałam co nieco i uwierzcie mi, że chleb wyszedł rewelacyjny. Mój młodszy syn zaraz po zjedzeniu(...)pytał, kiedy powtórka. A chleb jedliśmy po prostu sam albo z masłem. I zapewniam, ten chleb uzależnia. A co najważniejsze, że miesza się ciasto łyżką i gotowe. To co, zapraszam do lektury i działania. Jeszcze jedno, zapomniałam dodać, że smaku dopełnił niezawodny ser od Sery korycińskie Bielec , który świetnie sprawdza się przy tego typu wypiekach. Chleb z serem, prażoną cebulą
Ewa w kuchni
Popękane piernikowe ciasteczka 114roku tak długo zbierałam się do nastawienia Staropolskiego piernika dojrzewającego , aż minął mi ostatni możliwy termin, żeby ciasto mogło się udać. Zatem odpuszczam tę część, w zamian postawię na stole Ekspresowy piernik francuski i miskę tych przepysznych popękanych ciasteczek piernikowych, które zachwycają zimowym klimatem :) Chrupiące z zewnątrz i mięciutkie w środku wprost rozpływają się w ustach! Będą tak pysznym smakołykiem(...)Sposób przyrządzenia: 1. W misce połączyć wszystkie suche składniki z masłem i zagniatać do uzyskania konsystencji mokrego piasku. 2. Dodaj miód i mleko i miksuj do całkowitego połączenia. 3. Ciasto zawiń w folię spożywczą i włóż do lodówki na minimum 2h lub na całą noc. 4. Ze schłodzonej masy formuj kulki wielkości orzecha włoskiego lub mniejsze, mocno obtocz w cukrze
Kuchnia w Słońcu Skąpana
PIEROŻKI Z CIASTA PARZONEGO Z PIECZARKAMI 115wycinając je kubkiem, a czasami małe na jeden kęs wycinając je np literatką. Od kilku lat robię takie pierożki na Wigilię zamiast tradycyjnych pasztecików. Polecam gorąco! Składniki na ciasto: 1 szkl mleka 1 szkl mąki łyżka masła szczypta soli Do panierowania : 1 jajko bułka tarta szczypta soli Farsz: ok 200 g pieczarek 1 cebula ząbek czosnku 2-3 łyżki(...)Mieszamy całość. Wykonanie: W garnuszku zagotować mleko z masłem, dodać mąkę i energicznie mieszając połączyć wszystkie składniki. Posolić do smaku. Odstawić do ostygnięcia. Ciasto rozwałkować podsypując mąką. Wycinać kółka. Na każde nałożyć łyżeczkę farszu. Zlepić jak tradycyjne pierogi. Obtoczyć w rozkłóconym jajku (lekko posolonym) i bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym oleju
Walijskie Pichcenie