Kajmakowa babka – idealna na święta 183Moja babka z kajmakiem jest w 100% kajmakowa, bo jej wierzch również zdobi „polewa” z kajmaku. Istne, pyszne, słodkie szaleństwo Kto się skusi na takie pyszne kajmakowe ciasto? Składniki: 300 g masy kajmakowej – u mnie waniliowa ze słoiczka 4 jajka M 1 i 1/4 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Słodkie okruszki
Murzynek z wiśniami 117Jeśli macie chęć na proste, niezawodnie wychodzące i pyszne ciasto proponuje wam murzynka z wiśniami. Składniki: 4 szklanki mąki krupczatki 4 szklanki cukru 8 jaj 2 kostki margaryny 2 szklanki wody 6 łyżek kakao olejek migdałowy 2 cukry wanilinowe 4 łyżeczki proszku do pieczenia mały słoiczek wiśni Przygotowanie: Do garnka wrzucamy margarynę, jak się rozpuści dodajemy, wodę, cukier, kakao(...)migdałowy i 2 cukry wanilinowe. Białka ubijamy na sztywną pianę i mieszamy ją łyżką z masą murzynkową. Do wysmarowanej tłuszczem formy przelewamy masę na wierzch wrzucając wiśnie z kompotu. Ciasto pieczemy 55 minut w 180 stopniach. Po wyjęciu polewamy odlana do szklanki masą, lub jeśli wolicie możecie rozpuścić czekoladę w kąpieli wodnej i pokryć murzynka czekoladą:) Z podanej ilości składników
Kulinarna Patilogia
Keks 114się rozsmarować w natłuszczonej foremce) Wsypać suche bakalie i wmieszać je łyżką do masy Piekłam w foremce 25x 11 cm przez 40 min. w temp. 180 *C przepis z "ciasta, ciastka, ciasteczka" - Jana Czernikowskiego Jeśli chcemy upiec większy keks to podwoimy ilość składników. Wszystkie 3 ciasta piekłam dziś by były jak najświeższe na Święta
Proste Potrawy
Babka czekoladowa 138dodawać pojedynczo jajka i zmiksować na jasną, puszystą masę. Mąkę wymieszać z kakao, proszkiem i skrobią ziemniaczaną. Całość przesiać i delikatnie wymieszać z masą maślano – jajeczną. Wszystko wymieszać. Ciasto przełożyć do formy i wyrównać. Formę z ciastem wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (grzanie górai dół) i piec ok. 45 minut (do tzw. suchego patyczka). Upieczoną babkę wyjąć
I LOVE LIFE
🍰 Prince polo bez pieczenia - Pyszne ciasto błyskawiczne 🍰 117opcjonalnie żelatyna łyżka, woda gorąca 40 ml Przygotowanie: Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie. Dokładnie rozmieszać i odstawić do przestudzenia. Żelatynę możemy całkowicie pominąć podczas przygotowywania ciasta. Dodajemy ją tylko jeśli chcemy, aby krem był bardziej stabilny. Śmietankę ubić w cukrem pudrem. Gdy śmietanka zacznie gęstnieć dodawać partiami serek mascarpone. Cały czas ubijamy do uzyskania gęstego kremu. Łyżeczkę(...)spodzie układamy jasne herbatniki, a następnie rozsmarowujemy dżem. Wykładamy masę z wafelkami i układamy ciemne herbatniki. Wykładamy pozostałą masę śmietanową. Posypujemy dwoma pokrojonymi na mniejsze kawałki wafelkami. Ciasto wkładamy do lodówki na kilka godzin, aby herbatniki zmiękły. Smacznego! Zapraszam was również do odwiedzania mojego Facebooku gdzie dodaje wszystkie swoje przepisy: Polub mnie na Facebooku Zapraszam do oglądania filmu
Kulinarne przygody
Babka limonkowa 139Dziś mam dla Ciebie pyszny pomysł na wielkanocne ciasto. Cytrynowe baby ucierane często się pojawiają na naszych świątecznych stołach, a ja przychodzę z pomysłem na ciasto, do którego dodamy również cytrusy, ale tym razem będą to limonki. Babka limonkowa jest banalnie prosta i szybka do przygotowania. Pamiętaj aby bardzo dokładnie natłuścić formę, w której będziesz ją piec. Powinna z niej
Kulinarne przygody Gatity
Mazurek kajmakowy 612stół podać mazurek kajmakowy. Jego przygotowaniem można zająć się wcześniej bez obawy, że zepsuje się do Świąt. Wystarczy tylko przechować go w folii, by się nie wysuszył. Składniki : porcja ciasta kruchego na mazurki (u mnie według tego przepisu - klik! ) 0,5 kg krówek 1/2-3/4 szklanki mleka migdały do dekoracji Z ciasta kruchego przygotować blat z rantem. Wstawić formę ze spodem
Weekendy w domu i ogrodzie
Mazurki Wielkanocne - 15 przepisów (Ebook) 135coś specjalnego - prawdziwe HITY na wielkanocny stół! E-book "Mazurki Wielkanocne" zawiera 15 przepisów na tradycyjne ciasta (tj. mazurki) przygotowywane specjalnie na Wielkanoc. Jednak moje mazurki nie są zwyczajne i nudne - to prawdziwe hity, które zrobią furrorę na świątecznym stole! Wśród nich znajdują się takie smaki jak: Biały Michałek, Kinder Bueno, Ferrero Rocher, pistacjowy czy śliwka w czekoladzie. Część przepisów(...)pomysły, które dopracowywałam przez dość długi czas, aż uzyskałam porządany smak. Masy te możecie wykorzystać nie tylko do mazurków, ale również do tart czy do przełożenia biszkoptów lub innych ciast. Przepisy te są dość oryginalne, ale za razem proste i szybkie, więc myślę, że każdy sobie z nimi poradzi. Większość ma krótką listę składników, które są do kupienia prawie
Kuchnia MagdaLeny
Babka limonkowa 153Uwielbiam ciasta z kwaskową nutą cytrusów. Zapraszam Cię do wypróbowania przepisu na tą prostą babkę o smaku limonkowym. Będzie idealna na Wielkanoc. Znajdziesz u mnie przepisy na pyszne, kreatywne, a zarazem proste i szybkie potrawy, a także e-booki kulinarne oraz ręcznie malowane niepowtarzalne tła fotograficzne. Zajrzyj do zakładki SKLEP ! Składniki (10-12 porcji): 3 łyżki soku z limonek(...)Miksuj mikserem na najwyższych obrotach przez 4 minuty. Dodaj połowę mąki i połowę limonkowej mieszaniny. Delikatnie wymieszaj szpatułką. Wsyp resztę mąki i wlej resztę mieszaniny i ponownie delikatnie wymieszaj. Ciasto przełóż do foremki na babkę wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą. Piecz na poziomie piekarnika o jeden niższym od środkowego przez 20 minut, do tzw. suchego patyczka. Po kilku minutach
Delicious Place
,,Tort jagodowy z białą czekoladą’’ 97czas miksując na wysokich obrotach, dodajemy stopniowo cukier a następnie po jednym żółtku. Mieszankę mączną przekładamy porcjami do masy jajecznej, delikatnie mieszając szpatułką, tylko do połączenia się składników. Gotowe ciasto przekładamy do przygotowanej tortownicy. Pieczemy w nagrzanym piekarniku ok. 30 minut w temperaturze 180°C do suchego patyczka. Pozostawiamy do całkowitego ostygnięcia. Biszkopt ciemny: Dno tortownicy o średnicy(...)wysokich obrotach, dodajemy stopniowo cukier a następnie po jednym żółtku. Mieszankę mączną dodawać porcjami do masy jajecznej, delikatnie mieszając szpatułką lub łyżką drewnianą, tylko do połączenia się składników. Gotowe ciasto przekładamy do przygotowanej tortownicy. Pieczemy w nagrzanym piekarniku ok. 30 minut w temperaturze 180°C do suchego patyczka. Pozostawiamy do całkowitego ostygnięcia. Masa mascarpone z białej czekolady : Czekoladę siekamy
Podróż w kulinaria
Ciasto z galaretką i budyniem (bez pieczenia) 145Dzień dobry na święta jak i zbliżający się weekend polecam szybkie i pyszne ciasto bez pieczenia :) Czytaj więcej
Ana Mari's world
Ciasto z galaretką i budyniem (bez pieczenia) 145Dzień dobry na święta jak i zbliżający się weekend polecam szybkie i pyszne ciasto bez pieczenia :) Czytaj więcej
Ana Mari's world
Alkoholik – ciasto dla dorosłych 892Przepis na to ciasto moja Mama dostała od sąsiadki. Polecam wielbicielom wyrazistych smaków 🙂 Składniki: 5 jajek 1/2 kostki margaryny 1 szklanka cukru pudru 20 dkg maku 1 łyżka mąki … Czytaj dalej Alkoholik – ciasto dla dorosłych
czarrna od kuchni
Babeczki wielkanocne 118partiami mąkę, mieszając mikserem na niewielkich obrotach. Następnie pomału wlewamy olej, sok z cytryny, cały czas mieszając. Na samym końcu dodajemy startą skórkę z cytryny. Powinno nam powstać jednolite ciasto. Ciasto przelewamy do foremek i pieczemy przez 25 minut w temperaturze 180 st. C (góra- dół). Czas może ulec delikatnemu skróceniu, albo wydłużeniu wszystko zależy od wielkości foremek. Po wyjęciu
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!