Biszkopt czekoladowy - przepis podstawowy 185delikatnie wmieszać je do piany z białek używając łyżki lub plastikowej szpatułki. Do jajek dodać powoli przesianą mąkę delikatnie i powoli mieszając. Jajka powinny być jak najbardziej napowietrzone. Ciasto przełożyć do formy i od razu wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 170 o C przez 50 - 55 minut, do suchego patyczka. Od razu po upieczeniu ciasto wyciągnąć z piekarnika(...)upuścić na podłogę z wysokości 50 cm i wstawić z powrotem do nagrzanego piekarnika z uchylonymi drzwiczkami. Upuszczenie biszkoptu sprawia, że nadmiar pary wodnej znajdującej się w cieście gwałtownie zostanie odprowadzony a biszkopt nie opadnie. Ciasto studzić w piekarniku
Mama Gotuje
domowa nutella – mega zdrowa 450składniki: 200 g orzechów laskowych 3 łyżki miodu naturalnego 4 łyżki kakao 70 % 50 ml oleju konopnego 125 ml mleka wykonanie: Orzechy prażymy na suchej patelni
Domowy Smak Jedzenia
Babeczki jabłkowe, błyskawiczne i pyszne 191Pomysł na wykonanie takich babeczek widziałam w jakimś programie w angielskiej telewizji, ale wykonanie i składniki to już mój pomysł. Ciasto francuskie jest gotowe, kupiłam dwa płaty. Rozwinąć płat ciasta i kroić paski o grubości 5 cm z węższej strony. Jabłka umyć, wyciąć gniazda nasienne i pociąć na cienkie plastry. W dużym garnku zagotować wodę, dodać cukier, jak już woda
Kuchnia Pokoleń
Piernik staropolski-dojrzewający 234wolnym ogniu, odstawić do wystygnięcia . Mąkę przesiać razem z solą. Sodę rozpuścić w mleku. Do letniej masy dodać mąkę z solą, jajka, mleko z sodą i wyrobić starannie gładkie ciasto. Gotowe ciasto przełożyć do kamiennego lub szklanego pojemnika przykryć czystą lnianą ściereczką lub folią spożywczą. 3 – 5 dni przed świętami: Dojrzałe ciasto wyjąć z lodówki kilka godzin przed pieczeniem(...)nich rozwałkować na grubość 0,5 cm, przełożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia . Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i piec około 20 minut. Każdy blat ciasta piec osobno. Zostawić do ostygnięcia – placki stwardnieją, ale po 2 – 3 dniach skruszeją i zrobią się miękkie. Ostudzone placki od razu przełożyć wedle uznania;powidłami lub masą. Po przełożeniu przykryć piernik
Moje domowe kucharzenie
Muffinki z powidłami śliwkowymi 202pozwoli nam uzyskać oczekiwany poziom słodyczy. Ciągle miksując dodajemy stopniowo zawartość miski z mąką. Voila! Już prawie gotowe. Nagrzewamy piekarnik do 175 stopni. Do silikonowych foremek nakładamy na przemian ciasto, łyżeczkę powideł i znowu ciasto. Tworzymy iglo, dla naszych przetworów. Pieczemy przez około 25-30 min, gdy muffinki popękają, a z ich środka wydobywać się będą pyszne powidła, będziecie jeść
Ania i Marcin gotują
Pita - przepis na bułkę 228Czasem lubię fast foody, ale często staram się wykonywać zdrowsze ich wersje w domu. Tym razem przepis na ciasto na domową pitę. Taką bułkę a'la Pita podaję często z warzywami i smażonym mięsem z kurczaka. Składniki: - 1 2/3 szklanki mąki pszennej (u mnie typ 450) - 1/2 szklanki wody - 15g świeżych drożdży - 2 łyżki oleju rzepakowego - 1 łyżeczka soli(...)pomidor, ogórek, sałata lodowa) - sos czosnkowy - ketchup Forma : blacha od piekarnika Przygotowanie: Drożdże dodaję do ciepłej wody z cukrem i odstawiam na chwilę. Do miski dodaję resztę składników na ciasto i wyrabiam razem z drożdżami. Zagniecione ciasto przykrywam ściereczką i odstawiam do wyrośnięcia na 30 minut. Po tym czasie dzielę ciasto na 5 równych części. Z każdej z nich robię
Kuchnia co dnia
Szybkie uszka z grzybami 170sposobem,robi się je szybko i w prosty sposób. Składniki: Farsz: ok.150 gram suszonych grzybów 1 kilogram pieczarek 2 duże cebule sól,pieprz olej kilka łyżek bułki tartej Ciasto: 1 kilogram mąki 2 szklanki ciepłej wody 1 jajko i żółtko 1/4 szklanki oleju odrobina soli Sposób przygotowania: Grzyby suszone zalać gorącą wodą ,i tak pozostawić na kilka godzin(...)oleju.Gdy ostygną razem z grzybami zmielić w maszynce do mielenia mięsa na największym sitku.Dodać bułkę tartą i doprawić do smaku solą i pieprzem. Z podanych składników zagnieść ciasto,podzielić na mniejsze części.Rozwałkować cienko na wielkość formy,obsypać mąką. Ciasto ułożyć na formie obsypanej mąką.Za pomocą małej łyżeczki nakładać farsz w zagłębienie. Przykryć drugim krążkiem ciasta
Bajeczna Kuchnia
Paszteciki z kapustą i grzybami 182Paszteciki doskonale smakują z barszczem czerwonym.Możemy je podać na świąteczny stół lub jako piątkowe danie obiadowe. Składniki: Ciasto: 500 gram mąki 50 gram drożdży 1 łyżka cukru 2 jajka i 2 żółtka 2 łyżki mleka 0,5 szklanki śmietany 18 % 150 gram stopionego masła sól Farsz: 1 kilogram kiszonej kapusty 2 garści suszonych grzybów 2 cebule olej sól(...)oczkach. Drożdże rozcieramy z mlekiem,cukrem i łyżką mąki.Pozostawiamy pod przykryciem na 10 minut.Do miski wsypujemy mąkę dodajemy wyrośnięty zaczyn,sól, śmietanę i rozbełtane jajka z żółtkami.Zagniatamy ciasto stopniowo dolewając stopione masło.Wyrabiamy ciasto do momentu aż będzie odchodziło od rąk.Odstawiamy pod przykryciem na 30 minut do wyrośnięcia. Ciasto dzielimy 4 części. Każdy kawałek wałkujemy na długi
Bajeczna Kuchnia
Mazurek bakaliowy 180Szybki i prosty a zarazem bardzo smaczny mazurek z bakaliami. Składniki: Ciasto kruche: 250 gram maki pszennej pół kostki margaryny 100 gram cukru 3 żółtek 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia Dodatkowo: 1 puszka gotowego kajmaku 100 gram posiekanych orzechów włoskich 100 gram skórki pomarańczowej 10 gram suszonej żurawiny Sposób przygotowania: Wszystkie składniki ciasta kruchego łączymy ze sobą,zagniatamy.Ciasto dzielimy(...)dwie części.Formę (25x40 cm.) smarujemy tłuszczem, jedną część ciasta wałkujemy i przekładamy do formy.Pieczemy przez 15-20 minut w temperaturze 180 stopni. Ostudzone ciasto smarujemy masą kajmakową i posypujemy bakaliami
Bajeczna Kuchnia
Ciasto z musem truskawkowym i galaretką 213Doskonałe połączenie biszkoptu z musem truskawkowym , bitą śmietaną i galaretką . Idealne ciasto na gorące dni . Składniki: Biszkopt: 4 jajka 1 szklanka mąki pszennej 3/4 szklanki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia Mus truskawkowy: 1 kilogram truskawek 2 galaretki truskawkowe Masa śmietanowa: 0,5 litra śmietany 30% 4 łyżeczki cukru pudru cukier waniliowy 3 łyżeczki żelatyny Dodatkowo: 2 galaretki truskawkowe Sposób(...)przygotowania: Białka ubijamy na sztywną pianę,dodajemy cukier i po jednym po żółtku i ucierając dalej. Na końcu dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, delikatnie mieszamy. Ciasto przelewamy do formy (25x40c.) wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy przez 30 min. w temperaturze 180 stopni. Truskawki oczyszczamy z szypułek , myjemy . Przekładamy do rondla miksujemy blenderem. Zagotowujemy , zdejmujemy z ognia
Bajeczna Kuchnia
Tarta malinowa 179Pyszna i łatwa tarta z serkiem mascarpone i białą czekoladą.Polecam!!! Składniki: Ciasto: 330 gram mąki 100 gram cukru pudru 3 żółtka 150 gram masła Krem: 500 gram serka mascarpone 1 tabliczka białej czekolady 1 cukier waniliowy 2 łyżki cukru pudru Dodatkowo: Maliny Sposób przygotowania: Mąkę przesiewamy,dodajemy posiekane masło,cukier i żółtka, zagniatamy ciasto. Przekładamy do torebki foliowej(...)godziny wstawiamy do lodówki. Formę do tarty (30cm.) smarujemy tłuszczem, ciasto wałkujemy, wylepiamy nim formę, nakłuwamy widelcem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 15-20 minut. Serek mascarpone przekładamy do miski, dodajemy cukier puder i cukier waniliowy, miksujemy. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, dodajemy do serka, ponownie miksujemy.Masę wykładamy na ostudzone ciasto, układamy maliny
Bajeczna Kuchnia
Francuskie sakiewki ze szpinakiem 178szybko! Składniki: 350 g szpinaku mrożonego 2 filety z kurczaka (mniejsze) 1 cebula 5-6 ząbków czosnku 1 ser pleśniowy ketchup sok z cytryny 2 żółtka 1 opakowanie ciasta francuskie (ja użyłam XXL) przyprawy: sól himalajska, pieprz, imbir, słodka papryka, kurkuma, gałka muszkatołowa Rozpoczynamy od posiekania cebuli i zeszkleniu jej z jedną łyżeczką ksylitolu. Gdy cebula zezłoci się dodajemy szpinak(...)muszkatołową, mieszamy. Tak przygotowanego kurczaka dusimy przez 5-10 minut, aż będzie soczysty i miękki. Ser pleśniowy kroimy w kostkę. Możemy przejść do klejenia sakiewek! :) W tym celu rozwijamy ciasto francuskie i dzielimy go na 18 kwadratów. Każdy kwadrat delikatnie rozciągamy w rękach i nakładamy łyżkę szpinaku, łyżeczkę ketchupu, kilka kawałków kurczaka oraz sera pleśniowego. Z tak przygotowanego
aa-kuku - czyli jak żyć zdrowo i pysznie!
TARTALETKI ZE ŚLIWKAMI I CZEKOLADĄ 151mąki 1 łyża kakao 30 g masła Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Dodajemy masło i siekamy na małe kawałeczki. Dodajemy jajko i cukier puder, wyrabiamy ciasto. Owijamy je folią spożywczą i wkładamy do lodówki na ok 30 minut. W tym czasie śliwki myjemy, usuwamy pestki i kroimy na ćwiartki. Foremki na tartaletki smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą(...)wykładamy schłodzonym ciastem. Smarujemy nutellą, układamy śliwki i posypujemy cynamonem. Na stolicę wysypujemy wszystkie składniki kruszonki, siekamy, a następnie wyrabiamy jak ciasto na spód. Wkładamy do zamrażalnika na 10 minut. Po tym czasie trzemy ciasto na tarce o grubych oczkach. Posypujemy wiórkami wierzch tartaletek. Tartaletki pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 30-35 minut, aż się zarumienią
KuchcikoweLove
domowa pieczona karkówka 192składniki: ok. 2000 g karkówki 100 g cebuli 6 ząbków czosnku 4 liście laurowe 6 ziarenek ziela angielskiego 3 ziarenka jałowca 6 ziarenek gorczycy 10 ziarenek
Domowy Smak Jedzenia
sernik z kajmakiem na bakaliowym spodzie 200może być z wiadra) 5 jajek 3/4 szklanki cukru 100 g miękkiego masła 1 cukier waniliowy 1 budyń waniliowy lub śmietankowy 1/2 puszki kajmaku kilka kropli esencji rumowej Spód ciasta: opakowanie herbatników lub tak jak u mnie ciastka kruche na wagę rodzynki żurawina 3 łyżki kakao posiekane orzechy inne bakalie 2 -3 łyżki masła Wykonanie: Masło rozpuścić, ciasta pokruszyć(...)kruche kruszyłam tłuczkiem do ziemniaków, dodać resztę składników wymieszać tak aby zrobił się tzw mokry piach. Tortownicę wysmarować masłem, spód i ewentualnie boki wylepić ciastem, ciasto podpiec przez 10 minut na 175 stopni w piekarniku. Masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym, aby lepiej się zmiksowało można bardzo delikatnie podgrzać garnek. Dodać ser dalej miksując, do masy dodajemy całe jajka
Pychotkaaa