ciasto - 164325 przepisów (strona:5261/10955)

Tarta Dyniowo-Korzenna z Masą Krówkową 188

kubka brązowego cukru 2 łyżki śmietany Przygotowanie: orzechy w całości wrzucamy na gorącą patelnię, możemy je lekko posolić, podpiekamy, studzimy, siekamy, mieszamy z mąką, przyprawami, masłem oraz jajkami, z ciasta formujemy kulę i wstawiamy do lodówki na około 30 minut, piekarnik nagrzewamy do temp 180*C dynię mieszamy z żółtkami oraz cynamonem, z białek ubijamy pianę, pod koniec dodajemy szczyptę(...)koniec nadzienie delikatnie mieszamy z pianą z białek mleko kondensowane gotujemy z brązowym cukrem około 15 minut, po tym czasie odstawiamy do ostygnięcia i zimne mieszamy ze śmietaną Ciasto wyjmujemy z lodówki, wałkujemy, przekładamy do foremki na tartę, nakłuwamy widelcem, dociskamy fasolą, pieczemy około 25 minut, po czym wyjmujemy spód z piekarnika, smarujemy masą krówkową, wylewamy na niego masę dyniową

Luźna Kuchnia
Tartinki z owocami i budyniem 261

Małe tarty stanowią coś, na co można położyć prawie wszystkie dodatki. W przeciwieństwie do dużej tarty, najpierw piecze się ciasto a potem nakłada ulubione owoce. W przypadku tart z budyniem lub z jabłkami można najpierw nałożyć budyń i dopiero wtedy piec. Trzeba pamiętać aby budyń był go odpowiednio gęstszy - dodajemy 3/4 porcji wody z opakowania. Zamiast budyniu pod owoce można(...)misce. Masło kroimy w małe kosteczki i dodajemy do miski. Wszystko urabiamy jak najkrócej, ale żeby składniki dokładnie się połączyły. Formujemy kulkę, którą wstawiamy do lodówki na godzinę. Rozwałkowujemy ciasto i foremkami wycinamy kółka.  Foremki natłuszczamy troszeczkę i obsypujemy mąką. Na każdej nakładamy ciasto które nakłuwamy widelcem.  Wkładamy wszystko do lodówki na czas nagrzania pieca. Pieczemy 15 minut

Lubczyk i Wanilia
3 bit 270

pyszne ciasto robiłam na święta wielkanocne ..było na prawdę pyszne i szybko zjedzone...Ciasto bez pieczenia ..herbatniki przekładane masą..u mnie zabrakło herbatników i jedna warstwa jest z krakersów...  herbatniki lub krakersy  2 budynie waniliowe   1/2 l mleka  25 dkg masła  2 łyżki cukru pudru 1  puszka masy kajmakowej  500 ml śmietany

Moje domowe kucharzenie
Parówki w cieście 190

Smaczna przekąska na wykorzystanie zalegających parówek. Znikają szybko, są w sam raz na kęs przy filmie czy nawet na przyjęciu. Składniki : 1 opakowanie ciasta francuskiego 5 cienkich parówek 1 cebula 100g sera żókłtego 1 jajko czosnek granulowany pieprz sól Przygotowanie: Ciasto podzielić na kwadraty - tak by móc zawinąć w rulon parówkę. Pokrojone ciasto oprószyć solą, pieprzem, czosnkiem granulowanym, startym żółtym

Garnkowe fanaberie
Naleśniki z pieczarkami 305

Naleśniki z pieczarkami to świetna alternatywa dla tradycyjnych naleśników. Naleśniki z pieczarkami smakują naprawdę dobrze, są łatwe w przygotowaniu i z powodzeniem mogą zastąpić danie główne. Ciasto na naleśniki 1,5 szklanki mąki 1 szklanka mleka 1 szklanka wody 2 jaja 1 szczypta soli 1 łyżeczka cukru waniliowego 1 łyżeczka oliwy ewentualnie oleju Farsz z pieczarkami 500g pieczarek 200g startego(...)żółtego sera 1 łyżka masła 1 cebula natka z pietruszki sól, pieprz do smaku   Naleśniki z pieczarkami Wykonanie Wszystkie składniki na ciasto naleśnikowe bardzo dokładnie mieszamy tak aby nie było grudek, możemy do tego celu użyć miksera ewentualnie trzepaczką. Ciasto nie może być zbyt gęste, powinno być takie aby dało łatwo się rozlać na patelni. Naleśniki smażymy bez dodatku

Naleśniki
Bajaderki 198

Czasami w domu zostaje nam smętny kawałek obsuszonego ciasta. Tak się stało u mnie. Został baranek z ciasta piaskowego ( niekompletny już ) i kawałek baby. Zjeść w tej formie, jakoś nikt nie chce. Będą bajaderki! resztki suchego ciasta ( u mnie 400 g ) 150 ml mleka 200 g masła 0,5 szkl

Polska Zupa
Pierogi ruskie. 180

jest też, aby mocno popieprzyć farsz wtedy jest wyrazisty ;) Składniki: na farsz: 7 00 g ziemniaków 400 g tłustego sera białego 3 cebule 3 łyżki masła sól, pieprz na ciasto: 3 szklanki mąki 1 szklanka ciepłej wody 1 jajko Przygotowanie: Cebulkę drobno kroimy w kostkę i podsmażamy na maśle. Ziemniaki obieramy i gotujemy, jak przestygną dobrze ugniatamy tłuczkiem wraz(...)serem białym. dokładamy połowę usmażonej cebuli, doprawiamy solą oraz pieprzem na ostro i dokładnie mieszamy. Wszystkie składniki na ciasto łączymy i wyrabiamy na jednolitą, elastyczną masę. Jeśli jest zbyt lepka podsypujemy nieco mąką, gdy za sucha podlewamy wodą. Rozwałkowujemy ciasto dość cienko i wykrawamy szklanką koła. Na każdym z nich umieszczamy porcję farszu i zlepiamy. Pierogi gotujemy w osolonej wodzie

Symfonia smakowa
Buraczane ciasto z marchewką i orzechami 224

Zdrowo i kolorowo :), mam dla Was łaciate ciasto do kawy z dużą ilością karotenu i buraków.  Składniki na 1 keksówkę : 1/2 szklanki buraków startych na małe wiórka 1 i 1/2 szklanka marchwi startej na małe wiórka 1/2 szklanki orzechów  włoskich 3/4 szklanki oleju 3 jaja 1 szklanka cukru szczypta świeżej wanilii  2 szklanki mąki 2 płaskie łyżeczki(...)wszystko razem dokładnie mieszamy. Orzechy kroimy, ubijamy pianę z białek ze szczyptą soli. Orzechy i pianę delikatnie mieszamy łyżką z pozostałymi składnikami. 3. Formę wykładamy papierem do pieczenia, przelewamy ciasto. Piekarnik rozgrzewamy do 190 C, czas pieczenia ok. 60-70 minut

Apetyczna babeczka
Gorzka Żołądkowa o nowym smaku "Figa"... 265

bardzo przypadła im i mnie do smaku, wódka ma lekko rozgrzewającą moc, przyjemny smak mnie osobiście smakował kieliszek z pomarańczą i ciut chilli, również dodałam do kawy do nasączania ciasta do tiramisu, smak ciasta z połączeniem kremu wyśmienity z wyczuwalnym posmakiem żołądkowej gorzkiej z figą przepis na ciasto "zobacz TUTAJ" , polecam to tiramisu właśnie z żołądkową gorzką z figą

W Mojej Kuchni Lubię
Domowe ciastka a'la belVita 204

Płatki owsiane miksujemy na mąkę przy użyciu blendera. Mieszankę orzechów dokładnie siekamy podobnie robimy z żurawiną. Przekładamy do jednej miski dodajemy pozostałe składniki i dokładnie ze sobą mieszamy. Otrzymane ciasto dzielimy na 2 równe części. Przekładamy do osobnych misek. Do jednej z nich dodajemy kakao. Ciasto rozwałkowujemy i wycinamy kwadraty. Układamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenie i trzymamy(...)piekarniku nagrzanym do 180C około 8-10minut [ w zależności od grubości ciasta]. Smacznego

Jedz zdrowo żyj zdrowo!
Tarta z masą czekoladową 151

Mamy majówkę! Zamiast kiełbasy z grilla, zajadam się dziś tartą czekoladową. Długie poszukiwania mojego ciasta czekoladowego zakończyły się, na przepisie zapożyczonym od blogu From movie to the kitchen, gdzie pysznie są połączone filmy z kuchnią. W planach mam również ciasto z Leonardo DiCaprio, ale to na kolejny raz. Miłego! Składniki kruche ciasto 2 szklanki mąki1/2 szklanki cukru

Pink Envelope
Chleb orkiszowy na piwie 194

wszystkich drożdżowych jakie upiekłam. W pierwszym dniu po upieczeniu zachwycający, pyszny, z niesamowicie chrupiącą skórką. Trudno mu się oprzeć. Pieczenie chlebka to sama przyjemność. Bardzo prosty do przygotowania, ciasto mieszałam przy pomocy ręcznego robota, no i ten cudny zapach wydobywający się z piekarnika. Składniki na 1 bochenek: 2,5 szklanki mąki orkiszowej jasnej 1/2 szklanki otrąb żytnich 2 łyżeczki suchych(...)minut studzić na kratce                                   SMACZNEGO ! Uwagi: Jak najlepiej sprawdzić, czy ciasto dobrze wyrosło? Powinno przede wszystkim podwoić objętość. Jeśli nie potrafimy tego ocenić na "oko", trzeba wbić w ciasto kciuk - jeśli dołek pozostanie, można piec, jeśli się zapełni - trzeba jeszcze poczekać. źródło: "Moje

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Gofry, lekkie i chrupiące 313

chrupiące. Na chwilę powrócił smak dzieciństwa, pysznych gofrów z budki J Właściwie to je upiekłam na podwieczorek, ale były tak pyszne i chrupiące, że musiałam dorobić następną porcjęą ciasta, więc mieliśmy słodką kolację. Starsza córka pierwszego porwała (tego najbrzydszego), druga gofrem z cukrem pudrem się zajadała.. Gofry, lekkie i chrupiące Składniki na 5 podwójnych gofrów: 2 szklanki mąki pszennej(...)wody gazowanej  4 łyżki cukru ½ szklanki oleju 2 jajka 1 ½ łyżeczki  proszku do pieczenia szczypta soli Wszystkie składniki umieszczamy w wysokim naczyniu. Dokładnie miksujemy na gładką masę. Ciasto powinno być trochę gęściejsze niż na naleśniki. Gofrownicę rozgrzewamy (około 4-5 minut, w zależności od sprzętu), smarujemy olejem( tylko raz, na początku) i wylewamy partiami ciasto. Pieczemy w zależności

Mia Cucina Sofieta
Rogale drożdżowe 245

zostawić do ostygnięcia. Mąkę przesiać, dodać sól, pozostało część mleka, roztrzepane jajko, wyrośnięty zaczyn i ostudzone masło. Wyrabiać przez około 10 minut, najlepiej mikserem z specjalną końcówką. Miskę z ciastem przykryć ściereczką i odstawić do ciepłego miejsca na około 1,5 godziny. Wyrośnięte ciasto podzielić na 4 części, z każdej uformować trójkąt, podsypać delikatnie mąką i rozwałkować. Zwinąć zaczynając(...)dłuższej części, pamiętając o tym, aby końcówka ciasta znalazła się pod spodem. Przykryć ściereczką i zostawić do ponownego wyrośnięcia godzinę w ciepłym miejscu lub około 7 godziny w lodówce. Piekarnik nagrzać do 180 stopni Celsjusza. Wyrośnięte rogale posmarować roztrzepanym jajkiem, białkiem lub mlekiem. Piec 15-20 minut. Studzić na kratce

tost z dżemem
Tortilla 308

gorącej wody, 2 łyżki oleju, sól, dodatki. Wykonanie: Mąkę mieszamy z solą i zalewamy gorącą wodą oraz dodajemy olej. Mieszamy najpierw drewnianą łyżką a następnie zagniatamy przez 5 minut ciasto. Robimy to bardzo ostrożnie, żeby się nie poparzyć! Ciasto odstawiamy pod przykryciem na 15 minut. Następnie dzielimy ciasto na 8 części z których wałkujemy okręgi o średnicy naszej patelni. Placki

paapilotkaa

Proponowane wyszukiwania