ciasto - 164325 przepisów (strona:5270/10955)

Przepiśniki idą do.... 216

roku święta w Wielkopolsce. może z czasem uda nam się przemycić ten zwyczaj także tutaj :). Polecam wszystkim :) [Ania] W mojej rodzinie od pokoleń na Święta piecze się wyjątkowe ciasto ze smażonymi zielonymi pomidorami. Przepis ma już setki lat, moja babcia dostała go od swojej babci, a babcia od babci itd. Muszę dodać, że moi dziadkowie mieszkali w okolicach Lwowa. Ciasto(...)receptury zamykając ten wyjątkowy smak w słoiczkach. Już nie mogę doczekać się Świąt i wspólnego pałaszowania tego niezwykłego rodzinnego przysmaku. Gdy byłam mała ogromną frajdę sprawiało mi częstowanie gości ciastem i zadawanie im kulinarnych zagadek dotyczących tego właśnie wypieku- zdziwienie w ich oczach gdy wreszcie przestawałam się pastwić i odkrywałam tajemnicę smażonych zielony pomidorów- było bezcenne :)  [Holka Justine

bistro mama
Babka piaskowa dwukolorowa 233

minut). Dodajemy stopniowe przesiane mąki z proszkiem do pieczenie i miksujemy na małych obrotach. Dodajemy szczyptę soli i wolnym strumieniem wlewamy roztopione, ostudzone masło (cały czas miksujemy). 2/3 ciasta przelewamy do foremki do babki (wysmarowanej tłuszczem i obsypanej bułką tartą). Do reszty ciasta dodajemy kakao i dokładnie mieszamy. Ciemno ciasto wlewamy na jasne. Pieczemy w 175 stopniach do tzw. suchego

Aga w kuchni
Maślano – Czekoladowe Ciasteczka 189

około 25 sztuk: 125 g masła 90 g cukru pudru 1 jajko 200 g mąki pszennej skórka otarta z 1/2 cytryny Wszystkie składniki umieszczamy w misie miksera. Końcówką do ciasta kruchego lub ręcznie wyrabiamy elastyczne ciasto. Owijamy w folię i wkładamy na około 1 h do lodówki. Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy na grubość około 5 mm, wycinamy foremkami rożne

Made By Mom And Son
Klasyczna wielkanocna baba drozdzowa czyli poWeekendowe Lakocie odc.82 211

baba w moim wykonaniu smakuje inaczej, nie zmienia to jednak faktu, że jest naprawdę pyszna. Wilgotna, dość zwarta, pełna rodzynek i skórki pomarańczowej. Klasyczna wielkanocna baba drożdżowa ciasto: 100 ml mleka 125 g masła roślinnego 2 duże jaja pół łyżeczki ekstraktu waniliowego 150 g cukru 20 g świeżych drożdży 3 szkl. mąki 2 garści rodzynek łyżeczka kandyzowanej skórki pomarańczowej(...)cukier rozcieramy, dodajemy jaja i mieszamy wszystko w miseczce. Zostawiamy zaczyn na kilka godzin (np. na noc). Na drugi dzień dodajemy mąkę, ekstrakt, skórkę i rodzynki. Wszystko dokładnie mieszamy. Ciasto przekładamy do foremki na babkę (u mnie silikonowa, jeśli tradycyjna należy ja posmarować masłem i posypać bułką tartą). Odstawiamy babę do wyrośnięcia na ok godzinę. Pieczemy ok 30 minut

Dzieje kuchennej Wiewióry
Bułeczki razowe z płatkami owsianymi 220

blenderze). Do miski z zalanymi płatkami dodajemy zmielone siemię, rozpuszczone drożdże i dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy oba rodzaje mąki i wyrabiamy aż powstanie miękkie, elastyczne, lekko kleiste ciasto. Z ciasta formujemy kulkę, wkładamy do miski, przykrywamy suchą sciereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do czasu, aż podwoi swoją objętość (ok 20-30 min). Gotowe ciasto wykładamy na stolnicę, klepiemy dłonią

Zawsze głodna!
Racuszki 264

większe jabłka, olej do smażenia, cukier puder do posypania. Przygotowanie: Do miski wsypać mąkę, dodać sól, jajka, wlać kefir, śmietanę i mleko. Dokładnie wymieszać lub ubić mikserem.Jeżeli ciasto będzie za gęste dodać wodę mineralną. Jabłka zetrzeć na tarce, na cienkie plasterki. Dodać do ciasta. Na patelni rozgrzać olej. Kłaść po 2 - 3 łyżki stołowe ciasta. Smażyć z obu stron

kulinarnajamka.blogspot.com
WARZYWNE PASZTECIKI Z SOCZEWICY Z ORZECHAMI 265

siekam, wrzucam do pozostałych. Cebulę z czosnkiem bardzo drobno siekam, dodaję do warzyw wraz z soczewicą, orzechami, jajkiem, oliwą i bułką tartą. Doprawiam i wyrabiam klejące, odchodzące od rąk "ciasto". Jeśli zbytnio się klei, dodać bułki tartej, jeśli znowu jest za suche - wlać nieco oliwy z oliwek. Foremkę do mufinnek wypełniam masą warzywną i wstawiam do piekarnika nagrzanego

W kuchni Karmel-itki
Sernik Wielkanocny 208

Łatwy i puszysty sernik na Wielkanoc od Aniołów;) Składniki na ciasto; 25 dkg mąki, 20 dkg margaryny, 10 dkg cukru pudru, 2 żółtka, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1 cukier waniliowy, Składniki na masę serową; 1 i 1/2 kg sera mielonego, 15 dkg margaryny, 15 jajek, 1 cukier waniliowy, 1 budyń waniliowy, 40 dkg cukru, aromat migdałowy, Wykonanie; Margarynę utrzeć(...)cukrem, cukrem waniliowym i żółtkami. Dodać zmielony ser i budyń. Dalej ucieramy. Ubić pianę z białek i dodać do sera i delikatnie wymieszać. Składniki na ciasto zagnieść razem. Do foremki wyłożyć najpierw ciasto a później wylać masę serową.Piekarnik nagrzej do 200 stopni. Piec ok.godziny

Anioły w kuchni
Krewetki smażone w cieście z białym winem 159

smażenia Krewetki rozmrozić, opłukać i oczyścić,lekko oprószyć solą i pieprzem. Żółtko oddzielić od białka. Żółtko utrzeć z mąką białym winem, solą, pieprzem i gałką na gładką masę. Ciasto odstawić na 30 minut. Białko ubić na sztywną pianę i delikatnie wymieszać z ciastem. Olej rozgrzać na głębokiej patelni. Krewetki zanurzać w cieście i smażyć na złoty kolor. Odsączyć na grubym

Pełny talerz
Bułeczki drożdżowe z serem i porzeczkami 218

puszyste i mokre od masy. Przez niewielką ilość cukru nawet orzeźwiające. Podane składniki są na 12 sztuk. Pakuję szybko to, co zostało i w drogę,na wakacje :) Miłego dnia! Ciasto 50 g świeżych drożdży 3 łyżki letniego mleka 200 g mielonego twarogu 3 czubate łyżki cukru 6 łyżek roztopionego masła 2 1/2 szklanki mąki pszennej Drożdże pokruszyć i rozpuścić(...)mleku. Twarożek utrzeć z masłem i cukrem. Dodać jajko, wymieszać. Następnie dodać drożdże z mlekiem, wymieszać i dodać mąkę. Wyrobić gładkie ciasto. Będzie miękkie, ale nie klejące. Uformować kulę, odstawić do wyrośnięcia (1-1,5 godziny). Nadzienie 500 g czerwonych porzeczek 7-8 łyżek cukru 100 g mielonego twarogu Porzeczki umyć, oddzielić gałązki. W garnuszku wymieszać porzeczki z cukrem

Pełny talerz
Pełnoziarniste bułeczki ze słonecznikiem 281

rozpuścić w wodzie (wtedy 400 ml). 4 łyżki słonecznika uprażyć na suchej patelni. Mąki wymieszać z zarodkami pszennymi. Dodać zaczyn, wodę. Wymieszać składniki łyżką, dodać sól i zacząć wyrabiać ciasto, wgniatając w nie uprażone ziarna. Pod koniec wyrabiania dodać olej słonecznikowy. Ciasto przełożyć do miski posmarowanej olejem i odstawić do wyrośnięcia na około 1 godzinę. Wyrośnięte ciasto podzielić

Pełny talerz
Chleb pełnoziarnisty pszenno-orkiszowy 201

twardy. Ma też cudownie chrupiącą skórkę. Zdrowo i smacznie. Składniki na 1 bochenek Zaczyn 30g świeżych drożdży 3 łyżki mąki pszennej 1 łyżka cukru 1 szklanka letniej maślanki Ciasto 2 szklanki drobnej mąki pszennej pełnoziarnistej 1 szklanka drobnej mąki pełnoziarnistej orkiszowej 2 łyżki czarnego sezamu 3 łyżki jasnego sezamu 4 łyżki siemienia lnianego 3/4 łyżeczki soli 100 ml letniego mleka(...)dodać mąkę i zalać maślanką. Wymieszać i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 15 minut. W dużej misce wymieszać mąki z resztą suchych składników. Dodać zaczyn i mleko. Ciasto dobrze wyrobić i odstawić do wyrośnięcia na 1 godzinę. Wyrośnięte ciasto ponownie szybko zagnieść. Uformować bochenek, spryskać z wierzchu wodą i zrobić kilka nacięć. Chleb odstawić do wyrośnięcia

Pełny talerz
Chleb orkiszowy 190

rozpuszczenia drożdży. Zaczyn odstawić na 15 minut. Do misy miksera wsypać obie mąki, otręby, sól i przyprawy. Wszystko razem wymieszać. Dodać zaczyn i maślankę. Wyrabiać hakiem do zagniatania ciasta przez 7 minut. Potem mocno zagnieść rękoma. Ciasto będzie klejące. Odłożyć do miski, przykryć ściereczką i odstawić na 1 godzinę. Nie podnosić wcześniej ściereczki, nie zaglądać, bo opadnie. Foremki wysmarować masłem(...)Wyrośnięte ciasto ponownie mocno zagnieść. Przełożyć do foremek, przykryć ściereczką i odstawić jeszcze na 15 minut. Chleby w formach posmarować śmietanką, posypać słonecznikiem. Na dół piekarnika wstawić naczynie z 1/2 szklanki gorącej wody*. Chleby w formach wstawić na najniższy poziom. Piec w 200°C przez 30 minut. Potem zmniejszyć temperaturę do 180°C i piec jeszcze 20 - 30 minut

Pełny talerz
Bułki pszenne z pełnego ziarna 147

zgodnie z instrukcją producenta lub przygotować zaczyn ze świeżych. Sól rozpuścić w wodzie. Do mąki z drożdżami(lub zaczynem) dodać mleko, wodę z solą, melasę, syrop klonowy. Wyrabiać, aż ciasto będzie elastyczne (ja używam do tego miksera). Jeżeli będzie klejące podsypać trochę mąki. Na koniec dodać olej i wgnieść go w ciasto. Uformować kulę i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe(...)miejsce na około 1 - 1,5 godziny. Wyrośnięte ciasto jeszcze raz zagnieść - krótko, ale mocno. Uformować 10-12 bułek. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć ściereczką i odstawić do drugiego wyrośnięcia na około 30 minut. Gdy bułki wyrosną posmarować je białkiem z mlekiem (można posypać ziarnami lub płatkami) i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w 200°C przez

Pełny talerz
Tartaletki z jabłkowymi różami 297

ewentualnie 1 łyżeczka zimnego rumu lub wody Mąkę i cukier puder przesiać, wymieszać z migdałami, cynamonem i solą. Posiekać z zimnym masłem, aż powstaną grudki. Dodać żółtka. Szybko zagnieść ciasto, włożyć do lodówki na 45 minut. Jeżeli ciasto nie chce się połączyć można dodać kilka kropel schłodzonego rumu lub zimnej wody. Jabłka przekroić na ćwiartki, usunąć gniazda nasienne. Cienkim nożykiem(...)szczelinowym pociąć na plasterki, tak aby zachować skórkę. Skropić sokiem z cytryny. Schłodzonym ciastem wylepić foremki do tartaletek. Na każdą nałożyć porcję masy kajmakowej. Plasterek jabłka ciasno zwinąć,** dookoła nakładać kolejne formując kształt róży. Ułożyć na masie kajmakowej, uzupełnić jabłkami,żeby całość była wypełniona kwiatem. Piec w 180°C przez 20-25 minut. Jeżeli jabłka będą się przypiekać,przykryć

Pełny talerz

Proponowane wyszukiwania