Cytrynowy tort bezowy z lemon curd 245Składniki na bezę: • 300 ml białek (ok 8 szt) • szczypta soli • 440 g cukru kryształu • 1 łyżeczka białego octu winnego • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej Białka ubić
KUCHNIA POLSKA
Torcik ,,Celebracja chwil” 241Całość dekorujemy startą na tarce białą czekoladą oraz kokosowymi kuleczkami. Torcik chłodzimy kilka godzin w lodówce. Znajdź dosłownie 30 minut aby później cieszyć się wspólnymi chwilami z tak pysznym ciastem na talerzyku! A dodatkowo jest sezon na truskawki więc warto korzystać póki są! Do przygotowania torcika zwołajcie członków rodziny, będzie jeszcze szybciej! Bo takie wspomnienia na zawsze zapisują się(...)naszej pamięci. Mam nadzieję, że za kilka lat Córeczka z uśmiechem na twarzy będzie wspominać wspólne robienie ciast
VioletoweKucharzenie
Tarta z fasolką szparagową 154Sezon na fasolkę szparagową powoli rozpoczyna się. Zawsze czekamy na te chwile, kiedy można ją w końcu przyrządzić. Dzisiaj proponujemy wytrawną tartę, na cieście francuskim, którą robi się bardzo szybko, a jeszcze szybciej znika ze stołu. Składniki 1 opakowanie ciasta francuskiego 500 g fasolki szparagowej 100 g mrożonego groszku 2 łyżki majonezu 2 łyżki śmietany 18% sól, pieprz Przygotowanie(...)Fasolkę oczyszczamy, obcinamy końcówki, obgotowujemy 10 min w osolonym wrzątku. Odcedzamy i studzimy. Majonez mieszamy ze śmietaną, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Fasolkę, groszek i sos dokładnie mieszamy. Ciasto wykładamy w formie do pieczenia tarty, nakłuwamy widelcem, lekko podpiekamy w temp 200°C (około 5 min). Żeby ranty nie opadły, to zapiekamy ją z wysypaną fasolą suszoną (którą trzymamy
R'n'G Kitchen
Ptysie z kruszonką kakaową 256Latem częściej robimy różne słodkości z ciasta parzonego. Na bazie tradycyjnego ciasta przygotowałam ciasto z margaryną Palma firmy Bielmar. Pojawiły się obawy, co z tego wyjdzie. Jak się okazało ptysie z kruszonką z dodatkiem musu z czarnej porzeczki wyszły piękne, czasami warto poeksperymentować. Składniki 260g mąki typ 450 140g margaryny Palma firmy Bielmar, 300g mleka 6 jajek
Kulinarne pyszności Molki
Muffiny nadziewane czereśniami 201ogrodzie moich rodziców obrodziły czereśnie i dodałam ich do waniliowych babeczek. Tak powstały muffiny z czereśniami. To prosty przepis, który zawsze wychodzi. Muffiny ładnie wyrastają i są puszyste. Składniki: ciasto: - 2 szklanki mąki pszennej - 2/3 szklanki cukru - 1 cukier waniliowy - 2 łyżeczki proszku do pieczenia - 2 jajka - 1 szklanka mleka - 1/3 szklanki oleju roślinnego (u mnie tym razem słonecznikowy) nadzienie(...)wydrylowane świeże czereśnie Forma: aluminiowa forma do muffinek + papilotki Przygotowanie: Wszystkie suche składniki na ciasto mieszam w jednej misce. W drugiej misie mieszam składniki mokre. Wszystko łączę razem za pomocą drewnianej łyżki. Do foremek wkładam papilotki. Na dno każdej z nich wkładam po dwie czereśnie. Na wierzch nakładam ciasta, dość sporo, tak do 3/4 wysokości
Kuchnia co dnia
Chałka - kwiatek 216cukru waniliowego 7 g suchych drożdży garść suszonej żurawiny Do miski przesiać mąkę, wymieszać z drożdżami. Dodać jajko, roztopione schłodzone masło, mleko delikatnie ciepłe, cukry oraz sól. Wyrabiać ciasto przez kilka minut aż będzie gładkie. Przykryć ściereczką i pozostawić w cieple do podwojenia objętości. Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable(...)family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} Po tym czasie ciasto ponownie wyrobić. Ciasto dzielimy na 4 równe części. Z każdej części formujemy wałek równej długości. Wałki układamy według wzoru poniżej. Normal 0 21 false false false PL X-NONE
kulinarnyswiatdomi
Kokosowy deser z mascarpone i truskawkami 267mascarpone i truskawkami - absolutnie rewelacyjne połączenie smaków, które przypadnie do gustu każdemu :) Składniki: mleko kokosowe - 1 puszka* mascarpone - 250g miód - 1-2 łyżki truskawki - ok. 600g, świeżych kruche ciasta maślane lub herbatniki - ok. 140g wanilia - ziarenka z jednej całej laski mięta - do dekoracji * Tylko stała część, bez wody kokosowej. Wykonanie: Całość rozpoczynamy od wstawienia mleka kokosowego do lodówki, przynajmniej kilka(...)mascarpone i truskawkami - absolutnie rewelacyjne połączenie smaków, które przypadnie do gustu każdemu :) Składniki: mleko kokosowe - 1 puszka* mascarpone - 250g miód - 1-2 łyżki truskawki - ok. 600g, świeżych kruche ciasta maślane lub herbatniki - ok. 140g wanilia - ziarenka z jednej całej laski mięta - do dekoracji * Tylko stała część, bez wody kokosowej. Wykonanie: Całość rozpoczynamy od wstawienia mleka kokosowego do lodówki, przynajmniej kilka
Pogotujmy.pl
TORT RÓŻANY OMBRE 240sztywnej piany z białek dodawać małymi porcjami cukier, dalej ubijając. Dodawać po jednym żółtka, nie przestając ubijać. Obie mąki przesiać, dodać do piany, delikatnie wymieszać najlepiej łyżką. Ciasto wylać do formy wyłożonej papierem do pieczenia, boki zostawić bez papieru i nie smarować żadnym tłuszczem. Piec w temperaturze 160 -170 C około 35-40 minut (do tzw. suchego patyczka(...)Bezpośrednio po upieczeniu ciasto w formie spuścić z wysokości około 50 cm na podłogę, pozostawić do wystudzenia, i dopiero wówczas można przekroić. Krem: Białą czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i studzimy. Śmietanę ubić na sztywno. Mascarpone zmiksować z białą czekoladą. Następnie partiami dodać ubitą śmietanę kremówkę. Poncz: Składniki ponczu połączyć i wymieszać. Pierwszy blat nasączamy 1/3 ponczu, następnie smarujemy
RAROSSA
Knedle z truskawkami – orkiszowe, pełnoziarniste i bez cukru 215moich ulubionych letnich dań na słodko to właśnie knedle z truskawkami Moja wersja przepisu powstała z mąki orkiszowej pełnoziarnistej i twarogu półtłustego, który też częściowo wpływa na konsystencję. Z ciastem bardzo dobrze się pracuje, naprawdę świetnie się skleja i nie rozgotowuje. Knedle orkiszowe są zdrowe, bez dodatku cukru, a podałam je z naturalnym jogurtem i świeżymi truskawkami. Jeśli lubicie słodszą(...)porcje 300 g twarogu półtłustego szczypta soli 1 szklanka mąki orkiszowej pełnoziarnistej 1 jajko świeże truskawki Twaróg przecisnąć przez praskę, dodać jajko, sól i mąkę orkiszową. Zagnieść gładkie ciasto. Odrywać kawałki wielkości orzecha włoskiego lub nieco większe (wszystko zależy od wielkości truskawek), spłaszczyć ciasto i nałożyć truskawkę. Zlepić tak, aby nie było przerw w cieście. Gotowe knedle gotować przez kilka
Fitkot
Krem do tynkowania Milky Way z mlekiem w proszku 860O tym kremie do tynkowania mogę powiedzieć jedno… można go jeść łyżkami :). Jest słodki, to fakt. Ale bardzo pyszny! To za sprawą mleka w proszku
Słodki Pomysł
Babeczki na kefirze z owocami 265Babeczki na kefirze z owocami To chyba jedne z najprostszych babeczek jakie robiłam, wystarczy wymieszać wszystkie składniki, przełożyć ciasto do foremek i upiec A w smaku…mięciutkie, puszyste i wilgotne. Pyszne! Składniki: 2 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 1 jajko 6 łyżek cukru 1 szklanka kefiru 1/2 szklanki oleju owoce(...)Następnie dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz sodą i mieszamy łyżką – nie długo, tylko do połączenia się składników *** *** Foremki na muffinki wykładamy papilotkami *** *** Następnie papilotki wykładamy ciastem do ok. 3/4 wysokości *** *** Na wierzchu babeczek układamy owoce *** *** Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180’C i pieczemy przez ok 20-25 minut – do suchego patyczka *** *** Po upieczeniu babeczki obsypujemy
Blog z Apetytem
Brownie 160Ciasto czekoladowe brownie kojarzy mi się z fabryką czekolady, z rozpustą, beztroskim dzieciństwem. Brownie mocno czekoladowe obok bloku czekoladowego zajmują niezmienne pozycje w kategorii ciast znacząco poprawiających nastrój. I choć humor jak zawsze mi dopisuje dziś powstało brownie. Bo tak. Bo jest piękna pogoda, dziecko uśmiechnięte, przed nami weekend, czekolada czeka w kuchni a niedawno obchodziłam urodziny(...)zapraszam na pyszne ciasto czekoladowe. Parzcie kawy, brownie czeka! Składniki: Składniki na blaszkę 25 na 25 lub tortownicę 26 cm, na 28 cm też się uda. 200 g czekolady deserowej 200 g czekolady gorzkiej 70% 6 jajek 2 szklanki przesianej mąki pszennej 4 łyżki kakao 200 ml śmietany 36% 200 g masła 83% niecałe 3/4 szklanki cukru szczypta soli Przygotowanie
Zasmakuj Kuchni
Torcik z kremem budyniowym z serkiem mascarpone i nutą czarnej porzeczki 167Mój maślany krem budyniowy z serkiem mascarpone - klik zyskał sporą popularność, więc tym razem prezentuję Wam szybkie, ale i bardzo smaczne ciasto z jego udziałem, o które tak bardzo prosiliście. Naprawdę wprost rozpływa się w ustach i znika ekspresowo. Polecam! A na końcu przepisu możecie przeczytać kilka słów o uroczej desce (*) lekko widocznej na powyższych zdjęciach. (Tortownica o średnicy(...)serek mascarpone. Dno tortownicy wyłożyć biszkoptami, które należy posmarować połową słoika dżemu porzeczkowego. Na ciastka z dżemem wyłożyć połowę kremu, a następnie ponownie warstwę ciastek, dżem i pozostały krem. Ciasto nadaje się do spożycia bezpośrednio po przygotowaniu, ale ja zawsze wolę, aby było porządnie schłodzone. (*) Przyznajcie, że deska widoczna na zdjęciach wygląda rewelacyjnie! Jest to deska obrotowa i świetnie nadaje
Di gotuje
Tort ananasowo-truskawkowy 230Puszysty biszkopt przełożony kremem ananasowym, truskawkami i bitą śmietaną. Tort idealny dla wielbicieli nie słodkich ciast. Oczywiście można dozować ilość cukru w kremie, zależy kto co lubi. Biszkopt: 5 jajek 0,5 szklanki mąki tortowej 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej szklanka cukru łyżeczka proszku do pieczenia Składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli dodając(...)pieczenia przesiewamy przez sito i w dwóch partiach dodajemy do masy. Delikatnie mieszamy drewnianą łyżką. Dno tortownicy o średnicy 25 cm wykładamy papierem do pieczenia, boków nie smarujemy. Wylewamy ciasto, wyrównujemy i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy 30-35 min. w 180 º C. Biszkopt lepiej upiec dzień wcześniej, wówczas lepiej będzie się kroił. Krem ananasowy: puszka ananasów opakowanie
Anielskie wypieki
Rolada jagodowa 247galaretki jagodowej, cukier puder do posypania. PRZYGOTOWANIE: 1. Biszkopt: Białka ubijam na sztywną pianę. Nie przerywając ubijania dodaję cukier oraz żółtka. Następnie dodaję mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Ciasto przelewam na dużą blaszkę (z piekarnika), wyłożoną papierem do pieczenia. Biszkopt piekę około 15 minut w temperaturze 180 stopni. 2. Na upieczonym, jeszcze ciepłym biszkopcie kładę ściereczkę. Delikatnie zdejmuję papier(...)Mieszam i odstawiam do przestudzenia. Schłodzoną śmietanę ubijam na sztywno razem z fixem oraz cukrem waniliowym. Dodaję tężejący mus jagodowy. Miksuję. 5. Biszkopt rozwijam. Na brzegu kładę pasy galaretki. Ciasto smaruję kremem jagodowym. Zwijam roladę, tak aby galaretka była w środku. Gotowe ciasto oprószam cukrem pudrem i wstawiam na godzinę do lodówki
Tradycyjna kuchnia Kasi