ciasto - 164325 przepisów (strona:3919/10955)

Miętowe patyczki drożdżowe na tłusty czwartek 134

mnie rewelacyjne, nie tylko dlatego, że nie trzeba formować zgrabnych pączków. Liczy się przede wszystkim smak, a te patyczki go mają, wyraźnie miętowy. Jedyny mankament jest taki, że ciasto musi chłodzić się przez noc w lodówce. Przepis znalazłem w starej gazetce "Moje gotowanie". W orginale patyczki były smażone razem z liśćmi mięty i polane obficie miodem. Ja natomiast miętę dodałem(...)ciasta i zrezygnowałem z polania miodem. Kto nie jadł takich, niech spróbuje, a nie pożałuje ( chyba ) :)) Składniki : - 250 g mąki, - 2 małe jajka, - 2 łyżki cukru, - 50 ml mleka, - 20 g świeżych drożdży, - 60 g miękkiego masła, - mięta (dałem 2 zawartości saszetek herbaty miętowej), - łyżka alkoholu lub octu, - olej do smażenia. Wykonanie : Mleko zagotować i zaparzyć w nim wysypaną

Przepisy Mikołaja
Kruche rurki trójskładnikowe 151

Kiedy rano u Pani Ani zobaczyłem te rurki to nie pozostało nic innego jak zakasać rękawy i zabrać się do pieczenia. Ciasto jest bezproblemowe, a rurki po upieczeniu pyszne i kruche. Część zrobiłem z marmoladą pigwową, a część z powidłami domowymi. Bardzo polecam, chwila pracy, a potem sama przyjemność jedzenia :) Składniki : - 250 g miękkiego masła, - 200 g śmietany(...)szklanki mąki, - dowolna, gęsta marmolada, - powidła śliwkowe. Wykonanie : Masło wymieszać ze śmietaną ( można zmiksować, ja rozgniotłem ręką ) i dodać mąkę. Ręcznie wyrobić ciasto. Przy wałkowaniu delikatnie podsypać mąką. Sposób zwijania u mnie jest trochę inny. Nie wycinałem kwadratów. Ciasto rozwałkowałem,pociąłem długie prostokąty, na brzeg położyłem marmoladę i zwinąłem ciasto tak żeby wyszła rurka. Każdy długi wałek pokroiłem

Przepisy Mikołaja
Szpinakowa tortilla z rybą 147

tortille powstały z myślą o moim młodszym bracie, który nie bardzo lubi się ze szpinakiem. Chociaż ciasto szpinakowe lubi :))  Szpinaku w tortillach nie czuć, więc można przemycić go w ten sposób do jadłospisu. Składniki : Ciasto: - około 3 szklanek mąki, - 4 łyżki oleju, - około 3/4 szklanki gorącego mleka lub wody, - około 1/2 szklanki zmiksowanego lub rozdrobnionego szpinaku, - sól. Dodatki : - usmażony(...)filet z dorsza, - pocięta w cienki paseczki marchew, - sałata, - pocięty w paseczki ogórek kiszony. Sos : - gęsty jogurt naturalny, - świeży koperek, - sól, pieprz. Wszystkie składniki ciasta wymieszać i zagnieść gładkie ciasto. Odstawić przykryte na pół godziny, a następnie odrywać kulkę,podsypać mąką, rozwałkować cienko i piec na patelni bez tłuszczu przez pół minuty z każdej strony. Ciepłą tortillę posmarować sosem, ułożyć

Przepisy Mikołaja
Domowa chałka z kruszonką (bez mleka) 418

misce około pół jajka, do posmarowania gotowych chałek). Następnie wlewamy zaczyn drożdżowy, pół szklanki ciepłej wody, olej lub rozpuszczone masło klarowane, 4 łyżki cukru i wszystko razem wyrabiamy. Ciasto powinno być zwarte i nie kleić się do rąk. W razie potrzeby można dodać odrobinę mąki. Ciasto odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Wyrośnięte ciasto dzielimy na pół. Każdą połówkę kroimy(...)Końce wałeczków sklejamy ze sobą i zaplatamy chałkę według zasady: 1 wałek przekładamy za 3. 4 wałek przekładamy za 2. Przeplatamy 2 z 3. A potem powtarzamy, aż całe ciasto nie będzie zaplecione. Końcówkę sklejamy razem i zawijamy pod spód. Uformowane chałki kładziemy na blasze do pieczenia i odstawiamy na pół godziny, by trochę podrosły. W tym czasie możemy zrobić

Dieta bez mleka
Bułki hamburgerowe 192

Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 15 minut, aby drożdże zaczęły pracować. Kasię rozpuszczamy i studzimy. Do mąki dodajemy żółtka, sól, roztopione masło, zaczyn z drożdży. Wyrabiamy na gładkie elastyczne ciasto (w razie potrzeby podsypać mąką). Formujemy ciasto w kulkę, przykrywamy ściereczką na min. godzinę. Po tym czasie, ciasto dzielimy na 4 części, formujemy kulki i ponownie zostawiamy(...)Bułki smarujemy roztrzepanym jajkiem z mlekiem i posypujemy ziarnami. Przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy ok 15-20 minut do zarumienienia się ciasta

Lena Gotuje
Ciasto pomarańczowe 166

Zobacz jak smakuje najlepsze ciasto pomarańczowe . Przepis na to pyszne, egzotyczne ciasto jest bardzo prosty. Ja dodałam jeszcze galaretkę i świetną masę śmietanową. Powstał tropikalny pomarańczowy mech.   - ciasto pomarańczowe z kilku składników - proste do zrobienia warstwy z galaretki i kremu - dokładny opis i kroki wykonania ciasta

AniaGotuje.pl
Babka Kakaowo Orzechowa Na Białkach 232

szkl oleju garść żurawiny suszonej (niekonieczna) polewa czekoladowa: 5 łyżeczek cukru 15 g masła 1 łyżka zimnego mleka 2 czubate łyżeczki kakao orzechy grubo pokrojone do posypania po wierzchu Ciasto 1. Białka ubijamy na sztywno. Pod koniec ubijania dodajemy cukier i jeszcze chwilę ubijamy. 2. Dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, kakao i wlewamy olej. 3. Na koniec dodajemy(...)masło orzechowe i ewent. garść żurawiny, mieszamy i wykładamy do wcześniej wysmarowanej i wysypanej bułką tartą foremki. Ciasto pieczemy 180 stopniach przez około 35-40 minut do tak zwanego suchego patyczka (drewniany patyczek wbity w ciasto musi być suchy! ) Polewa  4. Składniki na polewę czekoladowa umieszczamy w garnuszku/rondelku i zagotowujemy, lekko przestudzoną, gęstniejącą polewą, oblewamy wystudzone ciasto i obsypujemy

Gotowanie...to proste !
Tarta z resztek na niedzielny obiad 359

pieprz do smaku Zimne masło pokrój i umieść w malakserze. Dodaj obie mąki, sól i włącz mikser. Miksuj aż zacznie tworzyć się kruszonka. Wlej wody i miksuj aż z ciasta utworzy się kula. Rozwałkuj ciasto między dwoma arkuszami papieru i przełóż do formy. Dociśnij ciasto do brzegów, a wystające kawałki odetnij nożem. Nastaw piekarnik na 200ºC. Podpiecz spód do tarty(...)dobrze odparowały. Wyjmij podpieczony spód i lekko przestudź. Podziel brokuły na różyczki i blanszuj przez 3 minuty w lekko osolonej wodzie. Odcedź brokuły i opłukaj zimną wodą. Na podpieczonym cieście ułóż równomiernie kawałki kurczaka, pieczarki z cebulą i brokuły. Wierzch posyp startym serem. W misce zmiksuj jajka z mlekiem i papryką. Dopraw solą i wylej równomiernie na wierzch tarty. Wstaw

codojedzenia
MANDARYNKOWIEC KAKAOWY 162

zbielenia jajek. Następnie dodać przestudzoną margarynę i jogurt - zmiksować. Na koniec dodać przesianą mąkę pszenną z ziemniaczaną z proszkiem do pieczenia i kakao - zmiksować na gładką masę. Następnie do ciasta dodać przekrojone na pół filety z mandarynek i delikatnie za pomocą łyżki wymieszać. Ciasto przelać do tortownicy o wymiarach 24 x 24 cm, gdzie spód wykładamy papierem do pieczenia, zaś(...)boki smarujemy masłem i obsypujemy bu Piec 45- 50 minut w temperaturze 180  stopni C. Wystudzone ciasto oprószyć cukrem pudrem. Rada: zamiast cukru pomarańczowego można dodać skórkę otartą z połowy pomarańczy; zamiast mandarynek z puszki możemy użyć świeżych około 5-6 sztuk; gdy używamy świeżych mandarynek należy je obrać, dokładnie usunąć skórkę, miąż podzielić na cząstki; filetowanie mandarynek robimy

Ciastka - domowe słodkości
Szybkie placki na śniadanie- placki jogurtowe z miodem (przepis krok po kroku) 189

łyżką mieszałam z dodatkami), jednak potem odkryłam, że masa zmiksowana blenderem jest gładsza i dzięki temu placki lepiej się smażą, mają też lepszą konsystencję. Ponadto, do tak miksowanego ciasta mogę dodawać wiele różnych dodatków, jak reszta owsianki z poprzedniego dnia czy puree z dyni i wszystko dobrze się ze sobą łączy. ➤ Sprawdź także:  Tiganites  - greckie placuszki z oliwą(...)olejem lnianym na surowo), smażę też na niej placki i naleśniki, które smakują pysznie i nie mają w żaden sposób zmienionego smaku. Patelnię dobrze nagrzewa, łyżką nakładam porcje ciasta i przewracam je na drugą stronę, gdy na powierzchni placków pojawi się wiele bąbelków. Uchwyciłam to na zdjęciach poniżej, więc mam nadzieję, że będziecie wiedzieć, o co chodzi :) Placki jogurtowe możecie

Chilli Czosnek i Oliwa
Kruszonkowe z jabłkami 212

Proste ciasto z jabłkami, robi się je szybko i łatwo. Zamiast jabłek można użyć śliwek, brzoskwiń czy gruszek. Jeśli owoce są słodkie, nie trzeba dodawać dużo cukru. Zachęcam do pieczenia, smacznego :) 4 szklanki mąki pszennej 25 dag miękkiej margaryny lub masła ½ szklanki cukru 5 jajek (M) 240 ml mleka 2 i ½ łyżeczki proszku do pieczenia Dodatkowo; 4 duże, słodkie jabłka(...)cynamon Margarynę, cukier i mąkę mieszam w mikserze ( widełkami) do uzyskania kruszonki. Odsypuję szklankę ( zostanie na wierzch ciasta) Mleko mieszam z proszkiem do pieczenia, wbijam jajka i chwile miksuję. Taką mieszankę wlewam do „kruszonki” i mieszam chwilkę łyżką, niedokładnie ( zostają grudki) Jabłka obieram, i kroję, każde na 12 kawałków. Ciasto przekładam na blaszkę 38x27 cm wyłożoną papierem do pieczenia. Posypuję

Takie tam pichcenie
Białkowiec z makiem i jabłkiem 214

Ciasto, które zrobiłam troszkę od niechcenia, z chęci wykorzystania zalegających w lodówce białek. I niby takie proste, takie zwykłe, a zachwytów nad nim nie było końca:) Z tego miejsca pozdrawiam mojego męża, który stał się chyba największym fanem tego wypieku:) I wiecie, jak ktoś Wam po stokroć mówi „ale pyszne”, to chyba musi być faktycznie dobre(...)drewnianą łyżką. Na koniec dodajemy obrane i starte na dużych oczkach tarki jabłko (jeśli jest mocno soczyste, lekko odciskamy sok) oraz pokrojoną na mniejsze kawałki czekoladę, delikatnie mieszamy całość. Ciasto przelewamy do małej keksówki i pieczemy około 40-45 minut ( lub dłużej, do suchego patyczka!) w piekarniku nagrzanym do 180 stopni

Smaki Na Talerzu
Pączki z czekoladą 183

pączki robiło mi się przyjemniej niż pączki z marmoladą. Po wycięciu pączka, wystarczy włożyć do środka kostkę czekolady, zakleić i uformować. Gotowe. Czekolada jest twarda, więc bardzo wygodnie ciasto się skleja. Po usmażeniu, nadzienie jest płynne. Po prostu niebo w gębie :) Kilka pączków zrobiłam z marmoladą, tak na wszelki wypadek, gdyby ktoś miał ochotę :) Coś mi się wydaje(...)pół szklanki mleka i jogurt. Wymieszać. Żółtka ubić z pozostałym cukrem. Dodać do mąki z drożdżami. Następnie wlać masło z mlekiem i jogurtem, dodać wódkę i wyrobić na gładkie ciasto, ręcznie lub mikserem z hakami. Jeśli trzeba to delikatnie podsypać mąka, ale nie za dużo. Wyrobione ciasto, posypać na wierzchu delikatnie mąką. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na około

Agusiowe smakołyki

Proponowane wyszukiwania