Drożdżowe wianuszki z jajkiem 217Wielkanocne śniadanie nie może się obejść bez pysznego pieczywa. Zrobione samodzielnie smakuje najbardziej, więc warto poświęcić na to chwilkę i zauroczyć domowników swoimi wypiekami :) Pamiętajcie, że każde drożdżowe ciasto można przygotować dzień wcześniej i wstawić do wyrastania do lodówki. Tym sposobem rankiem wystarczy ciasto ocieplić przez ok 20 minut, a następnie zaplec tak jak w przypadku tych wianuszków(...)studzimy. Do misy miksera przesiewamy mąkę z solą, wbijamy jajko oraz żółtka. Dodajemy wyrośnięte drożdże i wyrabiamy przez ok 3 minuty. W tym czasie stopniowo dodajemy masło. Wyrobione ciasto przekładamy do czystej miski wysmarowanej olejem i pozostawiamy do wyrośnięcia na 1 godzinę. Ciasto dzielimy na 6 równych części, a każdą na dwa kawałki. Podsypujemy delikatnie mąką i rolujemy na długość
Kuchnia w czekoladzie
Inspiracje na Wielkanoc 2019 218cebulą Kaczka pieczona z ziemniakami i figami Deser Najlepsze sernikobrownie z malinami Sernik z musem rabarbarowym Tarta cytrynowa z pistacjami Bułeczki wielkanocne Babka z jabłkami i orzechami Cytrynowe ciasto jogurtowe z jagodami Najlepsze brownie na świecie Podwójnie czekoladowe brownie z truskawkami Mazurek różano-kawowy Muffiny jagodowe z kruszonką orzechową Sernik marmurkowy z Nutellą Chlebek do odrywania z czekoladą Sernik(...)wielkanocny pudding jabłkowy Gordona Ramsaya Mazurek królewski z białą czekoladą i kajmakiem Mini serniczki z ciasteczkami oreo Mazurek z wiśniami i czekoladą Babka z advocatem Czekoladowe ciasto z białek Podwójnie lukrowana babka kawowa Anielskie ciasto czekoladowe z polewą i prażonymi orzechami Babka drożdżowa z powidłami Anielskie ciasto z sosem truskawkowym Bardzo odchudzony sernik Życzę smacznych Świąt Wielkanocnych
karmelowy
Kluski łyżką kładzione 171robię moje kluski kładzione? Składniki: * 3 szklanki mąki pszennej * 1,5 szklanki mleka * 2 jajka * sól Jajka rozkłócam z mlekiem. Dodaję mąkę i mieszam na jednolitą masę. Ciasto musi być gęste, ale na tyle rzadkie by się jeszcze ciągnęło z łyżki. Kiedy już je wyrobię, zagotowuję wodę, dodaję do wody soli i na wrzątek wykładam łyżką ciasto(...)Łyżkę moczę we wrzątku żeby ciasto do niej nie przywierało. Ciasta nabieram na 1/4 części łyżki. Gotuję je jeszcze ok 2 minut od wypłynięcia na powierzchnię. Wyciągam łyżką cedzakową i jeszcze gorące serwuję na stół. Nasza ulubiona wersja to z serem i topioną słoninką :) Pyszota! Notatki: * pasują do sosu grzybowego czy pieczeniowego * kluski puchną kiedy już
Pieprzyć z Fantazją
Kruche drożdżówki ze szpinakiem i jajkami 471Miękkie i delikatne krążki z ciasta drożdżowego wypełnione szpinakiem z dodatkiem twarogu wędzonego. Na środku jajko sadzone, które nie dość, że świetnie komponuje się z farszem to jeszcze pięknie wygląda. Taka drożdżówka świetnie sprawdzi się na śniadanie, na którym nie może zabraknąć soku Hortex. Szczególnie pomarańczowy polecam na dobry początek dnia. CIASTO KRUCHO-DROŻDŻOWE: 2 szklanki mąki pszennej(...)temperaturze pokojowej. Jajko roztrzepać z żółtkami, odlać 2 łyżki, a resztę wlać do przesianej mąki pszennej. Dodać zaczyn z drożdży i rozpuszczone, przestudzone masło. Wymieszać, zagniatając jednolite i elastyczne ciasto. Nie trzeba długo wyrabiać. Ciasto podzielić na 6 części. Z każdej z nich uformować placek, zawijając brzegi do środka, tak aby wokół powstał wałeczek. Przekładać na blachę z wyłożonym papierem
https:KKuchniaMniam
Buraczane knedle z serem i posypką cynamonową 212osolonej wodzie, lekko wystudzić i przecisnąć przez praskę lub zmielić maszynką do mielenia. 4. Do miski przełożyć mąkę, jajko, ziemniaki i wystudzone puree z buraka, następnie zagnieść na jednolite ciasto (jeśli ciasto się lepi należy je lekko podsypać mąką). Ciasto podzielić na dwie części, z każdej uformować kształt wałka i pokroić na równe części (z całości ciasta wychodzi około
Szalona Kuchnia Eweliny
Orkiszowy chleb na zakwasie po królewsku 225składników dodać melasę i zakwas, a następnie wodę. Wszystko dokładnie wymieszać drewnianą łyżką. Może się wydawać, że masa jest zbyt mokra, ale po upływie pewnego czasu zgęstnieje. Miskę z ciastem przykryć wilgotną ściereczką i odstawić na pół godziny. Po tym czasie ciasto ponownie wymieszać drewnianą łyżką. Odstawić pod przykryciem na kolejne pół godziny. Przygotować keksówkę i wyłożyć ją papierem(...)pieczenia. Ciasto na chleb ponownie wymieszać drewnianą łyżką i przełożyć do keksówki. Odstawić pod przykryciem na kilka godzin (u mnie to 10 godzin, które spędziłam na szkoleniu) do wyrośnięcia. Keksówkę z ciastem wstawić do piekarnika. Włączyć go na 210 stopni C. pieczenie góra/dół. Piec 20 minut. Zmniejszyć temperaturę do 180 stopni i piec jeszcze 55 minut
Weekendy w domu i ogrodzie
Buraczkowe knedle z kozim serem, chrupiącymi orzeszkami i pietruszkowym masełkiem 148osolonej wodzie, lekko wystudzić i przecisnąć przez praskę lub zmielić maszynką do mielenia. 4. Do miski przełożyć mąkę, jajko, ziemniaki i wystudzone puree z buraka, następnie zagnieść na jednolite ciasto (jeśli ciasto się lepi należy je lekko podsypać mąką). Ciasto podzielić na dwie części, z każdej uformować kształt wałka i pokroić na równe części (z całości ciasta wychodzi około
Szalona Kuchnia Eweliny
Pikantna Pizza Bolognese 221gotujemy przez ok. 5-8 minut. Po tym czasie dodajemy koncentrat pomidorowy mieszamy i na wolnym ogniu mieszając czekamy aż całość zgęstnieje. Odstawiamy do ostygnięcia. 4. Przygotowujemy ciasto na spód pizzy. Mąki przesiewamy dodajemy drożdże, stopniowo dodajemy ciepłą wodę, wyrabiając ciasto dłońmi. Na koniec dodajemy oliwę z oliwek i łączymy wszystko dokładnie wyrabiając, aż ciasto będzie elastyczne i ładnie(...)będzie odchodziło od ręki. Przekładamy do miski i odstawiamy na ok. 1,5 godziny do podwojenia objętości. 5. W tym czasie kroimy dodatki. Ciasto, wyrośnięte dzielimy na 2 lub 3 części i formujemy kulę. Rozwałkowujemy na grubość ok 3 mm, formując delikatnie brzegi. nakrywamy i pozostawiamy na ok. 20 minut do ponownego wyrośnięcia. 6. Na spód wykładamy
vaniliowoczekoladowa
Proste babeczki waniliowe 253możemy wysmarować masłem i wysypać bułką tartą lub zrobić papilotki samemu (jak? można zobaczyć np. w tym wpisie albo na filmiku na moim Instagramie w wyróżnionych relacjach). Wypełniamy foremki ciastem do wysokości około 1 cm od brzegu zostawiając miejsce babeczkom, żeby wyrosły. Jeśli chcemy dodać do babeczek czekoladę musimy zadbać o to, żeby nie wystawała z ciasta. W przeciwnym razie(...)przypali się i zrobi się gorzka. Do nakładania ciasta używam nabieraczki do lodów i sprawdza się rewelacyjnie, można zrobić to jednak najzwyklejszą łyżką. Foremkę wstawiamy do nagrzanego piekarnika, pieczemy około 25 min. Po wyciągnięciu z pieca można upewnić się czy babeczki na pewno są upieczone za pomocą drewnianego patyczka do szaszłyków. Wystarczy wbić go w środek, po wyciągnięciu nie powinien
Ciastkozercy
Strucla drożdżowa z serem. 166Propozycja na weekend. Pyszne, mięciutkie, rozpływające się w ustach ciasto drożdżowe z serem. Ja piekłam w zeszłym tygodniu, przepis dopiero dziś, bo po drodze były inne smakołyki :) Spróbujcie koniecznie bo warto. Ciasto nie jest trudne, a naprawdę pyszne. Mojej rodzinie, bardzo smakowało. Myślę, że i Wam posmakuje. Składniki: 3,5 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki cukru 3/4 szklanki ciepłego mleka(...)ręcznie lub mikserem z hakami. Odstawić na około godzinę do wyrośnięcia. W tym czasie przygotować masę serową. Twaróg przełożyć do miski, rozgnieść widelcem. Dodać pozostałe składniki i wymieszać. Wyrośnięte ciasto przełożyć na stolnicę. Podzielić na dwie części. Następnie, każdą część rozwałkować i posmarować połową sera, zostawiając wolne brzegi. Zawinąć w roladę, boki podwinąć pod spód. Rolady przełożyć do keksówek, posmarowanych
Agusiowe smakołyki
Deser Malinowa chmurka 20747Deser Malinowa chmurka – zapewne większość z Was zna to słynne ciasto o nazwie Malinowa Chmurka . My je bardzo uwielbiamy i często robimy na różnego rodzaju okazje, typu święta, urodziny, czy po prostu na weekend do kawy. Jednak wykonanie tego ciasta zajmuje nieco czasu i wtedy w chwilach, gdy najdzie nas na nie ochota robimy właśnie ten przysmak z przepisu(...)poniżej. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Deser Malinowa Chmurka , to pyszna alternatywa dla ciasta o tej samej nazwie. Do jego wykonania można użyć oczywiście kupnych, gotowych małych bezików lub po prostu upiec małe bezy z naszego przepisu: Bezy – najlepszy przepis podstawowy . A dla wielbicieli wypieków polecamy przepis na: Ciasto Malinowa Chmurka z bezą i kremem (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Deser Malinowa chmurka
Kulinarne Przeboje
Jaglane kotleciki z miętą 221Jaglane kotleciki z miętą były tak smaczne, że muszę się z Wami natychmiast podzielić przepisem. Można zrobić je na obiad, kolacje, podać z sosem jogurtowo-miętowym
dolcevitainmykitchen
Chlebek bananowy 170skórka tym lepiej. Pod żadnym pozorem nie wyrzucajcie takich bananów, zawierają w sobie to co najlepsze w bananie! Z bananów powstał następnego dnia chlebek bananowy , chrupiąca skórka, wilgotne ciasto, to było pyszne! Ostatnio banany smakują mi w różnych przepisach, np. pieczona owsianka z bananami i to właśnie ich wersja na ciepło tak mi odpowiada :) PS. Na zdjęciu połowa chlebka(...)misce. W drugiej większej misce rozgniatamy banany, dodajemy cukier, jajko oraz olej. Mieszamy całość dokładnie, do połączenia się składników. Suche składniki dodajemy do mokrych składników i mieszamy - uwaga ciasto jest gęste i takie ma być. Formę do pieczenia czyli keksówkę wykładamy papierem do pieczenia. Do formy przekładamy ciasto. Pieczemy przez 40-50 minut, aż ciasto na wierzchy będzie złotobrązowe
Moja smaczna kuchnia
Piegowata babka świętokrzyska 222wyrwanych z kolorowych gazet stron, z przepisami. Zostało mi do przetestowania jeszcze kilka, za to babka piegowata, jest naprawdę dobrym wyborem dla tych, którzy szukają prostego a smacznego ciasta na wielkanocny stół. Też zbieracie takie przepisy? Mam jeszcze wyrwaną kartkę ze zdzieranego kalendarza, na karpatkę Też niebawem zamierzam go wypróbować. Babka piegowata nie wymaga dużych umiejętności, a tylko składników(...)temperaturze pokojowej i miksera. WSzystkie składniki wystarczy utrzeć, wstawić foremkę z babką do pieca i cieszyć się aromatem ciasta. W smaku przypomina popularnego piegusa, ale jest lepsza. W dodatku po wyjęciu z piekarnika, niesamowicie pachniała. Dosłownie nosem można było wyczuć w niej mak. Przepis pochodzi z Koła Gospodyń Wiejskich z Kępy Lubawskiej. Nie wiem jak wy, ale ja cenię
Mieszam w Garnku