Kurczak tikka masala 235Kurczak tikka masala to absolutny klasyk kuchni indyjskiej. Jeśli jesteście miłośnikami orientalnych smaków, to koniecznie musicie wypróbować ten przepis. Jeśli jeszcze nie mieliście okazji
Przepiski.pl
Placuszki ziemniaczane z mięsem mielonym 356Delikatne, smaczne i sycące placuszki ziemniaczane z dodatkiem mięsa mielonego to fajny pomysł na szybki i sycący obiad lub kolację. Placki są ciekawe w smaku i
Alle Dobre!
Ciasteczka marchewkowe z marmoladą 139łyżeczki proszku do pieczenia ok 400g marmolady lub powideł cukier puder do posypania Marchew zetrzeć na drobnej tarce. Mąkę, proszek do pieczenia i margarynę posiekać, dodać marchewkę i zagnieść ciasto. Ciasto wstawić do lodówki na godzinę. Po tym czasie rozwałkować, wykrawać nieduże kwadraty. Na każdym nakładać łyżeczkę marmolady, zlepić dwa przeciwległe rogi i odkładać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia
Smakołyki Asi
Miękkie ciasteczko jaglane – DOZ Apteka 103Zdarza Wam się kupić jakieś słodkości w aptece? My raczej nie zwracamy szczególnej uwagi na półki z przekąskami podczas stania w aptekowej kolejce ale Michał (nasz
Candy Pandas
Szopki krakowskie 2023 99Jedną z pięknych i jakże oryginalnych tradycji bożonarodzeniowych są szopki krakowskie. Od 1937 roku (z przerwą w czasie wojny) co roku odbywa się konkurs, w którym
Bardzo Gruby Smok
HIT! Wegańska pierś z kurczaka z seitana, tofu i fasoli – PRZEPIS 147kurczaka przygotowanie Tofu i białą fasolę zblenduj na gładką masę. Dodaj seitana, wodę z fasoli, płatki drożdżowe, oliwę, sól i ocet ryżowy. Wymieszaj, a następnie ręką wyrób gładkie, zwarte ciasto. Ciasto podziel na 4 części i z każdej uformuj podłużną “pierś”, po czym owiń folią spożywczą – zrób to dokładnie, aby podczas gotowania woda nie dostała się do środka
Via Gusto
Tarta z pasternakiem i gorgonzolą 112pieprz Obie mąki wymieszaj z solą na stolnicy. Dodaj pokrojone w kosteczkę schłodzone masło i siekaj nożem aż kawałeczki masła będą jak najmniejsze. Dodaj wodę i śmietanę. Zagnieć gładkie ciasto i wstaw do lodówki na 30 minut. Pasternak pokrój w małą kosteczkę. Wrzuć na patelnię razem z listkami tymianku i smaż na maśle na mniejszym ogniu przez 10 minut(...)dodaj miód i dopraw solą oraz pieprzem. Jajka wbij do miski, dodaj obie śmietany, gałkę muszkatołową i listki rozmarynu. Dopraw pieprzem i odrobiną soli. Piekarnik rozgrzej do 180°C. Ciastem wylep spód oraz brzegi formy do tarty o średnicy około 25 cm. Spód nakłuj widelcem w kilku miejscach. Piecz na środkowym poziomie przez 15 minut. Na podpieczony spód wyłóż smażony
Delicious Place
Kawałki kurczaka w panierce z płatków kukurydzianych 99Stripsy z kurczaka w panierce z płatków kukurydzianych i orzechów zrobią niemałą furorę zarówno jako dnie obiadowe, jak i jako ciepła przekąska na imprezie. Podane z
Bardzo Gruby Smok
Lekka sałatka z tortellini 523Super smaczna, lekka i szybka do zrobienia sałatka z tortellini i serem z niebieską pleśnią. Pełna ciekawych składników, które w połączeniu ze sobą smakują naprawdę ciekawie
Przepiski.pl
Karpatka z groszkiem ptysiowym 1668Karpatka z groszkiem ptysiowym to ciasto bez pieczenia, które spodoba się nie tylko dzieciom. Przepis jest niezwykle prosty, z sam deser przepyszny i prosty do zrobienia. - bez użycia piekarnika - idealny krem budyniowy - ciasto idealne na każdą okazję
AniaGotuje.pl
Schab w sosie pieczeniowym z kluskami śląskimi 179mieszamy, zagotowujemy, doprawiamy do smaku. Kluski śląskie: Ziemniaki ugotowane i ostudzone przepuszczamy przez praskę do ziemniaków lub przez maszynkę do mięsa. Do ziemniaków dodajemy mąkę ziemniaczaną i wyrabiamy zwarte ciasto. Z ciasta odrywamy kawałki i formujemy kluki wielkości orzecha włoskiego – w każdym robimy dziurkę za pomocą trzonka drewnianej łyżki. Kluski wrzucamy do wrzącej, osolonej wody. Gotujemy 3-5 minut. Kluski
Dorota Smakuje
Tort czekoladowo - śmietankowy z morelową konfiturą 98pieczemy w 180 stopniach około 30 - 40 minut. Biszkopt powinien pięknie wyrosnąć. Studzimy w piekarniku 10 minut, wyciągamy i studzimy zupełnie. Kroimy na trzy równe blaty. Składniki kruchego ciasta kawowego: 50 gram miękkiego masła 1 żółtko 25 gram cukru 120 gram mąki pszennej 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej w proszku 1 łyżeczka przyprawy piernikowej(...)Wykonanie: Miękkie masło wkładamy do miski i ucieramy z cukrem, wbijamy żółtko, wsypujemy mąkę przesianą z proszkiem, przyprawą i kawą rozpuszczalną. Mieszamy składniki i zagniatamy ciasto. Jeśli lepi się do dłoni, dosypujemy troszkę mąki. Owinięte w folię wkładamy na godzinę do lodówki. Schłodzone wałkujemy na blacie podsypanym mąką na grubość 3 mm i wielkość tortownicy, w której pieczony
Kronika Piekarnika
Pasta kanapkowa z łososiem 226Pasta kanapkowa z łososiem to świetne smarowidło, idealne na kanapki i nie tylko. Do jej przygotowania potrzeba zaledwie 3 podstawowych składników, którymi jest oczywiście łosoś, świeży
Przepiski.pl
Orzechowe ciasteczka 122kosteczkę masło lub margarynę i ekstrakt waniliowy. Chwilę siekamy nożem składniki, później wszystko zagniatamy. Ja najpierw łączę w dłoniach składniki na kształt kruszonki, a następnie zagniatam na jednolite ciasto. Tworzymy kulę. Wkładamy na 10-15 minut do lodówki. Odrywamy kawałki ciasta, formujemy w dłoniach wałeczki i zawijamy na kształt półksiężyca/rogalika. Układamy w odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia
Słodkie okruszki
Sos tysiąca wysp 1860Sos tysiąca wysp to aksamitny i smaczny sos o delikatnej łososiowo-różowej barwie. Doskonały jako dodatek do sałatek, zapiekanek, tortilli, kebaba, hot dogów, hamburgerów czy nawet
Alle Dobre!