Jak upiec dobry chleb w domu? 173blachy ocynowanej, gdyż mogą reagować z odczynem zakwasu. Dobre będą formy ze stali węglowej, szklane, gliniane, ceramiczne, a nawet silikonowe. Plusem w przypadku chleba żytniego jest fakt, że ciasta praktycznie nie trzeba wyrabiać. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Zastanawiasz się, jak upiec chleb, który będzie zdrowy? Kwestia tego, jak upiec chleb razowy wcale nie jest skomplikowana – wystarczy zamienić zwykłą białą mąkę(...)Pieczywo na drożdżach jest łatwiejsze i szybsze w przygotowaniu (wyrasta w zaledwie 2 godziny), a przy tym z powodzeniem można je wypiekać w popularnych keksówkach. Należy jednak pamiętać, że ciasto oparte na mące pszennej wymaga solidnego wyrobienia, by było odpowiednio pulchne. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Jak upiec chleb bezglutenowy? Osoby z nietolerancją glutenu wcale nie muszą rezygnować z pysznego domowego pieczywa
Kulinarne Przeboje
Puszyste bułeczki miodowe z maślano - miodową glazurą 212wymieszać z suchymi drożdżami (ze świeżymi najpierw zrobić rozczyn). Dodać resztę składników (zaczynając od mniejszej ilości mąki, 450 g powinno wystarczyć) i wyrobić, pod koniec dodając roztopiony tłuszcz. Wyrobić ciasto, odpowiednio długo, by było miękkie i elastyczne. Z ciasta uformować kulę, włożyć do oprószonej mąką miski, odstawić w ciepłe miejsce, przykryte ręczniczkiem kuchennym, do podwojenia objętości (zajmie to około(...)godziny). Po tym czasie ciasto ponownie krótko wyrobić. Odrywać kawałki ciasta i uformować 12 bułeczek i umieścić w formie o wymiarach 30 x 22 cm (wymiary dolne) wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia, w niedużych odstępach od siebie (podczas pieczenia się połączą). Przykryć ręczniczkiem kuchennym, odstawić na około 40 minut lub dłużej do ponownego wyrośnięcia (powinny podwoić objętość). Wyrośnięte bułeczki wstawić
Moje domowe kucharzenie
Placuszki drożdżowe, bardzo puszyste 149zaczną pracować. Na powierzchni pojawią się pęcherzyki. Teraz wrzucić wszystkie pozostałe składniki i drożdże do malaksera. Masło musi być rozpuszczone i letnie dodać do pozostałych składników. Użyć pulsacyjnego wyrabiania ciasta i dokładnie rozmieszać. Można zrobić to łyżką drewnianą i dokładnie połączyć składniki. Ostawić ciasto na 15 minut do wyrośnięcia. Smażenie – na patelni rozgrzać olej, mocno. Następnie zmniejszyć ogień. Dużą(...)łyżką nakładać porcje ciasta. Smażyć na małym ogniu na złoty kolor z obydwu stron. W smażeniu są bardzo łatwe. Placuszki podczas smażenia jeszcze rosną. Serwowanie – podawać z sosem klonowym, bitą śmietaną, owocami, cukrem pudrem. Tu już możecie podawać według waszych upodobań. Wykonanie w thermomix do naczynia miksującego wkruszyć drożdże, dodać 1 łyżkę cukru, 1 łyżkę mąki, połowę letniego mleka
Kuchnia Pokoleń
Ciasteczka maślane 202Proste do przygotowania ciasto i szybkie do upieczenia ciastka . To czeka na Was jeśli sięgniecie po poniższy przepis. Ciasteczka maślane Ciasteczka maślane zrobiłam według przepisu, który dostałam od mojej przyjaciółki. Zdziwiłam się trochę notując ten przepis faktem, iż jest on aż taki prosty i nie wymaga użycia zbyt wielu składników. Tego typu ciasteczka przygotować możecie w większej ilości i przechowywać(...)migdałowych Jak przygotować ciasteczka maślane z czekoladą . Do miski wsypać przesianą przez sitko mąkę, cukier puder oraz miękkie masło. Wyrobić malakserem lub robotem ręcznym na jednolitą masę. Kiedy składniki ciasta połączą się, dodać zółtko oraz ekstrakt waniliowy. Ciasto wyrabiać przez kolejnych kilka sekund po czym wyjąć z miski, przełożyć do rękawa cukierniczego . Na koniec rękawa nałożyć końcówkę z szerokim wyjściem
mecooks
Obwarzanki 238Obwarzanki. Wykonanie: Do naczynia Thermomix wlewamy mleko. Dodajemy drożdże i cukier. Mieszamy czas 3 min/37 stopni/obr.3. Zaczyn zostawiamy na 10 min. Następnie dodajemy obydwie mąki, sól i jajko. Wyrabiamy ciasto czas 3 min/Interwał. Ciasto zostawiamy w naczyniu do wyrośnięcia na ok 45 min . Następnie ponownie wyrabiamy czas 1 min/Interwał. Ciasto wyciągamy z naczynia Thermomix i dzielimy(...)części. Z każdej części formujemy długi wałek. Wałek składamy na pół i okręcamy wokół własnej osi. Następnie złączamy obydwa końce, dokładnie zlepiając ciasto. Obwarzanki zostawiamy do wyrośnięcia na ok. 30 minut. W dużym garnku zagotowujemy wodę z 1 łyżką miodu. Na wrzącą wodę wrzucamy obwarzanki (wrzucałam po 2 szt) i obgotowujemy 1 minutę z każdej strony. Obwarzanki przekładamy na blachę
Themo przepisy
Cytrynowa pianka z galaretką z marakui 266Ciasto jest niezwykle proste oraz ekspresowe w przygotowaniu, a dodatkowo bardzo smaczne. Delikatna pianka, która przypomina puszyste ptasie mleczko doskonale komponuje się z galaretką z marakui. Całość jest niezwykle lekka oraz idealna pod względem słodkości. Koniecznie spróbujcie takiego połączenia. Polecam! (Forma o wymiarach 28 x 28 cm) Pianka: 2 "Śnieżki" - bite śmietany w proszku 400 ml mleka(...)mlekiem, a następnie powoli połączyć z zimną oraz płynną galaretką oraz sokiem z cytryny. Całość zmiksować do połączenia się składników i przelać do formy uprzednio wyłożoną warstwą biszkoptów. Ciasto schłodzić w lodówce do całkowitego stężenia. Przygotować galaretkę z marakui. Żelatynę rozmieszać w gorącej wodzie i następnie dokładnie wymieszać z pulpą z marakui. Całość przelać na sztywną piankę. Ciasto ponownie
Di gotuje
Ciasteczka z posypką kokosową 197Słodkie, chrupiące ciasteczka, pięknie pachną i apatycznie wyglądają. Na weekendowe spotkanie będą idealne. Składniki: ciasto - 500 g mąki pszennej - 250 g margaryny - 120 g cukru - 3 łyżki śmietany 18 % - pół łyżeczki octu winnego - 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 1 żółtko oraz - 1 białko - 100 g cukru - wiórki kokosowe Przygotowanie: Wszystkie składniki na ciasto łączymy, zagniatamy(...)schładzamy w lodówce minimum 30 minut. Ciasto rozwałkowujemy i wykrawamy ciasteczka. Każde z nich smarujemy roztrzepanym białkiem i posypujemy cukrem wymieszanym z wiórkami kokosowymi. Ciasta pieczemy w 180 C przez około 15 minut
Zainspirowana w kuchni
Karpatka malinowa na cieście francuskim 161pierwszy Dzień Wiosny. Co powiecie na wiosenny deser i to taki ekspresowy, a do tego pyszny? Domowa karpatka z musem malinowym, którą robi się szybko, bo nie trzeba piec ciasta tylko wystarczy użyć gotowych ciast francuskich. Prawda, że to genialne? Pomysł co prawda nie jest mój tylko autora portalu Knurr.pl ale polecam go z czystym sercem. I zapraszam do przygotowania(...)tego ciasta. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnik
Lista rzeczy, które powinny być w każdej kuchni 166najtańszych urządzeń, to jednak jest nieoceniona w przypadku, gdy dom zamieszkuje kilka osób lub często odwiedzają nas goście Robota kuchennego – wielozadaniowca, który jest bardzo pomocny szczególnie przy wytwarzaniu ciast Blender ręczny – pomoże nam m. in. w przygotowaniu szybkiego deseru Opiekacz do kanapek i/lub toster – sposób na szybki i jednocześnie ciepły posiłek Radio – tego typu gadżety do kuchni również są mile(...)Zestaw noży i sztućców Komplet szklanek i kubków Zastawa stołowa Zestaw garnków Co najmniej dwie patelnie (większa i mniejsza) Deska do krojenia Drewniana łyżka Widelec do pieczeni Blachy do ciast Talerzyki deserowe i pucharki Naczynia żaroodporne Cukiernica, solniczka oraz pieprzniczka Kosz na śmieci Gąbeczki i płyn do naczyń Nieraz niezbędnymi i jednocześnie bardzo przydatnymi rzeczami w kuchni są ponadto: Obieraczka
Kulinarne Przeboje
Sałatka z makaronem 204Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso
Domowe ciasta
MINI DROŻDŻÓWKI Z SEREM 212zmielone) i mieszamy. Robimy dołeczek i wlewamy mleko z drożdżami, delikatnie zasypujemy mąką i odstawiamy do podrośnięcia. Następnie dodajemy jajko, olej i cukier waniliowy. Zagniatamy na gładkie i sprężyste ciasto. Przykrywamy i odkładamy do wyrośnięcia. SER: Ser rozgniatamy widelcem, dodajemy cukier, cukier waniliowy, żółtka i mąkę ziemniaczaną. Mieszamy i próbujemy. Jeśli trzeba dosładzamy wg. potrzeb. Wyrośnięte ciasto dzielimy(...)równe części. Wałkujemy prostokąt. Smarujemy 1/4 sera. Ciasto składamy do dłuższego boku. Teraz kroimy w paski, łapiemy za dwa końce i przekręcamy każdy w przeciwną stronę. Układamy na blaszce od piekarnika, wykładamy papierem do pieczenia. Z pozostałymi częściami ciasta i sera postępujemy tak samo. Bułeczki odkładamy do napuszenia (ok. 20-30 minut). Smarujemy białkiem i pieczemy
Pani na deser
Wegańskie ciasteczka warszawskie – słoneczka 196jeszcze nikt nie podjął się tego… Drukuj Proporcje na: 30 sztuk Czas przygotowania: 1,5 godziny Czas pieczenia/gotowania: 15 minut Ocena: 5.0 /5 ( 2 głos/y ) składniki Ciasto: 275 g mąki pszennej 100 ml oleju (użyłam rzepakowego) 50 g cukru 50 ml mleka roślinnego 1 łyżka płatków owsianych + 3 łyżki gorącej wody 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka(...)oleju kokosowego (polecam ze sklepu ymt24.pl – https://ymt24.pl/oleje-kokosowe ) 3 łyżki cukru 1 łyżeczka cukru waniliowego Dodatkowo: marmolada kokos i/lub posiekane orzechy do obtoczenia przygotowanie Jako pierwsze przygotujemy ciasto. Płatki owsiane zmiel (możesz też użyć mąki owsianej lub zmielonego siemienia lnianego) i wymieszaj z gorącą wodą. Odstaw na 15 minut. Do miski daj olej, cukier oraz cukier waniliowy. Całość
Via Gusto
Szwedzki tort kanapkowy 204Szwedzki tort kanapkowy pięknie wygląda na każdym przyjęciu, a nawet na stole wielkanocnym. Smörgåstårta to danie popularne w całej Skandynawii. Wyglądem przypomina tort z kremem, a
dolcevitainmykitchen
Chaczapuri przepis z kozim i owczym serem 184Chaczapuri gruziński placek z serem i jajkiem Z podanych składników wyszło 2 szt. Ale śmiało można podzielić ciasto na 3 części. 220 gram mąki orkiszowej 15 gram świeżych drożdży ok 3/4 szklanki letniej wody 2 łyżeczki oliwy sól do smaku szczypta cukru opakowanie serka koziego 1/2 opakowania sera owczego 2 jaja szczypiorek Mąkę umieścić na stolicy, zrobić(...)dołek, dodać drożdże, cukier, wlej 1/2 szklanki letniej wody (jeśli trzeba dodaj resztę), sól i zagnieść cisto. Dobrze wyrobić. Odstawić do wyrośnięcia przykryte ściereczką. Po około 40 minutach wyjąć ciasto i podzielić na 2 lub trzy części. Ciasto rozwałkować w okrągły placek. zawinąć brzegi do środka a boki zlepić w charakterystyczną łódeczkę. Zetrzeć ser owczy na średnich oczkach. Spód ciasta
AZgotuj!
Placek twarogowy z serem i pomidorem 188dodać mąkę, sól, słodzidło i proszek do pieczenia i wszytko dokładnie wymieszać. Ser zetrzeć na tarce na dużych oczkach, pomidora pokroić w cienkie plasterki. Nieprzywierającą patelnie mocno rozgrzać, połowę ciasta wyłożyć na patelnie, nawilżyć łyżkę i rozprowadzić ciasto po patelni formując placek. Smażyć pod pokrywką z dziurką na małym ogniu. Kiedy wierzch delikatnie się zetnie wyłożyć połowę startego sera(...)plasterki pomidora, następnie wyłożyć drugą połowę ciasta i również mokrą łyżką rozprowadzić ciasto tak aby pokryło ser i pomidory. Smażyć pod pokrywką z dziurką przez około 2-3 minuty, następnie odwrócić na drugą stronę i smażyć przez kolejne 4-5 minut. Gotowy placek posypać resztą sera i zdjąć z ognia. Smacznego Placek twarogowy z serem i pomidorem Placek twarogowy
Smaki Armine