Torcik serowy 245część masy serowej. Ułożyć na niej kilka biszkoptów i pokrojonych na małe części truskawek, przykryć je masą serową. Na wierzchu poukładać biszkopty tak by w połowie wystawały nad powierzchnię ciasta. Na sam koniec zalać tężejącą galaretką. Na następny dzień ciasto gotowe z samego rana ;) Smacznego
Różne smaki w kuchni
Torcik serowy 219część masy serowej. Ułożyć na niej kilka biszkoptów i pokrojonych na małe części truskawek, przykryć je masą serową. Na wierzchu poukładać biszkopty tak by w połowie wystawały nad powierzchnię ciasta. Na sam koniec zalać tężejącą galaretką. Na następny dzień ciasto gotowe z samego rana ;) Smacznego
Różne smaki w kuchni
Gofry owsiane z truskawkami + film 156miksujemy do otrzymania konsystencji mąki a następnie wsypujemy do miski. Do płatków wlewamy jogurt, olej oraz miód, dodajemy jajka a także proszek do pieczenia i wszystko dokładnie miksujemy. Ciasto odstawiamy na 10 minut. Na posmarowaną olejem i rozgrzaną płytę gofrownicy wlewamy porcję ciasta i zamykamy górną pokrywę. Gofry pieczemy około 3 do 5 minut. Umyte i osuszone truskawki kroimy
Smakowite Dania
Chlebek ryżowy. 225wodą, mieszamy i pozostawiamy w ciepłym miejscu W młynku mielimy nasiona chia, lnu i słonecznika Do przesianej mąki dodajemy zmielone nasiona,sól, dodajemy oliwę, rozczyn i dokładnie wyrabiamy Przekładamy ciasto do natłuszczonej keksówki i odstawiamy na ok. 30 min. do wyrośnięcia Piekarnik nagrzewamy do 200*C, na dolnej półce umieszczamy naczynie z wrzątkiem i wstawiamy foremkę z ciastem Pieczemy
Proste Potrawy
Biszkopt nieopadający 175Najlepszy biszkopt do ciast i tortów. Warto go zrobić jeśli zależy nam na puszystości ciasta i idealnie prostej powierzchni do dekorowania. Wyrasta bardzo równiutko. Najważniejszą jednak jego zaletą jest to, że nie opada.5 jajek1 szklanka cukru1 szklanka mąki tortowej1 łyżeczka proszku do pieczenia1 łyżeczka octu1 łyżka soku z cytrynyszczypta soliopcjonalnie 2-3 łyżki kakao Oddzielamy białka
Krokusowy Dom
BISZKOPT Z MALINAMI – 3 SKŁADNIKI! 452targach pojawiły się już świeże maliny, truskawki i borówki, więc grzechem byłoby ich nie spróbować! Może nie są one jeszcze tak wspaniałe jak w sezonie, ale do ciast i koktajli nadają się idealnie! Do popołudniowej kawki na zachciankę przygotowałam najszybsze i chyba najłatwiejsze ciacho na świecie – biszkopt z malinami. Potrzebne tylko 4 składniki, 2 minuty mieszania i pół godziny
Ostra na Słodko
KRUCHA ROLADA Z DŻEMEM 206pieczenia ½ szklanki drobnego cukru 125 g masła/margaryny 2 średnie jajka słoik dowolnego dżemu Wykonanie: ze wszystkich składników czyli mąki, proszku do pieczenia, cukru, masła i jajek zagniatamy gładkie ciasto, zawijamy je w woreczek foliowy i wkładamy do lodówki na 30 minut schłodzone ciasto rozwałkowujemy na prostokąt na blacie podsypanym mąką ( rozmiar dłuższego boku około 26-30 cm), następnie
Słodkie zapomnienie
Tort ciasteczkowy z nutą kokosa i bananów 206Delikatne ciasto na bazie chrupiących czarno - białych ciasteczek, pachnącego egzotyką mleka kokosowego oraz świeżych bananów to świetna propozycja chłodzącego deseru na upalne dni. Składniki: 3 puszki mleka kokosowego 400g ciastek herbatników black z kremem waniliowym 4 łyżki cukru pudru 6 bananów 1 cytryna Dekoracja: kilka ciastek herbatników black Wykonanie: 1. Mleczko kokosowe umieścić w lodówce na całą(...)minut na wysokich obrotach. 3. Całe herbatniki wrzucić do malaksera i zmiksować do postaci piasku. 4. Banany obrać, pokroić na centymetrowe plasterki i skropić sokiem z cytryny. 5. Składanie ciasta: Na spód tortownicy o średnicy 24 cm wysypać połowę zmiksowanych ciasteczek, ułożyć plasterki bananów i wyłożyć połowę masy kokosowej. Następnie wysypać resztę ciasteczek, ułożyć resztę plasterków bananów i wyłożyć pozostałą
Szalona Kuchnia Eweliny
Czekoladowa polewa do ciasta (domowa) 177Wielu ciast nie wyobrażam sobie bez polewy czekola dowej, a jaki jest na nią najlepszy sposób? To właśnie ten domowy :) Przepis z zeszytu mojej Mamy :) Spróbujcie :) Składniki : 100g masła lub margaryny 50g kakao 120g cukru pudru 4 łyżki mleka Przygotowanie: Margarynę lub masło na polewę rozpuszczamy w rondelku. Dodajemy cukier puder, kakao oraz mleko. Mieszając(...)łączymy składniki. Nie doprowadzamy do zagotowania. Jeszcze ciepłą polewą polewamy górę ciasta (teraz już można wylizywać ron delek ;) ) Smacznego
ChilliJemy
Piegusek z owocami (i chia) 190Szybkie ciasto piegusek z owocami przygotujemy w 10 minut (nie licząc czasu pieczenia). Można je przygotować z dowolnymi owocami, ja wykorzystałam mrożone wiśnie, ale będzie pyszne również z truskawkami, brzoskwiniami, borowikami, rabarbarem czy jabłkami. Nie podaję dokładnej wagi owoców, gdyż tutaj też mamy dowolność. Jeśli chcemy bardziej wilgotne ciasto, dodajemy więcej owoców, jeśli bardziej „babkowate” wtedy ilość którą pokazuję
e-PrzepisyKulinarne
Sernik zielone jabłuszko 668gazetek kulinarnych i od razu mnie zainteresował. Składa się z moich ulubionych warstw: sernik, masa adwokatowa, jabłka w galaretce i bita śmietana. No czy można żądać bardziej wypasionego ciasta. XD Sernik zielone jabłuszko świetnie pasuje zarówno na świąteczny stół, jak i jako weekendowe ciacho. Koniecznie wypróbujcie ten przepis. Naprawdę warto! Sernik zielone jabłuszko Składniki: Sernik: 1 kg zmielonego twarogu(...)ubijamy na sztywno, pod koniec dodając cukier puder i śmietanfix. Następnie dodajemy wystudzoną żelatynę i dokładnie mieszamy. Bitą śmietanę wykładamy na marmoladę jabłkową i posypujemy startymi orzechami lub kokosem. Ciasto schładzamy. Smacznego Artykuł Sernik zielone jabłuszko pochodzi z serwisu PatiGotuje
PatiGotuje
BABKA ZIOŁOWO-GRUSZKOWA NA OLEJU 206płatki owsiane. Oglądałam jednak też program, że 2 dni świętowania to zbyt krótki czas aby przytyć 2 kg. Kamień z serca, nie? Dzisiaj podzielę się z wami jednak jeszcze ciastem, które gościło na naszym stole. Byłą to babka... ale nie taka zwykła cytrynowa ale gruszkowo-ziołowa. Babkę upiekłam na bazie oleju rzepakowego Wielkopolskiego SemCo . Dzięki temu babka jest wilgotna(...)środku. Zioła dodały babce charakteru a gruszka słodkości. Było pysznie. No więc czego potrzebujemy do wypieku takiej babki? Już piszę. Składniki: CIASTO: 180 ml o leju rzepakowego Wielkopolskiego SemCo 200 g cukru ( w tym 1 łyżeczka cukru waniliowego) 1 gruszka 4 jajka 4 łyżki ziół (mięta i melisa) 1 łyżeczka proszku do pieczenia 200 g mąki pszennej DEKORACJA
Kuchnia w oparach
Ciasto drożdżowe z borówkami 201mleka 1 jajko 50 g rozpuszczonego masła dwie garście mrożonych borówek amerykańskich W misce wymieszać suche składniki, dodać mleko oraz jajko, zacząć wyrabiać. Na koniec dodać roztopiony tłuszcz. Ciasto wyrabiać, aż będzie elastyczne i gładkie. Przełożyć je do miski, przykryć czystą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. godzinę, aż podwoi objętość. Keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia, ułożyć(...)niej ciasto, na wierzchu poukładać (lekko dociskając) zamrożone borówki. Piec ok. 35 minut w temperaturze 180 stopni C. Po upieczeniu ostudzić na kratce
Simply Food
Ciasto z kremem limonkowym 220Ulubione ciasto mojej córki, która należy do bardzo wybrednych osób jeżeli chodzi o ciasta.Na jej potrzeby przepis odrobinę zmodyfikowany i podany pod jej gusta. Oryginalny przepis pochodzi ze stronki Ewy Wachowicz KLIK widoczny pod nazwą "Torcik z kiwi". Biszkopt: 3 jajka 3 łyżki cukru kryształ 3 łyżki mąki pszennej szczypta soli łyżeczka proszku dopieczenia sok z połowy limonki(...)szczyptą soli,stopniowo dodać cukier. Cały czas ubijając wrzucać po jednym żółtku i miksować na wolnych obrotach. Mąkę z proszkiem przesiać i partiami dodać do masy, delikatnie wymieszać szpatułką. Ciasto przelać do tortownicy o średnicy 26cm i piec 20-25 minut w 180 º C. Odstawić do całkowitego wystudzenia. Krem: 200 ml śmietanki 36% 250 g serka mascarpone skórka
Anielskie wypieki
Sernik z jabłkami 173posmakował mu bardzo właśnie za sprawą jabłek. Przepis znalazłam tutaj ( klik ), troszkę zmieniony, bo na większą blaszkę. Polecam Wam bardzo i miłego piątku życzę :-) Blaszka 24x34 cm Składniki ciasto kruche: 130 g masła 250 g mąki pszennej 90 g cukru 3 jajka (żółtka osobno) 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, dodać(...)blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Podpiec w 190 stopniach około 15 minut. Ser: 1,4 kg sera 80 g masła (temp. pokojowa) 4 jajka (białka osobno + 3 z ciasta) 250 ml śmietanki 30% 250 - 300 g cukru drobnego do wypieków 2 budynie waniliowe (40 g bez cukru) 1 laska wanilii (ziarenka) 1 Ser mielimy dwa razy. Masło miksujemy z cukrem
kruche babeczki