ciasto - 164325 przepisów (strona:5543/10955)

Chatka Baby Jagi – domek Baby Jagi 1070

Deser, sernik na zimno sięgający swoją historią czasów PRL. Kiedyś często takie ciasta gościły na stołach. Herbatniki były ogólnie dostępne, ser biały też, więc można było robić. Ja troszeczkę podkręciłam deser, dodając do jasnej masy skórkę cytrynową, a do ciemnej brandy z wanilią . Zamiast brandy waniliowego można dodać wanilię, samo brandy... to co lubimy. 500 g sera białego półtłustego(...)przyciąć). Na drugiej warstwie ciastek rozsmarować ciemną masę serową, kładąc więcej masy wzdłuż na środku. Dłuższe brzegi folii złożyć do siebie i zwinąć. Tak otrzymamy „domek” w kształcie trójkąta. Ciasto odstawić do lodówki na dwie godziny. Polewa: do miseczki włożyć pokruszoną czekoladę i masło, roztopić w kąpieli wodnej. Dokładnie wymieszać. Sernik odwinąć z folii. Deser oblać czekoladą. Odstawić

królestwo garów
Ajerkoniakowiec 181

Rewelacyjne ciasto z mocnym akcentem charakterystycznego gęstego likieru jajecznego na bazie spirytusu, cukru i delikatnej nuty aromatycznej wanilii.  Składniki: Biszkopt: 3 jajka  1/2   szklanka cukru 1/2 szklanka mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 4 łyżeczki kakao Masa ajerkoniakowa: 350ml ajerkoniaku  500ml śmietany 36% 5 łyżek żelatyny 1/2 wrzątku 120g masła(...)lekko wystudzić i dodać ajerkoniak, całość dokładnie wymieszać i wylać na masę ajerkoniakową. Wstawić do lodówki na około 1 godzinę. 5. Dekoracja: Śmietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Ciasto udekorować bitą śmietaną i perełkami cukrowymi

Szalona Kuchnia Eweliny
Ciasto makowe z waniliowym serkiem i porzeczkową nutą 176

Rewelacyjne makowe ciasto z delikatnym waniliowym serkiem, orzeźwiającą masą z czarnej porzeczki i warstwą chrupiących, prażonych migdałów to doskonały pomysł dla fanów lekkich, nie za słodkich deserów. Składniki: Biszkopt makowy: 1 szklanka maku 1 szklanka maki pszennej 1 szklanka cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 7 jajek 3 łyżki wody Masa waniliowa: 1 kg sera delfiko o smaku waniliowym 250g(...)żelatynę. Całość dokładnie wymieszać i podzielić na dwie równe części oraz odłożyć kilka łyżek na posmarowanie wierzchu. 4.  Płatki migdałowe uprażyć na rozgrzanej, suchej patelni. 5.  Składanie ciasta: Do formy przełożyć jeden blat makowy, wyłożyć jedną połowę masy waniliowej, wstawić do lodówki na pół godziny, następnie rozsmarować dżem i ponownie wstawić do lodówki na pół godziny

Szalona Kuchnia Eweliny
Ciasto Stefania z musem gruszkowym 287

Tradycyjne ciasto z przepisu mojej mamy na bazie kaszy manny, które idealnie komponuje się z orzeźwiającym, delikatnie słodkim musem z gruszek i polewą z mlecznej czekolady. Składniki: 500ml mleka 1/2  szklanki kaszy manny 1/2 szklanki cukru 2 płaskie łyżeczki cukru wanilinowego 1 łyżka kakao 130g masła około 18 sztuk herbatników pełnoziarnistych Mus gruszkowy: 1kg gruszek (waga po obraniu(...)wrzenia, ale nie gotować ! Wystudzić i pozostawić do lekkiego stężenia. Następnie wylać do formy na herbatniki i wstawić do lodówki. 4.  Czekoladę rozpuścić w rondelku dodając śmietankę, polać ciasto, udekorować kolorową posypką

Szalona Kuchnia Eweliny
CIASTO z RABARBAREM 277

Sezon na rabarbar w pełni. Dziś upichciłam z synem ciasto ucierane z tym że smakołykiem. Lekki, puszysty, wyśmienity ;)     Składniki: 6 jaj szczypta soli 1,5 szklanki drobnego cukru do wypieków 3 szklanki mąki 3 łyżeczki proszku do pieczenia 1 cukier wanilinowy lub 1/2 op. cukru  z prawdziwą wanilią 375 g margaryny palmy(...)sztywno ze szczyptą soli, dodając powoli cukier i cukier waniliowy oraz żółtka. Dodać przesianą mąkę z cukrem waniliowym na przemian z rozpuszczoną margaryną. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać ciasto i powtykać kostki rabarbaru. Piec ok. 40 min w160

Fiołkowe Talerze
Oponki serowe 760

waniliowego – olej do smażenia (około 0,7 litra) Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Wszystkie składniki wrzucamy do dużej miski i miksujemy, aż dokładnie sie połączą, a ciasto będzie jednolite i konsystencją będzie przypominać plastelinę. Wówczas przekladamy go na oprószoną maką stolnicę. Powinniśmy podsypywać ciasto mąką, ponieważ na tym etapie może być ono delikatnie klejące. Wałkujemy na grubość

Relaxtime
kruche ciasto 217

zimnym blacie ,desce wysypać mąkę ,dodać starte masło i szybko połączyć ,dodać skórkę z cytryny ,żółtka przetarte przez sito, oraz jajko wymieszane z woda .Wszystko szybko połączy,gotowe ciasto do woreczka i na 12 godzin do lodówki. Piec w 180 – 200 stopniach C,  20 – 30 minut.(piekarnik wcześniej nagrzany do odpowiedniej temperatury ) można część masła zastąpić smalcem.Blaszka(...)zostalo mi ciasto ,więc smialo  2 takie albo dużą blaszkę okolo 30 cm.. moja blaszka z dziurkami i wyjmowanym dnem Kolekcja form do pieczenia Crusty Bake - zwycięzca prestiżowej nagrody Excellence 2014 w dziedzinie wyposażenia domu - charakteryzuje się mikroperforowanym wnętrzem - dna i ścianek, które zapewnia idealną cyrkulację powietrza, a także pozwala szybko ostudzić wypieki i zapewnia chrupiące doznania smakowe

w mojej kuchni
Rolada drożdżowa z lodówki 169

soli Nutella Wykonanie: Drożdże rozpuścić w letnim mleku z płaską łyżeczką cukru i odstawić do wyrośnięcia. Mąkę wymieszać z resztą cukru, cukrem waniliowym, rozbełtanymi jajkami, margaryną, solą i zarobić ciasto jak na makaron. Następnie ciasto włożyć do lodówki na 12 godzin, po czym wyjąć i podzielić na dwie części. Rozwałkować oddzielnie na stolnicy posypanej mąką, nałożyć nadzienie, zwinąć w roladę

Tradycyjna Kuchnia
Jak zrobić idealne pączki 208

zrobić idealne pączki według Pani Hanny Szymanderskiej. Idealne ciasto drożdżowe na pączki. Wszystkie produkty powinny być dobrej jakości o temperaturze pokojowej. Pączki robimy z ciasta drożdżowego, którego jakość zależy od ilości dodanych żółtek, tłuszczu i rodzaju mąki która zawiera dużo glutenu. Najlepsza to typ 500, 550 i krupczatka. Nadzienie do pączków powinno mieć temperaturę

Kulinarne pyszności Molki
Ciasto ucierane z jabłkami, ananasem i żurawiną... 157

powitanie jesieni... Proste, ucierane ciasto, które nada się idealnie jako baza dla wszelakich owoców. Bo myślę, że na przykład z morelami, brzoskwiniami, lub śliwkami będzie równie udane, jak z jabłkami... Przepis z bloga  Bajkorada . Składniki: (u mnie tortownica 23cm) 4 jajka 0,5 szklanki cukru 0,5 szklanki oleju 1,5 szklanki mąki pszennej 1,5 łyżeczki proszku(...)wyłóż papierem do pieczenia. Białka ubij na sztywno z dodatkiem cukru. Nadal mieszając mikserem, ale na najmniejszych obrotach dodawaj kolejno: żółtka, olej oraz mąkę z proszkiem do pieczenia. Ciasto wylej na blaszkę, a na wierzchu ułóż owoce - plasterki jabłek powbijaj lekko, to samo kawałki ananasa, a na koniec posyp żurawiną. Piecz około 45 minut. Zostaw do ostudzenia i ewentualnie

Lejdi of the house
Duńskie ciasto z rabarbarem i marcepanem... 139

grubych oczkach. Jajka ubij z cukrem na puszystą, jasną masę. Na zmianę dodawaj mąkę i masło, miksując na najniższych obrotach miksera. Na końcu wsyp marcepan i połącz. Przelej ciasto do przygotowanej blaszki.   Na wierzch ciasta wyłóż rabarbar, delikatnie go w nie wciskając. Posyp ewentualnie cukrem perłowym. Piecz około 40-50 minut, do suchego patyczka. Wyjmij na kratkę i zostaw

Lejdi of the house
Ciasto jogurtowe z czereśniami... 135

pieczenia. Czereśnie wydryluj. W jednej misce połącz wszystkie suche składniki, w drugiej - wszystkie mokre (łyżką lub rózgą). Wlej mokre do suchych i wymieszaj łyżką - krótko, tylko do połączenia składników (ciasto powinno być dość gęste). Przełóż ciasto do foremki, a na wierzchu ułóż gęsto owoce. Piecz około 45-50 minut (do "suchego patyczka"). Po przestudzeniu posyp cukrem pudrem

Lejdi of the house
Ucierane ciasto z napojem Fanta i ananasem... 156

pieczenia. Wszystkie składniki (oprócz ananasa) przełóż do miski i zmiksuj na wolnych obrotach. Gdy składniki się połączą dodaj odsączonego z soku i pokrojonego w kostkę ananasa. Delikatnie wymieszaj. Ciasto przelej na blachę i piecz 40-50min, lub do suchego patyczka. Jeśli wierzch zbyt mocno się przyrumienia warto przykryć go kawałkiem folii aluminiowej. Zostaw ciasto na 5 minut w blaszce

Lejdi of the house
Cytrynowe muffinki z lemon curd 177

Muffiki na cieście biszkoptowym nadziewane lemon curd, z cytrynowym kremem -lekkie, orzeźwiające w smaku i po prostu pyszne : ) Lemon curd: 3 jaja sok wyciśnięty z 2 dużych cytryn (lub 3 małych) skórka otarta z 2 cytryny 150 g cukru 70 g masła składniki włożyć go garnuszka i zagotować cały czas mieszając. Gotować do zgęstnienia. Jeśli pojawią się grudki(...)pieczenia 150 ml mleka Jajka,cukier i olej zmiksować,dodać mąkę z proszkiem oraz mleko, wymieszać. Foremki napełnić do połowy, następnie nałożyć po łyżeczce lemon curd, przykryć pozostałym ciastem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170-180 st C, piec ok 20 min. Pozostawić do ostygnięcia. W tym czasie przygotować krem  Krem cytrynowy: 300 ml śmietany kremówki

Z Marcepanem
Serce z sernika włoskiego 269

krotnie, dodać esencję pomarańczową  Przygotować galaretkę: 235 g wody zagotować z cukrem i z agarem, dodać barwnik.Galaretka musi się cały czas gotować na małym ogniu przed dodaniem do ciasta, w przeciwnym razie szybko zastygnie. Do sera dodać krem bezowy cały czas mieszając , na końcu dodać zagotowaną galaretkę zostawiając ok 1/4 szkl do polania wierzchu ciasta. Wylać na foremkę

Z Marcepanem

Proponowane wyszukiwania