ciasto - 164325 przepisów (strona:5263/10955)

Pierogi z jabłkami 273

przyszła kolej na dorzucenie ich także do pierogów. Podam Wam przepis na małą ilość nadzienia z kilograma (4 sztuki u mnie) jabłek tak żeby zużyć je na bieżąco. Do ciasta użyłam przepisu z wpisu  szybkie ciasto na pierogi .  Jako że zmieniłam i zmieniam w dalszym ciągu szatę bloga (jak pewnie zauważyliście) oraz dorzuciłam reklamy (mam nadzieje(...)Uczta lodu i ognia  z okazji premiery nowego sezonu "Gry o tron" na który czekam z niecierpliwością i oczywiście przepisy :).  Ok dość trucia przechodzę do tematu: Składniki: ciasto na pierogi 1 kg jabłek cukier (2 łyżki) łyżeczka cukru waniliowego cynamon  ewentualnie kwasek cytrynowy dla kolorku Wykonanie: Jabłka myjemy i obieramy usuwając gniazda nasienne. Jeśli mamy większa ilość

Lubczyk i Wanilia
Naleśniki budyniowe 246

budyniu (40g) - smak dowolny 1 łyżka mąki  1/2 łyżki cukru 1 niepełna łyżka oleju  szczypta proszku do pieczenia 1. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać trzepaczką ręczną lub mikserem. Ciasto wyjdzie naprawdę rzadkie ale takie ma być:)  2. Na dobrze rozgrzaną suchą patelnię wylać połowę ciasta (lub 1/3 jeśli naleśniki mają być cieniutkie). Smażyć na małym ogniu (gdy ciasto

Kto ugości moich gości?
Naleśniki czekoladowe z bananami wg Pawła Małeckiego 218

szczypta soli 180-200 gram mąki 1 łyżka kakao 3-4 łyżki oleju Ponadto: 4-5 bananów krem orzechowy 2-3 łyżki masła cukier puder Wykonanie: Wszystkie składniki na ciasto dokładnie miksujemy. Odstawiamy na 20-30 minut, następnie smażymy cienkie naleśniki. Usmażone naleśniki smarujemy kremem orzechowym, na naleśniki układamy pokrojone w plasterki banany. Naleśniki składamy w koperty lub w trójkąty

kgwjanczewo
domowa pizza z roszponką i szynką serrano... 253

przepis jest ze strony "Sekretna Księga Przepisów Kenwooda" kliknij i zobacz - do misy robota wlać ciepłą wodę, wsypać suche drożdże i zamieszać, zostawić na 5 minut - wsypać resztę składników ciasta i hakiem wyrabiać z 10 minut, zostawić przykryte do wyrośnięcia ręce posmarować oliwą - nie trzeba podsypywać mąką - rozwałkować ciasto na prostokąt, na blasze na papierze do pieczenia rozciągnąć na całą(...)blachę 40x30 cm, posmarować przecierem pomidorowym, posypać oregano na oleju podsmażyć cebulę i pieczarki posypane kucharkiem, nadmiar płynu wylać, rozłożyć na cieście, posypać rozkruszoną suszoną papryczkę chilli piekarnik nagrzać do 240C, grzanie góra/dół, blaszkę ustawić na 2 poziomie i piec 13 minut, pod koniec pieczenia rozłożyc kawałki szynki serrano wymieszaną z ciut oliwą i skropioną cytryną, po zakończeniu

W Mojej Kuchni Lubię
Beurre noisette 216

więc trzeba bardzo uważać żeby się nie przypaliło. W kuchni francuskiej ma wiele zastosowań, a potrawy z dodatkiem beurre noisette nabierają oryginalnego aromatu i smaku. Jest wyśmienitym dodatkiem do ciast, warzyw, różnego rodzaju mięs, ryb oraz makaronów. Przygotowanie: Masło przekładamy do rondelka z jasnym dnem (żeby było widać czy się nie przypala) i podgrzewamy. Gdy masło się rozpuści, zmniejszamy ogień

Oryginalny smak
Łatwa biszkoptowa rolada z jabłkami lub galaretką 203

Rolada biszkoptowa to jedno z tych ciast, które robi się po kawałku w wolnej chwili, a efekt na drugi dzień jest taki, że chciałoby się ją jeść jeszcze i jeszcze. Jest na tyle uniwersalna, że można do niej włożyć swój ulubiony krem, mus jabłkowy czy galaretkę o wybranym smaku. Ja za kremami nie przepadam, więc wybieram galaretki i jabłka, które(...)smakach. Proszę nie przerażać się długością opisu wykonania. To tylko tak strasznie wygląda. Robi się naprawdę łatwo. Wystarczy wieczorem i rano znaleźć po kilka minut na zrobienie i upieczenia ciasta oraz przygotowanie nadzienia i zwijanie rolad. Wasi goście, szczególnie maluchy, będą Wam wdzięczni za takie pyszne ciacho :) Składniki (na jedną roladę): Biszkopt 5 jajek 5 łyżek cukru + gruby cukier

Weekendy w domu i ogrodzie
Zupa neapolitańska 187

całkowitego rozpuszczenia się serków topionych. Doprawiam do smaku solą i pieprzem.  W drugim garnuszku podgrzewam wodę z masłem i na gotujące wsypuję mąkę. Mieszam, aż powstanie kulka ciasta, zestawiam z ognia i studzę. Do zimnego ciasta wbijam jajka i miksuję na gładko.  Ciastem napełniam rękaw cukierniczy i wyciskam niewielkie ptysie na papier do pieczenia.  Smażę na gorącym

Bea(u)ty kitchen
Placki ziemniaczane z dipem czosnkowym 198

oczkach lub malakserem z tarczą  ziemniaków.Odciskam nadmiar soku. Cebulę obieram i także ścieram na drobnej tarce. Mieszam z ziemniakami. dodaje sól, pieprz i po trochu mąki, by ciasto nie było za twarde. Mieszam dokładnie ciasto, rozgrzewam olej i smażę niewielkie porcje ciasta z obu stron na rumiano. Śmietanę, majonez i musztardę mieszam ze sobą, czosnek przepuszczam przez praskę

Bea(u)ty kitchen
Kebab 222

Kowalskiej. Przepis jednak troszkę uległ modyfikacji i jestem bardzo zadowolona z efektu końcowego :) Kebab jest na prawdę pyszny, chociaż ja nawet nie jadłam tego z budki :D Składniki na ciasto: 5 dag drożdży 1/2 kg mąki 1 łyżka cukru 1 szklanka mleka 1/4 kostki masła 3 żółtka sól Farsz: 1 pierś kurczaka 1 kapusta pekińska(...)mleku rozpuszczam drożdże z cukrem, zasypuję łyżką mąki, nakrywam ściereczką i czekam, aż zaczną pracować.  Do zaczynu dodaję resztę mąki, rozpuszczone i przestudzone masło, roztrzepane żółtka i sól. Ciasto wyrabiam aż będzie elastyczne i lśniące. Ponownie nakrywam ściereczką i odstawiam do wyrośnięcia.  W tym czasie mięso z piersi kroję w kostkę, posypuję przyprawą kebab-gyros. Na patelni podgrzewam

Bea(u)ty kitchen
Domowy makaron 235

łyżka oliwy około szklanki gorącej wody Wykonanie:  Do mąki dodaję sól, wbijam całe jajka i wlewam oliwę. Wszystko dokładnie mieszam. Stopniowo dolewam tyle wody by móc zlepić ciasto. Gotowe ciasto wyrabiam tak długo, aż będzie elastyczne. Dzielę na dwie lub trzy porcje i każdą cienko rozwałkowuję. W razie konieczności podsypuję odrobiną mąki. Gotowe placki odkładam  by troszkę podeschły(...)czasie w garnku nastawiam wodę. Płaty ciasta kroję w paski szerokości około 5 cm, układam jeden na drugi i kroje w paseczki.   Wrzącą wodę solę i wrzucam partiami pokrojony makaron. Po około 5-7 minutach wyjmuję łyżką i nakładam w talerze.Jeżeli makaron ma czekać dłużej np: na sos lub zupę, wtedy hartuję zimną wodą, przekładam do miski

Bea(u)ty kitchen
Cebularze 218

cebularze Żydzi z lubelskiego Starego Miasta, potem wyrób ten rozpowszechnił się na Kazimierz Dolny i Zamość, a  w ostateczności rozpowszechnił  się wśród ludności polskiej.  Pyszne, drożdżowe ciasto, z duszoną cebulką posypaną makiem najlepiej smakuje na ciepło, posmarowane masłem. Robiłam niejednokrotni i niejednokrotnie kupowałam, ale czemu nie mam jeszcze przepisu na blogu, to nie wiem. Pora nadrobić(...)zaległości, a że jestem rodowitą lublinianką, to, oczywiście,to uwielbiam cebularze :) Ciasto drożdżowe: 1/2 litra mleka 10 dag drożdży 1 kg mąki pszennej 1/2 łyżeczki soli 2 łyżeczki cukru 1/2 kostki masła 2 jajka Nadzienie: 3 duże cebule 3 łyżki maku olej do smażenia 1 jajko do smarowania Wykonanie: Drożdże rozpuszczam w ciepłym mleku z dodatkiem cukru, posypuje dwiema łyżkami

Bea(u)ty kitchen
Uszka z grzybami 173

barszczyku większość preferuje uszka, ja także podam przepis na uszka do barszczyku, ale  mi najlepiej smakuje z krokietami :D Ciasto na uszka: 2 szklanki mąki pszennej 1 jajko 1 łyżka oleju 1/2 łyżeczki soli woda-tyle ile wchłonie mąka  Farsz: 30 dag suszonych grzybów 1 cebula sól pieprz 1 łyżka oleju Wykonanie: Składniki na ciasto łączę ze sobą(...)zagniatam ciasto, rozwałkowuję cienko i kroję w pasy o szer 4-5 cm, następnie kroję w kwadraty.  Grzyby( można użyć z  gotowania barszczyku ) studzę, drobno siekam, dodaję poszatkowaną cebulę, doprawiam do smaku solą i pieprzem. Farsz podsmażam na łyżce tłuszczu i ewentualnie dodaję bułkę tartą jeśli jest z byt luźny. Studzę.  Na każdy kwadrat nakładam po łyżeczce

Bea(u)ty kitchen
Bounty 255

Mąkę, proszek do pieczenia i kakao mieszam razem i przesiewam przez sitko do masy jajecznej. Na końcu wlewam ocet, szybko przemieszam i wylewam na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Ciasto wstawiam do nagrzanego, do 170'C, piekarnika na jakieś 40-45 min. Gdy ciasto jest już w piekarniku, 2 1/2 szklanki mleka gotuję z wiórkami kokosowymi oraz cukrem przez(...)wolnym ogniu. Kiedy masa zgęstnieje, wrzucam margarynę i mieszam do rozpuszczenia. Budyń rozprowadzam w pozostałym mleku i dodaję do masy kokosowej. Ciepłą masę wykładam na upieczone i przestudzone ciasto i odstawiam do zastygnięcia na jakieś 3-4 godz. Polecam wierzch polać polewą czekoladową, ale u mnie jej brak

Ciasteczkowy Potwór
Torcik czekoladowy Pierzynka 226

razu proponuję zamienić polewę czekoladową na bitą śmietanę bez dodatku cukru, tylko z dodatkiem soku z 1/2 cytryny.  To dla tych, którzy nie przepadają za  zbyt słodkim ciastem. Oprócz tego ciacho było przepyszne i trochę inne niż zwykle. Biszkopt czekoladowy: 4 jajka 3/4 szklanki cukru 2 łyżki mąki pszennej 1 łyżka kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa(...)biszkopt. W tym celu białka ubijam na pianę, dodaję porcjami cukier i po jednym żółtku. Mąkę, kakao i proszek do pieczenia mieszam razem i delikatnie przesiewam do masy jajecznej. Ciasto przekładam do małej tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i piekę przez 30 min w temp. 180'C. Odstawiam do całkowitego wystygnięcia. Z mleka odlewam ok 1/2 szklanki, resztę zagotowuję

Ciasteczkowy Potwór
Ananasek 250

Prościutki, szybciutki, idealny na niedzielne popołudnia przy kawie. Przepis pochodzący z książki Siostry Anastazji, pt: 103 ciasta Siostry Anastazji.  W oryginale z bezą z białek z wiórkami kokosowymi, u mnie z bitą śmietaną:) Biszkopt: 4 jajka 3 łyżki mąki pszennej 8 łyżek cukru 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka octu Masa: 1 puszka ananasów 1 opakowanie(...)dodając cukier i  po jednym żółtku. Mąkę i proszek do pieczenia mieszam i przesiewam delikatnie do masy jajecznej.. Na koniec wlewam ocet, mieszam i przekładam ciasto na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piekę ok 40 min w temp. 160'C. Z ananasów odlewam sok. Na soku gotuję budyń. Przestudzony wykładam na spód biszkoptowy. Śmietanę ubijam

Ciasteczkowy Potwór

Proponowane wyszukiwania