ciasto - 164325 przepisów (strona:5483/10955)

Tort cytrynowy 142

cytryny Biszkopt: Białka oddzielić od żółtek. Żółtka ubić z cukrem dodając stopniowo pozostałe składniki. Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Pianę z białek delikatnie połączyć z resztą ciasta. Dno tortownicy wyłożyć papierem, boki posmarować masłem i obsypać bułką tartą, aby ciasto mogła się "wspinać " po bokach tortownicy. Piec w 180 st bez termoobiegu przez 45-50 min. Zostawić

Krylowa Kuchnia
Sernik bez spodu z żurawiną 132

prostu rozpływa się w ustach. Śmietankowy smak sernika został przełamany kwaskowatą żurawiną, a to wszystko polane mocno czekoladową polewą. Jeżeli postąpicie według moich instrukcji co do pieczenia i studzenia, ciasto na pewno nie opadnie. 1 kg sera z wiaderka 100 ml śmietanki 30 % 4 jajka 200 g masła  3/4 szklanki cukru 1 budyń waniliowy aromat waniliowy 50 g suszonej(...)piekarniku. Polewa.Cukier rozpuszczamy z tłuszczem, następnie dodajemy kakao i mleko wszystko razem zagotowujemy. Kiedy ściągniemy masę z ognia dodajemy żelatynę i dokładnie ją rozpuszczamy w polewie. Gotową polewą polewamy ciasto. Odstawiamy na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Smacznego

Krylowa Kuchnia
Chlebek bananowy w polewie czekoladowej 144

temperaturze pokojowej ucieramy w misce, dodajemy do niego banany, które rozgniatamy widelcem. Dodajemy jajka, mąke, proszek do pieczenia, sól i cukier mieszamy trzepaczką, aż do całkowitego połączenia składnikow. Ciasto wylewamy do wyłożonej papierem do pieczenia keksówki Pieczemy w 180 st C przez godzinę (wstawiamy do zimnego piekarnika) lub do tzw. suchego patyczka. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej razem z olejem(...)Polewamy polewą zimne ciasto, odstawiamy do stężenia polewy. Smacznego

Krylowa Kuchnia
Faworki 139

oleju lub 3 kostki smalcu do smażenia Cukier puder do posypania Żółtka i jajka zmiksować z cukrem i ciepłym masłem, następnie dodać spirytus, mąkę i śmietanę, wyrobić elastyczne ciasto. Ciasto odcinać po kawałeczku, i cienko rozwałkowywać. W przypadku faworków ciąć na 1.5 cm paseczki z nacięciem w środku i przeplatać. Tak przygotowane faworki  smażymy na złoty kolor w rozgrzanym

Krylowa Kuchnia
Sernik gotowany malinowo-kokosowy 127

ciasto robiłam już jakiś czas temu i zupełnie nie wiem czemu nie wrzuciłam go jeszcze na bloga, bo jest naprawdę obłędne w smaku. To pyszne połączenie to serowo-kokosowa masa z sera gotowanego i delikatna i lekka masa budyniowa-malinowa. Do tego świeże maliny, kakaowy biszkopt nasączony malibu i delicje. Można jeść i jeść. Serdecznie polecam, choć jest(...)masę serową. Na samą górę wykładamy maliny i zalewamy tortengussem. (tortenguss rozpuszczamy w wodzie z cukrem i chwilę gotujemy, jeszcze ciepłym polewamy maliny) Smacznego p.s.Tortenguss to niemiecka glazura do ciast coś pomiędzy galaretką a gęstym kisielem, jeżeli nie mamy tortengussa można zastąpić go galaretką malinową.Ja jednak wolę tortenguss, bo jest lżejszy od galaretki i ścina się błyskawicznie

Krylowa Kuchnia
Czekoladowe ciasteczka brownie 129

zmiksować z cukrami na puc. Następnie dodać rozpuszczona czekoladę i ponownie zmiksować. Mąkę wymieszać z kakao i proszkiem do pieczenia, następnie dodać do masła z czekoladą i ponownie wymieszać. Ciasto przykryć folią spożywczą i umieścić w lodówce na 30-40 minut. W tym czasie nagrzać piekarnik do 180 st.  Z zimnego ciasta formować nieduże kuleczki (mi wyszło

Krylowa Kuchnia
Kruche czekoladowe rogaliki 132

płaska łyżka kwaśnej śmietany 4 łyżeczki kremu czekoladowego do smarowania pieczywa Mąkę posiekać z tłuszczem, dodać żółtko jajka, cukier puder, kakao, proszek do pieczenia i śmietanę. Szybko zagnieść ciasto, owinąć je w folię spożywczą i włożyć do lodówki na 30 minut. W tym czasie nagrzać piekarnik do 180 st C. Następnie wyjąć ciasto z lodówki, podzielić na 2 części

Krylowa Kuchnia
Tort śmietankowy z malinami Shimmer i Shine 154

żółtku nadal miksować, dodać aromat i barwnik. Mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia i delikatnie wmieszać do masy jajecznej za pomocą szpatułki. Piec w tortownicy o średnicy 23 cm, ciasto wylać do tortownicy, w której dno wyłożone jest papierem do pieczenia. Piec przez 15-17 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st C. po upieczeniu biszkopt całkowicie wystudzić. Tak samo(...)połowa kremu była różowa, a połowa błękitna. Na górę tortu położyć wydruk cukrowy. Za pomocą gwiazdkowej tylki wyciskać dwukolorowe gwiazdki naokoło wydruku, oraz na dole tortu. Boki ciasta posypać kolorowymi brokatami jadalnymi. Wstawić tort do lodówki do schłodzenia. Tort najlepiej kroi się nagrzanym we wrzącej wodzie nożem. Smacznego

Krylowa Kuchnia
Cytrynowe pączki serowe 147

cytryny 2 łyżeczki likieru cytrynowego Ponad to: 0.5 l oleju rzepakowego do smażenia cukier puder do posypania  Wszystkie składniki umieścić w misce i wymieszać mikserem, bądź łyżką. Ciasto ma być bardzo gęste. Nabierać małe porcje ciasta i posypanymi mąka rękami robić małe kuleczki-pączusie. Pączki smażyć na rozgrzanym oleju, na małym ogniu (nie powinny się smażyć zbyt szybko, żeby

Krylowa Kuchnia
Rogaliki krucho -drożdżowe z marmoladą 160

stolnice dodać pokrojone w kostkę masło. Jajko ubić z cukrem pudrem, drożdże utrzeć ze śmietaną. Upłynnione drożdże dodajemy do mąki oraz ubite jajko z cukrem. Ze wszystkich składników zagnieść ciasto i uformować kulę. Gotowe ciasto wałkować na grubość ok 3 mm i pokroić na 16 jednakowych trójkątów lub 8 wtedy rogaliki będą większe. Na każdy trójkąt nakładamy marmoladę (od szerszej

Pomysłowa kuchnia
Kolorowy sernik na zimno - z serków naturalnych 159

Pomysł na proste i tanie ciasto - kolorowy sernik na zimno. Do jego przygotowania nie potrzebujecie miksera ani blendera. Serek naturalny możecie zamienić na jogurt naturalny, serek homogenizowany bądź ser twarogowy trzykrotnie zmielony. Taki sernik możecie przygotować z dziećmi. Jestem pewna, że będą zachwycone efektem końcowym - zarówno pod kątem wizualnym jak i smakowym.  Składniki*: 3 serki naturalne(...)opakowanie) 3 różnokolorowe galaretki (np. agrestowa, czarna porzeczka i truskawka) * z podanej liczby składników przygotowałam 2 desery w małych pucharkach i jedno ciasto na zimno w małej formie do babki z kominem Każdą z galaretek rozpuścić w 1 szklance wrzącej wody. Ostudzić. Następnie galaretki wymieszać z serkami naturalnymi (1 serek = 1 smak galaretki) . Do formy/pucharków wlać jedną masę serową

Ugotować
Ekspresowe ciastka kokosowe 160

pieczenia – szczypta soli Kefir połączyć z jajkiem, cukrem, solą i olejem i wszystko dokładnie wymieszać. Dodać wiórki kokosowe, mąkę i proszek do pieczenia i zagnieść miękkie i elastyczne ciasto. Rozwałkować ciasto na podsypanej mąką stolnicy, wyciąć ciasteczka dowolnymi foremkami, przełożyć na blachę wyścieloną papierem do pieczenia lub matą silikonową i posypać cukrem. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni

Smaki Armine
Piernik z bakaliami 137

żółtka, wymieszać. Następnie przesiać do niej mąkę z proszkiem do pieczenia, dodać przyprawę do piernika, dokładnie połączyć składniki. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, wmieszać w ciasto. Na koniec dodać sparzone rodzynki, płatki migdałów, kandyzowaną skórkę pomarańczy i posiekane orzechy laskowe. Keksówkę lub tortownicę natłuścić, wylać równomiernie ciasto. Wstawić do nagrzanego do 180 o C piekarnika, piec

niecodziennikpary
Krem paryski 134

bardzo prostym kremie paryskim . Potrzebne są tylko dwa składniki i w zależności od potrzeb można zmieniać jego gęstość przez zastosowanie innych proporcji. Idealnie nadaje się on do przekładania ciast – paryski krem czekoladowy jest gęsty, zwarty i bardzo czekoladowy. Składniki na krem paryski 300 ml kremówki 200 g gorzkiej czekolady (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie Kremówkę zagotować i od razu zdjąć

niecodziennikpary
Sernik z masą krówkową i solonymi orzeszkami 147

zaskakującego połączenia smaków okazał się pyszny i szybko znikał z patery – przy dużym naszym udziale. Tak nam przypadł do gustu, że postanowiliśmy rozpocząć nim tegoroczne wpisy w kategorii ciasta i desery. Nasz sernik z masą krówkową i solonymi orzeszkami pojawia się w nieco odmienionej wersji, z krakersami i masą krówkową, dzięki czemu dwa kontrastowe smaki są jeszcze bardziej wyraziste(...)papierem do pieczenia, równomiernie rozsypać kruszonkę, docisnąć ją do dna. Wlać masę serową. Wstawić do nagrzanego do 180 o C piekarnika, piec z termoobiegiem 60 minut . Ostudzić. Na wierzchu ciasta rozprowadzić masę krówkową, rozsypać orzeszki. Sernik z masą krówkową i solonymi orzeszkami wstawić do lodówki na kilka godzin. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Artykuł Sernik z masą krówkową i solonymi orzeszkami pochodzi

niecodziennikpary

Proponowane wyszukiwania