zupa z młodej kapusty 215składniki: 1/2 główki młodej, białej kapusty 1 mały kawałek selera 1 mała marchewka 1 mała pietruszka 3 ziemniaki 2 pomodory 1 cebula ok. 1/2 łyżki posiekanej
Domowy Smak Jedzenia
smaczny, łatwy domowy graham... 209szklanki, mąka pszenna typ 1850 2,5 szklanki, otręby pszenne 2 łyżki do misy robota wkruszyć dożdże, wlać letnią wodę, wsypać cukier, sól, obie mąki i hakiem robota wyrabiać ciasto wyrabiać z 12 minut, jak ciasto będzie odchodzić i nie kleić się do misy nakryć talerzem do wyrośnięcia na 2-2,5 godziny keksówka 22 cm wysmarowana olejem - ciasto(...)misie posypać zmielonymi otrębami, wyrobić kilka razy i włożyć do keksówki, posmarować ciepłą wodą, nożem ponacinać skosy, zostawić na 30 minut do podrośnięcia ciasto piec w nagrzanym piekarniku 200 C około 45-50 minut, wystudzić na kratce - chlebek jest smaczny, chrupiący, domowy...............SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubię
makaron domowy 252jedno jajko i nic więcej. Składniki 200 g mąki 2 jajka Sposób przygotowania Na stolnice wysypujemy mąkę, robimy na środku wgłębienie i najpierw nożem, a później dłońmi wyrabiamy ciasto ( około 15-20 minut). Wyrobione ciasto nakrywamy ściereczka i zostawimy na pół godziny. Na posypanej mąką stolnicy, wałkujemy ciasto na jak najcieńszy płat przesypując je kilka razy mąką, aby się(...)przykleiło do stolnicy.Następnie płat ciasta dość luźno rolujemy a później nożem kroimy go na centymetrowe paski ( lub na takie jak lubimy). Pokrojony makaron zostawiamy na ściereczce, lub desce aby obsechł ( około półtorej do dwóch godzin) . Później gotujemy makaron w lekko osolonej wodzie, około 12-15 minut i podajemy na przykład jako dodatek do rosołu
Miód i pieprz
Arbuzowo -miętowe ciasto bez pieczenia 178Weekend [ tym razem ciut dłuższy ] i z tej okazji jest Ciasto na niedzielę. U mnie w sumie ciasto jest dość często , a na niedzielę obowiązkowo...Tematem akcji w ten weekend był arbuz i galaretka w roli głównej...u mnie dodatkowo jest masa z landrynkami miętowymi podpatrzona u Magdy . Razem ze mną ciasto robiły Iwonka .... Krem miętowy
Moje domowe kucharzenie
mojito [+18] 2179składniki: 60 ml białego rumu 4 cząstki limonki 2 łyżeczki cukru trzcinowego 7 – 8 listków mięty woda gazowana 1/2 szkl. pokruszonego lodu wykonanie: Do szklaneczki
Domowy Smak Jedzenia
pita 251wyrośnięcia (zaczyn musi podwoić swoją objętość). Do miski z wyrośniętym zaczynem wsypujemy mąkę, oraz dodajemy szczyptę soli i resztę wody. Całość mieszamy, na początku nożem, a później wyrabiamy ciasto rękami. Następnie formujemy ciasto w kule, smarujemy ją olejem i nakrywając wilgotną ściereczką, odstawiamy w ciepłe miejsce na co najmniej godzinę. W tym czasie ciasto wyrabiamy jeszcze co najmniej dwukrotnie. Wyrośnięte(...)ciasto dzielimy na sześć części, każdą zagniatamy w kształt bułki, a następnie rozwałkowujemy ją na placek półcentymetrowej grubości i zostawiamy na dziesięć minut aby trochę wyrósł. W tym czasie nagrzewamy piekarnik do temperatury 200 stopni, wkładamy do niego wyrośnięte placki. Pity pieczemy w tej temperaturze przez dziesięć minut. Wyjmujemy z piekarnika zaraz po upieczeniu
Miód i pieprz
MSM MOŃKI - wspólpraca 216kurczaka 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki świeżo mielonego pieprzu czerwonego 1/2 łyżeczki mielonego chili 1 łyżeczka mielonej papryki słodkiej 1 łyżeczka mielonego imbiru 1 łyżeczka musztardy w proszku Ciasto (panierka z KFC): 2 jajka wiejskie (są dużo większe niż te sklepowe) 100 mleka 3,2 % (może być dowolne mleko ja miałam akurat takie) 3/4 szklanki mąki z amarantusa 1/2 łyżeczki(...)PRZYGOTOWANIE: Pierś z kurczaka należy umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem, następnie pokroić wzdłuż na paski. Pokrojoną pierś z kurczaka przełożyć do miski i doprawić.W osobnym naczyniu należy przygotować ciasto podobne do tego jakie robimy do naleśników. Łączymy składniki i dokładnie je mieszamy. Kawałki piersi z kurczaka zalewamy ciastem. Do miski wsypujemy mąkę i obtaczamy w niej po kawałku paski
ClauditteMissCooking
orzeźwiający napój z ogórków 232składniki: 1000 ml wody 2 świeże ogórki gruntowe 1 cytryna 4 – 6 łyżek miodu garść świeżych listków mięty kostki lodu opcjonalnie, dodatkowo: 1 ogórek, pokrojony
Domowy Smak Jedzenia
"Kokosowe Ciasto z galaretką" 178Kokosowe Ciasto z galaretką" Ciasto: 2 jajka + 2 żółtka ( białka zostawiamy do masy kokosowej) 3/4 szklanki mąki 2/3 szklanki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki kakao Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodajemy cukier i po jednym żółtku, na koniec delikatnie mieszając dodajemy przesianą mąkę, kakao i proszek do pieczenia. Ciasto wylewamy
Słodka Kraina Wypieków
Sernikobrownie z wiśniami 191Mocno czekoladowe wilgotne ciasto i masa serowa, a do tego wiśnie... czy może być coś lepszego? Czekoladowy spód: 200 g gorzkiej czekolady 200 g masła 200 g cukru pudru 3 jajka 100 g mąki pszennej Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej,ostawiamy do wystygnięcia. W miedzy czasie ucieramy masło z cukrem pudrem, dodajmy po jednym jajku i dokładnie mieszamy. Wlewamy(...)roztopioną czekoladę a na koniec przesiewamy mąkę. 3/4 ciasta wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Masa serowa: 400 g twarogu trzykrotnie zmielonego ( u mnie taki z wiaderka) 100 g cukru pudru 2 jajka łyżeczka ekstraktu z wanilii lub ziarna z pół laski wanilii Dodatkowo: ok 150 g wiśni W misce ucieramy twaróg z cukrem pudrem, następnie dodajemy ekstrakt
Słodka Kraina Wypieków
Chleb pszenny dyniowy 190robimy rozczyn i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. W między czasie obie mąki i sól mieszamy w misce, dodajemy puree z dyni, olej oraz wyrośnięty rozczyn. Ciasto wyrabiamy rękoma do czasu aż stanie się elastyczne i zacznie odchodzić od dłoni. Przykrywamy lnianą ściereczką i odstawiamy na ok 1 godzinę w ciepłe miejsce. Po tym czasie ciasto(...)jeszcze krótko wyrabiamy, przekładamy do keksówki wysmarowanej olejem i posypanej mąką. Górę nacinamy ostrym nożem i odstawiamy na ok 40 minut do ponownego wyrośnięcia. Kiedy ciasto wyrośnie smarujemy je olejem i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy w temperaturze 190 st C. przez ok 40 minut. Ciasto po upieczeniu kiedy postukamy w spód powinno wydawać głuchy odgłos. Smacznego
Słodka Kraina Wypieków
ogórki w zalewie z przyprawą do steków 184składniki: 4000 g świeżych gruntowych ogórków 500 g cebuli 250 g soli 2 l i 250ml wody dodatkowo: korzeń selera wykonanie: Ogórki i cebulę kroimy wg
Domowy Smak Jedzenia
drożdżówki z serem i śliwkami pod kruszonką 283śliwek 0,5 kg twarogu Wykonanie: Drożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku. Dodajemy jajka, sól.,olej i cukier. Wszystko razem mieszamy a na koniec dodajemy mąkę i wyrabiamy ciasto aż będzie elastyczne i nie będzie się przyklejać do brzegów naczynia. Gotowe ciasto przykrywamy ścierką i odstawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na 2-3 godziny. Po tym czasie ciasto wyciągamy(...)stolnice i delikatnie rozwałkowujemy. Wycinamy z ciasta kółka i układamy je na blaszce (wielkość drożdżówek według uznania) Ser mieszamy z dwiema łyżkami cukru ( tak aby ser był słodki więc jeśli chcecie możecie dodać więcej cukru) i układamy po około łyżce na każdej drożdżówce. Śliwki myjemy i przekrawamy na pół, a następnie układamy po kilka na krążkach. Drożdżówki
ciastkarnia na kruchym spodzie
chleb z serwatką na pokrzywie 178trwa to około 30 minut). Do wyrośniętego zaczynu d odajemy mąkę pszenną i żytnią oraz sól, całość mieszamy na początku łyżką albo nożem, a następnie dłońmi do czasu aż ciasto będzie odchodziło od rąk ( jeżeli trzeba dodajemy teraz jeszcze trochę mąki). Tak wyrobione ciasto formujemy w kulę nakrywamy wilgotną ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 30-40 minut(...)wyrośnięcia. Następnie ponownie dłońmi wyrabiamy ciasto, formujemy je w kształt bochenka i znów zostawiamy na 30 minut aby urosło, w tym czasie nagrzewamy piekarnik do 200 stopni. Na stolnicy rozkładamy jeden na drugim kilkanaście świeżych liści pokrzywy i układamy na nie wyrośnięty bochenek. Chleb wraz z liśćmi pokrzywy przekładamy ze stolnicy do piekarnika, najlepiej to zrobić za pomocą
Miód i pieprz
domowy makaron 180jedno jajko i nic więcej. Składniki 200 g mąki 2 jajka Sposób przygotowania Na stolnice wysypujemy mąkę, robimy na środku wgłębienie i najpierw nożem, a później dłońmi wyrabiamy ciasto ( około 15-20 minut). Wyrobione ciasto nakrywamy ściereczka i zostawimy na pół godziny. Na posypanej mąką stolnicy, wałkujemy ciasto na jak najcieńszy płat , przesypując je kilka razy mąką, aby się(...)przykleiło do stolnicy.Następnie płat ciasta dość luźno rolujemy a później nożem kroimy go na centymetrowe paski ( lub na takie jak lubimy). Pokrojony makaron zostawiamy na ściereczce, lub desce aby obsechł ( około półtorej do dwóch godzin) . Później gotujemy makaron w lekko osolonej wodzie, około 12-15 minut i podajemy na przykład jako dodatek do rosołu
Miód i pieprz