ciasto - 164325 przepisów (strona:4211/10955)

Breaking bad na słodko, czyli czekoladowy tort urodzinowy z Heisenbergiem 214

następnie dodajemy po jednym żółtku, po każdym chwilę miksując. Mieszamy oba rodzaje mąki z kakao i dodajemy po trochu do masy jajecznej, po każdej porcji dokładnie miksując. Następnie ciasto przelewamy do tortownicy wyłożonej na dole papierem (boki tortownicy zostają odkryte). Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 st. i pieczemy przez około 40 minut. Gotowe ciasto wyciągamy do ostudzenia(...)minutach odwracamy do góry dnem i zostawiamy na 1-1,5 godz. do ostudzenia.  Gdy ciasto stygnie, możemy przygotować dekoracje z czekolady. W tym celu drukujemy wybrany przez siebie obrazek (wielkości A5) i układamy na nim papier do pieczenia. Białą czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, po czym przekładamy do szprycy cukierniczej z cienką końcówką i odrysowujemy obrazek na papierze

W poszukiwaniu inspiracji
Odwrócony sernik bez sera 240

Dziś takie małe oszustwo, ciasto, które smakuje zupełnie jak sernik, ale nawet nie leżało obok sera. Jest lekkie, wilgotne i czekoladowe. Bardzo łatwe w wykonaniu i do tego wygląda bardzo efektownie.  Ciasto : 4 jajka 1 i 3/4 szklanki mąki 1 szklanka cukru 250 g masła 2 łyżki kakao 8 łyżek wody 2 łyżeczki proszku do pieczenia Masło, kakao, cukier(...)tylko greckiego, ja akurat miałam za mało w domu dlatego pomieszałam) i cukrem. Dodajemy mąki i miksujemy by masa była gładka. Na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę wykładamy najpierw ciasto czekoladowe, a następnie masę jogurtową. Pieczemy ok godziny w 170 st. C. Czekoladę rozpuszczam z mlekiem w kąpieli wodnej i polewam nią ciasto. Smacznego

Cynamonowe szczęście
PIEROŻKI DROŻDŻOWE A'LA KROKIETY 176

TRADYCYJNYMI I NIE SĄ TAKIE TŁUSTE ,A SMAK JEST NAPRAWDĘ WYŚMIENITY.... SKŁADNIKI: NA FARSZ: 0.5 KG ŁOPATKI WIEPRZOWEJ 0,8 KG KAPUSTY KISZONEJ 2 CEBULE PRZYPRAWY 2 ROSOŁKI NA CIASTO: 550 DAG MĄKI 1/2 KOSTKI DROŻDŻY PŁASKA ŁYŻECZKA SOLI KOSTKA MARGARYNY 2 JAJKA 1/2 DUŻEGO KUBKA ŚMIETANY 12 % KURKUMA PRZYGOTOWANIE: W GARNKU NASTAWIAMY KAPUSTĘ Z POKROJONĄ W KAWAŁKI ŁOPATKĄ WODĄ(...)MASZYNKĘ LUB TAK JAK JA ROZDRABNIAM W MIKSERZE,PODSMAŻAMY CEBULKĘ  I DODAJEMY DO FARSZU,DOPRAWIAMY DO SMAKU-WEDLE UZNANIA(JA DAJĘ SÓL ,PIEPRZ,I MAGGI) ZABIERAMY SIĘ ZA CIASTO, DO MISKI DAJEMY MĄKĘ,SÓL,I 1/3 ŁYŻECZKI KURKUMY,WKRUSZAMY  DROŻDŻE,SZCZYPTĘ CUKRU,POKROJONĄ MARGARYNĘ,JAJKO I ŻÓŁTKO(JEDNO BIAŁKO ZOSTAWIAMY DO POSMAROWANIA NASZYCH PIEROŻKÓW ),I WLEWAMY ŚMIETANĘ-ZAGNIATAMY

Swojskie jedzonko
ROLADA Z MALINAMI I BITĄ ŚMIETANĄ 211

PÓŁ DNIA W KUCHNI-I WYMYŚLIŁAM ROLADĘ,DO OGRODU POBIEGŁAM PO MALINKI I WYSZŁA GENIALNA-A ROBOTY PRZY NIEJ PRAWIE NIE MA-WIĘC NAWET DLA LENIWYCH CZY ZABIEGANYCH IDEALNE CIASTO SKŁADNIKI: 4 JAJKA 1/2 SZKL.MĄKI ZIEMNIACZANEJ 1/2 SZKL.MĄKI PSZENNEJ ŁYŻECZKA PROSZKU DO PIECZENIA SZKL.CUKRU ŁYŻKA KAKAO 500 L ŚMIETANKI 30 % 2 ŚMIETAN FIX 4-5 ŁYŻEK CUKRU PUDRU(...)BISZKOPT) WYLEWAMY NA BLACHĘ OD PIEKARNIKA WYŁOŻONĄ PAPIEREM DO PIECZENIA PIECZEMY W ROZGRZANYM DO 180 STOPNI PIEKARNIKU 15 MIN PO UPIECZENIU PRZEWRACAMY NA ROZŁOŻONĄ ŚCIERECZKĘ,POSYPANĄ LEKKO CUKREM (ŻEBY CIASTO NIE PRZYKLEIŁO SIĘ DO ŚCIERECZKI) ZDEJMUJEMY PAPIER I ZWIJAMY CIASTO RAZEM ZE ŚCIERECZKĄ W ROLADĘ,ZOSTAWIAMY DO OSTYGNIĘCIA UBIJAMY SCHŁODZONĄ ŚMIETANĘ ZE SZCZYPTĄ KWASKU CYTRYNOWEGO,NA SZTYWNO,DODAJEMY CUKIER PUDER

Swojskie jedzonko
DROŻDŻÓWKA SEROWA Z JABŁKAMI 245

WYROŚNIĘCIA NA OK 10 MIN W DRUGIEJ MISCE WBIJAMY JAJKO I ŻÓŁTKA,ROZTOPIONĄ MARGARYNĘ LUB MASŁO,SER I NASZ ROZCZYN Z DROŻDŻY,MIESZAMY DODAJEMY MĄKĘ,I WYRABIAMY GŁADKIE MIĘCIUTKIE CIASTO(W RAZIE POTRZEBY DOSYPAĆ MĄKI,ŻEBY CIASTO SIĘ NIE KLEIŁO)PRZYKRYWAMY ŚCIERECZKĄ I ODSTAWIAMY ŻEBY WYROSŁO,W TYM CZASIE OBIERAMY JABŁKA I ŚCIERAMY NA TARCE,NA ŁYŻCE MASŁA W GARNKU(...)PRZESMAŻAMY,DODAJEMY TROCHĘ CUKRU JAK JABŁKA SĄ KWASKOWE I CYNAMON GOTOWE CIASTO WYKŁADAMY NA STOLNICĘ I DZIELIMY NA 4 CZĘŚCI KAŻDĄ CZĘŚĆ ROZWAŁKUJEMY NA PROSTOKĄT NAKŁADAMY TROCHĘ JABŁEK I ZWIJAMY W ROLADKĘ NA KOŃCU SPŁASZCZAMY BRZEGI PALCAMI I NACINAMY NOŻEM PIERWSZĄ CZĘŚĆ ZWIJAMY W ŚLIMAKA I UKŁADAMY NA BLASZCE, NASTĘPNE CZĘŚCI OWIJAMY JUŻ DOOKOŁA TEJ PIERWSZEJ I TAK AŻ BĘDZIE

Swojskie jedzonko
Porzeczkowiec 246

pyszne ciasto z dżemem porzeczkowym,masą serowa i bitą śmietaną-przepis dostałam od koleżanki Rity i postanowiłam je zrobić dzisiaj na moje imieniny-wszystkim bardzo smakowało,dziękuję bardzo!! PORZECZKOWIEC  SKŁADNIKI NA CIASTO: 0,5 SZKL.WODY 1 SZKL CUKRU 3 ŁYŻKI KAKAO 3/4 SZKL.OLEJU   -Z TYCH SKŁADNNIKÓW ZAGOTOWAĆ POLEWĘ I OSTUDZIĆ 1,5 SZKL.MĄKI 1 ŁYŻECZKA SODY(...)STOPNIACH PO WYSTUDZENIU PRZEKROIĆ NA DWIE CZĘŚCI PRZYGOTUJEMY MASĘ SEROWĄ: MIXUJEMY MARGARYNĘ Z CUKREM PUDREM I CUKREM WANILIOWYM,DODAJEMY SER DALEJ MIESZAMY NA GŁADKĄ MASĘ PIERWSZĄ CZĘŚĆ CIASTA SMARUJEMY DŻEMEM,NA TO MASA SEROWA, DRUGA CZĘŚĆ CIASTA,ZNOWU SMARUJEMY DŻEMEM NA WIERZCH WYKŁADAMY UBITĄ  ŚMIETANĘ Z  CUKREM I ŚMIETAN FIXAMI NA TO JESZCZE STARKOWANA CZEKOLADA I DO LODÓWKI

Swojskie jedzonko
Szybkie przekąski -w 5 min 368

zawijamy w boczek przekuwamy wykałaczką,pieczemy na papierze do pieczenia do zrumienienia boczku(ok 10-15 min) jest to prosta i przepyszna zakąska a ten chrupiący boczuś..... Kabanosy w cieście francuskim: - kilka kabanosków  -1/2 opakowania ciasta francuskiego ewentualnie 3-4 plastry żółtego sera sól(ja dałam taką z młynka grubą do posypania po wierzchu) kabanoski kroimy na pół(...)ciasta francuskiego kroimy paski ok 1-1,5 cm szer. możemy na ciasto dać ser i dopiero zawijać ale nie koniecznie-jak kto lubi, pieczemy do zrumienienia,ok.10 min obie przekąski są dobre zarówno na ciepło jak i na zimno,wziąć można je zabrać również w plener,np na piknik smacznego

Swojskie jedzonko
Ucierane ciasto z brzoskwinimi 218

pyszne ,proste i niedrogie ciasto,bardzo wilgotne jogurtowe,idealne do popołudniowej kawki,Można do niego użyć różnych owoców ja mam akurat wysyp brzoskwiń na ogrodzie więc postawiłam właśnie na nie,Można również zamiast lukru po prostu posypać cukrem pudrem jak kto woli-ale ja uwielbiam lukrowane ciasta . oczywiście nie mogłam się oprzeć i pierwszy kawałek jeszcze na ciepło zjadłam,hihi(...)proszkiem do pieczenia i mieszamy delikatnie(już nie robotem), ale stanowczo drewnianą łyżką. Formę możemy wyłożyć papierem do pieczenia lub posmarować masłem i obsypać bułka tartą jak wolicie. Wylewamy ciasto do formy i układamy na wierchu ćwiartki owoców. Wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na około 50 min na jeszcze ciepłe ciasto wylewamy lukier przygotowany z cukru pudru

Swojskie jedzonko
Kruche ciasteczka Siostry Marii 203

Przepis na te ciasteczka znalazłam w książce Siostry Marii. Zaletą tych ciasteczek jest to, że wieczorem możemy przygotować ciasto, schować je do lodówki a na drugi dzień już na spokojnie upiec ulubione ciasteczka. Składniki: - 1 kg mąki pszennej - 250 g margaryny - 250 g masła - 300 g cukru kryształu - 6 żółtek - 250 ml kwaśnej śmietany - 2 łyżeczki(...)cukru waniliowego - 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia Przygotowanie: Mąkę łączymy z proszkiem do pieczenia i siekamy z masłem i margaryną. Dodajemy roztrzepane żółtka, śmietanę oraz cukry. Zagniatany ciasto kruche i odstawiamy na noc do lodówki. Na drugi dzień ciasto rozwałkowujemy i wykrawamy ulubione kształty, smarujemy je roztrzepanym białkiem i posypujemy grubym ciastem. Pieczemy w 180 C przez około

Zainspirowana w kuchni
Ciasto pomidorowe z jeżynami i węgierkami 189

kolejna moja wariacja na temat ciasta pomidorowego. Tym razem włożyłam do środka jeżyny i węgierki. Bardzo wilgotne i bardzo puszyste ciasto, pracy z nim niewiele a potem rozpływa się w ustach. Zapraszam do wypróbowania przepisu. Ciasto pomidorowe z jeżynami i węgierkami. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
KUBECZKOWE CIASTO JOGURTOWE Z OWOCAMI 243

proste ciasto pewnie zna większość z Was.  Cała filozofia polega na odmierzaniu składników tym samym kubeczkiem po jogurcie. Zachowujemy w ten sposób odpowiednie proporcje.  Zamieszczone poniżej ilości są dopasowane do mojego smaku. W stosunku do oryginalnego przepisu zmniejszyłam ilość cukru i ilość oleju, i wg mnie ciasto wychodzi idealne. Składniki: (na blachę o wymiarach 21cmx31cm) 1 kub eczek(...)wsypujemy do nich cukier ubijając na puszystą masę. Następnie dodajemy partiami mąkę wymieszaną z solą i proszkiem do pieczenia, olej oraz jogurt, na końcu -  skórkę otartą z cytryny. Ciasto ma konsystencję gęstej śmietany. Wylewamy je na blaszkę wysmarowaną masłem i posypaną mąką. Na wierzchu układamy owoce. Posypujemy wiórkami kokosowymi lub zrobioną wcześniej kruszonką. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180st

Walijskie Pichcenie
Chleb na owsiance 195

zalewam wrzątkiem. Natychmiast dodaję do nich masło, miód i sól. Dobrze mieszam. Odstawiam do lekkiego przestygnięcia. Dodaję mleko i mieszam. Łączę owsiankę z wymieszaną mąką z drożdżami. Wyrabiam dokładnie ciasto, ja ręcznie, ale można użyć miksera z końcówką hak. Ciasto bardzo się lepi i klei, i takie ma być. Przykrywam ściereczką i odstawiam do wyrośnięcia na około godzinę. Smaruję formy(...)tłuszczem i wysypuję płatkami owsianymi (w oryginale przepisu: owsianymi otrębami). Ciasto przekładam do keksówek, spłaszczam, wyrównuję zwilżonymi dłońmi. Posypuję równomiernie wierzch przygotowaną posypką i przyklepuję. Odstawiam ponownie do wyrośnięcia nakryte ściereczką na około 20-30 minut (do zwiększenia objętości o 70%).  Wyrośnięte wkładam do zimnego piekarnika i dopiero wtedy go włączam. Temperatura piekarnika : 190 °C Czas pieczenia

Kuchnia co dnia
Rogaliki z grzybami 158

razem zrobiłam rogaliki z farszem grzybowym. Wyszły bardzo smaczne. Kto je przygotuje na pewno nie pożałuje. Polecam!!! SKŁADNIKI: Farsz: 30 dag grzybów leśnych 1 cebula oliwa sól pieprz Ciasto: 2 szklanki mąki 5 dag margaryny 2 dag drożdży 1 jajko 1 żółtko 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1,5 łyżki kwaśnej śmietany PRZYGOTOWANIE: Grzyby oczyszczam i płuczę(...)kawałki. Razem z posiekaną cebulą podsmażam na oliwie. Doprawiam do smaku solą oraz pieprzem. Mąkę przesiewam na stolnicę. Łączę z margaryną i pokruszonymi drożdżami. Dodaję pozostałe składniki i zagniatam ciasto. Odstawiam na 20 minut do wyrośnięcia. Ciasto rozwałkowuję i kroję na trójkąty. Na każdy kawałek ciasta nakładam porcje farszu grzybowego i zwijam w rogaliki. Przygotowane rogaliki układam na blaszce wyłożonej

Tradycyjna kuchnia Kasi
Rurki z bitą śmietaną 182

Asia zaproponowała swój sprawdzony przepis na rurki ,ale ja już piekłam rurki z takiego samego przepisu [ klik ], więc postanowiłam wypróbować inny, no i znalazłam inny   przepis ..zaczęłam zagniatać ciasto z podanych składników i nie chciało trzymać się , więc dodałam jajko i wtedy już poszło lepiej.Takie upieczone i wystudzone rurki można nadziać czym się chce...u mnie nadziane bitą śmietaną(...)naturalnego 20 g masła szczypta soli 1 jajko Z podanych składników szybko zagnieść ciasto.Uformować kulę, zawinąć w folię i odłożyć na 1 godzinę do lodówki.Następnie rozwałkować cienko ciasto i pociąć na około 1,5-2 cm paski.Paski nawijać na przygotowane rurki zaczynając od węższej strony [ nie nawijać ciasta do końca rurki -wtedy jest łatwiej wyjąć rurkę z upieczonego

Moje domowe kucharzenie
sok z buraka, marchewki i jabłek 196

składniki: 2 średniej wielkości, świeże buraki 6 soczystych jabłek 4 marchewki wykonanie: Burki i marchewki obieramy, myjemy i kroimy na mniejsze kawałki. Z jabłek wydrążamy gniazda

Domowy Smak Jedzenia

Proponowane wyszukiwania