Domek z piernika 253domek. Pierniczki już po kilku dniach przechowywania w pojemniku były miękkie więc jeśli chcielibyście je upiec to spokojnie zdążycie przed Świętami. Domek udekorowałam naturalnymi kolorowymi posypkami od Delecty. Ciasto na pierniczki: 900g mąki + do podsypania 400g miodu 250g margaryny 120g cukru 2 łyżki cukru waniliowego Delecta 2 jajka 1 łyżeczka sody 1 łyżeczka proszku do pieczenia Delecta 2 op. przyprawy(...)więcej Kolorowe posypki i cukierki do dekoracji Delecta: -maczek truskawkowy -maczek mango -maczek tutti frutti -kuleczki zbożowe w różowej skorupce 1/2 tabl. mlecznej czekolady kilka kolorowych landrynek na okienka Ciasto: W rondelku rozpuścić miód, cukier, margarynę, kakao i przyprawę do piernika. Ostudzić. Do miski wsypać mąkę, sodę, proszek do pieczenia, wymieszać. Dodać pozostałe składniki, zagnieść elastyczne ciasto. Ciasto wstawić
Smakołyki Asi
Pyszne ciasto ze śliwkami i cynamonem idealne na weekend 275Jedną z moich ulubionych stron internetowych jest stronka z wypiekami Moje Wypieki. Ciasta zawsze wychodzą! Przepis jest zaczerpnięty ze wymienionej wyżej stronki, lekko zmodyfikowany. Ciasto jest dość cienkie, ale jest puszyste a na drugi/trzeci dzień staje się wilgotne i jeszcze smaczniejsze :) Czytaj więcej
Ana Mari's world
Stylowy przepis na ciasto wiewiórka 283Specjalnie dla Stylow i .pl przygotowałam przepis na krążące już w Internecie ciasto wiewiórka. Ciasto można porównać do ciasta marchewkowego, jest tak samo wilgotne. Zamiast marchewki dodajemy jabłka. Czytaj więcej
Ana Mari's world
Pieczone gryczano-gryczane pierogi czyli wege święta 190truflowej (jeżeli macie) Przygotowanie: W ciepłym mleku rozpuść cukier i drożdże Odstaw drożdże w ciepłe miejsce na 15 minut aby się obudziły Dodaj drożdże do mąki i wyrób gładkie ciasto, na koniec zagniatania dodaj olej (w razie gdyby ciasto było za suche spokojnie możesz dodać trochę mleka- byle nie zimnego z lodówki) Odstaw ciasto ciepłe miejsce aż podwoi swoją objętość(...)samym końcu dodaj posiekany koperek, posmakuj i dopraw jeżeli będzie dla Ciebie np. za mało słone i jeżeli masz dodaj truflową oliwę, naprawdę dobrze robi temu farszowi Wyrośnięte ciasto odgazuj wyrabiając je chwilę, podziel na części tak aby łatwo było ci je wałkować, rozwałkuj na grubośc 2-3 mm, wykrawaj kółka i faszeruj Układaj pierogi na blaszce wyłożonej papierem
greenscarf
Ciasteczka stempelki 289pudrem, ucierać przez około 2-3 minuty mikserem ustawionym na najwyższe obroty. 2. Następnie dodać obie mąki, cynamon i wymieszać mikserem, aż powstaną okruchy. Mikser odstawić i rękoma zagnieść ciasto. Zawinąć je w folię i wstawić do lodówki na około 30 minut. 3. Schłodzone ciasto krótko zagnieść i podsypując mąką stolnicę oraz wałek, rozwałkować je na grubość około(...)proszę w miarę dobrze podsypać mąką stolnicę, żeby przy wyciskaniu stempelkami ciasto nie przykleiło się do stolnicy) . 4. Stempelkami wyciskać wzór w cieście (stempelki można również oprószyć mąką) i okrągłą wycinaczką wycinać ciasteczka. Układać je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. 5. Ciasteczka piec w temperaturze 170oC na funkcji termoobieg przez około 15 – 17 minut. Udanych wypieków
Mała Cukierenka
Różowe Pierniczki z Lukrem i Posypkami 249Boże Narodzenie w kol orze różu? Czemu nie? Pierniczki zdobione różowymi barwa mi nabierają dziewczę cości i jeszcze większego uroku. Ciasto na pierniczki przygotowane zostało z przepisu na pierniczki z czekoladą, gdzie ciast o przygotowujemy ok. 2-3 dni przed pieczeniem , jednak oczywiście możemy użyć innego , ulubionego przepisu na pierniki. Różowe Pierniczki z Lukrem i Posypkami - Składniki: Pierniczki(...)cukier trzc inowy przekładamy do miski i mieszamy ze s obą. Następnie doda jemy jajka oraz rozpuszczo ny miód z masłem i wszystko zagniatamy do otrzymania jednolitej mas y. Ciasto zawijamy w folię spożywczą i umieszczamy w lodówce na 2-3 dni. Ciasto wyciągamy z lodówki ok. 30 minut przed przygotowywaniem. Rozwałkowujemy na grubość ok. 3-4 mm (na stolnicy
Słodka Strona
Jaglany makowiec bez pieczenia. Bezglutenowy, wegański. 752dodatku pyszne! :) Przepis miałam zamieścić bliżej Świąt, ale zostałam poproszona przez moich dzisiejszych gości, żebym koniecznie zrobiła to jak najszybciej, a więc jest. Zapraszam na degustację. :) Składniki: CIASTO - 250 g maku - 1 szklanka surowej kaszy jaglanej (200 g) - 1 szklanka daktyli (namoczonych 10 minut we wrzątku) - 100 g skórki pomarańczowej kandyzowanej - 1 szklanka rodzynek - 1/2 szklanki pokrojonych orzechów(...)Masę przekładamy do blachy wyłożonej papierem do pieczenia (u mnie blacha 25 x 25 cm) i mocno dociskamy. Przygotowujemy polewę: w garnku rozpuszczamy czekoladę, syrop i wodę. Wylewamy na ciasto, posypujemy orzechami i skórką pomarańczową. Ciasto wkładamy do lodówki, aby stężało. U mnie makowiec leżał w lodówce całą noc, zajadaliśmy go następnego ranka. Częstujemy gości i mamy niezły ubaw
Smakuje zdrowo
orzechy na choinkę 140składniki: orzechy włoskie w łupkach tasiemka szpilki wykonanie: Tasiemkę tniemy na kawałki. Oba końce przebijamy szpilką, którą wtykamy między połówki skorupek tam, gdzie była szypułka. Gotowy
Domowy Smak Jedzenia
suszone plastry pomarańczy 176składniki: pomarańcze mandarynki sznurek lub wstążka wykonanie: Owoce kroimy na cienkie plastry i suszymy przez ok. 2 tygodnie na grzejniku, ja suszyłam na piecu kuchennym (czas
Domowy Smak Jedzenia
Uszka z grzybami do barszczu 269barszczu, nadziewane farszem z borowików, kozaków i podgrzybków. Smakują wybornie, a w Wigilię w czerwonym barszczu przeważnie podawane są jako pierwsze danie w Polskich domach. Lepienie czas zacząć!. Ciasto na uszka robimy podobnie jak na pierogi ale w mniejszych ilościach. Ciasto: - 2 szklanki mąki pszennej typ 500 lub 550 - sól - woda, wodę dawkujemy podczas wyrabiania, woda powinna być bardzo(...)gorąca, taka jaką tylko wytrzymają nasze dłonie 1. Ciasto wyrobić, rozwałkować, wycinać małe kółeczka, zlepiać jak na pierogi, a następnie złączyć rożkami. Układać na oprószonym mąką blacie. Wrzucać do wrzącej, lekko osolonej wody z dodatkiem 2-3 łyżek oleju. Przemieszać delikatnie drewnianą łyżką, od wypłynięcia gotować nie dłużej niż 3-5 minut, w zależności od grubości ciasta. Wyciągać łyżką cedzakową
Apetyczna babeczka
Ciasto bananowe bez tłuszczu i jajek 190Ciasto ma wyraźny smak bananów przełamany kwaskowym jabłkiem. Jest wilgotne i zwarte, nieco zbliżone konsystencją do brownie. Świetnie sprawdzi się dla osób dbających o dietę. SKŁADNIKI: (na formę 25cm x 25cm) 1,5 szklanki mąki ¾ szklanki cukru 3 banany (400g) 1 łyżeczka sody łyżka octu kilka kropli aromatu waniliowego duże kwaśne jabłko lub dwa mniejsze szklanka płatków owsianych 2 łyżki(...)miksujemy na gładki mus. Odmierzamy potrzebną ilość. Sypkie składniki: mąkę, cukier i sodę łączymy z bananami. Dodajemy łyżkę octu i kilka kropli aromatu waniliowego. Mieszamy do połączenia składników. Ciasto wykładamy do formy. Jabłka myjemy, obieramy i kroimy w kostkę. Posypujemy wierzch ciasta. Z płatków owsianych, miodu i oliwy zagniatamy kruszonkę. Posypujemy jabłka. Pieczemy w 180 stopniach C przez około
Pyry na Gaz
Uszka z grzybami 843komponują się z barszczem czerwonym :) Uszka z grzybami – Składniki: Na farsz: 100g suszonych grzybów 2 małe cebule (140 g) olej rzepakowy do smażenia pieprz, sól do smaku Na ciasto: 2 szklanki mąki pszennej (ok. 300 g) szczypta soli 1 łyżka oleju 150 ml wrzątku (lub nieco więcej – w zależności od chłonności mąki) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Uszka(...)maszynce do mielenia mięsa (ewentualnie farsz może pozostać w formie pokrojonej w kosteczkę, ale ja zdecydowanie wolę farsz zmielony). Mąkę przesiać przez sitko, dodać sól, wymieszać, wlać wodę. Przemieszać ciasto łyżką (ewentualnie dodać więcej wody jeśli ciasto jest zbyt mało plastyczne), a następnie wyłożyć je na stolnicę i wyrabiać przez kilka minut. Z cienko rozwałkowanego ciasta wyciąć kwadraty (z reguły
Kulinarne Przeboje
Ciastka maślane i kruche jak marzenie! 185łyżki Do dzieła: Wszystkie składniki siekamy na stolnicy i zagniatamy na jednolitą, dość lepką, masę. Jeśli nie macie warunków - po prostu wrzućcie składniki do miski i zagniećcie ciasto bez siekania. Kiedy wszystko się połączy, dzielimy ciasto na dwie kule, owijamy folią lub sreberkiem i wkładamy na 30min do zamrażarki. W między czasie włączamy piekarnik na 180'C, aby zdążył(...)się nagrzać. Schłodzone ciasto wałkujemy na oprószonej mąką stolnicy i wycinamy dowolne kształty. Pieczemy na blaszce wyłożonej pergaminem ok. 15 min, aż ciasteczka się zarumienią. Gotowe! Tylko nie poparzcie sobie języków! ;) PS. Ciasto idealnie nadaje się do stemplowania! :) PS.2 Poniżej smakołyki od Spektrum Smaku przygotowane na przedświąteczny Jarmark WYPIEKI, który organizowała Piotrkowska 217 ;). Na koleje zakupy zapraszam już
Spektrum Smaku
Stylowy przepis na ciasto wiewiórka 283Specjalnie dla Stylow i .pl przygotowałam przepis na krążące już w Internecie ciasto wiewiórka. Ciasto można porównać do ciasta marchewkowego, jest tak samo wilgotne. Zamiast marchewki dodajemy jabłka. Czytaj więcej
Ana Mari's world
Ciasto Rafaello bez pieczenia + film 1178Miłośnicy białej czekolady i kokosu na pewno zachwycą się smakiem tego ciasta. Pyszne rafaello z białą czekoladą, wiórkami kokosowymi i bitą śmietaną na krakersach to niezwykły deser dla każdego łasucha słodkości a także znakomita propozycja na świąteczny stół. składniki na formę formę 22 na 28 cm śmietana kremówka 30 % ( 2 razy po 500 ml ) 2 białe czekolady ( każda(...)lekko studzimy. W formie wyłożonej papierem do pieczenia układamy pierwszą warstwę krakersów, na ciastka przekładamy masę kokosowo- biszkoptową i dokładnie ją rozprowadzamy. Na masie kładziemy drugą warstwę krakersów. Ciasto wstawiamy na pół godziny do lodówki. Do wysokiego naczynia wlewamy pozostałą śmietanę kremówkę i ubijamy ją na sztywno z cukrem pudrem i śmietan- fixem. Ubitą śmietanę starannie rozprowadzamy na schłodzonym cieście
Smakowite Dania