Ciasteczka prawie jak oreo 229Przyznam szczerze, że, ostatnio, nie chciało mi się piec ciasta, a to z tego powodu, że prawie trzy dni zajęło nam balowanie na weselu u chrześnicy mojego męża :D Wniosek prosty-zbyt wiele ciasta :P. Ale minęło już kilka dni od tamtej chwili i wszyscy domownicy zaczęli się dopominać czegoś słodkiego. Już dawno chciałam zrobić jakieś kruche ciasteczka, więc(...)łyżki słodkiej śmietanki - 36% Wykonanie: Żółtka z cukrem pudrem ucieram na puch. Masło siekam z mąką, szczyptą soli, kakao i proszkiem do pieczenia. Dodaję utarte żółtka i zagniatam ciasto. Zawijam w folię i wkładam na 20-30 min do zamrażalnika. Wyjmuję i rozwałkowuję na cienki placek. Szklanką wycinam kółka, układam na blasze i wstawiam do piekarnika nagrzanego do temperatury
Ciasteczkowy Potwór
Sękacz 165pieczenia.) Na końcu dodaję śmietanę i sok wyciśnięty z cytryny. Wszystko miksuję przez chwilę. Blaszkę o wymiarach 26x38 cm wykładam papierem do pieczenia. Na spód wylewam cienką porcję ciasta, rozprowadzam łyżą, piekarnik ustawiam na grzanie na górną grzałkę i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 200'C na 15 min. Na zrumieniony wierzch rozsmarowuję łyżką kolejną porcję ciasta i ponownie wstawiam(...)minut. Czynność powtarzam do całkowitego wyczerpania ciasta . Wyszło mi 5 warstw. Upieczone odstawiam do wystygnięcia
Ciasteczkowy Potwór
Mleczna kanapka 235szklanka wody Wykonanie : Gotuję wodę, kakao, margarynę i cukier. Studzę, dodaję żółtka i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Białka ubijam na pianę, delikatnie mieszam z masą czekoladową. Ciasto przekładam na blachę o wym. 26x38 cm i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180'C na 30-35 min, do suchego patyczka. Wyjmuję, studzę i kroję wzdłuż na dwie części. Galaretki(...)rozpuszczam w szklance gorącej wody, mieszam do rozpuszczenia żelatyny. Dodaję cukier i ponownie mieszam. Kremówkę ubijam na sztywno i po łyżce dolewam tężejącą galaretkę, cały czas ucierając. Na spód ciasta wykładam masę śmietankową, przykrywam drugim kawałkiem ciasta i schładzam. Schłodzone można polać polewą
Ciasteczkowy Potwór
Cytrynowa kruszynka 205Mega cytrynowe ciasto polane lukrem i posypane siekanymi orzechami to coś, co każdy powinien spróbować. Idealne na każdy dzień, orzeźwiające i niezwykle smaczne. Ja uwielbiam takie smaki i aromaty, lecz mój połówek już nie koniecznie, ale co tam :D Mnie też się coś od życia należy po siedemnastu latach małżeństwa, bo właśnie dziś mija nasza rocznica ślubu i własnie dziś(...)tarce skórkę, osobno wyciskam sok z cytryn. Do masy dodaję startą skórkę z trzech cytryn i sok. Na końcu ubijam pianę z białek i delikatnie łączę z ciastem. Piekę przez 45 min w temperaturze 180'C. Gotowe odstawiam by przestygło. Składniki na lukier ucieram i polewam ciasto połową lukru. Posypuję posiekanymi orzechami i polewam resztą lukru. Odstawiam
Ciasteczkowy Potwór
Naleśniki z serem i polewą czekoladową 198serem, które goszczą w mym domu bardzo często, ale jakoś na blogu nie było ich jeszcze nigdy. A przecież jest to deser bardzo popularny., więc do dzieła :) Składniki na ciasto: 2 szklanki mleka 2 jajka 1/2 szklanki cukru 1/2 szklanki oleju ok 2 szklanki mąki Masa serowa: 1/2 kg twarogu 2 żółtka 1/4 szklanki cukru pudru Polewa czekoladowa: 1 kostka(...)dodaję mleko i tyle mąki by można było smażyć naleśniki. Na końcu dolewam olej, mieszam dokładnie i odstawiam na ok 30 min. Na rozgrzaną patelnię wlewam po jednej chochelce ciasta naleśnikowego i smażę na rumiano z obu stron. Gotowe wykładam na talerz. Czynność powtarzam do wyczerpania ciasta. Żółtka ucieram z cukrem do białości, dodaję porcjami twaróg i na środek
Ciasteczkowy Potwór
Szarlotka z polewą z orzechów 245Brałam udział w wydarzeniu na FB pod nazwą Światowy Dzień Jabłka i z tej okazji upiekłam szarlotkę z bitą śmietaną i polewą z orzechów. Ciasto przepyszne, słodycz przełamana lekko słonawym smakiem orzeszków. Tego trzeba spróbować :D Składniki na biszkopt: 4 jajka 8 płaskich łyżek cukru 2 pełne łyżki mąki pszennej Masa jabłkowa: 1 1/2 - 2 kg jabłek(...)żelatyny. Studzę i wykładam na biszkopt. Kremówkę ubijam na sztywno, dodaje zagęstnik ( jak ktoś lubi noże dodać 2 łyżki cukru pudru) i masą śmietankową przykrywam masę jabłkową. Gotowe ciasto odstawiam na kilka godzin w chłodne miejsce. Orzechy traktuję blenderem na miałką masę, przekładam do rondelka, dodają masło i podsmażam. Dolewam tyle śmietany by polewa była dość gęsta
Ciasteczkowy Potwór
Tort urodzinowy 182jednym żółtku, przesiewam mąkę z dodatkiem kakao i mieszam do połączenia się składników. Piekarnik nagrzewam do 170°C, tortownicę o średnicy 24 cm wykładam papierem do pieczenia, przekładam ciasto i wstawiam do gorącego piekarnika na 35-45 minut. Upieczone wyjmuję i rzucam o podłogę z wysokości kolan. Odpinam obręcz i studzę ciasto, potem kroję na 3 części. Mleko zagotowuję(...)brzoskwiniowym, układam plastry brzoskwiń, wykładam cienką warstwę masy, układam kolejny krążek, nasączam, układam plastry brzoskwiń, rozsmarowuję cienką warstwę masy, przykrywam trzecim krążkiem, nasączam i masą smaruję wierzch i boki ciasta. Pozostałą masę przekładam do rękawa cukierniczego, wyciskam różyczki ozdabiam posypką cukrową i waflową. Całość wstawiam na noc do lodówki
Ciasteczkowy Potwór
Choinki z piernika 234wsypuję przyprawę, wymieszam i odstawiam w chłodne miejsce na 2 godziny. Do wystudzonej masy wbijam po jednym jajku cały czas ucierając i wsypuję mąkę wymieszana z sodą. Gotowe ciasto odstawiam na 2-3 godziny do lodówki. Ciasto wyjmuję z lodówki, blat podsypuję mąką, wykładam połowę mojego ciasta i zagniatam kulę. Rozwałkowuję na grubość ok 0,5 cm, foremkami
Ciasteczkowy Potwór
Przekładaniec czekoladowo-śmietankowy 204Połączenie czekoladowego biszkoptu i masy śmietankowej to sposób na pyszny i delikatny deser. Ciasto jest po prostu pyszne!!! Polecam :) Biszkopt: 12 jaj 2 szklanki cukru 1 szklanka mąki 2 łyżki kakao Masa śmietankowa: 500 ml śmietany kremówki 36% 200 ml śmietany 18% 2 łyżki żelatyny 1/2 szklanki cukru pudru Polewa: 1 kostka masła 1 szklanka cukru 4 łyżki mleka(...)obrotach miksera, dodaję po jednym żółtku i po trosze cukru. Mąkę przesiewam z kakao i delikatnie łącze z masą jajeczną. dwie jednakowej wielkości blaszki wykładam papierem do pieczenia, dziele ciasto na dwie części i piekę dwa biszkopty czekoladowe. Wyjmuję, zimne kroję kroję na - w sumie - cztery blaty i odstawiam. Śmietankę kremówkę ubijam na sztywno.Dodaję cukier i miksuję do rozpuszczenia
Ciasteczkowy Potwór
Muffiny ze snikersami i masłem orzechowym 167masło i roztrzepane jajko, wymieszać. Połączyć ze sobą zawartość dwóch naczyń (składniki suche i mokre), na koniec dodać pokrojone Snikersy. Wymieszać. Formę do muffinek wyłożyć papierkami. Nałożyć do nich ciasta. Piec około 20-25 minut w temperaturze 200 o C. Przed wyjęciem z formy muffinki należy ostudzić. Uwagi: od siebie dodałam do ciasta oprócz batoników, około 4 dkg posiekanych orzechów(...)włoskich i 3 łyżki wiśni ze słoika. Ciasto było zbyt gęste, więc dodałam jeszcze około 50 ml mleka. Wszystko się zgrało, a muffiny okazały się rewelacją szczególnie dla moich kumpli
In my kitchen
Babka kawowa 189ucierając, do masy powoli wlewać przestudzoną kawę, dodać przesianą przez sito mąkę, proszek do pieczenia, gałkę muszkatołową i kakao. Wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę, dodać do przygotowanego utartego ciasta i delikatnie wymieszać. Formę do pieczenia wysmarować tłuszczem i posypać bułką tartą. Ciasto wyłożyć do formy i piec w temperaturze 180 o C przez około 1 godzinę. Upieczoną babkę wystudzić(...)polać polewą czekoladową. Uwaga: Babkę piekłam w formie babkowej z firmy Wilton, ale koleżanka moja piecze to ciasto w średniej tortownicy z kominkiem lub w dwóch małych keksówkach
In my kitchen
Sernik z malinkami 220Sernik z malinami bo akurat sezon na maliny, ale owoce do tego ciasta dobieramy według własnych upodobań:) Sernik jest delikatny o lekko cytrynowej nucie. Mnie i moim znajomym smakował, więc może i Wy w tym serniczku zasmakujecie?:) Spód ciasta: cieniutki biszkopt waniliowy wg własnego przepisu; Składniki na masę serową: 1 kg sera waniliowego*; 300 g cukru pudru(...)cytryny; 1 cukier waniliowy; skórka otarta z 1 cytryny; 40 g żelatyny; 150 ml gorącej wody; 350 g jogurtu naturalnego; 500 ml śmietany 30%; Składniki na wierzch ciasta: maliny lub inne owoce; 2 galaretki w wybranym smaku (u mnie malinowe); Wykonanie: Ser, cukier puder, cukier waniliowy, otartą z cytryny skórkę i sok wymieszać. Schłodzoną śmietanę ubić na sztywno. Żelatynę
In my kitchen
Jabłka pod kokosową pierzynką... 185kryształ i cukier waniliowy i ubijać do czasu, aż cukier się rozpuści. Dodać żółtka i delikatnie wymieszać. Następnie dodać przesiane przez sito mąki i proszek do pieczenia. Delikatnie wymieszać. Ciasto przełożyć do wyłożonej pergaminem formy i piec w temperaturze 180 0 C na złoty kolor (około 25 minut). Jabłka: 8 niezbyt twardych jabłek obrać, przekroić na pół i wydrążyć gniazda(...)cukru kryształu; Wykonanie: Margarynę rozpuścić, wsypać wiórka kokosowe. Jajka z cukrem ubić na pianę, wymieszać je z lekko przestudzoną margaryną z kokosem. Polewę rozsmarować delikatnie na ciepłej masie budyniowej. Ciasto zapiec na złoty kolor
In my kitchen
Tiramisu cupcakes 220pychotka:) Lekko kawowe ciasto, w środku mascarpone z kawą i amaretto, a na wierzchu czapa bitej śmietany z serkiem mascarpone... Pięknie brzmi prawda? Jestem pewna, że wszystkim posmakuje, a szczególnie zwolennikom kawy i lekkiej puszystej śmietanki:) Składniki na 24 sztuki: 330 g mąki pszennej; 20 g proszku do pieczenia; 310 g cukru kryształu; 20 g mazeiny; 1,5 łyżeczki kawy(...)małej ilości wody (2-3 łyżki). Wymieszane składniki wlać do miski z sypkimi składnikami i lekko wymieszać wszystko razem (około 2 minuty). Formę do pieczenia muffin wyłożyć papilotkami, wypełnić ciastem do 3/4 wysokości brzegów formy i piec 20-25 minut w temperaturze 180 st.C. Upieczone muffinki dobrze wystudzić. Składniki na nadzienie: 150 g serka mascarpone; 3 łyżki śmietany
In my kitchen
Wspaniały sernik 223delikatnie wymieszać. Spód formy wyłożyć papierem do pieczenia, wylać masę serową. Piekarnik nagrzać do temperatury 175 st.C, piec 1 godzinę. Po upieczeniu brzegi sernika (jeszcze gorącego) obkroić nożem. Ciasto odstawić do wystudzenia. Po dokładnym wystudzeniu zimny sernik wyłożyć z formy, ściągnąć papier do pieczenia. Zimne ciasto posypać cukrem pudrem. Moje uwagi: 1. Ser do sernika dobrze jest kupić w kostkach(...)zmielić. Mimo dodatkowej pracy, jaką jest mielenie sera, wierzcie mi, że ten czas warto poświęcić dla efektów upieczonego ciasta:) Czasami korzystam z gotowego mielonego sera, ale tylko wówczas gdy zmielony ser ma konsystencję sera zmielonego w domu. Nie używam serów z wiaderek, które często są bardzo rzadkie. 2. Rodzynki przed włożeniem do masy serowej warto zalać wrzątkiem, odstawić na około
In my kitchen