Szarlotka królewska 156Ciasto przygotowałam wczoraj do dzisiejszej kawy z koleżanką. Mam nadzieje że będzie smakowało. Proste ale efektowne i słodkie a to najważniejsze. W końcu to ciasto! Składniki : * 3 jajka * pół szklanki cukru * szklanka mąki pszennej * łyżeczka proszku do pieczenia * cukier waniliowy * 4 jabłka * 2 łyżki cukru trzcinowego * łyżeczka cynamonu * ulubiona galaretka * 200ml śmietanki
Magiczne Życie Marty
Sernik noworoczny / Najlepszy sernik z sera wiaderkowego 391śmietankowy Sposób przygotowania: 1. Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Składniki na spód umieścić w misce, dokładnie zmiksować. Dużą blaszkę o wymiarach 24x36cm posmarować tłuszczem. Na spód wyłożyć ciasto. Trochę się lepi, więc polecam oprószyć ręce mąką pszenną - ułatwi nam to wylepienie blaszki. 2. Zrobić masę serową: żółtka utrzeć z cukrem waniliowym, po czym dodawać partiami ser, następnie budynie (proszek(...)masy serowej dodać ubitą pianę, delikatnie, ale dokładnie wymieszać łyżką. Na koniec dodać rodzynki obtoczone w mące ziemniaczanej i lekko zamieszać. Ser wylać na wyłożony wcześniej spód. 5. Ciasto piec w 170 st.C przez 45-50 minut. Po upływie tego czasu wyłączyć piekarnik, ale sernik pozostawić w piekarniku do całkowitego ostygnięcia. Po 20-30 minutach można lekko uchylić drzwiczki
Kuchnia domowa Ani
Ciasteczka półfrancuskie z cukrem 148Write a review Save Recipe Print Ingredients 600 g mąki 2 kostki margaryny 4 żółtka 6-8 łyżek śmietany Instructions Margarynę posiekać z mąką, dodać żółtka i śmietanę. Wyrobić ciasto. Chłodzić 2 godz. w lodówce. Rozwałkować ciasto na grubość ok 4 mm i wycinać kształty. Ułożyć ciasteczka na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch ciastek posmarować białkiem i posypać cukrem
Rusty Fork
Lukier do babki 142Prosty przepis na szybki lukier do ciasta, czy babki. Jest to mała porcja lukru. Składniki: 2 łyżki soku z cytryny 1 szklanka i 2 łyżki cukru pudru Sok z cytryny podgrzać w rondlu, dodać cukier puder i intensywnie wymieszać. Ciepłym lukrem dekorować ciasto, babkę Artykuł Lukier do babki pochodzi z serwisu Rusty fork
Rusty Fork
Szybka babka Wielkanocna 150stopni ( funkcja góra i dół) aż do uzyskania złotego koloru. W moim piekarniku szybka babka piecze się około 1 godziny. Pamiętaj,aby przed wyjęciem z piekarnika sprawdzić ciasto patyczkiem czy jest już upieczone. Rusty fork http://rustyfork.pl/ Artykuł Szybka babka Wielkanocna pochodzi z serwisu Rusty fork
Rusty Fork
Przystawka – szybkie tortille 815Przystawka – szybkie tortille jest w sam raz na każde przyjęcie – szybka, prosta i łatwa do wykonania. Jak się sprężymy to uwiniemy się z nią
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
MIODOWNIK 189łyżka likieru Amaretto KARMEL ORZECHOWY: 350-400 g orzechów włoskich 150 g masła ½ szkl. cukru 4 łyżki miodu DODATKOWO: Powidła śliwkowe Woda Sok z cytryny PRZYGOTOWANIE: PLACKI MIODOWE: 1.Wyrabiamy ciasto. Dzielimy na 3 części. Rozwałkowujemy. 2. Pieczemy w formie wyłożonej papierem w 180 st. C ok. 15-20 min. 3. Po upieczeniu każdy placek przekładamy papierem i kładziemy jeden(...)Jeszcze ciepłą wylewamy na dolny placek miodowy. Jak przestygnie smarujemy masą grysikową. Przykrywamy drugim plackiem. Smarujemy kwaśnymi powidłami śliwkowymi. Ponownie nakładamy masę grysikową. Przykrywamy ostatnim plackiem. 5. Wierzch ciasta polewamy gorzką polewą
Marcepanowa kuchnia
Paluszki serowe 5967pomocą rózgi kuchennej. Stopniowo dodajemy mąkę przesianą razem z proszkiem do pieczenia oraz starty na drobnych oczkach tarki ser. Początkowo mieszamy rózgą, a następnie zagniatamy dłońmi do powstania ciasta o gładkiej konsystencji. Z ciasta formujemy wałek. Kroimy na kilkucentymetrowe kawałki (paluszki). Na patelni rozgrzewamy większą ilość oleju. Paluszki smażymy na średnim ogniu, ze wszystkich stron na złoto. Źródło
Smaki Na Talerzu
Mleczna Kanapka z Mlekiem w Proszku 136wymiary blachy: 40cmx24cm CIASTO: SKŁADNIKI: 3/4 szkl. oleju słonecznikowego 1/2 szkl. wody 1 szkl. cukru kryształu 4 łyżki kakao (powyższe składniki zagotować i odstawić do wystygnięcia) 5 jajek 1/2 szkl. cukru 1,5 szkl. mąki SZYMANOWSKIEJ POLSKIE MŁYNY 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej WYKONANIE: 1. Białka oddzielić od żółtek. 2. Ubić białka z cukrem, dodać żółtka(...)pieczenia, sodę oczyszczoną, rozpuszczone kakao, mąkę szymanowską Polskie Młyny. Dokładnie wymieszać. 3. Wylać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. 4. Piec w temp.180* około 40 minut. 5. Gdy Ciasto kończy się piec powtarzamy czynność po raz kolejny by mieć dwa blaty. KREM: SKŁADNIKI: 125ml mleka 2/3 szkl. cukru kryształu 16 g cukru waniliowego 220g masła 2,5 szk mleka
Dziś Ja gotuje
Najlepszy sernik gotowany z rodzynkami w czekoladzie i polewą z nutą kawy 183chyba najszybsza wersja jednego z najpyszniejszych serników. Składniki należy wymieszać, zagotować, przelać do formy, schłodzić i już! I po co piekarnik? Ciasto wprost rozpływa się w ustach i przyznam, że je bardzo, ale to baaardzo lubię! Jest takie kremowe w smaku, a jednocześnie zwarte i idealne do krojenia. Swój sernik wzbogaciłam o rodzynki w czekoladzie i nutę aromatycznej kawy. Takie(...)ognia i do środka wmieszać rodzynki w czekoladzie. Formę wyłożyć papierem do pieczenia oraz herbatnikami. Na ciastka przelać ciepłą masę, a na jej wierzchu ułożyć kolejną ich warstwę. Ciasto ostudzić i schłodzić w lodówce najlepiej przez całą noc. Przygotować polewę. Czekoladę rozpuścić z dodatkiem kawy i masła. Gotową polewą posmarować wierzch schłodzonego sernika oraz opcjonalnie całość obsypać wiórkami kokosowymi
Di gotuje
Piernik z suszonymi śliwkami 192pianę. Żółtka dodać do wystudzonej masy razem z powidłami i krótko wymieszać za pomocą miksera. Następnie wsypać mąkę z sodą wymieszać. Śliwki pokroić na mniejsze kawałki i dodać do ciasta. Na końcu dodać ubitą pianę z białek i za pomocą łopatki delikatnie i dokładnie wymieszać. Ciasto przełożyć do keksówki wysmarowanej masłem i wysypanej mąką. Piec w piekarniku nagrzanym
My simple kitchen
CIASTECZKA Z CYNAMONEM, ANYŻKIEM, IMBIREM I WANILIĄ 164łyżka ziarenek anyżu Przygotowanie: Białka ubij lekko trzepaczką. Do miski wsyp przesianą mąkę, sól, cukier, dodaj lekko ubite białka. Domieszaj miękke masło w kawałkach. Dokładnie wymieszaj całość. Podziel ciasto na cztery równe części. Do jednej domieszaj wanilię. Do drugiej cynamon, do trzeciej imbir i do ostatniej ziarenka anyżu. Uformuj cztery kule, zawiń każdą w folię spożywczą i wstaw do lodówki(...)najmniej 30 minut. Piekarnik rozgrzej do temperatury 180°C. Ciasto rozwałkuj na grubość około 5 mm. Za pomocą małych foremek wykrawaj ciasteczka, i układaj je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz przez około 15 minut. *Jeśli wolisz przygotować mniej ciasteczek, możesz je zrobić z połowy ilości składników. **Przechowuj ciasteczka w hermetycznie zamykanym np. metalowym pudełku
Smaki Francji współczesna kuchnia francuska
Ciasta na święta przepisy na Boże Narodzenie 234Kilka dni temu publikowałam zbiór: Pierniczki i ciasteczka na święta, dziś pora na coś większego, dziś ciasta na święta – moje sprawdzone przepisy... The post Ciasta na święta przepisy na Boże Narodzenie appeared first on Przepisy: zdrowe, bezglutenowe i eksperymentalne - Eksperymentalnie.com
Eksperymentalnie.com
Piernikowy bałwanek przekładany powidłami pomarańczowymi 250Pyszne ciasto piernikowe w kształcie cudownego bałwanka, przełożone aromatycznymi powidłami - będzie pięknie prezentować się na świątecznym stole. Piernik jest bardzo prosty w wykonaniu. Podane proporcje można podwoić i przygotować większe ciasto. Próbujcie! Składniki: 50 g masła 1 łyżka kakao 1 łyżka przyprawy do piernika 1 łyżka miodu 125 ml mleka 2 jajka 100g mąki 100 g cukru 3/4 łyżeczki
Chocolate Muffin Blog