ciasto - 164325 przepisów (strona:3962/10955)

Cytrusowa babka (mieszana łyżką) 241

startą skórkę z pomarańczy i limonki. Babka jest dziecinnie prosta w przygotowaniu. Bardzo często pomagają mi przy niej dzieci Uwielbiają mieszać składniki. Jeśli szukacie prostego i szybkiego ciasta cytrusowa babka będzie idealna. Polecam, spróbujcie. Cytrusowa babka idealnie smakuje w towarzystwie małej czarnej. U mnie z mojej ulubionej kawiarki Top Mo ka Mini 2 ( o kawiarce pisałam Wam już tutaj) . Szybkie(...)ciasto, szybka mała kawa i… nic więcej nie trzeba Składniki: 1 szklanka mąki pszennej 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki soku z pomarańczy 1 łyżeczka soku z limonki skórka starta z 1/2 pomarańczy skórka starta z 1 limonki 1 szklanka cukru 3 jajka klasy M 175 g masła lub margaryny cukier puder

Słodkie okruszki
Deser Oreo z musem truskawkowym 438

cukrem pudrem, a na sam koniec wylać tężejący mus truskawkowy (deser schłodzić w lodówce, by mus bardziej stężał). Wierzch opcjonalnie ozdobić bitą śmietaną i kawałkami truskawek. Smacznego! Polecam również ciasta z truskawkami: Ciasto jogurtowe z truskawkami Ciasto Raffaello bez pieczenia z truskawkami Truskawkowiec bez pieczenia Truskawkowa chmurka Ciasto maślankowe z truskawkami i kruszonką (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); The post Deser Oreo

Kulinarne Przeboje
Truskawkowa Charlotte 225

Dzisiaj pierwszy dzień lata, a pogoda niestety nie nastraja. Jednak na poprawę humoru przepis na pyszną truskawkową Charlotte. Ciasto prezentuje się bardzo ładnie i smakuje wspaniale. Krem i mus jest bardzo delikatny, nie za słodki. Takie desery lubię najbardziej i dlatego właśnie przygotowałam takie proporcje, żeby ograniczyć ilość cukru. Do tego ciasto cieszy nie tylko podniebienie, ale także oczy dlatego(...)wykładamy najpierw jej boki biszkoptami (należy trochę przyciąć końce biszkoptów, żeby stabilnie trzymały się blaszki) , a następnie spód. Zabieramy się za przygotowanie musu, który będzie na samym wierzchu ciasta. Miksujemy w blenderze lub robocie kuchennym 400 g truskawek tak żeby powstał mus.  W 150 ml gorącej wody rozpuszczamy galaretkę truskawkową. Następnie wlewamy ją do musu i dokładnie mieszamy. Studzimy

noteskulinarnyfiga
Tarta z jagodami i jabłkiem 173

łyżki 120 g masła zimnego bez laktozy jagody świeże lub mrożone 3 szklanki żelatyna lub agar agar 4 łyżki cukier waniliowy  1 opakowanie kwaśne jabłko - 1 szt Ciasto: Wsyp mąkę owsianą, cukier, proszek do pieczenia i cukier waniliowy do malaksera. Dodaj pocięte w kostkę zimne masło. Zmieszaj. Dodaj trzy łyżki zimnej wody. Ciasto wyłóż na folię, zagnieć kulę(...)włóż do lodówki na 40 minut. Wyjmij z lodówki rozwałkuj do wielkości formy na tartę. Formę wysmaruj wcześniej masłem. Wyłóż ciasto. Spód nakłuj widelcem. Piecz w 175 stopniach ok 15-20 minut. Jagody oczyszczone, umyte i przebrane włóż do rondla, zmiksuj lekko blenderem. Zagotuj. Zblenduj i dodaj pokrojone w kostkę kwaśne jabłko. Zamieszaj. Żelatynę rozpuść w wodzie i  dodaj

AZgotuj!
Biszkopt z truskawkami i galaretką. 154

Dziś nic specjalnego. Zwykły biszkopt z truskawkami i galaretką. Niby nic, a jednak :) Ja bardzo lubię takie ciasta. Szczególnie wtedy, gdy upały dają się we znaki, takie orzeźwiające ciasto z zimną galaretką i owocami jest nie zastąpione. Piekłam w tortownicy 25 cm. Składniki: 3 jajka 3 łyżki cukru 1 łyżka cukru waniliowego ( miałam domowy) 3 łyżki maki pszennej 2 łyżki(...)żółtka, ubijać jeszcze przez chwilę. Następnie wsypać obie mąki i proszek do pieczenia. Zmiksować na najniższych obrotach  miksera, tylko chwilkę, żeby składniki się połączyły. Dodatkowo przemieszać łyżką. Gotowe ciasto wylać na blaszkę wyłożoną papierem do  pieczenia. Piec w temperaturze 170 stopni, 20 minut. Galaretki rozpuścić w trochę mniejszej ilości wody niż podana na opakowaniu. Truskawki umyć i obrać

Agusiowe smakołyki
szaszłyki z kurczaka i boczku 150

składniki: ok. 400 g piersi z kurczaka 200 g boczku w plastrach, wędzonego 1-2 łyżeczki ostrej papryki, sproszkowanej 2 ząbki czosnku 3 łyżki oleju lub

Domowy Smak Jedzenia
Ciasto Jagodowa Biedronka - bez pieczenia 248

Moje autorskie ciasto, a dokładnie pianka waniliowa - jagodowa, która jest delikatna, pyszna i łatwa w przygotowaniu co z resztą sami się zaraz przekonacie. Składniki: ok. 100 g dużych okrągłych biszkoptów 800 g serka homogenizowanego waniliowego 3 łyżki domowego dżemu jagodowego 1 galaretka o smaku poziomki i 1 galaretka o smaku truskawkowym 300 g jagód Wykonanie: Poziomkową galaretkę rozpuszczamy(...)wypłynąć Zanim pianka z serka zastygła powrzucałam do środka topiąc do połowy jagody, które wcześniej należy umyć i oczyścić z liści. Kiedy nam wszystko zastygnie możemy śmiało zalać ciasta drugą zimną galaretką i pozostawić w lodówce do całkowitego zastygnięcia Można też zawsze blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia albo folią spożywczą, wtedy łatwiej będzie nam wyjmować ciasto.  I efekty Pani

W Moim Magicznym Domu
Pampuchy szpinakowe z pieczarkami 200

następnie pokruszyć tam drożdże, posypać je odrobiną cukru,dodać kilka łyżek letniego mleka. Gdy drożdże ruszą dodać pozostałe mleko i jajko. Wymieszać. Wlać roztopione i przestudzone masło, wyrobić gładkie ciasto. Pod koniec wyrabiania dodać 2/3 przygotowanego szpinaku. Wyrabiać jeszcze chwilę starając się równomiernie rozprowadzić szpinak. Naczynie z ciastem przykryć pokrywką, po czym odstawić do momentu , aż ciasto podwoi objętość. Obrane(...)pokrojone pieczarki oraz posiekaną cebulę poddusić na niewielkiej ilości oleju. Dodać pozostały szpinak i przeciśnięty przez praskę czosnek. Całość wymieszać, przyprawić solą i pieprzem, przestudzić. Wyrośnięte ciasto przełożyć na oprószoną mąką stolnicę. Odgazować. Podzielić na 16 kawałków. Formować na dłoni okrągłe placuszki, kłaść na każdym porcję nadzienia, po czym sklejać brzegi. Układać na stolnicy sklejeniem od spodu. Podrośnięte pampuchy gotować

Praktyczna pl
Domowe lody jogurtowo-truskawkowe bez jajek 148

bezpieczne, w ich składzie nie ma jajek. A poza tym nie potrzebujemy do nich maszynko do lodów, wystarczy zwykły mikser. Na blogu znajdziecie też inne przepisy z truskawkami: Szybkie ciasto z jogurtem truskawkami i rabarbarem Torcik truskawkowy z biszkoptami Tarta z waniliowym kremem i truskawkami Mus truskawkowy na biszkoptach Truskawkowy sernik na zimno Truskawkowy torcik grysikowy bez pieczenia Biszkoptowe ciasto(...)truskawkami Sernik na zimno z białą czekoladą i truskawkami Sernik na zimno z musem truskawkowym Truskawkowo-rabarbarowe ciasto na zimno Ciasto rabarbar truskawka Kokosowy deser z truskawkami Sorbet truskawkowy Domowe lody truskawkowe z karmelizowanym rabarbarem Domowe lody truskawkowo-rabarbarowe Lody jogurtowo-truskawkowe Koktajl truskawkowo-jogurtowy Koktajl truskawka-melon-jogurt Koktajl truskawki-ananas Lemoniada truskawkowa Domowe lody jogurtowo-truskawkowe bez jajek

Kulinarne przygody Gatity
Czeskie rogaliki. Ceské rohlíky. 172

jajko sezam do posypania Sposób wykonania: Doprowadź mleko do wrzenia i pozostaw do wystygnięcia. Zagnieć mąkę, mleko, masło, sól, drożdże i żółtko jaja przez około 15 minut, aż ciasto będzie gładkie i umieść je w lodówce na około 14 godzin. Po wyjęciu z lodówki zostaw ciasto w temperaturze pokojowej przez 1,5 godziny i podziel na cztery równe części(...)Pozostaw kawałki ciasta na kolejne 20 minut.  Rozwałkuj kawałki ciasta na prostokąty, podziel na cztery trójkąty i zwiń rogaliki ( tutaj zobaczysz jak to zrobić, krok po kroku ). Pozwól rogalikom rosnąć przez 45 minut. Ubij jajko i posmaruj nim rogaliki, posyp sezamem, makiem, kminkiem lub solą. Piecz w temperaturze 200 ° C przez 20 minut. Smacznego

Codziennik Kuchenny
Orkiszowe jagodzianki na maślance 251

posypania Drożdże zasypujemy cukrem i odstawiamy, aż się rozpuszczą. Maślankę roztrzepujemy z jajkami oraz olejem. Mąkę przesiewamy. Dodajemy do niej mokre składniki oraz rozpuszczone drożdże. Wyrabiamy na gładkie ciasto i odstawiamy, aż podwoi objętość. Po tym czasie ciasto dzielimy na 12 części. Każdą z nich rozwałkowujemy na prostokąt. Nakładamy po sporej łyżce jagód wymieszanych z cukrem i mąką kokosową. Zlepiamy(...)ciasto i rulonik zwijamy. Powstałe ślimaczki układamy, na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, a w tym czasie ciasto jeszcze podrośnie. Smarujemy je mlekiem rozmieszanym z żółtkiem. Opcjonalnie posypujemy grubym cukrem. Pieczemy 20 minut w 180 stopniach. Smacznego :)   Artykuł Orkiszowe jagodzianki na maślance pochodzi z serwisu Mienta blog

Mienta blog
Lodowiec z truskawkami i jagodami 1860

Najlepsze ciasto na upały. Bez pieczenia, z orzeźwiającą galaretką i owocami.  Takie ciasta najczęściej goszczą u mnie na stole podczas gorącego lata. Polecam :) Masa budyniowa: 1,5 szkl mleka 5 żółtek 1 budyń waniliowy 3/4 szkl cukru 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 200 g masła w temp. pokojowej 1,5 łyżki gorzkiego kakao 2 galaretki o smaku owoców leśnych(...)budyniowej. Ułożyć następną warstwę biszkoptów maczanych w galaretce. Do pozostałej masy dodać kakao i zmiksować. Wyłożyć na biszkopty. Na masie ułożyć owoce. Schłodzić. Gdy galaretka zacznie tężeć, wylać na ciasto i odstawić do lodówki na kilka godzin

Smakołyki Asi
Lody miętowe z płatkami czekolady 190

Składniki: • 250 g serka mascarpone • 100 ml śmietany kremówki 30-36% • 4 jajka • szczypta soli • 4 łyżki cukru • ok. 50 listków mięty dokładnie zmiksowanych lub drobno

KUCHNIA POLSKA
Ryż jaśminowy na mleku z truskawkami 227

Czas gotowania 20 min Czas przygotowania 25 min Ingredients 800 g truskawek 250 g ryżu jaśminowego 500 ml mleka 3,2% * 1 laska wanilii 3 łyżki cukru Dodatkowo pokruszone ciasto szpinakowe * * Instructions Mleko przelewamy do garnka. Najlepiej użyć garnka z grubym dniem z powłoką nieprzywierającą. Laskę waniliową kroimy wzdłuż na pół. Końcówką noża wyjmujemy ziarenka i dodajmy do mlekiem razem(...)słodkie jak te polskie, dlatego dodałam łyżkę cukru pudru. Jeśli wolicie słodszy deser również możecie dodać cukier. Na środek talerza wykładamy porcję ryżu i mus z truskawek. Całość dekorujemy ciastem szpinakowym. * w wersji dietetycznej można użyć mleka 2% ** pozostałe, pokruszone ciasto szpinakowe z ciasta Leśny skrzat zamroziłam. Posłużyło do dekoracji tego deseru Notes - czas gotowania ryżu zależy od jego gatunku

Wędrówki po kuchni
Drożdżowiec z truskawkami 180

mamy sezon na jakieś owoce to nie sposób nie wykorzystać ich w cieście. A ja uwielbiam sezonowość w naszej, polskiej kuchni, uwielbiam to że w czerwcu mamy truskawki, jagody, potem pyszne czereśnie i wiśnie a jesienią śliwki, jabłka i gruszki. Tym razem nasze polskie, aromatyczne truskawki znalazły swoje miejsce w cieście drożdżowym, wykwintnym i za razem bardzo prostym. Polecam gorąco(...)upieczcie sobie tego lata ten pyszny deser, ciasto jest wilgotne nawet po dwóch dniach. Drożdżowiec z truskawkami. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie

Proponowane wyszukiwania