ciasto - 164325 przepisów (strona:5691/10955)

Obwarzanki. 450

cukier, mieszamy i odstawiamy do aktywacji drożdży, na ok. 10 min.  Do rozczynu dodajemy połowę mąki i dokładnie wyrabiamy, dodajemy pozostałą mąkę wraz z solą i zagniatamy elastyczne ciasto, pod koniec zagniatania dodajemy miękkie masło.  Odstawiamy w ciepłe miejsce na 1 godzinę.  Wyrośnięte ciasto dzielimy na dwa walce, a walce na osiem części. Z każdej części formujemy

Kuchnia Łukasza
Piernik marchewkowo-dyniowo-pomarańczowy (bezglutenowy) 204

Piernik to ciasto bardziej zimowe niż jesienne ale gdy tylko temperatura trochę spadła to od razu nabrałam na nie ochoty :) W wersji bezglutenowej, pełnej zdrowych składników, ciasto jest bardzo aromatyczne i wilgotne. Do tego tak pięknie pachnie!   0/5 szklanki mąki gryczanej 1/4 szklanki mąki kasztanowej 1/4 szklanki mąki amarantusowej 0/5 szklanki cukru dark muscovado 2 łyżki surowego kakao

Mienta blog
Błyskawiczne ciasto mieszane 322

Ciasto do zrobienia "na prędce". Jedno z tych ciast, których przygotowanie nie wymaga wiele czasu i które zawsze się udają. 2 szklanki mąki 1,5 szklanki cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 5 dużych jajek 2 łyżki wody 2 łyżki octu 1 opakowanie cukru wanilinowego owoce Wszystkie składniki oprócz owoców włożyć do jednego naczynia i dokładnie wymieszać  łyżką. Wylać

Praktyczna pl
Odrywane bułeczki z powidłami 204

większa szczypta soli Dodatkowo: powidła cukier puder Mąkę przesiać, dodać cukier, drożdże, jajko i połowę masła. Powoli wlewać ciepłe mleko i wyrabiać, dodając co jakiś czas pozostałą część masła. Ciasto na początku będzie się mocno kleiło do rąk, ale w miarę wyrabiania stanie się gładkie i elastyczne. Następnie odkładamy je w ciepłe miejsce i przykrywamy bawełnianym ręcznikiem(...)godziny. Powinno podwoić swoją objętość. Po tym czasie dzielimy je na 12-15 kawałków. Kawałki spłaszczamy dłonią i nakładamy na nie po 1 czubatej łyżeczce powideł, po czym zwijamy ciasto do środka. Bułeczki układamy w niewielkich odstępach na blaszce lub tortownicy łączeniem do dołu. Użyłam tortownicy o średnicy 30 cm. Przykryte odstawiamy na kolejne 30 minut. Po tym czasie wkładamy

Delicious Titbits
Jesienny sernik dyniowy 261

dynię... ? No tak, pomyślałam, rodzinka ma już dosyć, bo ostatnio gdzie nie spojrzysz na talerz... to dynia :) Tak więc dziś  nie może być inaczej: oto przepis na ciasto z dynią, tym razem  będzie to sernik. Przepis wypatrzyłam na  Mirabelkowym blogu  i podeszłam do niego trochę sceptycznie... Sernik i dynia ? Jakoś mi to nie pasowało... Ale powiem(...)łyżeczka cynamonu Masa serowa 400 g mielonego twarogu 250  g  pieczonej dyni 100 brązowego cukru 2 łyżeczki  domowego cukru waniliowego 1 czubata łyżeczka  przyprawy do ciasta dyniowego 3 jajka 2 łyżki mąki pszennej szczypta soli Wierzch 200 ml śmietany 18% 30 g cukru Wykonanie: Dno tortownicy o średnicy 20 cm wykładamy papierem do pieczenia. Herbatniki miksujemy

Kulinarne przygody Gatity
Popękane czekoladowe ciasteczka (chocolate crinkles) 347

niej stopniowo przestudzoną masę czekoladową, delikatnie mieszając. Na koniec dodajemy przesianą mąkę z proszkiem i solą, wszystko dokładnie mieszamy. Miskę przykrywamy i chowamy do lodówki na 3 godziny. Ciasto powinno stężeć. Po tym czasie z ciasta formujemy kulki i z powrotem wkładamy do lodówki, ewentualnie wstawiamy do chłodnego pomieszczenia ( wystawiłam na taras) na 15-20 minut, przed wstawieniem do piekarnika

Kulinarne przygody Gatity
Czekoladowa Rozkosz z Jagodami 200

koniec wlałam rozpuszczone masło i wmieszałam je w masę, którą wyłożyłam do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Piekłam w temperaturze ok.180 stopni przez ok. 30 minut. Po upieczeniu ciasto odłożyłam do całkowitego wystudzenia. KREM PORZECZKOWY: Kremówkę ubiłam na sztywno, pod koniec ubijania dodałam cukier puder. Następnie serek mascarpone i mus z czarnej porzeczki, zmiksowałam szybko do połączenia się składników. Masę

Blondynka Gotuje
Bułeczki drożdżowe z budyniem i rodzynkami 241

rodzynkami. Tak się złożyło, że miałam akurat wszystkie składniki w swojej kuchni i zabrałam się zaraz za ich zrobienie. Przygotowania zaczęłam od zrobienia ciasta drożdżowego, które po wyrobieniu pozostawiłam do wyrośnięcia. Przez ten czas mogłam przygotować masę budyniową. Tak, wiem, poszłam na łatwiznę ponieważ mogłam zrobić domowy budyń ale tak było prościej(...)szybciej :-). Rozwałkowane ciasto posmarowałam dosyć grubą warstwą budyniu z rodzynkami (lubię gdy w środku jest dużo nadzienia) i zawinęłam jak roladę. Następnie pokroiłam ją w paski. W ten sposób powstały zakręcone ślimaki, które upiekłam w piekarniku. Wyszły bardzo smaczne i puszyste. Z podanego przepisu wyjdzie Wam około 25 dosyć sporych bułeczek

Marta Gotuje
Jesień... Pierogi z pieczoną dynią. 293

pieczonymi warzywami.  Dziś w ten szczególny, bo pierwszy dzień jesieni podałam na obiad pierogi z pieczoną dynią, marchewką i pietruszką. Pierogi z pieczoną dynią. Składniki dla 4 osób: Ciasto: 2,5 szkl. mąki 1 łyżka oleju 1 jajko 1/2 szkl. ciepłej wody 1 łyżeczka soli Farsz: 1 mała dynia 2 duże marchewki 1 pietruszka cebula 2 ząbki czosnku szczypta(...)miksujemy. Dodajemy chili, imbir i ser - mieszamy.  Mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy jajko, sól, olej i zagniatamy. W miarę zagniatania dodajemy wodę. Wyrabiamy co najmniej przez 5 minut, Ciasto rozwałkowujemy i szklanką wycinamy kółka. Farsz układamy na środku i zlepiamy brzegi. Wrzucamy na osolony wrzątek i gotujemy około 4 minuty od momentu wypłynięcia na powierzchnię wody.  Podajemy posypane

Miksturownik
Szarlotka sypana 261

Szarlotka sypana - czyli najprostszy przepis na ciasto z jabłkami :) SKŁADNIKI(...)Masło ucieramy na tarce (również duże oczka) i rozkładamy na wierzchu foremki. Pieczemy około 60 minut ( z termoobiegiem 50) w temperaturze 180 stopni. Topiące się masło wiąże ładnie składniki ciasta.  Szarlotka jest pyszna na ciepło (np. w wersji z lodami), jak i na zimno i wbrew pozorom nie rozsypuje się :) Smacznego

Moje Kuchenne Rewelacje
Tort czekoladowy 239

potem dodajemy spirytus) Przygotowanie tortu: Jeden krążek układamy na kloszu, nasączmy go w każdym miejscu, a potem smarujemy cienko dżemem Na dżem rozsmarowujemy część kremu, przykrywamy drugim krążkiem ciasta , dociskamy go ostrożnie i ponownie nasączamy wierzchni krążek Smarujemy krążek kremem i przykrywamy go ostatnim blatem ciasta Nasączmy go ponownie i teraz pozostałym kremem smarujemy wierzch i boki tortu Pozostawiamy część

Proste Potrawy
Mazurek orzechowy 269

Udekorowałam polewą z czekolady i orzechami. Wybrałam na te święta tego mazurka, ponieważ piecze go się szybko, a i przygotowanie go nie nastręcza większych trudności :)  W "103 ciastach Anastazji" znalazłam przepis na biszkopt orzechowy, jeszcze go nie piekłam, podaje przepis, bo jest też prosty. składniki: 4 jajka, 4 łyżki zmielonych orzechów włoskich, 3 łyżki zmielonej bułki tartej, 4 łyżki(...)temp. 180 stopni C. przez 30 min. Nie jest to tradycyjny mazurek, ale biszkopt orzechowy, można po upieczeniu udekorować podobnie jak mazurka i będziemy mieć swoje  oryginalne ciast

Proste Potrawy
Świąteczna babka makowa 238

niewiele z niej zostało, bo ciasto było bardzo smaczne.    Na Święta upiekę drugą babkę makową.    Proponuję zapisać do zrobienia  i udekorować świątecznie :) Składniki : 20 dag zmielonego maku 4 jajka 1/2 szklanka mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 3/4 szklanki cukru 20 dag tłuszczu do pieczenia 3 łyżki skórki pomarańczowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Przygotowanie(...)wyrobić mikserem Foremkę wysmarować masłem i przelać masę Piec w piekarniku w temp. 180 stopni C przez około 45 min. , ja piekłam w prodiżu. Przepis znalazłam w Lubię gotować-Ciasta  Nr.12/99 Jedyna modyfikacja w przepisie była taka, że wpierw ucierałam cukier z żółtkami, oddzielnie ubiłam białka i dodałam je na końcu. Jeśli nie mamy maszynki do mielenia, to może

Proste Potrawy
Pączki piwne na Tłusty Czwartek 227

cukrem na puszystą pianę i dodajemy je do mąki i drożdży - wyrabiamy łyżką dodając ostrożnie lekko podgrzane piwo Gdy już składniki się połączą dodajemy rozpuszczone masło i ponownie wyrabiamy ciasto, pozostawiamy w cieple pod przykryciem, aż do wyrośnięcia Wyrośnięte ciasto nabieramy łyżką, rozpłaszczamy na omączonej dłoni, nakładamy nadzienie i zlepiamy pączka by nadzienie nie wypłynęło podczas smażenia (lepiej wkładać niewiele

Proste Potrawy
Suchary 236

proszku do pieczenia Przygotowanie : Masło utrzeć z cukrem i dodawać stopniowo jajka - ucierać Mąkę przesiać z proszkiem i dodać do masy jajecznej - utrzeć Na końcu wlać mleko i dokładnie ciasto wyrobić Przełożyłam do 2 natłuszczonych foremek o wymiarach 25 x 11 cm, piekłam około 40 min. w temp. 280 stopni C. Wyszło 35 sucharków. Następnego dnia pokroiłam na cienkie kawałki(...)temp. około 80 stopni , aż ciasteczka stały się suche. Do puszki przełożyłam dopiero po przestudzeniu.  To będzie taki mój postny,"żelazny " ciasteczkowy zapas... Przepis pochodzi z książki "Ciasta, ciastka i ciasteczka" - Jan Czernikowski

Proste Potrawy

Proponowane wyszukiwania