Drożdżowe ślimaczki z czerwoną porzeczką 174Drożdżowo-serowe mięciutkie bułeczki z orzeźwiającymi, kwaskowymi świeżymi czerwonymi porzeczkami to doskonały pomysł na letni deser z sezonowymi owocami. Składniki: Ciasto: 3 szklanki mąki 2 jajka 130g masła 50g drożdży 130ml mleka 4 łyżki cukru szczypta soli Dodatkowo: 200g białego sera 1 żółtko 6 łyżek cukru 2 łyżeczki cukru wanilinowego 500g świeżych czerwonych porzeczek mleko do posmarowania bułeczek oliwa(...)wysmarowania blachy cukier puder do posypania bułeczek Wykonanie: 1. Ciasto: Masło rozpuścić w rondelku, drożdże zasypać cukrem, a mleko lekko podgrzać. Do miski wsypać mąkę, wlać mleko, dodać drożdże, jajka, rozpuszczone masło oraz szczyptę soli. Zagnieść i wyrobić ciasto, pozostawić do wyrośnięcia. 2. Masa serowa: Biały ser ugnieść widelcem, dodać żółtko, cukier wanilinowy, 3 łyżki cukru i całość dokładnie wymieszać
Szalona Kuchnia Eweliny
Szybki sernik bananowy z borówkami i sosem czekoladowym 172Dziś są moje imieniny i zbieram życzenia, a dla Was mam przepyszne ciasto, częstujcie się. Serniki to mój konik, uwielbiam je choć niektórzy twierdzą że sernik to nie ciasto? no to co? jak nie ciasto? Serniki są wspaniałym deserem i polecam każdemu, małemu i dużemu. Tym razem będzie szybko i wyśmienicie, wykwintnie i dostojnie, zapraszam. Szybki sernik bananowy z borówkami
Moje Małe Czarowanie
Knedle z truskawkami 215odsączenia. Jeśli są duże najlepiej podzielić je na połówki. Ugotowane ziemniaki przeciskamy przez praskę, tak jak w przypadku klusek śląskich . Dodajemy jajko, sól i większą część mąki. Zagniatamy ciasto, w razie potrzeby dodajemy jeszcze mąkę, ale pamiętajcie, im jej więcej tym knedle będą twardsze. Ciasto powinno być zwarte i łatwo formować się w kulki. Z ciasta formujemy wałek. Odcinamy(...)niego małe kawałki ciasta, które następnie formujemy, opruszonymi mąką rękami, wokół truskawki w kulkę. Knedle wrzucamy do osolonej, wrzącej wody i gotujemy około 5 minut od momentu wypłynięcia. Gotowe odcedzamy. W rondelku roztapiamy masło, wrzucamy kilka łyżek bułki tartej i smażymy aż bułka się zarumieni i zacznie się pienić na całej powierzchni. Knedle podajemy gorące z podprażoną na maśle bułką
PatiGotuje
SERNIK GOTOWANY Z HERBATNIKAMI I CZEREŚNIAMI + FILMIK 466Sernik gotowany na herbatnikach, to pyszne i szybkie w przygotowaniu ciasto. Ser gotowany, przełożony jest mocno czekoladowymi ciastkami, z dodatkiem czereśni i galaretki, idealny na letni podwieczorek. SKŁADNIKI : 1 kg sera wiaderkowego 3/4 szklanki cukru 1 cukier waniliowy 2 jajka 2 budynie waniliowe po 40 g ( bez cukru ) 1 łyżka mąki ziemniaczanej 200 ml mleka(...)mieszają zagotowujemy masę. Na wyłożonej papierem blaszce, rozkładamy pierwszą warstwę herbatników, na to 1/3 część ciepłego sera, równo go rozsmarowujemy. Rozkładamy następną warstwę herbatników, ser i herbatniki. Ciasto po ostudzeniu przekładamy do lodówki aż się schłodzi. Na zimne ciasto wylewamy tężejącą galaretkę z owocami i równo ją rozprowadzamy. Ponownie chłodzimy, najlepiej kilka godzin. Zimny serniczek kroimy na kawałki
Kulinarne Fantazje Marioli
Odrywany chlebek z ziołami, czosnkiem i serem 192smak i nie każdemu może podpasować, ale to już zależy od gustu. My swój zjedliśmy ze smakiem :) Składniki na keksówkę o wym. 12x25 cm: (Inspiracja: " Gotuję, bo lubię ") Ciasto: ok. 3 szklanek mąki pszennej 1 opakowanie suchych drożdży (8 g) 0,5 łyżeczki cukru 0,5 łyżeczki soli ok. 250 ml mleka 4 łyżki masła 2 jajka Nadzienie(...)żółtego sera Mąkę wymieszać z drożdżami, cukrem oraz solą. Dodać rozpuszczone masło, jajka oraz powoli wlewać mleko (na początek 3/4 szklanki) wymieszać i zacząć wyrabiać gładkie i elastyczne ciasto. jeśli będzie za twarde dolać jeszcze mleka, jeśli zbyt klejące dosypać trochę mąki. Po ok. 10 minutach wyrabiania, odłożyć ciasto do miski, przykryć czystą ściereczka i odstawić w ciepłe miejsce
Simply Food
Szpinakowe gofry z mięsno-warzywnym farszem 209gofry nadal kojarzą się z deserem, a nie obiadem. Postanowiłyśmy to zmienić. Przedstawiamy Wam gofry w wersji nie tylko dla wielbicieli słodkości. Składniki na ok. 6 szt. gofrów: Ciasto 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej 1 i 1/3 szklanki mleka 1/2 szklanki oleju roślinnego lub roztopionego masła (Wybierzcie 2 opcję, jeśli chcecie, żeby gofry były bardziej chrupiące(...)Farsz 200 g mięsa mielonego wieprzowego pół papryki średnia cukinia średnia cebula ok. 200 g czerwonego pesto pomidor malinowy ząbek czosnku olej/oliwa do smażenia sól i pieprz Sposób przygotowania: Ciasto: Szpinak podsmażamy na patelni z czosnkiem, solą i pieprzem. Wsypujemy do miski mąkę i proszek do pieczenia, dodajemy jajka olej/masło i mleko oraz przestygnięty szpinak. Całość miksujemy/mieszamy na gładką
Pyszny Duet
Koktajl grejpfrutowy 172Grejpfrut jest bardzo popularnym składnikiem na wszelkiego rodzaju koktajle owocowe. Jest najzdrowszy z wszystkich cytrusów, zawiera mnóstwo witaminy C i wiele właściwości odchudzających. • Czas przygotowania: 4
KUCHNIA POLSKA
Ryż w sosie pomidorowym z jajkami w koszulkach 156Porcja dla 4 osób : • 1 cebula i ząbek czosnku • 1 marchew • 100 g selera • 2 łyżki masła • 250 g długoziarnistego ryżu • 3/4 l bulionu mięsnego • 2
KUCHNIA POLSKA
Pierogi z czereśniami i sosem z białej czekolady 166przeszkadza, więc jak i Wam nie to róbcie, póki są, a słyszałam, że niestety już czereśnie się kończą :-) Miłego poniedziałku Wam życzę :-) Składniki: około 1 kg wydrylowanych czereśni Ciasto: 560 g mąki pszennej tortowej 250 ml gorącej wody (60 - 70 stopni) 2 łyżki oleju 1 jajko L 1/2 łyżeczki soli Sos z białej czekolady: 175 ml śmietanki(...)białej czekolady 1. Składniki ciasta łączymy ze sobą i zagniatamy ciasto, do momentu, aż będzie ono jednolite i gładkie i będzie odchodziło nam od dłoni. 2. Ciasto dzielimy na dwie lub więcej części, wałkujemy każdy na cienki placek. Szklanką lub kubkiem wycinamy koła, nakładamy po 2 czereśnie (4 połówki) i formujemy pierożka. 3. W międzyczasie do garnka wlewamy wodę, dodajemy
kruche babeczki
Krokiety z młodą kapustą i serem żółtym 613młodą kapustą, boczkiem, koperkiem i serem żółtym, doskonały pomysł na letni rodzinny obiad, znikają szybko . To pomysł na krokiety w całkiem odmiennym wydaniu niż te z mięsem. Składniki: Ciasto naleśnikowe: 40 dag mąki pszennej luksusowej 4 jajka 1 szklanka mleka 1 szklanka wody gazowanej 1 łyżeczka oleju szczypta soli Farsz: 1 średnia główka młodej kapusty 30 dag wędzonego surowego boczku(...)pęczek koperku 2 cebule 2 łyżki klarowanego masła Sól morska do smaku Świeżo mielony pieprz do smaku Panierka; 2 jaja bułka tarta olej do smażenia lub masło Sposób przygotowania: CIASTO: Jajka wbijamy do miski ,wlewamy mleko i wodę wsypujemy mąkę wlewamy łyżeczkę oleju solimy i miksujemy mikserem na jednolite gładkie ciasto. Odstawiamy na około 30 min aby ciasto napęczniało
Wanilia i Kardamon
Łaciaty sernik kakaowo-kokosowy z Super Krówkami (bez glutenu, cukru białego) 329rozmieszać np. widelcem i połączyć z suchymi składnikami. 4. Do takiej mieszanki dodać olej z gorącą wodą i ksylitolem i całość dobrze zagnieść, dodając gorącej wody aż do uzyskania ciasta a’la mokry piasek. 5. Ciasto ubić na dnie tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. ŁACIATY SERNIK 6. Twaróg, jogurt, mleko kokosowe i ksylitol wymieszać dokładnie. Próbując masę czy jest odpowiednio
Candy Pandas
Pizza z krewetkami i curry 201posiekanej świeżej bazylii 4 łyżeczki suszonego oregano do posypania 2 łyżeczki curry w proszku do posypania Rozpuść drożdże w zimnej wodzie. Wlej oliwę. Dodaj mąkę i sól. Zarób gładkie ciasto, przykryj folią i odstaw do wyrośnięcia na 50 minut. Po tym czasie wyłóż ciasto na stolnicę oprószoną mąką i złóż kilka. Odczekaj 10 minut i podziel ciasto na 4 równe(...)porcje. Rozwałkuj ciasto na placki, posmaruj sosem do pizzy, posyp bazylią i szalotką pokrojoną w cienkie krążki. Rozłóż równomiernie krewetki i posyp mozzarellą. Jeśli pieczesz pizzę na kamieniu nagrzej go przez godzinę. Ustaw piekarnik na 250ºC. Przełóż pizzę na kamień lub na blaszkę pokrytą papierem do pieczenia i piecz przez około 12 minut. Wyjmij i piecz kolejne pizze. Upieczoną pizzę
codojedzenia
Babeczki z jagodami 221sernik z jagodami na pysznym czekoladowym spodzie brownie, rewelacyjne domowe jagodzianki , muffinki z kremem jagdodowym (bardzo podobne do dzisiejszych babeczek, ale z pyszną jagodową dekoracją), puszyste drożdżowe ciasto z jagodami i pierogi na obiad. Składniki: 2 szklanki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 0,5 szkladnki cukru 2 łyżeczki cukru waniliowego 1 jajko 0,5 szklanki oleju 1 szklanka mleka(...)przepisu . Suche składniki mieszamy razem w misce. Jajko, olej oraz mleko dodajemy do masy i mieszamy do połączenia składników. Umyte i osuszone na papierowym ręczniku jagody dodajmy do wymieszanego ciasta i krótko mieszamy (jeśli jagody są bardzo dojrzałe lub przesadzimy z mieszaniem babeczki zabarwią się na fioletowo). Nastawiamy piekarnik na temperaturę 180 stopni. Metalową formę do muffinek wykładamy papierowymi papilotkami
Ciastkozercy
Tort Amaretto 265używamy już miksera ), do połączenia. Należy mieszać naprawdę bardzo delikatnie, aby nie zniszczyć pęcherzyków powietrza, biszkopt bowiem nie zawiera proszku do pieczenia i rośnie tylko dzięki dobrze ubitym białkom. Ciasto delikatnie przełożyć do przygotowanej formy, wyrównać. Piec w temperaturze 160° - 170°C przez około 30 - 40 minut, do suchego patyczka. Upieczony biszkopt wyjąć z piekarnika i z wysokości około(...)upuścić w formie na podłogę ( pionowo ). Odstawić do całkowitego wystudzenia. Po tym czasie ostrym i najlepiej giętkim nożem oddzielić boki ciasta od formy. Biszkopt przekroić na 3 równe blaty. Krem śmietankowo - migdałowy: Serek mascarpone, śmietanę kremówkę oraz cukier puder umieścić w naczyniu i ubić razem do otrzymania gęstego, sztywnego kremu. Pod koniec ubijania dodać likier oraz ekstrakt migdałowy. UWAGA : Jeśli
Opowieści z piekarnika
Ciastka z ziarnami czyli fit ciastki 154Wymyślenie przepisu, przygotowanie go, czyli wyrobienie ciasta kruchego w tym wypadku, czy nawet estetyczne i ładne wykrojenie ciastek (tudzież ciastków) nie stanowi dla mnie problemu. Serio. Problem pojawia się dopiero w momencie kiedy ciastka (lub ciastki) lądują w piecu. I odtąd rozpoczyna się odliczanie 10, 12 lub 15 minut podczas, których wszystko potrafię spieprzyć, nawet najlepszy wypiek. Dlaczego. Otóż(...)moje dzieło a). jest niedopieczone, b) jest spalone, c) jest wysuszone na wiór. Najlepiej wychodzi mi długie pieczenie w niskiej temperaturze, bo trudno jest wówczas cokolwiek popsuć. Natomiast ciasta, ciastka, pierniczki, bezy, biszkopty to niestety moja udręka i jeśli nie znajdę sobie jakiegoś zajęcia i nie będę pilnowała, dosłownie, piekarnika to istnieje duża możliwość, że wypiek odwiedzi śmietnik w trybie
Mango Papaja