ciasto - 164325 przepisów (strona:4187/10955)

Racuchy – mięciutkie i puszyste 283

cynamonem. Przepis poniżej : Na około 25 racuchów potrzeba : Na rozczyn drożdżowy: 10 g. świeżych drożdży 2 łyżeczki mąki pszennej łyżeczka cukru 4 łyżki ciepłego mleka ( ok. 60 ml.) Na ciasto: 200 g. cukru pudru 200 g. mąki pszennej 150 ml. ciepłego mleka 2 nieduże jajka łyżeczka ekstraktu waniliowego, wódki lub spirytusu olej do smażenia Rozczyn: W filiżance lub szklance(...)ieścić drożdże. Rozetrzeć je z 4 łyżkami ciepłego mleka, 2 łyżeczkami mąki i łyżeczką cukru. Przykryć ściereczką lub folią aluminiową i odstawić w ciepłym miejscu na około 15 minut. Ciasto: Do miski przesiać mąkę i cukier puder. Dodać rozczyn drożdżowy, ciepłe mleko oraz jajka oraz ekstrakt waniliowy. Całość wymieszać trzepaczką lub mikserem do uzyskania jednolitej masy. Ciasto powinno być luźne

Niebieski kubek z kawa
Kokosowo-cytrynowe ciasto na zimno (sernik) 186

www.facebook.com/Di.gotuje     http://digotuje.blogspot.com   Przepis autorski (mój). Ciasto jest puszyste, delikatne i smakuje rewelacyjnie. Każdy kęs rozpuszcza się w ustach - a kokos z cytryną tworzą idealny duet.   (Tortownica o średnicy 16-18 cm) Masa: 260 serka homogenizowanego o smaku kokosowym (użyłam Danio z kawałkami kokosa) 200g śmietany (22-30%) 50 mleczka kokosowego (w tym do namoczenia(...)cytryny i startą skórką cytrynową.   Na końcu masę dokładnie połączyć z przestygniętą żelatyną. (Uprzednio wymieszaną z mleczkiem kokosowym.) Masę rozsmarować na biszkoptach i ułożyć na niej resztę ciastek. Ciasto schłodzić w lodówce do całkowitego stężenia. (U mnie było gotowe już po kilku godzinach.) Udekorować wg uznania. (Ja delikatnie rozpuściłam batoniki i po kawałku poukładałam na cieście. Dodatkowo oprószyłam

Di gotuje
Cappelletti z pieczarkami, jarmużem i oregano 206

jest do bulionu i zup, a co najważniejsze ma inny kształt, moja wersja pysznego makaronu z Modeny. Pod naszym dachem pierożki zasmakowały z barszczem i maślanym sosem z oregano. Ciasto: - 20 dag mąki pszennej - 2 jaja - szczypta soli  Farsz; - 3 pieczarki - 2 garści jarmużu - 1 ząbek czosnku - gałązka rozmarynu - kromka chleba - sól - pieprz  - olej Średnica wykrawanych kółeczek(...)ilości wychodzi ok. 50 sztuk. 1. Zagniatamy ciasto, wałkujemy je bardzo cienko i wykrawamy kółeczka. 2. Na patelni rozgrzewamy olej, blanszujemy drobno pokrojone pieczarki, czosnek i jarmuż. Po koniec smażenia dodajemy oregano i przyprawy. W maszynce mielimy warzywa z dodatkiem chleba, powstałą masę ewentualnie doprawiamy do smaku. 3. Na wycięte z ciasta kółeczka nakładamy mała ilość farszu i formujemy pierożki

Apetyczna babeczka
Chleb wieloziarnisty ( na drożdżach) 372

otrąb pszennych łyżka siemienia lnianego łyżka sezamu łyżka pestek dyni opcjonalnie : łyżka maku i łyżka ziaren słonecznika ( tak jest w oryginalnym przepisie ) woda : 375 ml ( jeśli dodacie do swojego ciasta mak i słonecznik należy zwiększyć ilość wody  do ok. 400-420 ml) łyżeczka soli łyżka cukru 15 g. świeżych drożdży Do średniej miski należy przesiać mąkę, dodać pozostałe suche(...)składniki, wkruszyć drożdże i całość zalać wodą - wodę dolewaj stopniowo, ciasto powinno być luźne, ale niezbyt rzadkie. Całość należy wyrobić dość krótko, po czym odstawić do wyrastania w ciepłe miejsce - na około 1h. Po tym czasie ciasto należy odgazować i przełożyć do natłuszczonej i wysypanej otrębami pszennymi keksówki. Piekarnik nagrzać do 200 stopni, wstawić ciasto i piec około godzinę

apetytnapieczenie
Pizza żytnia pełnoziarnista. 158

Składniki: Ciasto: 250 g mąki żytnie pełnoziarnistej 1/2 łyżeczki cukru 1 łyżeczka soli 8 gram drożdży instant 150 ml mleka Sos pomidorowy: 1 mały słoiczek koncentratu pomidorowego bazylia, oregano, sól, pieprz lub 200 g pomidorów krojonych z puszki 1/2 cebuli oregano, bazylia, czosnek granulowany, pieprz, sól Drożdże razem z cukrem wsypujemy do ciepłego mleka, mieszamy i odstawiamy na około(...)minut. Dosypujemy mąkę i sól - wyrabiamy ciasto. Ciasto odstawiamy na 30 minut żeby trochę wyrosło. Następnie rozwałkowujemy na blacie posypanym mąką, przekładamy na blachę i wykładamy sos. Sos z koncentratu   - Koncentrat przekładamy do miseczki doprawiamy do smaku (nie żałujemy przypraw). Sos z pomidorów   - Pomidory przekładamy do plastikowej miski, cebulę kroimy w kosteczkę i wrzucamy do pomidorów, doprawiamy przyprawami

Moje-pitraszenie
Zakręcone Ślimaczki 237

między czasie do miski miksera wsypujemy mąkę, cukier, kardamon i mieszamy. Do mleka dodajemy jajka i mieszamy. Do mąki wlewamy rozczyn drożdżowy, jajka z mlekiem i roztopione masło. Ciasto zagniatamy ręcznie lub w mikserze. Ciasto będzie lekko lepiące. Miskę przykrywamy ścierką i odstawiamy na 1 godz do podwojenia objętości. Teraz robimy nadzienie. Miękkie masło, lekko utrzeć z cukrem i dodać(...)cynamon. Musi powstać jednolita masa. Wyrośnięte ciasto wyrabiamy chwile. Ciasto rozwałkować na 30 X 50 cm. posmarować nadzieniem. Zwinąć roladę zaczynając od dłuższego boku. Podzielić na ok 12 części. Wyłożyć na formę wyłożoną papierem do pieczenia, układając w niewielkich odstępach, pamiętając że ślimaczki wyrosną jeszcze. Wierzch bułek posmarować żółtkiem. Każdą bułkę posypać cukrem. Pieczemy w 200 stopniach

Panda i jej świat
Ciasto czekoladowe 214

wsypujemy cukier, sól i miksujemy az połączą sie składniki, następnie dodajemy przestudzony krem czekoladowy, przesianą mąkę z proszkiem, rodzynki i razem to miksujemy do uzyskania jednolitej masy. Formę na ciasto wysmarować tłuszczem , posypać bułką i wylać czekoladowe ciasto do formy.. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok 50 min (do suchego patyczka). Po upieczeniu wyjąć z piekarnika i studzić(...)formie, następnie zimne wyjąć ciasto na podstawkę i udekorować polewą czekoladową. śmietankę i mleko doprowadzić do zagotowania, zdjąć z ognia i dodać połamaną czekoladę, cały czas mieszając, az do całkowitego rozpuszczenia, lekko przestudzić i polać zimne ciasto. posypać skórka kandyz

Camilla w kuchni
Sernik z masą krówkową i solonymi orzeszkami 206

twarogu sernikowego 250 gram serka mascarpone 4 jajka 3/4 szklanki cukru trzcinowego 1 budyń waniliowy puszka - 400 g masy krówkowej 150 g solonych orzeszków polewa czekoladowa do ciasta sól  Przygotowanie: Za pomocą blendera rozdrabniamy ciasteczka, tak aby miały konsystencję piasku. Dodajemy do nich 2 łyżki kakao. Roztapiamy masło i mieszamy z ciasteczkami.  Tortownicę (23 cm) wyścielamy papierem(...)Masę przekładamy do tortownicy i wyrównujemy. Pieczemy w temperaturze 200 stopni przez 40 minut. Po tym czasie uchylamy lekko piekarnik i pozostawiamy w nim sernik aż wystygnie.  Gdy ciasto wystygnie podgrzewamy resztę masy krówkowej w kąpieli wodnej. Przelewamy ją na wierzch sernika.  Na suchej patelni prażymy orzeszki, dodatkowo posypując je solą - dla jeszcze większego "podkręcenia" smaku. Posypujemy nimi

Taste Therapy
Maślane ciasteczka wg Nigelli 227

mnie była to przyjemność, kiedy razem z córką mogłam spędzić więcej czasu, a dla niej była to świetna zabawa, w końcu nie jakaś ciastolina, czy plastelina, ale prawdziwe ciasto, które można wałkować i pięknie wykrawać przeróżne kształty. A oprócz tych miłych chwil, w całym domu unosił się przecudny zapach maślany, i całe pudełko zapełniło się pysznymi ciasteczkami. Składniki(...)waniliowym na jednolitą, białą masę.  Następnie dodać jajka zmiksować, ale nie za długo. Przesianą mąkę, proszek do pieczenia i sól wymieszać i wsypać do masy maślanej. Ręcznie wyrobić ciasto, aż będzie spójne i gładkie. Jeśli potrzeba to podsypać odrobiną mąki. Ciasto podzielić na 2 części, uformować dyski, zawinąć w folię spożywczą i wsadzić do lodówki na minimum godzinę. Ciasto

na moim stole...
Ciasteczka z karmelem i orzechami 160

okresie pieczemy ich bardzo dużo, więc niektórymi postanowiliśmy się podzielić. Dzisiaj pyszne kruche ciasteczka z karmelem i orzechami. Słodkie, orzechowe, w sam raz na święta. Przepis Składniki: Ciasto: 220 g mąki 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 1 opakowanie cukru waniliowego 3 łyżki mleka 100 g miękkiego masła Nadzienie: 40 g masła 80 g cukru pół opakowania cukru waniliowego półtorej(...)łyżki miodu 3 łyżki słodkiej śmietany 300 g orzechów Możemy dać dowolne orzechy, my daliśmy mieszankę, dzięki temu każde ciasteczko było niepowtarzalne. Przygotowanie: Wszystkie składniki na ciasto dokładnie wymieszać. Wyrobione ciasto zawijamy w folię spożywczą i wkładamy na około 30 minut do lodówki. Rozwałkowujemy ciasto na grubość około 3 mm i wycinamy różne kształty, najlepiej o średnicy

KasiaiKrzysiu.pl
surówka / sałatka z kapusty 372

składniki: 600 g ziemniaków 300 g białej kapusty 300 g czerwonej kapusty 1 puszka kukurydzy 350-400 g marchewki 150 g majonezu sok z 1/4 cytryny

Domowy Smak Jedzenia
Babeczki waniliowe 318

możecie to zrobić na naprawdę wiele sposobów- podpowiedzi znajdziecie w przepisie. A może macie ochotę zamiast wanilii poczuć cytrynową nutę? Nic prostszego- po prostu zamiast zapachu waniliowego dodajcie do ciasta sok wyciśnięty z połowy cytryny. Smacznego! SKŁADNIKI NA BABECZKI WANILIOWE (20 sztuk ) : 225 g. miękkiego masła lub margaryny do pieczenia 225 g. drobnego cukru 220 g. mąki pszennej 4 jajka(...)proszkiem mąki dodajemy jajka, cukier, zapach waniliowy oraz pokrojone w kostki masło. Używając miksera wszystko dokładnie ze sobą mieszamy, aż otrzymamy jednolitą masę bez żadnych grudek.   Wkładamy ciasto do foremek- do wysokości max 2/3 foremki (nie więcej! Pamiętajcie, że z powyższej ilości ciasta wychodzi ok. 20-cia sztuk babeczek. Więc zamiast na siłę rozkładać całe ciasto

Domowe Torty
Czekoladowy tort z czereśniami 271

wyjątkiem wody. Mieszamy za pomocą miksera, do momentu, aż nie będzie żadnych grudek. Gdy otrzymamy już jednolitą masę, cały czas miksując, dodajemy stopniowo wodę. W tym momencie nasze ciasto wydaje się bardzo wodniste i właśnie tak ma być! (Dlatego po upieczeniu wciąż pozostaje wilgotne i ciągnące). Przelewamy ciasto do tortownic- po połowie do każdej. Wkładamy tortownice do nagrzanego piekarnika(...)pieczemy 35 do 45 minut, do tak zwanego suchego patyczka. (Zawsze przed wyjęciem sprawdzajcie patyczkiem dwa ciasta. Mi się bardzo często zdarza, że jedno jest gotowe do wyjęcia już po 35 min. a drugie musi jeszcze trochę posiedzieć, więc nigdy nie sugerujcie się pierwszym sprawdzonym ciachem). Wyjęte z piekarnika blaty pozostawiamy do całkowitego wystygnięcia ! CZEKOLADOWY GANACHE : Wszystkie składniki umieszczamy

Domowe Torty
Pełnoziarniste pierniczki z ziemniakami 243

taki wygląd pierniczków. Składniki (na 4 blachy pierniczków): 250 g miodu 3/4 szklanki cukru 100 g masła 3 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej + ok. pół szklanki mąki pszennej do podsypywania ciasta 1 łyżeczka sody oczyszczonej 2 łyżeczki przyprawy do piernika 1 łyżeczka kakao 250 g ugotowanych ziemniaków (3-4 szt.) 1 jajko Przygotowanie: 1. Piekarnik rozgrzać do temp. 160 ° C (termoobieg(...)przestygnięcia.  3. Ziemniaki przecisnąć przez praskę. 4. W dużej misce wymieszać mąkę z sodą, kakao i przyprawą do piernika. Dodać ziemniaki, przestudzony miód i jajko. Wyrobić gładkie, gęste ciasto. Jeśli ciasto klei się do rąk podsypać je mąką (ja samodzielnie zmieliłam ziarno pszenicy na mąkę, nie tak drobno jak w młynie, więc musiałam użyć sporo mąki do podsypania

Domowa Cookierenka Agi
Przekładaniec jabłkowo-orzechowy 314

Zbliżają się święta. Zastanawiamy się co przygotować, czym zaskoczyć rodzinę. Proponuję pyszne wielowarstwowe ciasto - przekładaniec jabłkowo-orzechowy . Na pewno będzie smakować.   Składniki: Ciasto: 2 i pół szklanki mąki pszennej pół szklanki cukru pudru 20 dag masła 1 łyżka gęstej śmietany 2 żółtka 1 łyżeczka proszku do pieczenia paczka biszkoptów Masa jabłkowa: 1 kg jabłek pół szklanki cukru 2 galaretki(...)białka szczypta soli Masa orzechowa: 20 dag zmielonych orzechów 1 szklanka słodkiej śmietany  1 szklanka cukru 1 kostka masła  2 jajka Do dekoracji: polewa czekoladowa  Ciasto: Mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy cukier puder, proszek do pieczenia, posiekane masło, żółtka, śmietanę. Zagniatamy ciasto. Dzielimy je na dwie części. Blaszkę (kwadratową lub tortownicę) smarujemy tłuszczem i posypujemy bułką tartą

Salonik smaków

Proponowane wyszukiwania