ciasto - 164325 przepisów (strona:5534/10955)

Naleśniki z serem dla dzieci- delikatne nadzienie! 219

opakowania cukru wanilinowego 1 łyżeczka cukru ok 100 ml mleka Wykonanie: Do twarogu wbić jajko, dodać pozostałe składniki. Zblendować i na końcu dodawać mleko, aby uzyskać oczekiwaną konsystencję. Ciasto naleśnikowe wykonać wcześniej wg przepisu --> przepis podstawowy na ciasto naleśnikowe Nakładać farsz na naleśniki i zwijać w trójkąty, następnie podsmażyć jeszcze na małym ogniu z dwóch stron. Ja podaję

Tradycyjna Kuchnia
Różowe beziki 176

Zastanawialiście się czasami czym ozdobić tort, ciasto i przy okazji zutylizować zalegające w zamrażalniku białka? To już wam powiem.. można zrobić małe, śliczne kolorowe bezy. Wystarczy użyć odrobiny barwnika, by mieć beziki idealne na tort dla dziewczynki czy na wiosenne ciasto. Co wy na to? Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Sernik japoński – najdelikatniejszy z serników 872

Sernik tego typu jest niezwykle popularny w Japonii – w tym kraju nie używa się dużo nabiału, a serniki są wysokie, puszyste, wilgotne i mało słodkie. Ważne jest pieczenie ciasta w kąpieli wodnej – to ona pozwala zachować mu wilgotność oraz strukturę. Do wykonania sernika nadaje się tylko idealnie zmielony, gęsty i naturalny ser. Ja użyłam twarożku sernikowo-kanapkowego Mój(...)pieczenia – zarówno spód i boki (moja tortownica miała 21 cm). Boki warto wysmarować masłem i przyczepić dwa podłużne kawałki papieru – tak, aby wystawały ponad formę, bo ciasto bardzo rośnie. Tortownicę owijamy bardzo dokładnie folią aluminiową, aby nie dostała się do środka woda. Umieszczamy ją w większej blaszce. Do formy wlewamy masę serową, a do dużej blaszki wlewamy wrzątek

Poezja smaku
Lussekatter - szwedzkie adwentowe bułeczki szafranowe 181

masło się rozpuści. Odstawić by przestygło. Do miski pokruszyć drożdże. Zalać letnim mlekiem z dodatkami. Zostawić na chwilę żeby drożdże zaczęły pracować. Dodać mąkę, jajko i zagnieść elastyczne ciasto. Odstawić na 30 minut do wyrośnięcia. Z ciasta formować bułeczki u układać na wyłożonej papierem blasze. Udekorować rodzynkami i posmarować rozkłóconym jajkiem. Pozostawić na 30 minut do wyrośnięcia. Piec w temperaturze

Zielona Kuchnia
Babka piaskowa – poznańska 237

cytryny i ucieramy mikserem na gładką masę. Następnie powoli wlewamy roztopione i ostudzone masło cały czas miksując na małych obrotach *** *** Foremkę do babki smarujemy tłuszczem i obsypujemy bułką tartą. Ciasto przelewamy do formy *** *** Babkę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180’C z termoobiegiem lub 200’C bez termoobiegu i pieczemy około 40 minut – do suchego patyczka. Gotową(...)pudrem lub polukrować *** *** Polewę czekoladową uzyskamy np. poprzez podgrzanie 100g mlecznej lub deserowej czekolady z 50ml mleka i dokładne wymieszanie *** *** SMACZNEGO ***   POLECAM TAKŻE: PRZEPISY NA PYSZNE I EFEKTOWNE CIASTA KLIKNIJ TUTAJ IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ NAJLEPSZE PRZEPISY NA SAŁATKI PRZEPIS TUTAJ DANIA JEDNOGARNKOWE – NAJLEPSZE PRZEPISY KLIKNIJ TUTAJ POMYSŁY NA NIEDZIELNY I ŚWIĄTECZNY OBIAD

Blog z Apetytem
Puszyste muffiny z mango i jogurtem, bez masła (Muffin allo yogurt e mango, senza burro) 259

misce ubijamy jajka z cukrem trzcinowym i cukrem waniliowym; dodajemy jogurt, dokładnie mieszamy.  Do jogurtowej masy stopniowo dodajemy mąkę.  Na sam koniec dodajemy mango pokrojone w kostkę. Ciasto mieszamy tylko do połączenia się składników. Ciasto przelewamy do foremek na muffiny. Muffiny pieczemy ok. 15-20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni do tzw. suchego

La grande e la piccola cuoca
Pischingery-wafle z kremem czekoladowym-bez mleka w proszku 251

Witam Kochani Dziś przychodzę do Was z czymś bardzo prostym i szybkim w przygotowaniu.  Nie wymaga pieczenia, a sprawi radość każdemu. Mowa o pysznych pischingerach

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Szarlotka z bezą budyniową 220

Ciasto które, wyjątkowo smakuje. Beza jest pyszna zrobiona w nietypowy sposób z dodatkiem budyni. Szczerze polecam:)Składniki Ciasto 6 żółtek 1 szklanka cukru 3 szklanki mąki pszennej 125 g margaryny 125 g smalcu 1 op. cukru waniliowego 3 łyżeczki proszku do pieczenia Masa jabłkowa 1500 g jabłek 3/4 szklanki cukru 6 łyżek kaszy manny cynamon … Czytaj dalej Szarlotka

gotuj ze mną
Bułeczki z pieczarkami 306

mleka, co obniży jego temperaturę, mieszamy. Do miski przesiewamy mąkę. Dodajemy sól, cukier oraz suche drożdże, mieszamy. Wbijamy jajko. Dodajemy letnie (!) masło z mlekiem. Wyrabiamy. Gotowe gładkie i elastyczne ciasto przykrywamy w misce ściereczką i odstawiamy na około 1,5 godziny do wyrośnięcia. Cebulę drobno siekamy. Pieczarki kroimy na półplasterki. Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju i podsmażamy cebulę. Następnie(...)cała woda, jaką puszczą grzyby odparuje (jeśli pieczarki będziecie dodawać stopniowo, nie puszczą wody, a ładnie się przyrumienią). Doprawiamy solą, pieprzem oraz szczyptą słodkiej papryki i oregano. Studzimy. Wyrośnięte ciasto dzielimy na około 10 części. Każdy kawałek rozpłaszczamy w dłoniach, na środku wykładamy farsz i zlepiamy bułeczkę. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia złączeniem do dołu. Przykrywamy ściereczką

Smaki Na Talerzu
Tartaletki z lekkim kremem budyniowym 204

Czym można zrobić swojej rodzinie przyjemność :) ? nie mam już wątpliwości, że tymi pysznymi tartaletkami :) Niesamowity maślany smak ciasta kruchego i delikatny krem budyniowy posypany świeżutkimi truskawkami . Coś pysznego :) Czas pieczenia : 25 - 30 minut Temp. pieczenia: 180 C  Ilość porcji : 8 - 10       Składniki: 1,5 szkl. mąki 120 g masła 1/4 szkl. cukru 2 żółtka szczypta(...)szkl. cukru torebka budyniu waniliowego 100 g masła Sposób wykonania: Do miski wsypujemy mąkę i cukier, następnie wbijamy żółtka, pokrojone w kosteczkę masło i szczyptę soli. Wnętrze foremek natłuszczamy , ciasto rozwałkujemy na niezbyt gruby placek. Za pomocą foremek wykrajamy kawałki. Wykrojone elementy wkładamy w zagłębienie foremek i nakłuwamy widelcem. Pieczemy w temp.180 C do momentu aż tartaletki nabiorą złotego koloru

Różne smaki w kuchni
Tartaletki z lekkim kremem budyniowym 191

Czym można zrobić swojej rodzinie przyjemność :) ? nie mam już wątpliwości, że tymi pysznymi tartaletkami :) Niesamowity maślany smak ciasta kruchego i delikatny krem budyniowy posypany świeżutkimi truskawkami . Coś pysznego :) Czas pieczenia : 25 - 30 minut Temp. pieczenia: 180 C  Ilość porcji : 8 - 10       Składniki: 1,5 szkl. mąki 120 g masła 1/4 szkl. cukru 2 żółtka szczypta(...)szkl. cukru torebka budyniu waniliowego 100 g masła Sposób wykonania: Do miski wsypujemy mąkę i cukier, następnie wbijamy żółtka, pokrojone w kosteczkę masło i szczyptę soli. Wnętrze foremek natłuszczamy , ciasto rozwałkujemy na niezbyt gruby placek. Za pomocą foremek wykrajamy kawałki. Wykrojone elementy wkładamy w zagłębienie foremek i nakłuwamy widelcem. Pieczemy w temp.180 C do momentu aż tartaletki nabiorą złotego koloru

Różne smaki w kuchni
Kajmakowa babka Wielkanocna / kajmakowe muffinki 178

Obowiązkowa na Wielkanocnym stole! Polecam szczególnie wszystkim wielbicielom krówek Ciasto nadaje się również idealnie do wypieku muffinek. Składniki: 100 g masła 1 puszka masy kajmakowej (400 g) 5jajek 4 łyżki cukru sok z 1 cytryny 180 g mąki pszennej 100 g mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki śmietany 30% garść migdałowych wiórków do dekoracji Przygotowanie: 3/4 kajmaku(...)cytryny . Do powstałej masy wlewać stopniowo masę kajmakową nadal ubijając. Na końcu wsypać obie mąki z proszkiem do pieczenia i mieszać drewnianą łyżką do połączenia składników. Ciasto przełożyć do blaszki wysmarowanej tłuszczem i obsypanej bułką tartą. No chyba, że używacie formy silikonowej – tej nie trzeba natłuszczać. Piec w temperaturze 180 stopni przez ok 45 – 50 min. Pozostały kajmak

Za drzwiami kuchni
Kokosowa babka Wielkanocna 195

ziemniaczaną , proszek do pieczenia , a na końcu wiórki kokosowe . Blaszaną formę dokładnie wysmarować rozpuszczonym masłem (nieocenione są silikonowe pędzelki!) i obsypać płatkami migdałowymi . Do tak przygotowanej formy wyłożyć ciasto i piec w temperaturze 160 stopni bez termoobiegu aż do „suchego patyczka”. Wystudzoną babkę można udekorować polewą i wiórkami kokosowymi . Ciasto idealnie nadaje się również do wypieku muffinek! Smacznego

Za drzwiami kuchni
Torcik cytrynowy 252

wyraźnie stanie się jaśniejsza. Dodajemy wówczas olej oraz wodę i miksujemy jeszcze chwilę. Obroty miksera zmniejszamy do minimum i dodajemy przesiane obie mąki. Miksujemy krótko, tylko do połączenia. Ciasto przelewamy do wyłożonej papierem do pieczenia okrągłej formy (18-20cm) i wstawiamy na około 20-25 minut do piekarnika nagrzanego do 170-180 stopni. Przekrawamy na 2-3 blaty. Wyszorowane

Smaki Na Talerzu
Szarlotka sypana 242

część suchych składników, wyrównać i wyłożyć resztę jabłek, ponownie oprószyć cynamonem. Na wierzch wysypać pozostałą część suchych składników.  Masło pokroić na cienkie plastry i równomiernie rozłożyć na wierzchu ciasta. Można również masło wcześniej włożyć do zamrażalnika i takie zamrożone zetrzeć na tarce bezpośrednio na ciasto.  Piec w temperaturze 180°C przez około 60 minut, aż wierzch ładnie się

Opowieści z piekarnika

Proponowane wyszukiwania