ciasto - 164325 przepisów (strona:5478/10955)

Świąteczny śmietanowiec 155

potwierdza mój własny krytyk kulinarny lat prawie 4 :D Polecam na wykonanie tego ciasta/deseru bo nie wymaga wiele pracy a jest alternatywą dla ciężkich makowców i innych kremowych ciast, których na pewno nie zabraknie na świątecznych stołach. Świąteczny śmietanowiec - 500ml śmietany 30% - 2 galaretki - czerwona i zielona + woda do ich rozpuszczenia ( ok.350ml na jedną) - 3 łyżki żelatyny(...)galaretką czerwoną. Kiedy będzie zastygać dodajemy drugą połowę masy śmietanowej - znów odkładamy do zastygnięcia a na koniec zalewamy zieloną galaretką, Żeby sobie ułatwić możemy formę, w której będziemy przygotowywać ciasto wyłożyć folią spożywczą - potem bardzo łatwo można wyjąć je z formy

Kuchnia Pełna Emocji
Murzynek na maśle roślinnym 262

Murzynek to była sobotnia zachciewajka - najprostsze, ekspresowe, polskie ciasto. Pyszne, mało pracochłonne, udaje się zawsze. Sięgnęłam do przepisu ze starej kartki kalendarza kieszonkowego kuchennego, gdzie był przepis na murzynka na maśle roślinnym. A że w lodówce leżało takie masło, które nie wiadomo po co kiedyś kupiłam to teraz idealnie się do tego ciasta nadawało. Nie minęły 2 godziny, a rodzina

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Luksusowe naleśniki na deser 205

kwaskowatym kremem są przesmaczne. Osobiście lubię cienkie naleśniki. Stoję nieco dłużej przy kuchni ale cienkie naleśniki z obfitym nadzieniem są najlepsze. Naleśniki z cytrynowym kremem 10 dużych naleśników Składniki: Ciasto naleśnikowe 5 jajek 150 g pszennej mąki 650 – 700 ml mleka 1 łyżeczka soli olej kokosowy lub ghee do smażenia Cytrynowy krem 3 cytryny, wyciśnięty(...)śmietanki kremówki, 36% tł. Dodatki cukier puder do posypania świeże owoce, maliny, jagody Wbij jajka do miski. Dodaj odważoną mąkę i sól. Zmiksuj. Następnie wlewaj stopniowo mleko i miksuj. Ciasto powinno być dosyć rzadkie. Rozgrzej kokosowy tłuszcz lub ghee na dużej patelni. Usmaż 10 cienkich naleśników. Przyrządź cytrynowy krem. Zagotuj połowę soku z cytryny z cukrem. W pozostałym soku rozpuść

codojedzenia
BEZGLUTENOWY SERNIK CZEKOLADOWY – JAK MUS! 153

Przeogromnie się cieszę, że bezglutenowa i FIT seria cieszą się tak ogromna popularnością na blogu! Dziś po raz kolejny przygotowałam dla Was bezglutenowe, pyszne ciasto, a do jego zrobienia zainspirowała mnie moja ukochana, bezglutenowa marka Schär. #ScharBio #ScharBezGlutenuBio Schär niedawno wypuściła na rynek nową linię produktów BIO, o której pisałam Wam już kilkukrotnie w poprzednich wpisach. Nie pokazałam Wam jednak

Ostra na Słodko
Zatapiane rożki z czekoladą… 188

Słyszeliście już zapewne o cieście drożdżowym zatapianym. Nie wiem, jak Wam, ale mi jakoś trudno było wyobrazić sobie moczenie drożdżowego ciasta w wodzie. A jeszcze trudniej uwierzyć, że coś z tego potem wyjdzie. W końcu jednak postanowiłam spróbować i musze przyznać, że teraz żałuję, że czekałam tak długo. Okazało się, że warto nagiąć zasady i… Czytaj dalej Zatapiane rożki

brunetkawkuchni
Kora serowo-orzechowa / Sernik kora 214

Jeśli szukacie przepisu na ciasto na specjalne okazje, to ta kora sprawdzi się idealnie. Jest jeszcze pyszniejsza niż oryginalna wersja ( KLIK ). Zamiast masy na syropie, jest sernik gotowany. Całość idealna - polecam serdecznie! Składniki (blaszka 20x36cm): Biszkopt: 4 białka 2 żółtka 1/2 szklanki cukru 100 g posiekanych orzechów włoskich 40 g wiórków kokosowych garść rodzynek lub żurawiny  - można je pokroić(...)serowej, mieszać do zgęstnienia. 3. Połowę ciepłej masy wyłożyć na biszkopt, na wierzchu ułożyć delicje nasączone kawą i alkoholem, delicje układamy czekoladą do góry, potem wykładamy resztę masy serowej. Ciasto schłodzić w lodówce. 4. W międzyczasie galaretki rozpuścić w 700ml wrzątku, pozostawić do lekkiego stężenia. 5. Na masie serowej ułożyć pokrojone brzoskwinie, zalać tężącą galaretką. Schłodzić w lodówce. Smacznego!!! Źródło

Kuchnia domowa Ani
Placki gryczane – 2 składniki – BLW 170

placki gryczane: Zaczynamy od mąki – wsypujemy ją do miski. Następnie dodajemy olej i napój kokosowy (mleko roślinne lub krowie). W kolejnym kroku wszystko dobrze mieszamy najlepiej za pomocą miksera. Ciasto powinno wyjść lejące, ale takie gęściejsze. Następnie rozgrzewamy dość mocno patelnię, można ją spryskać minimalną ilością oleju. Potem na rozgrzaną patelnię wylewamy porcje ciasta i smażymy z obu stron. Artykuł

Dorota Smakuje
Chałka z kruszonką (bez jajek) 147

kawałkach - dobrze mieszamy do rozpuszczenia. Wkruszamy drożdże i znów dokładnie mieszamy. Pozostawiamy zaczyn do wyrośnięcia na ok. 15-20 minut (podwoi objętość). Dodajemy mąkę i sól i dobrze wyrabiamy ciasto (co najmniej kwadrans - musi się całkowicie odklejać od ręki i być dobrze napowietrzone).  Przekładamy do natłuszczonej miski i przykrywamy ściereczką. Zostawiamy do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na godzinę(...)Przygotowujemy kruszonkę - mieszamy w miseczce składniki ręką i rozdrabniamy w palcach. Wstawiamy miskę do lodówki.  Po godzinie dzielimy ciasto na 3 części i rozwałkowujemy rękami na wałki (ok. 40 kilka cm dł.) Zaplatamy warkocz, podwijamy końce pod spód i kładziemy chałkę na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy jeszcze na pół godziny. Smarujemy chałkę białkiem jajka

Moje Kuchenne Rewelacje
Czekoladowa kostka piernikowa 137

tartą ( ja piekłam piernik w formie silikonowej). Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180°C około 50 minut do suchego patyczka, jeżeli w połowie pieczenia zbytnio zacznie się rumienić przykrywamy ciasto folią aluminiową. Gotowy piernik studzimy, wierzch polewamy polewą czekoladową. Polewa. W rondlu roztapiamy masło, zdejmujemy z palnika. Następnie dodajemy posiekaną czekoladę, mieszamy aż do jej rozpuszczenia. Od razu polewamy nią(...)ciasto i dekorujemy np. rodzynkami. Ja rodzynki dałam pod polewę. Inspiracja z bloga slodkiezapomnienie.blogspot.com Lubisz przepisy z Kocham Czekoladę? Polub profil na Facebook https://www.facebook.com/kochamczekoladeAK/ Smacznego życzy

Kocham Czekoladę
Czekoladowy torcik z mascarpone i truskawkami 136

dodajemy również stopniowo żółtka i miksujemy. Następnie mieszamy mąkę pszenną, ziemniaczaną z kakao oraz proszkiem do pieczenia i stopniowo dodajemy do masy jajecznej, mieszamy przy pomocy np. plastikowej szpatułki. Ciasto przelewamy do wyłożonej (samo dno) papierem do pieczenia tortownicy (24 cm średnicy). Pieczemy w 170 st. C przez ok. 35 min. Po upieczeniu odstawiamy do całkowitego wystygnięcia i przecinamy(...)pół nasączamy wodą zmieszaną z cytryną i rumem. Na biszkopt kładziemy gęsto truskawki, przecięte na pół. Na truskawki wykładamy krem mascarpone i dociskamy kolejnym biszkoptem. Na wierzch smarujemy całe ciasto kremem mascarpone i dekorujemy dużą ilością truskawek. KREM Ubijamy kremówkę, po ubiciu dodajemy serek i cukier, mieszamy krótko tylko do połączenia składników

Kocham Czekoladę
Puszyste ciasto z truskawkami 144

Jest to ciasto z tych, które robi się w momencie gdy goście przekraczają próg naszego domu a nie mamy ich czym poczęstować. Szybkie, łatwe w przygotowaniu, puszyste i bardzo smaczne. Składniki: 300g mąki pszennej tortowej 80ml mleka 200g masła (82% tłuszczu mlecznego) 5 jajek – osobno żółtka i białka 150g cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 opakowanie cukru wanilinowego(...)Mieszamy. Mąkę oraz proszek do pieczenia przesiewamy przez sito. Dodajemy w 3 partiach do masy jajecznej. Mieszamy bardzo delikatnie aż do połączenia składników (uważamy aby masa nie straciła puszystości). Ciasto przelewamy do blachy wyłożonej papierem do pieczenia (lub wysmarowanej masłem i wysypanej bułką). Na wierzch układamy truskawki (najlepiej pokroić je wcześniej na ćwiartki). Pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku

Kocham Czekoladę
Idealny biszkopt maślany 133

Poprzednio był biszkopt czekoladowy – idealny biszkopt czekoladowy , tym razem jasny biszkopt maślany. Idealna baza do różnych ciast. Na przykład dziś będzie on bazą do dwóch ciast, gdyż bardzo ładnie wyrósł a nie mam sił na podwójne pieczenie. 5 średnich jajek 3/4 szklanki mąki tortowej 1/4 szklanki skrobii kukurydzianej (zamiennik – mąka ziemniaczana) 3/4 szklanki cukru 2 płaskie łyżeczki proszku

Kocham Czekoladę
Marchewkowe LOVE 153

Bardzo puszyste o idealnej wilgotności. Pyszne nawet po kilku dniach, jest jak piernik im dłużej poleży tym lepsze. Idealne do kawy lub zimnego mleka. Składniki na ciasto: 300 gramów marchewki startej na najmniejszych oczkach tarki 300 ml oleju 4 jajka 2 szklanki mąki pszennej 1 szklanka cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżeczki sody 2 łyżeczki cynamonu szczypta soli(...)zmianę z olejem. Kolejno dodać marchewkę i delikatnie ale dokładnie wymieszać. Wylać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawiamy do pieca nagrzanego do 180 stopni na 40 minut. Kiedy ciasto ostygnie posmarować czekoladą. Polewa. W rondelku rozpuszczamy mało dolewamy śmietanę, nie gotujemy. Dodajemy czekoladę i mieszamy do rozpuszczenia

Kocham Czekoladę
Ciasto szpinakowe z kremem migdałowym 223

zdrowo i na zielono, bezglutenowe ciasto ze sporą porcją szpinaku. Do tego zielony krem migdałowy lub według własnych upodobań.… Czytaj dalej Ciasto szpinakowe z kremem migdałowym

Pij soki wyciskane
Kremowy sernik z mlekiem w proszku 2096

zimnego mleka dokładnie mieszając szpatułką/łopatką nie mikserem!, wymieszaną masę serową delikatnie wylewamy na herbatniki, (masa serowa może wydawać się nam dość rzadka ale po upieczeniu dobrze się zsiądzie :)), ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (góra-dół) i pieczemy 60 minut. ostatnie 10 minut ciasto przykrywamy papierem do pieczenia aby za mocno się nie zrumieniło, upieczony sernik studzimy

Blog kulinarny S9.PL

Proponowane wyszukiwania