Rabarbarowiec z kruszonką kokosową 206Dodać mąkę połączoną z proszkiem do pieczenia - ucierać, w trakcie dodać po łyżce śmietany, ciągle ucierać Przełożyć do foremki z papierem do pieczenia lub wysmarowanej tłuszczem i wykładamy na ciasto pokrojony w kostkę rabarbar, posypujemy kruszonką. Mnie z tych składników pozostało jeszcze kruszonki, zamroziłam ją i wykorzystam później Kruszonkę robimy łącząc doskonale wszystkie przeznaczone na nią składniki , jeśli słabo ucierałaby(...)między palcami i lepiła spróbujmy dodać ciut mąki Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 stopni C przez około 40- 50 min. U mnie w foremce 25 x 31 cm. Ciasto jest kruche, bardzo apetyczne, szybko znika z talerzyków. Ten przepis wykorzystam jeszcze do innych owoców np. agrestu. Źródło : "Kuchnia polska- tradycyjne potrawy"- E. Aszkiewicz
Proste Potrawy
Rolada z jagodami i budyniem 199wyłożonej papierem do pieczenia rozsypać jagody. Na jagody wylać biszkopt. Upiec w temperaturze 180 stopni, ok. 30 minut. Pod koniec pieczenia ugotować budyń ( używając 1/2 l mleka). Upieczone, gorące ciasto wyłożyć na bawełnianą ściereczkę, tak aby jagody były na górze. Delikatnie oderwać papier. Rozprowadzić gorący budyń. Przy pomocy ściereczki zwinąć roladę. Zawinąć ją w ścierkę, końce schować pod spód. Pozostawić(...)całkowitego wystudzenia, aby budyń dobrze stężał. Gdy rolada jest już całkowicie wystudzona, zdjąć ściereczkę. Ciasto obsypać cukrem pudrem
Praktyczna pl
Tarta bolognese 266wkładamy do lodówki na czas rozgrzewania piekarnika. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Tartę nakłuwamy widelcem, kładziemy na nią kawałek papieru do pieczenia i obciążamy np. ryżem albo grochem (żeby ciasto nie urosło). Pieczemy 15 minut. 2. W między czasie przygotowujemy nadzienie. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy drobno posiekaną cebulę i czosnek i smażymy do zeszklenia. Dodajemy mięso, przyprawiamy bazylią, oregano(...)solą i pieprzem. Smażymy, aż mięso będzie gotowe (ok. 7 minut), a na koniec dodajemy koncentrat i dokładnie mieszamy i odstawiamy na bok. 3. W tym czasie nasze ciasto powinno się już zrobić. Wyciągamy je i odstawiamy do lekkiego przestudzenia. Temperaturę w piekarniku zmniejszamy do 150 stopni. W misce łączymy ze sobą mleko, jajka, większość parmezanu (odrobinę zostawiamy
My Culinary Art
Beza jagodowa z mascarpone 5934No to serwuję znowu bezę, ostatnio przygotowałam ją na urodziny mojej siostry i zaczęły się ciągłe pytania kiedy zrobię drugą. Zostały białka więc zrobiłam inną ale
Niezły Młynek
Placek Gaździny, czyli jabłecznik bez tłuszczu 312koniec mąkę orkiszową (k). Przełożyłam wymieszaną masę do tortownicy wysmarowanej masłem i posypanej mąką i włożyłam do piekarnika nastawionego na 170 0 C na ok. 1.5 godziny. Po wyjęciu ciasto - nie ciasto wyglądało jakby miało przy pierwszej próbie użycia noża rozpaść się na kawałki;) Ale było powiedziane, żeby mu dać sporo czasu na okrzepnięcie i kroić najlepiej
Zdrowa Kuchnia Sowy
Ciastka z wiśniami 262Dżemy już zrobione, a pozostało mi jeszcze troszkę wiśni. Musiałam więc coś wykombinować:) Powstały pyszne ciastka, troszkę podobne do drożdżówek albo jagodzianek, ale bez drożdży. Serowe ciasto i soczyste, lekko kwaśne owoce... Po prostu pychota!! Ciastka fantastycznie sprawdzą się na pikniku:) Składniki: 300g mąki pszennej, 120g cukru, 150g półtłustego twarogu, 7 łyżek oleju, 10 łyżek mleka, łyżka proszku(...)wypestkowanych wiśni. Przygotowanie Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia. Dodać 100g cukru, cukier waniliowy, szczyptę soli, pokruszony twaróg oraz mleko i olej. Zagnieść gładkie, elastyczne ciasto. Przełożyć na stolnicę i rozwałkować na prostokąt o wym. 35x25cm. Na środku rozłożyć wypestkowane i odsączone wiśnie, zostawiając 1,5 cm wolnego wzdłuż dłuższych boków. Posypać resztą cukru. Boki posmarować białkiem. Delikatnie zrolować
Z miłości do słodkości
Jagodzianki z serem 213Skorzystałam z przepisu Doroty, jagodzianki wyszły rewelacyjne. Tym bardziej, że to moje pierwsze jagodzianki jakie kiedykolwiek robiłam:) Bardzo serowe, mocno jagodowe, no idealne... Oczywiście możecie jagody zastąpić borówkami. Ciasto: 400ml mleka, 130g cukru, 80g masła, 850-900 g mąki pszennej, 30g świeżych drożdży, 1/2 łyżeczki soli, 3 jajka. Do letniego mleka wkruszyć drożdże, dodać masło(...)cukier. Dokładnie wymieszać, odstawić na 10minut. Mąkę przesiać, dodać rozkłócone jajka, sól oraz wyrośnięty zaczyn. Zagnieść gładkie ciasto. Uformować kulę, przykryć lnianą ściereczką i odstawić na 1 i 1/2 godz w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Następnie ponownie zagnieść, rozwałkować na prostokąt o wym. 55x 45cm. Przekroić wzdłuż dłuższego boku na dwa długie prostokąty. Nadzienie: 600g półtłustego twarogu
Z miłości do słodkości
Drożdżówka cioci Basi na oleju rzepakowym z owocami 200szklanki cukru, 100g świeżych drożdży, cukier waniliowy, dowolne owoce. Przygotowanie Mąkę przesiać, dodać cukier oraz cukier waniliowy, wymieszać. Wbić jajka, wlać mleko oraz olej, na koniec wkruszyć drożdże. Ciasto dokładnie wymieszać, zagnieść, uformować kulę. Przykryć lnianą ściereczką i odstawić na godzinę w ciepłe miejsce. Po godzinie ciasto ponownie zagnieść i wyłożyć na przygotowaną blaszkę o wym. 37x42cm
Z miłości do słodkości
Brownie z buraków 210Już raz Wam pokazałam jak zrobić Brownie z fasolą , dziś polecam połączenie brownie z buraczkami:) Ciasto jest bardzo zdrowe, ze względu na dodatek buraków, oleju rzepakowego oraz siemienia lnianego i bogatego w przeciwutleniacze kakao. Szczególnie polecam je osobom, które mają niski poziom żelaza. Składniki: 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej, 1 i 1/3 szklanki mleka, 1/2 szklanki kakao(...)połączą. Na koniec wlać stopioną na parze, jeszcze ciepłą czekoladę. Wymieszać i przelać na natłuszczoną i wysypaną bułką tartą formę o wym. 24x27cm. Piec ok. 30min w temp. 180st - ciasto musi być nieco wilgotne. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem. Gorąco polecam Wam ten olej rzepakowy
Z miłości do słodkości
Placek amerykański 211ciasto gości w mojej kuchni od bardzo dawna.Już nie pamiętam, od kogo . Często podczas zapisywania przepisu dodaję ,np. Sernik Basi, itp. Tym razem nie wiem , skąd się pojawił. Jest jednak dość ciekawy, gdyż ma bardzo dożo jabłek. Właściwie są one w nim dominujące i dodatkowo smak cynamonu, dodaje mu tego niepowtarzalnego smaku i zapachu. Czego potrzebujemy(...)gotowej masy wsypujemy mąkę z sypkimi dodatkami id alej ucieramy. Zaznaczam masa jest bardzo gęsta. Dodajemy pokrojone w kostkę jabłka i rodzynki , Mieszamy , chociaż jest to dość trudne. Ciasto wykładamy na długą blaszkę wyłożoną pergaminem . Po upieczeniu posypujemy cukrem pudrem. SMACZNEGO Polecam również: Szarlotka z bitą śmietaną
W kuchennym oknie Ewy
Urodzinowy tydzień bloga- popularne przepisy !!!! 380tego ,że mogę dzielić się swoimi przepisami, a jednocześnie poznawać ciekawe przepisy na innych blogach. Podsumowując podaję najpopularniejsze przepisy z tego pierwszego tygodnia,które miały powyżej 100 wyświetleń. Ciasto bananowe Metrowiec makowo- owocowy Ciasto bez pieczenia Tort,który zachwyci Placek amerykański Torcik tiramisu Zarabiaj w prosty sposób
W kuchennym oknie Ewy
Naleśniki z serem i brzoskwiniami 289Pyszny pomysł na obiad, deser lub podwieczorek :) SKŁADNIKI Ciasto: 1 szklanka mleka 1 szklanka wody (może być gazowana) 2 jajka 1 i 1/2 szklanki mąki szczypta soli masło do smażenia Farsz: 500g sera białego 200 g śmietany lub jogurtu naturalnego duża puszka brzoskwiń 2 opakowania cukru waniliowego PRZYGOTOWANIE Miksujemy składniki ciasta i odstawiamy
Moje Kuchenne Rewelacje
Tort czekoladowy 246okazji Dnia Czekolady - torcik mocno czekoladowy :) - pyszne ciasto czekoladowe !!! SKŁADNIKI Biszkopt: 6 jajek szczypta soli 1/2 szklanki mąki pszennej 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej 3/4 szklanki cukru 4 łyżki ciemnego kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia do naponczowania - 1/2 szklanki soku z cytryny Masa: 4 żółtka 1 kostka masła 3/4 szklanki cukru pudru 4 łyżki kakao(...)dodajemy cukier. Następnie kolejno żółtka i obie przesiane i wymieszane mąki oraz proszek do pieczenia i kakao. Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia, boki smarujemy masłem i wylewamy ciasto. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy z termoobiegiem w temp. 180 stopni przez około 40 minut. Wyjmujemy z piekarnika i studzimy. Przekrawamy na 3 blaty i nasączamy sokiem
Moje Kuchenne Rewelacje
Tort makowy z kremem jajecznym 463delikatnie mieszając łyżką. Przekładamy całość do tortownicy o średnicy 24 cm wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą. Pieczemy ok. 55-60 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C. Gotowe ciasto studzimy i kroimy tak, aby uzyskać 3 jednakowe blaty makowe. Gdy ciasto stygnie możemy przygotować krem. Masło wyjmujemy z lodówki. Metalową miskę umieszczamy na garnku z lekko gotującą się wodą
Poezja smaku
Rafaello czyli moja chwila przyjemności 2335mama chciała uchronić biedną paczkę przede mną) No dobrze pozostawiając moje "słodkie dzieciństwo" i wracając do rzeczywistości, przepis na kulki wydawał mi się idealnym pomysłem. Wcześniej piekłam ciasto o tej samej nazwie, przepisem na nie również się podzielę, ale odwzorowanie ciastek dostępnych w sklepie wydawało mi się fajnym pomysłem, idealnym na przyjęcie. Pytanie tylko czy można to nazwać(...)wzięłam się do dzieła. Ciastka nie wymagają żadnego pieczenia, tym bardziej polecam je nie wprawianym cukiernikom. Przepis lekko zmodyfikowałam, nie dałam migdałów do środka tylko uformowałam gotowe kulki z ciasta. Powód tej decyzji był dosyć banalny, okazało się, że nie mam migdałów ani żadnych innych orzechów w domu a, że pora późna nie bardzo chciało mi się szukać
ciastkarnia na kruchym spodzie