Borówkowiec 191Borówkowiec to proste do przygotowania ciasto z borówkami, które znika z talerzy w oka mgnieniu! Artykuł Borówkowiec pochodzi z serwisu Kulinarne Cuda
Kulinarne Cuda
DROŻDŻÓWKI Z TWAROGIEM, ŚLIWKAMI I KRUSZONKĄ 143wyrośnięcia. Jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym. Kiedy rozczyn wyrośnie, wlać go do miski z przesianą mąką, następnie dodać ubite jaja, aromat, szczyptę soli i wyrobić gładkie ciasto. Przykryć je ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na ok. 1h. Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy, ale niezbyt cienko (ok 8mm) i wycinamy kubkiem trochę większe kółka niż obwód
Walijskie Pichcenie
Ryż preparowany w czekoladzie 101Po skosztowaniu tego smakołyku z pewnością będziecie chcieli podzielić się przepisem ze swoimi znajomymi. Ryż preparowany w czekoladzie jest nieziemsko smaczny, ale także bardzo
Przepiski.pl
Dynia na słodko, najlepsze domowe przepisy na ciasta i desery 115Dynia na słodko, najlepsze domowe przepisy na ciasta i desery Często dostaję pytania o inspiracje dyniowe na słodko, dlatego w tym sezonie dyniowym postanowiłam przygotować zbiorczy wpis, w którym umieszczę najlepsze według mnie przepisy ciasta, ciastka i desery. W ten sposób będziesz miał/a wszystko w jednym miejscu i nie trzeba będzie szukać po blogu. Znajdziesz tu np. drożdżowe bułeczki
Kulinarne przygody Gatity
Blok czekoladowy oreo 684Blok czekoladowy z oreo zrobił furorę w naszym domu, dlatego też postanowiłam podzielić się z Wami tym przepisem. Przepis na blok z ciasteczkami oreo jest niesamowicie
Przepiski.pl
Marchewkowy pudding chia. 177Ponownie wymieszaj i miskę wstaw do lodówki najlepiej na całą noc. Gotowy pudding chia przełóż do salaterek, na wierzchu rozłóż jogurt i posyp cynamonem. Smacznego. Uwielbiam pudding chia i ciasto marchewkowe! Połączyłam je razem i powstał wyborny deser – marchewkowy pudding chia ! Jest to świetny deser, który możesz zabrać ze sobą, jeśli masz pracowity dzień pudding chia łatwo przechowasz w lodówce(...)coś naprawdę smacznego to polecam Ci pyszny marchewkowy pudding chia . Spożywanie deseru bogatego w składniki odżywcze jest dla Ciebie bardzo dobre. To prosty i zdrowy przepis, który smakuje jak ciasto marchewkowe! MARCHEWKOWY PUDDING CHIA! The post Marchewkowy pudding chia. appeared first on Zdrowy Styl Życia Joanny
Zdrowy Styl Joanny
Drożdżówka z kruszonką 120większej miski wsypujemy przesianą mąkę,dolewamy żółtka utarte z 1/3 szklanki cukru,delikatnie mieszając. Następnie dodajemy rozczyn również delikatnie mieszając,a na koniec dodajemy rozpuszczoną i wystudzoną kasie.Zagniatamy ciasto tak długo ,aż będzie gładkie i zacznie odchodzić od miski.Przekładamy do wcześniej posmarowanej tłuszczem podłużnej foremki.Zagniatamy kruszonkę z masła ,mąki ,cukru i cukru waniliowego. Ciasto obsypujemy kruszonką i pieczemy
Olcia gotuje!
Proste i szybkie ciasto z brzoskwiniami i galaretką 124Pyszne ciasto z brzoskwiniami i galaretką. Składniki: 4 jajka puszka brzoskwiń 2 galaretki brzoskwiniowe 3/4 mąki tortowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3/4 szklanki cukru 1 op cukru waniliowego gotowy krem do tortów (-śmietankowy lub waniliowy) Wykonanie: Biszkopt: Białka z cukrem ubijamy na sztywną pianę.W szklance ucieramy żółtka z cukrem waniliowym i dodajemy do ubitej piany ,chwilę miksując(...)brzoskwinie z puszki .Następnie przygotowujemy galaretkę wg przepisu.(ja rozpuszczam galaretkę w mniejszej ilości wody.) Tężejącą galaretkę nakładamy na owoce. ( Ja tym razem użyłam truskawkowej). Artykuł Proste i szybkie ciasto z brzoskwiniami i galaretką pochodzi z serwisu Olcia Gotuje
Olcia gotuje!
Pianka na biszkopcie z owocami 123śmietany kremówki 1 serek homogenizowany-waniliowy 2 galaretki wiśniowe lub inne 4 łyżki cukru owoce (ja dałam czereśnie z kompotu) ponadto 1 galaretka owocowa na wierzch ciasta Wykonanie; Biszkopt; Oddzielamy białka od żółtek.Do białek dodajemy cukier i ubijamy na sztywną pianę.Żółtka ucieramy w szklance dodając cukier waniliowy.Dodajemy żółtka do piany,chwilę miksując.Do mąki dodajemy proszek ,przesiewamy mąkę(...)litra przegotowanej wody .Ostudzoną galaretkę dodajemy do masy piankowej .Masę wkładamy do lodówki ,lub na chwilę do zamrażalnika .Gdy zacznie trochę gęstnieć wylewamy na biszkopt .Na wierzch ciasta dodajemy galaretkę przyrządzoną wg przepisu na opakowaniu Artykuł Pianka na biszkopcie z owocami pochodzi z serwisu Olcia Gotuje
Olcia gotuje!
Domowa masa makowa 113jest przesłodzona lub za bardzo wodnista. Z tą masą udają się najlepsze wypieki. Ja użyłam maku niemielonego. Można też kupić mak zmielony, co pozwoli zaoszczędzić czas. Jeśli jesteście smakoszami ciast z makiem np. makowca, seromakowca to gorąco polecam. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: ok. 500 g maku (najlepiej mielonego, to ułatwi pracę) ok.100 g rodzynków sułtańskich 1 opak. kandyzowanej skórki pomarańczowej(...)masło, orzechy i skórkę kandyzowaną. Wymieszać. Dodać Amaretto, wymieszać. Masę makową schłodzić w lodówce (można ją tam przechowywać do 5 dni). Przed wykorzystaniem masy makowej do wypieków, szczególnie do ciast drożdżowych, trzeba ją ocieplić do temperatury pokojowej. Smacznego! (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Artykuł Domowa masa makowa pochodzi z serwisu Olcia Gotuje
Olcia gotuje!
Gniazdka – pączki hiszpańskie 118Przez kilka minut podgrzewać,cały czas mieszając.Następnie dodać przesianą przez sito mąkę i dość energicznie mieszając łyżką drewnianą gotować następne kilka minut,aby uzyskać jednolitą masę. Ucierać, aż ciasto będzie gładkie oraz będzie odstawać od ścianek garnka. Zdjąć ciasto i zostawić do wystudzenia. Następnie wbijać kolejno po jednym jajku, cały czas miksując,aż jajka zostaną wchłonięte przez masę
Olcia gotuje!
Churros – hiszpańska przekąska! 129masło się rozpuszczą. Mąkę przesiać i gdy woda zacznie wrzeć wrzucić całą mąkę i energicznie mieszać. Zmniejszyć płomień i mieszać ,aż powstanie jednolita masa odchodząca od ścianek garnka.Gotowe ciasto ostudzić. Wbić 1 jajko, miksując aż zostanie wchłonięte przez masę. Następnie wbić drugie jajko i również miksować do czasu aż się połączy z masą i powstanie jednolita konsystencja. W szerokim garnku(...)głębokiej patelni rozgrzać olej do temperatury około 180 st.C . Gotowe ciasto parzone przełożyć do szprycy cukierniczej z końcówką dużej gwiazdki lub do rękawa cukierniczego. Następnie za pomocą szprycy lub rękawa wyciskać bezpośrednio na rozgrzany olej podłużne węże. Robię to za pomocą szprycy,wyciskam kawałki na około 7 cm i odcinam je nożyczkami a one swobodnie wpadają do garnka z olejem
Olcia gotuje!
Francuskie rogaliki z batonikami Kinder 117się w ustach. To chyba najprostsze i najszybsze ciasteczka, kiedykolwiek robiłam. Zachęcam do wypróbowania. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Rogaliki z batonikami – składniki: 8 batoników Kinder czekolada 1 opakowanie francuskiego ciasta 1 żółtko 50 g czekolady mlecznej 30 ml śmietanki 30% (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Rogaliki – przepis: Arkusz ciasta francuskiego pokroić na kształt prostokątów. Następnie każdy prostokąt przekrój pod skosem
Olcia gotuje!
Babka cytrynowa 125zwykły. Za pomocą miksera utrzeć mikserem wszystko na puszystą masę. Dalej miksując dodawać po jednym jajku na średnich obrotach,ale jajka dodawać po kolei ,aż każde zostanie wchłonięte przez ciasto. Mąkę wraz z proszkiem do pieczenia przesiać przez sito. Dodać do utartej masy i delikatnie wymieszać, tylko do połączenia składników. Następnie wrzucić skórkę potartą, sok wyciśnięty ,olejek cytrynowy i wymieszać(...)ponownie ,delikatnie najlepiej drewnianą łyżką. Ciasto przełożyć do formy na babkę z kominkiem o średnicy około 22 cm. Blaszkę wysmarować masłem i lekko oprószyć bułką tartą. Piec w piekarniku nagranym do 180 st. C przez około 45 minut (funkcja góra – dół ). Po upieczeniu nie wyciągać,lecz zostawić na jakiś czas przy uchylonych drzwiczkach. Potem wyciągnąć i oprószyć cukrem pudrem
Olcia gotuje!
Ciasteczka owsiane 149proszkiem do pieczenia oraz cukier i sól. W rondelku roztapiamy masło. Ostudzone masło wlewamy do miski, dodajemy do składników jeszcze 2 jaja. Następnie mieszamy drewnianą łyżką lub wyrabiamy ciasto dłońmi. Mieszamy ,aż powstanie jednolita konsystencja. Formujemy ciasteczka. W tym celu nabieramy na dłonie trochę ciasta ( tak trochę więcej niż wielkość orzecha włoskiego). Można moczyć trochę dłonie w wodzie, aby się
Olcia gotuje!