Oreo guziczki wg Di 236szklanki mąki 3/4 szklanki kakao 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki sody 1/4 łyżeczki soli 1 szklanka cukru pudru 1 jajko 2-3 łyżki mleka (opcjonalnie, gdy ciasto będzie "za suche") Nadzienie: 110g masła 1 szklanka cukru pudru (można nie co mniej) 1 łyżeczka cukru waniliowego 1/4 szklanki mleka w proszku 2-3 łyżki soku z cytryny Przygotować(...)ciasteczka. Cukier wymieszać z rozpuszczonym/ą (i ostudzonym/ą) masłem/margaryną i kolejno z jajkiem. Całość połączyć z suchymi składnikami i dokładnie zagnieść (do uzyskania elastycznego ciasta). (Dolać mleko - w przypadku, gdy ciasto będzie "za suche".) Ciasto rozwałkować na grubość około 3 mm i za pomocą szklanki powycinać kółka (powinno wyjść około 40 sztuk). W połowie (będą górą Oreo
Di gotuje
ciasto ucierane ze śliwkami 158Kiedy nie mam czasu na pieczenie skomplikowanych ciast, sięgam po sprawdzone domowe przepisy. Ucierane ciasto ze śliwkami i kruszonką to smak mojego dzieciństwa. *foremka 24*24 cm Składniki: 125 g masła 4 jajka 3/4 szklanki cukru torebka cukru waniliowego 1 i 1/2 szklanki mąki 1 łyżka gęstej śmietany kwaśnej 300 g śliwek 1 łyżka bułki tartej na kruszonkę(...)cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Ucierając dodawać partiami przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Wlać masło i śmietanę. Wymieszać. Śliwki umyć i pokroić na mniejsze kawałki. Ciasto wyłożyć do blaszki wyścielonej papierem. Na wierzchu ułożyć śliwki. Składniki kruszonki zagnieść i posypać ciasto. Piec w 170*C przez około 45 minut
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
rolada mandarynkowa z makiem 209Delikatna pianka mandarynkowa w chrupiącym cieście makowym to duet idealny. Lubię rolady za to, że są podzielne i szybkie do zrobienia. Składniki: na ciasto: 5 jajek 1 szklanka cukru 1 szklanka mąki 2 łyżki suchego maku 1 łyżeczka proszku do pieczenia na piankę: 1 puszka mandarynek w syropie 1 puszka mleka skondensowanego niesłodzonego 2 galaretki pomarańczowe 2 banany(...)żółtku. Kiedy masa będzie puszysta, przestać ubijać i dodać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i mak. Delikatnie wymieszać łyżką. Blaszkę z piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia i wylać ciasto. Rozsmarować je równo. Piec w 180*C około 25 minut (nie przesuszyć, bo rolada się połamie). Upieczone ciasto wyjąć z piekarnika, natychmiast nakryć wilgotną ściereczką i zwijać razem z nią
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
francuskie koperty 193Ciasto francuskie często ratuje mi życie, kiedy niespodziewanie potrzebuję na szybko coś upiec. Dlatego zawsze mam zamrożone kilka rolek. Przygotowanie takich ciastek zajmuje zaledwie kwadrans. Uwielbiam zapach pieczonego ciasta francuskiego i lubię kiedy jest dość mocno przypieczone. Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego (275 g) 8 łyżek marmolady twardej 2 szklanki mleka 1 łyżka cukru 1 opakowanie budyniu waniliowego(...)rozmącone jajko cukier puder do posypania Na mleku ugotować budyń z cukrem i wystudzić. Ciasto francuskie podzielić na 8 prostokątów. Na każdy kawałek nałożyć po łyżce marmolady i budyniu. Zlepić przeciwległe rogi i posmarować ciastka jajkiem. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 200*C i piec aż będą złote. Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
pierogi ze szpinakiem i bryndzą 207górach miała podobno pomiędzy 40 a 60%, nie wiem ile w tym prawdy, ale i tak była o niebo lepsza. Wymieszałam ją ze szpinakiem i nadziałam pierożki robione z ciasta na ravioli. Te okraszone boczkiem i cebulką były nie tylko pyszne ale także bardzo syte. Składniki: na ciasto: 300 g mąki 2 jajka 1 żółtko 50 ml wrzątku(...)łyżeczki soli na nadzienie: 250 g szpinaku 200 g bryndzy 2 ząbki czosnku 1 łyża masła sól pieprz dodatkowo: białko jaja 200 g boczku 1 cebula szczypiorek Składniki ciasta zagnieść, przykryć ściereczką i odstawić na czas robienia farszu. Szpinak usmażyć na maśle, dodać starty czosnek i przyprawić. Wystudzić i dodać pokruszoną bryndzę (trochę odłożyć). Ciasto rozwałkować, wykrawać koła
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
sernik kokosowy Siostry Anastazji 279Kolejny dowód na to, że ciasta Siostry Anastazji zawsze się udają. Kremowy sernik z chrupiącą kokosową bezą jest pyszny i na pewno częściej będzie gościł na naszym stole. *blaszka 25*34 cm Składniki: na ciasto: 300 g mąki pszennej 100 g masła 100 g cukru 1 łyżka smalcu 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 jajko 2 żółtka szczypta(...)waniliowy na bezę kokosową: 3/4 szklanki cukru 6 białek 200 g kokosu szczypta soli Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia na stolnice, dodać pozostałe składniki i zagnieść szybko ciasto. Owinąć je w folię i wstawić do lodówki na godzinę. Ser zmielić minimum dwukrotnie. Dodać resztę składników i zmiksować krótko na jednolitą masę. Ciasto rozwałkować, wylepić nim dno blaszki
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
bułki z farszem pieczarkowym 212same np. z sosem czosnkowym. Domownicy tak się na nie rzucili, że ledwie zdążyłam schować jedną, żeby zrobić zdjęcie w przekroju. *wyszło mi 7 dużych bułek Składniki: na ciasto: 500 g mąki 50 g smalcu 50 g cukru 1 mała łyżeczka soli 30 g drożdży 1 szklanka letniej wody na nadzienie: 400 g pieczarek 1 duża cebula 1 kiełbasa(...)oregano 2 łyżeczki suszonych pomidorów z bazylią i czosnkiem (w słoiczku Kamis) Mąkę przesiać. W połowie wody rozpuścić drożdże, dodać do mąki i połączyć z resztą składników. Wyrabiać aż ciasto będzie odchodziło od ręki (ja wyrabiam mikserem z końcówkami do drożdżowego przez około 7 minut). Przykryć ściereczką i odstawić na godzinę do wyrośnięcia. W tym czasie przygotować farsz: pieczarki umyć
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
sernik gotowany mojej babci 235mojej babci. Jest w mojej rodzinie bardzo lubiany, obowiązkowo pieczemy go na święta. Możecie dodać do niego rodzynki lub skórkę kandyzowaną. Z tego przepisu wychodzi bardzo duże ciasto w blaszce o wymiarach 29*40 cm. Najlepiej kroić je na drugi dzień, wtedy placki odmiękną i nie będą się kruszyć. Jest długo świeże, im starsze tym lepsze. Należy jednak pamiętać, żeby(...)przechowywać je w lodówce. Składniki: na ciasto: 600 g mąki 250 g masła 10 łyżek mleka 1 łyżeczka proszku do pieczenia na masę serową: 1 kg sera na sernik 3-4 jajka 200 g masła 1 opakowanie cukru waniliowego 1 szklanka cukru (można dać więcej) 2 łyżki mleka 2 łyżki mąki ziemniaczanej na polewę: 125 g masła 1/2 szklanki
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
paszteciki fińskie 184robimy z mamą na wszelkie przyjęcia. Są bardzo dobre na ciepło lub zimno a najlepsze z dipem czosnkowym. Z reguły podaję je jako dodatek do sałatek. Składniki: na ciasto: 250 g mąki 150 g masła 1 jajka łyżeczka soli 4 łyżki śmietany rozbełtane jajko do posmarowania łyżka czarnuszki łyżka sezamu na nadzienie: 300 g mięsa mielonego 200 g pieczarek(...)kapusty kiszonej 1 cebula 1 jajko 100 g startego żółtego sera ząbek czosnku sól pieprz słodka i ostra papryka łyżka oleju Mąkę, masło, śmietanę, sól i jajko zagnieść. Ciasto wstawić do lodówki na czas przygotowania farszu. Kapustę kiszoną gotować kilka minut i odcedzić. Cebulę posiekać, zeszklić na oleju, dodać mięso i pokrojone pieczarki. Kiedy mięso się usmaży, wrzucić kapustę, dodać
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
bananowiec z pianką 247myślenia o świętach i patrzenia na makowce i pierniki już znudziły mi się takie wypieki. Zresztą co roku przed świętami robię sobie taki przerywnik i piekę ciasto w letnim klimacie. Bananowca robię w kilku wersjach, bo bardzo go lubimy. To bardzo lekkie ciasto,kremowe, mocno bananowe. Jego dużą zaletą jest to, że jest bardzo podzielne, ładnie i łatwo się kroi(...)razem zmiksować i odstawić, kiedy masa zacznie tężeć wylać ją na biszkopt. Galaretki czerwone rozpuścić w szklance wody. Kremówkę ubić na sztywno, wlać wystudzoną galaretkę i wylać na ciasto, odstawić do stężenia. Zielone galaretki rozpuścić w dwóch szklankach wody. Banany pokroić w plasterki, ułożyć na piance. Zalać tężejącą galaretką. Odstawić w chłodne miejsce. Ciasto najlepiej kroić po kilku
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
tygrysek 148kolorowe ciasto o bajkowej nazwie to gratka dla wielbicieli wypieków z galaretką. Jest lekkie, pełne owoców, przełamane słodyczą czekolady. Jego przygotowanie jest trochę czasochłonne ale efekt jest tego wart. Polecam szczególnie dla dzieci, na pewno będą zachwycone. *foremka 21 cm Składniki: na biszkopt: 4 jajka 1 szklanka mąki 1 szklanka cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia na masę jogurtową(...)łyżek kremu typu nutella (użyłam biało-brązowego) Białka ubić z cukrem na sztywno, ubijając dodawać żółtka. Do ubitej piany dodać mąkę wymieszaną z proszkiem i delikatnie wymieszać. Cześć ciasta wylać do tortownicy (nie za dużo, żeby biszkopt był niski). Resztę rozsmarować na papierze do pieczenia na kształt prostokąta. Oba upiec jednocześnie w 160*C z termoobiegiem przez około 20 minut
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
"ciasto pocieszenia" Siostry Anastazji 477Często zastanawiam się skąd Siostra Anastazja bierze nazwy dla swoich ciast, ale w tym przypadku nie trudno się domyślić. Ciasto z tak dużą ilością alkoholu może człowieka pocieszyć, a przynajmniej dać odrobinę przyjemności. Jest bardzo smaczne, soczyste, alkohol jest przyjemnie wyczuwalny, ale nie jest go za dużo. To wypiek tylko dla dorosłych, polecam na przyjęcia, na pewno zniknie ze stołu(...)odstawić aż ostygnie. Kokos zalać wódką i odstawić na co najmniej 2 godziny. Miękkie masło utrzeć z cukrem pudrem. Ucierając dodać żółtko, kaszę i kokos. przełożenie ciasta: biszkopt-masa jabłkowa- masa kokosowa-czekolada P.S. Wcześniej robiłam to ciasto w trochę zmienionej wersji, w mniejszej blaszce, masę kokosową dzieliłam na pół i przełożyłam herbatnikami
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
kapucynek 289Niezwykle lekkie i delikatne ciasto, w którym łączą się smaki cappuccino i kokosa. Polecam je na przyjęcia bo nie tylko świetnie smakuje ale też ciekawie wygląda. A do tego jest proste do zrobienia, nie wymaga ucierania mas i w zasadzie nie można go zepsuć. *foremka 24*24 cm Składniki: na biszkopt: 3 jajka 3/4 szklanki mąki 3/4 szklanki cukru(...)cappuccino opakowanie ptasiego mleczka (około 25 sztuk) Białka ubić z cukrem na sztywno, obijając dodawać po żółtku. Mąkę przesiać z proszkiem oraz kakao. Delikatnie połączyć z masą jajeczną. Przelać ciasto do foremki i piec w 180*C przez około 25 minut. Wystudzić. W połowie mleka rozmieszać cukier i budyń, resztę ugotować z kokosem (jeśli jest gruby to należy
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
kolorowe pączki z dziurką 196wymieszać z łyżką mąki, cukru i odrobiną mleka. Odstawić na kwadrans. Wlać do mąki, dodać żółtka, cukier, resztę mleka, sól i spirytus. Wyrabiać dolewając powoli stopione i ostudzone masło. Ciasto wyrabiać kilka minut aż będzie elastyczne i gładkie. Przykryć bawełnianą ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na około 90 minut. Wyrośnięte ciasto rozwałkować na podsypanym mąką blacie na grubość około(...)centymetra. Wycinać koła dużą szklanką lub kuflem. Na środku wycinać koła kieliszkiem. Olej rozgrzać do temperatury 175*C. Jeśli nie mamy termometru cukierniczego najlepiej sprawdzać kawałkiem ciasta czy jest już wystarczająco gorący - jeśli ciasto wpływa i się smaży to znaczy, że można już wrzucać pączki. Pączki smażyć najpierw pod przykryciem, następnie odwrócić i smażyć już bez pokrywki na złoty kolor
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
zapiekanka z porem, kurczakiem i boczkiem 196Taka zapiekanka to doskonały pomysł na ciepłą kolację lub drugie danie. Zrobiłam ją na grubym puszystym cieście drożdżowym z mnóstwem naszych ulubionych dodatków. Świetnie smakuje polana ketchupem lub sosem czosnkowym. *foremka 25*34 cm Składniki: na ciasto: 450 g mąki pszennej 270 ml letniej wody 30 g drożdży 50 g stopionego masła łyżeczka soli łyżeczka cukru dodatki: por (dolna(...)papryczki pepperoni 3 łyżki ketchupu łyżka oleju łyżka masła sól słodka papryka oregano Mąkę przesiać. Drożdże rozpuścić w odrobinie wody. Dodać resztę składników i wyrobić elastyczne i gładkie ciasto. Odstawić do wyrośnięcia na pół godziny. W tym czasie przygotować dodatki: pora pokroić na plasterki i podsmażyć na maśle. Fileta z kurczaka pokroić w kostkę, oprószyć solą i papryką, usmażyć. Boczek
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia