ciasto - 164325 przepisów (strona:4203/10955)

gruszki w winie – deser dla dorosłych ;) 178

składniki: 4 gruszki 500 ml wina, czerwonego półwytrawnego 2 laski cynamonu 3 ziarenka ziela angielskiego 4 goździki 50 g cukru dodatkowo: bita śmietana do podania crunchy

Domowy Smak Jedzenia
rozgrzewająca zupa krem z dyni 212

składniki: 700 g miąższu z dyni 1 duża marchewka 500 ml bulionu 2 ząbki czosnku ok. 1 cm świeżego imbiru 1 łyżeczka kurkumy 1/2 łyżeczki ostrej

Domowy Smak Jedzenia
crunchy z jabłkami 193

składniki na domowe crunchy: 60 g drobno posiekanych lub zmielonych migdałów 50 g płatków owsianych 60 g mąki 100 g masła 100 g cukru dodatkowo: 7

Domowy Smak Jedzenia
Pizza chleb bake off 227

przygotowanie tak zwanej matki 200 g – 300 g pszennego zakwasu, tutaj przepis 175 g pszennej mąki, chlebowej Użyj tyle zakwasu aby z mąką wyrobić miękkie ale jednocześnie ścisłe ciasto. Przykryj szczelnie folią i odstaw w ciepłe miejsce na 4 godziny. Ideala temperaturs to 28 – 30 stopni. Zazwyczaj umieszczam miskę z zakwasem w ciepłym piekarniku lub na kaloryferze(...)Można go przechowywać w lodówce lub w suchej postaci dodając tyle mąki aby się utworzyła kruszonka. Trzymam mojego “szefa” w lodówce ( idealna temperatura około 4ºC) w postaci ciasta i ubieram po kawałku. 3 etap/ przygotowanie levain 200 g “szefa” 1080 g pszennej mąki 600 g wody Z podanych składników wyrób ciasto. Wyrabiaj przez 10 minut. Przełóż

codojedzenia
Dyniowy Sernik z Nutką Brandy 229

Składniki: ciasto: 3/4 kubka puree z dyni 1 kubek mąki tortowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia  1 łyżeczka kardamonu 1 łyżeczka cynamonu 1 jajko 4 łyżki brązowego cukru 0, 5 kostki masła masa serowa: 600 g mielonego twarogu cukier waniliowy 1 limonka 1 łyżeczka kardamonu  1 jajka polewa: 1/4 kubka puree z dyni 0, 5 kubka śmietanki(...)oraz przyprawami  masło ucieramy z cukrem na puszysta masę dodajemy puree z dyni i mąkę, mieszamy piekarnik ustawiamy na termoobieg temp 220, tortownice wykładamy papierem do pieczenia, wylewamy ciasto ser ucieramy z cukrem, cukrem waniliowym i otartą skórką z limonki oraz jajkiem wylewamy na ciasto, wstawiamy do piekarnika składniki polewy ucieramy wylewamy na ciasto po okolo 15 minutach

Luźna Kuchnia
Mój pierwszy chleb 176

już od dawna, lecz jakoś przez dugi czas nie mogłam się zmobilizować. Dziś jednak korzystając z weekendu i dużej ilości wolnego czasu, na spokojnie i bez pośpechu przygotowałam ciasto, postawiłam pod grzejnikiem do wyrośnięcia, wstawiłam do piekarnika, a następnie przez szybkę patrzyłam jak pięknie rośnie i się rumieni;) Skorzystałam z ponoć możliwie najprostszego przepisu na chleb dla laika(...)początkującego piekarza. Chleb, który jak mi powiedziano - zawsze wychodzi. I o dziwo - udał się! Mimo, że wszelkie ciasta i inne wypieki raczej mi nie wychodzą;)  W związku z tym mogę ten przepis polecić każdemu, kto chce rozpocząć przygodę z domową piekarnią, jest niezmiernie prosty w przygotowaniu. Przepis zaczerpnęłam od mojej przyjaciółki, której chlebki miałam okazję próbować

Codzienne Gotowanie
Szybkie paszteciki z mięsa rosołowego 253

zdecydowałam się na paszteciki z suszonymi pomidorami - szybkie i łatwe w wykonaiu. Dodatkowo ułatwiłam sobie sprawę poprzez zakupienie gotowego, rozwałkowanego ciasta;) W związku z czym musiałam ograniczyć się jedynie do przygotowania farszu, a następnie zwinięciu ciasta i wstawieniu go do piekarnika . Paczka gotowego(...)ciasta francuskiego Porcja mięsa rosołowego (u mnie cały kurczak, choć przyznam ze było go nieco za dużo, dlatego podam proporcje na połowe kurczaka) Słoiczek suszonych pomidorow w oleju 1-2 cebule 1-2 ząbki czosnku 2 łyżeczki kaparów 100ml kwaśnej śmietany Sól, pieprz Zioła: majeranek, oregano, bazylia Przyprawy: papryka słodka i ostra 1 jajko Odrobina sezamu Cebulę drobno posiekać

Codzienne Gotowanie
Chlebek naan 160

dość smaczne i wystarczy je jedynie podgrzać, lub zamawiam w restauracjach/take-away'ach, te są pyszne! Nigdy jednak nie piekłam ich sama, choć nosiłam się z tym od dawana. Zagniecenie ciasta, następnie jego wyrośnięcie i upieczenie zajmuje trochę czasu, na co zazwyczaj nie mam czasu, a decydując się na danie indyjskie, robię je ponieważ wiem, że jest ono stosunkowo szybkie(...)pracy. W końcu jednak zmobilizowałam się i postanowiłam je zrobić. Wykonanie chlebków naan nie jest skomplikowane, ale na ich przygotowanie trzeba poświęcić nieco czasu, ze względu na wyrastanie ciasta.  Chlebki naan razem ze mną upiekli w ramach wspólnego gotowania: Dobromiła ,  Mirabelka ,, M eggie i  Bartoldzik . 280g mąki przennej 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka suszonych drożdży 1 łyżeczka

Codzienne Gotowanie
Ciabatta 183

drożdżami, następnie dodać sól i również dokładnie wymieszać, dodać oliwę i wodę i zacząć ubijać używając haków. Miksować przez 5-7 minut na średniej prędkości do czasu aż ciasto będzie gładkie i ciągliwe.  Duże plastikowe, kwadratowe naczynie wysmarować oliwą i przełożyć do niego ciasto, przykryć ściereczką i zostawić aby wyrosło (orzez około 1-2 godziny), powinno podwoić lub nawet(...)potroić swoją objętość.  Piekarnik nagrzać do 220 stopni. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, posypać mąką i delikatnie wyłożyć na nie ciasto, tak aby w miarę możliwości zachowało swój kształt i jak najwięcej powietrza. Ciasto podzielić na dwie części i nieco rozciągnąć wzdłuż. Na wierzchu również oprószyć mąką i wstawić do piekarnika na około 25 minut, lub do czasu

Codzienne Gotowanie
Chałka 209

czystą ściereczką i odstawić na około 20 minut.  Mąkę przesiać do dużej miski, dodać sól, zaczyn, jajko, pozostały cukier i roztopione masło. Wszystko dokładnie wymieszać i zagnieść jednolite ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośięcia na około godzinę lub do czasu aż podwoi swoją objętość.  Gdy ciasto wyrośnie, wyjąć je z miski na oprószoną mąką stolnicę i podzielić(...)wałek i przeplatać go przez pozostałe wałki - pierwszy wałek od góry, drugi od dołu, a trzeci znowu od góry i tak powtarzać z kolejnymi wałkami aż do końca. Końce ciasta zlepić i lekko podwinąć pod zaplecioną chałkę.  Zaplecioną chałkę przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i odstawić do wyrośnięcia na 10 minut. Po tym czasie oosmarować ją roztrzepanym

Codzienne Gotowanie
Drożdżowe ślimaczki z porem, selerem i serem feta. 184

cieście drożdżowym uwielbiam to , ze smakuje na słodko jak i na wytrawnie. Jest plastyczne i możemy z niego zrobić wszystko! Dziś zapraszam na ślimaczki z farszem porowo selerowym z dodatkiem sera feta. Jeśli o mnie chodzi wole na ciepło - tak smakują mi najlepiej z odrobiną ketchupu. Ale na zimno też smaczne a do tego czerwony barszcz - pycha! Składniki;  ciasto(...)zagotować -  do niego dodac masło oraz cukier.  Rozpuscic i odstawić do lekkiego ostygnięcia. Mąke przesiać, dodac sól, drożdze a na końcu dolać  mleko i wyrobić elastyczne ciasto. Jeśli ciasto wychodzi zbyt luźne należy podczas wyrabiania podsypywac maką. Nastepnie podzielić je na 12 kulek, przykryć   sciereczką i pozostawić do wyrosniecia na stolnicy około

Radość kipiąca uśmiechem.
Dyniowy sernik na zimno 395

kuchenny sezon dyniowy trwa u nas około dwóch miesięcy, czasami go przedłużam jeśli mam miejsce w zamrażalniku mrożąc dynię. Przyrządzamy z dyni pyszne dania, pikantne zupy , zapiekanki i słodkie ciasta . Ale dzisiaj mam dla Was mój nowy eksperymentalny przepis na ciasto bez pieczenia z twarogu, tężejące na galaretkach cytrynowych, które można też zastąpić żelatyną, czyli dyniowy sernik na zimno . Czyż(...)bitą śmietaną, czy jogurtem greckim, efekt będzie podobny. Puree z dyni w połączeniu ze śmietankowym twarogiem i sokiem pomarańczowym tworzą idealne połączenie smakowe. Polecam też przepisy na inne moje ciasta bez pieczenia: Kolorowy sernik na kruchym spodzie , Sernik z truskawkami czy też sernik na zimno z galaretkami , pomarańczowy sernik na zimno z bezami , czy najlepszy sernik na zimno Przepis

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Chleb dyniowy z garnka żeliwnego 190

wody 7 g drożdży instant 1,5 łyżeczki z soli morskiej 1 łyżka cukru  W misce umieszczamy wszystkie składniki powoli dolewając wodę i zarabiając. Wyrabiamy gładkie i elastyczne ciasto (po wyrobieniu ciasto może się delikatnie kleić do rąk, nie dosypujemy mąki). Robotem z końcówką z hakiem ok. 7- 10 minut,  ręcznie ok 15 minut. Następnie przekładamy do miski(...)wysmarowanej oliwą na 1-1,5 godziny do wyrastania. Ciasto musi podwoić objętość. Po tym czasie wykładamy ciasto chlebowe na deskę delikatnie oprószona mąką i rozciągamy je a następnie zawijamy brzegi do środka jak sakiewkę. Czynność tą powtarzamy jeszcze dwukrotnie . Następnie formujemy bochenek, przekładamy na papier do pieczenia. Przykrywamy folią niezbyt szczelnie na ok. 45- 60 minut do podwojenia objętości

Delicious Titbits
Muffinki z budyniem, malinami i jeżynami 292

mąki pszennej 30 g mąki ziemniaczanej Składniki na nadzienie: 1 opakowanie budyniu śmietankowego 500 ml mleka 24 malin 12 jeżyn Dodatkowo: cukier puder do posypania masło do wysmarowania ciasta CZAS PRZYGOTOWANIA: 50 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY 1. Budyń przygotowujemy wg zaleceń na opakowaniu, pozostawiamy do całkowitego ostygnięcia, od czasu do czasu mieszając, aby nie powstał kożuch. 2. W misie miksera(...)mleko i olej, a na koniec wsypujemy obie mąki i proszek do pieczenia. Miksujemy jedynie do połączenia składników. 3. Białka ubijamy na sztywną pianę. Delikatnie, ale dokładnie mieszamy z ciastem.  4. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni Celsjusza. Formę na 12 babeczek dokładnie smarujemy masłem. Do każdej przegródki wlewamy 1 i 1/2 łyżki ciasta, na to 1 łyżeczkę budyniu, układamy

My Culinary Art
Klasyczne knedle ze śliwkami. 216

Knedle z kaszy manny z jagodami.  Obie wersje są przepyszne, ale te klasyczne, ze śliwkami, zawsze królują wśród jesiennych przysmaków, bo czy jest coś lepszego niż cieniutkie, mięciutkie ciasto skrywające słodką, soczystą śliwkę? Dla mnie koniecznie skąpane w kwaśnej śmietanie, posypane cukrem i cynamonem, lecz równie smaczne będą podane z roztopionym masłem, czy z przyrumienioną bułką tartą, sosem śliwkowym(...)posypane słodkim kakao. Możliwości jest wiele, choć najważniejsze jest ciasto. Przepis, który mam dla Was jest ze mną odkąd pamiętam i muszę przyznać, że jeszcze nigdy nie zawiódł. Knedle nigdy się nie rozpadły w trakcie gotowania (choć używałam różnych odmian ziemniaków), zawsze są sprężyste i mięciutkie, wręcz rozpływają się w ustach. Co do śliwek to zawsze używam węgierek, ale tych

Rozpustne gotowanie

Proponowane wyszukiwania