Tarta ze szpinakiem i wędzonym łososiem podana z czerwonym lagerem 187Składniki na ciasto: 100g margaryny 250g mąki pszennej 1 jajko szczypta soli Wymieszać razem, by powstało kruche ciasto. Pamiętając by przed pieczeniem poleżało przynajmniej 30 min w lodówce. Śmiało możemy sobie je przygotować dnia poprzedniego. Radą Hońki jest rozpuszczenie margaryny w mikrofali, co znacznie ułatwia wyrabianie ciasta i skraca całą babraninę. Rozwałkujemy i wykładamy blaszkę. Nakłuwamy powierzchnię widelcem. Pieczemy(...)przeciśnięty przez praskę, a następnie wsypujemy trochę mąki i dodajemy szczyptę gałki muszkatołowej. Kolejno dolewamy mleka i mieszamy aż zgęstnieje. Dodajemy suszonego koperku i natki pietruszki. Na przestygnięte ciasto wkładamy rozmrożony i solidnie odciśnięty szpinak, kawałki łososia i zalewamy sosem beszamelowym. Całość posypujemy świeżo mielonym pieprzem kolorowym. Wstawiamy blaszkę na ok 15-30 minut do nagranego do 180 stopni
Karczma Honorietty
letni koktajl owocowy 222składniki: 250 g świeżych malin 2 dojrzałe brzoskwinie ok. 50 ml midu 100 ml jogurtu naturalnego wykonanie: Maliny przepłukujemy. Brzoskwinie myjemy,obieramy ze skórki i wypestkujemy
Domowy Smak Jedzenia
Ciasto pszenno-orkiszowe do tarty 199WYKONANIE Zimne masło pokroić nożem na mniejsze kawałki. Do miski lub na stolnicę wsypać wszystkie rodzaje mąki, dodać masło, jajko, żółtko, szczyptę soli, zioła prowansalskie i wodę. Zagnieść szybko ciasto (do uzyskania jednolitej konsystencji, w razie czego można dodać jeszcze trochę wody). Gotowe ciasto zawinąć w przejrzystą folię spożywczą i włożyć na godzinę do lodówki. Piekarnik nagrzać do temperatury(...)zimne ciasto rozwałkować i wyłożyć nim formę do tarty (można ją również wylepić dociskając palcami). Brzegi podwinąć do góry. Ponakłuwać spód ciasta widelcem i piec 15 minut na środkowym poziomie piekarnika. Po wyciągnięciu spodu tarty z piekarnika, wypełnić go wybranym nadzieniem i całość zapiekać 30 minut. Tarta po podpieczeniu
Passions hobbies life
młoda kapusta zasmażana z boczkiem 150składniki: 1 główka młodej kapusty 200 g boczku 125 ml gorącej wody 1 cebula 1 pęczek koperku 2 łyżki mąki 1/2 łyżeczki cukru sól, pieprz, wykonanie
Domowy Smak Jedzenia
Rolada szpinakowo – łososiowa 263sprawdzi się na każdej imprezie. Jest to bardzo smaczna i efektowna przystawka. Przepis zaczerpnięty z internetu. RADA: Woda musi dobrze odparować ze szpinaku, bo inaczej po upieczeniu, ciasto będzie wilgotne Rolada szpinakowo – łososiowa Składniki: na ciasto szpinakowe opakowanie mrożonego szpinaku (450 g) 4 jajka 3- ząbki czosnku sól pieprz 1 łyżka - masła Nadzienie do rolady szpinakowej(...)wyłożyć papierem do pieczenia, wylać masę szpinakową, delikatnie wyrównać. Piec w nagrzanym piekarniku do 190 stop. przez 15 minut, odstawić do ostudzenia. Następnie ostrożnie zdjąć papier z ciasta szpinakowego. Ciasto posmarować serkiem chrzanowym i ułożyć plastry łososia. Zwinąć delikatnie w roladę, zawinąć w folię aluminiową, odstawić do lodówki na całą noc. Smacznego ! (function
Kuchnia Danusi
Łatwe ciasto na zimno z owocami 209Łatwe w przygotowaniu i z małej ilości składników ciasto bez pieczenia. Z dużą ilością galaretki i świeżych owoców. Użyłam malin, jeżyn i udało się przepysznie. Całe ciasto zniknęło po obiedzie:). Deser powstał z tego, co akurat miałam pod ręką i chociaż trzeba czekać, aż ostygną galaretki, to jednak nie absorbował dużo czasu, co akurat w bardzo upalny, zabiegany dzień było
Mała Cukierenka
koktajl na śniadanie 183składniki: 80 g jogurtu naturalnego 1 banan 1 pomarańcza, obrana ze skórki 1 łyżka miodu 50 g wody gazowanej 1-2 łyżki świeżo zmielonych nasion siemienia
Domowy Smak Jedzenia
Jaglane naleśniki z brokułami i twarożkiem 268niezliczonych właściwościach zdrowotnych, smakuje wybornie zarówno na słodko jak i wytrawnie. Niegdyś nieznana, dzisiaj coraz częściej ląduje na polskich stołach. Do tej pory zrobiłam już z niej ciasto, krem do babeczek , muffinki ... i rozmaite warzywne potrawki... Dzisiaj przyszedł czas na naleśniki! W dodatku bezglutenowe :) Są naprawdę rewelacyjne. O ile dobrze zblenduje się wszystkie składniki, naleśniki smażą się(...)problemów. Wychodzą delikatne i niezbyt grube, idealnie komponując się z brokułowo-serowym farszem. Pyszności! :) Składniki (na ok. 6 dużych naleśników): ciasto naleśnikowe 150 g suchej kaszy jaglanej po 1,5 szklanki wody i mleka 2 jajka ok. 5-6 łyżek skrobi ziemniaczanej łyżka oleju szczypta soli Kaszę jaglaną ugotować wg przepisu, który znajdziecie TUTAJ. Odstawić do przestygnięcia, a następnie
Kuchnia Ellie
bób zapiekany 175składniki: 1000 g bobu 5 ząbków czosnku 1 łyżeczka kozieradki 2 łyżki masła wykonanie: Bób myjemy, gotujemy w lekko osolonej wodzie. Pod koniec gotowania dodajemy kozieradkę
Domowy Smak Jedzenia
Ruskie pierogi z miętą 199wspomnienia do dawnych dni ... Jednak dla odmiany przygotowałam je w wersji miętowej. Jak myślicie, były smaczne ? :) Zapewniam Was, że warte są przygotowania. Ruskie pierogi z miętą SKŁADNIKI : Ciasto 300-350 g mąki pszennej 250 ml gorącej wody 1/3 łyżeczka soli Farsz 600 g ziemniaków 200 g ser biały półtłustego 1 średnia biała cebula 2 łyżki siekanej mięty sól(...)białym serem przeciskamy przez praskę. Białą cebulę obieramy, kroimy w kosteczkę i szklimy na oleju, dodajemy do farszu wraz z posiekaną miętą. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem mieszamy Ciasto: Mąkę wsypujemy na stolnicę, dodajemy sól i porcjami gorącą wodę i zarabiamy ciasto do uzyskania elastycznej konsystencji. Ciasto wałkujemy, wykrawamy kółeczka na których układamy farsz. Zlepiamy pierogi. Pierogi
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Tarta jeżynowa 247idealna do upłynnienia jeżynowych zbiorów. Tartę z tego przepisu piekłam już dwa razy z rzędu. Prezentowana dzisiaj jest z dodatkiem mąki razowej i idealnie smakowo pasuje do jeżyn. Jednak ciasto w całości upieczone z jasnej mąki orkiszowej było dużo bardziej kruche, jednak delikatniesze w smaku. Składniki na spód: 240 g mąki orkiszowej ( jasna 630 pół na pół(...)Składniki na nałożenia: 350 g serka śmietankowego 3 łyżki jogurtu greckiego 1 op. budyniu waniliowego 2 małe jajka 45 g ksylitolu lub cukru 700-800 g jeżyn Wykonanie: składniki ciasta szybko zagnieść, rozwałkować i podsypując odrobiną mąki, przełóż do natłuszczonej foremki na tartę ( z wyjmowanym dnem). Spód ciasta nakłuj widelcem i piecz w 180`C 25 minut do zrumienienia. Przestudź
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Knedle ze śliwkami 214łyżki cukru. PRZYGOTOWANIE: 1. Ziemniaki obieram i gotuję do miękkości w osolonej wodzie. Ugotowane ziemniaki przeciskam przez praskę. Przestudzone ziemniaki wykładam na stolnicę. Dodaję mąkę oraz jajko. Zagniatam ciasto. 2. Przygotowane ciasto rozwałkowuję na grubość 5mm. Kroję na kwadraty o boku 5cm. Ze śliwek usuwam pestki. Na każdy kawałek ciasta kładę śliwkę. Ciasto zlepiam w kulę
Tradycyjna kuchnia Kasi
Drożdżówki z budyniem 273Lubicie drożdżówki? Na pewno. Są takie puszyste, pachnące, z budyniem waniliowym. Bardzo lubię patrzeć jak ciasto w piekarniku rośnie, a zapach unosi się w całym mieszkaniu. Składniki: 2,5 szklanki mąki 150 ml mleka 50 g drożdży 2 żółtka szczypta soli 80 g masła 4 łyżki cukru budyń waniliowy Mleko podgrzewamy i dodajemy jedną łyżkę cukru oraz drożdże. Wszystko(...)mieszamy, przykrywamy ściereczką i pozostawiamy na 10 minut. Do wyrośniętych drożdży dodajemy wcześniej wymieszaną mąkę, cukier i sól. Następnie dodajemy żółtka i roztopione masło. Zagniatamy ciasto, przykrywamy ponownie ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na ok. jedną godzinę. Ciasto rozwałkowujemy na grubość pół centymetra. Szklanką wykrawamy kółka, układamy je po trzy, aby jedno na drugie zachodziło. Zwijamy je w „roladkę
Salonik smaków
Koszyczek wielkanocny z babeczkami 168Dodaj stopione letnie masło oraz skórkę otartą z cytryny.wyrób i uformuj z niego kulę,oprósz mąką,nakryj lnianą ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na minimum 40 minut. Wyrośnięte ciasto rozwałkuj na grubość ok. ½ cm na podsypanej mąką dużej desce do krojenia.Ostrym nożem podziel go na 26 pasków ok. ½ -cm grubości.Dłonie dokładnie natrzyj mąką. 13 pasków ciasta ułóż obok(...)odstępach na płachcie śliskiego papieru.Przeplataj między nimi pozostałych 13 pasków,aż powstanie gęsta siatka. Żaroodporną miskę o śr 17 cm odwróć do góry dnem,posmaruj masłem,nakryj plecionką.Zbędne ciasto odetnij.Plecionkę posmaruj rozmąconym żółtkiem.Piecz w misce 45 min w temp 220stC.Odcięte ciasto zagnieć,uformuj z niego dwa wałki.Jeden zlep w okrąg o śr 17cm,z drugiego
Camilla w kuchni
surówka z młodej kapusty 180składniki: 1 główka młodej kapusty 1 marchewka 1 cebula 1 szkl cukru 500 ml wody 250 ml octu pęczek natki pietruszki sól, pieprz opcjonalnie: olej wykonanie
Domowy Smak Jedzenia