Lodowiec, czyli najlepsze ciasto lat 90-tych bez pieczenia 188Lodowiec to ciasto, które pamiętam jako wielki hit lat 90-tych. Było moim pierwszym ciastem na zimno, jakie robiłam setki razy - uczęszczając jeszcze do szkoły podstawowej. (Tak, tak mam już swoje lata..) Do dziś Lodowiec w moim domu jest popularny i bardzo go uwielbiam! Przepis pochodzi z moich dawnych notatek. Polecam! (Tortownica o średnicy około(...)200g. Może to być masło zwykłe, ale nie zastępujcie go margaryną, ponieważ wpłynie to negatywnie na smak masy. (**) Ja zazwyczaj dodaję 1/2 szklanki cukru, ponieważ robiąc ciasto według oryginalnej receptury wychodzi ono zbyt słodkie, a podkreślę, że jestem wielką miłośniczką słodyczy. (***) Od początku mój Lodowiec jest z truskawkami, ale możecie użyć dowolnych owoców. I wtedy należy
Di gotuje
Pizza z sosem bolognese 209szybkiego nagrzewania piekarnika pozwala o 40% skrócić czas przygotowania piekarnika (!) do pracy w wymaganej temperaturze. Dzięki temu wszystko mogę przygotować o wiele szybciej. Polecam Wam ten sprzęt. Składniki: Na ciasto: 3 szklanki mąki pszennej szczypta soli szczypta suszonej bazylii 3 łyżeczki cukru 3 łyżki oleju 1 szklanka ciepłej wody (nie gorącej) 40 g świeżych drożdży Dodatkowo: około 200 g startego(...)wkruszamy świeże drożdże, dodajemy 2 łyżeczki cukru i mieszamy. Odstawiam na chwilę. Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy sól, bazylię, resztę cukru, nasze drożdże i olej. Całość zagniatamy dokładnie ręką. Ciasto powinno być miękkie, elastyczne. Tworzymy a la kulę i odstawiamy pod przykryciem w ciepłe miejsce. W razie potrzeby można podczas wyrabiania delikatnie podsypać rękę mąką, ja przeważnie nie mam takiej
Słodkie okruszki
Jak wybrać wentylator przenośny 172Wentylator kolumnowy Peter Stadler Form - opnie użytkownika Nie każdy ma ten komfort, aby zamontować sobie w domu klimatyzację. Po przygodzie z klimatyzatorem przenośnym, który buczał podczas
Cztery Fajery
Proste ucierane ciasto z truskawkami 199Proste, ucierane ciasto z truskawkami 🍓🍰 Z mąką orkiszową/mixem bezglutenowym/owsianą nie wyrośnie aż tak bardzo więc wybór należy do Was - jeżeli chcecie aby było wyższe to użycie mąki pszennej, ale nawet niskie gwarantuje, że będzie Wam baaaardzo smakowało 😋 Składniki na klasyczną tortownicę : 2 szkl. mąki (mix bezglutenu , owsiana, orkiszowa, pszenna) 2 kopiaste łyżeczki proszku do pieczenia Szczypta(...)sodą. Stopniowo dodajemy, ciągle miksując. Formę wykładamy papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy do 110 stopni. Truskawki pozbawiamy szypułek i kroimy je na plasterki. Masę przelewamy do formy. Układamy truskawki. Ciasto wkładamy do piekarnika. Pieczemy w 110 stopniach przez 3 minuty i zwiększamy temperaturę do 170 stopni. Pieczemy ciasto przez ok. 60 minut - do suchego patyczka
Czarnawisienka
Młoda kapusta zasmażana z koperkiem 196Młoda kapusta na gęsto z koperkiem Młoda kapusta zasmażana z koperkiem i jabłkami to smak mojego dzieciństwa. Kiedy tylko w sklepach i na lokalnym bazarku pojawiają
Cztery Fajery
Truskawkowiec z białą czekoladą i jogurtem 236męża sernik z dodatkiem truskawek. Mamy sezon truskawkowy w pełni, a moje prosto z ogrodu w tym roku wydały bardzo dużo owoców, stąd też pomysł na wplecenie ich do ciasta. Oczywiście zważywszy na fakt, panujących wszerz upałów nie wchodziło w grę żadne pieczenie, bo mam kuchnię tak małą, że upiekłabym się jeszcze przed sernikiem. Sernik tak więc będzie(...)zimno z dużą ilością świeżych truskawek oraz innymi pysznościami. Trochę odchudzona wersja klasycznego ciasta przypadnie do gustu każdemu, kto uwielbia serniki i truskawki zarazem. Małe cząstki truskawek skąpane w białej czekoladzie to musi być dobre. Zapraszam gorąco. Składniki : 160 g ciasteczek pełnoziarnistych 40 g masła roztopionego 500 g truskawek na mus 350 g truskawek
vaniliowoczekoladowa
Racuchy z truskawkami 180truskawki olej kokosowy Jak zrobić racuchy z truskawkami: W ciepłym mleku z cukrem rozpuszczamy drożdże. Mąkę przesiewamy do miski, wbijamy jajko, dodajemy mleko i wyrabiamy łyżką lub trzepaczką jednolite ciasto. Ciasto zostawiamy do wyrośnięcia. Truskawki myjemy, pozbawiamy szypułek, kroimy w plastry. Na rozgrzaną patelnię z olejem nakładamy łyżka porcje ciasta, w wierzch wciskamy 2-3 plasterki truskawki. Smażyć na złoto
Dorota Smakuje
Truskawkowo szpinakowa polana 211Przepyszne orzezwiajace ciasto z truskawkami. Ciasto: 2 szkl.mąki, 2 duże jajka, ¾ szkl.cukru, ½ szkl. oleju, 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia, 250 g mrożonego szpinaku Krem: 500 ml śmietany 30%, 1 galaretka agrestowa Dodatkowo: 2 galaretki truskawkowe, truskawki, sok do nasączenia WYKONANIE Ciasto: Szpinak rozmrażamy, odciskamy nadmiar wody. Jajka miksujemy z cukrem. Następnie dodajemy olej, szpinak, a na końcu mąki(...)minut w 180 stopniach. Po upieczeniu przekrawamy na 2 placki, nasączamy sokiem. Krem: Galaretkę rozpuszczamy w ¾ wrzątku. Śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy tężejącą galaretkę, miksujemy. Kremem przekładamy ciasto. Galaretki rozpuszczamy w 3 szkl. wody. Truskawki obieramy z szypulek, dzielimy na pół. Układamy na kremie, zalewamy tezejaca galaretką
słodki bratek
Szybki deser 199SKŁADNIKI: • 400 ml śmietanki 30% • 3-4 łyżki cukru • 3 pełne łyżki cappuccino np. czekoladowe lub śmietankowe • 1 łyżeczka żelatyny, rozpuszczona w 25 ml wody • słoik
KUCHNIA POLSKA
Zakręcone bułeczki z truskawkami 230mąkę wsypać do miski, dodać cukier, sól, roztrzepane jajka, serek oraz zaczyn drożdżowy. Na koniec rozpuszczone i przestudzone masło. Całość dokładnie wyrobić około 10 minut na gładkie i lśniące ciasto. Można zrobić, to ręcznie jak i robotem z dołączonym hakiem. Wyrobione ciasto odstawić na godzinkę do podwojenia objętości. Nadzienie truskawkowe: Truskawki umyć, pozbawić szypułek, drobno pokroić i przełożyć do ganeczka(...)ognia, odlać sok, wystudzić. Następnie rozprowadzić w nim mąkę ziemniaczaną dodać do truskawek ciągle mieszając i znów zagotować aż mąka straci surowość a truskawki ładnie się zagęszczą, wystudzić. Przygotowanie ciasta: Gotowe ciasto podzielić na dwie części, każdą z nich rozwałkować na prostokąt. Na każdy wyłożyć po połowie musu truskawkowego i równo rozsmarować , zwinąć w roladkę zaczynając od dłuższego brzegu. Każdą
W garach u Gosi
Bułki pszenne z kefirem na zimową niedzielę 154łyżkę mąki, mieszamy, odstawiamy zaczyn do wyrośnięcia, pod przykryciem, w ciepłe miejsce na 10 minut. Mąkę przesiewamy przez sitko, dodajemy sól, wodę, kefir, podrośnięty zaczyn oraz olej rzepakowy, zagniatamy ciasto rękoma kilka minut, aż stanie się jednolite i elastyczne. Przekładamy ciasto do miski skropionej olejem, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na około 1-1,5 godziny. Wyrośnięte ciasto krótko(...)pokruszone na drobne kawałki, łyżeczkę cukru oraz łyżkę mąki, mieszamy 2,5 minuty/37stopni/obr.1, odstawiamy do wyrośnięcia na 10 minut, następnie dodajemy olej, mąkę przesianą przez sitko oraz sól, wyrabiamy ciasto 3 minuty/interwał, dalej postępujemy zgodnie z przepisem powyżej. Przepis na Bułki pszenne z kefirem w wersji do wydruku i PDF. Artykuł Bułki pszenne z kefirem na zimową niedzielę pochodzi
KulinarneImpresje.pl
Rozkosze smakowe, czyli kruche ciasteczka maślano-waniliowe 167ciastek Wykonanie: Na stolnicę przesiewamy mąkę, dodajemy cukier puder, zimne masło pokrojone na drobne kawałki, żółtko oraz ekstrakt waniliowy, całość siekamy nożem, do momentu połączenia się składników, następnie zagniatamy ciasto rękoma. Wyrobione ciasto owijamy folią i wkładamy do lodówki na 1 godzinę. Piekarnik rozgrzewamy do temp. 200 lub 180 stopni. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na stolnicy lekko oprószonej mąką na placek(...)stopni przez około 7 minut lub nagrzanym do temp. 180 stopni przez około 10 minut (wyłączamy piekarnik, kiedy ciastka zaczynają się lekko brązowić). Gorące studzimy na kratce od piekarnika. Ciasto, które otrzymamy nadaje się także bardzo dobrze do przygotowania ciasteczek stempelków. Przepis na Kruche ciasteczka maślano-waniliowe w wersji do wydruku i PDF. Artykuł Rozkosze smakowe, czyli kruche ciasteczka
KulinarneImpresje.pl
FRAISIER - TORT TRUSKAWKOWY 271przygotowania Białka ubic na sztywno, cały czas miksujc w dwóch trzech partiach dodać cukier, nadtępnie żółtka całości dokładnie połączyć. Do piany dodać obie mąki i delikatnie wymieszać najlepiej łyżką. Ciasto wylać do formy wyłożonej papierem do pieczenia, boki zostawić bez papieru i nie smarować żadnym tłuszczem. Piec w temperaturze 160 -170 C około 35-40 minut (do tzw. suchego patyczka
RAROSSA
CIASTO WIŚNIOWE NA GOFRACH – bez pieczenia! 244mama uwielbia przynosić od koleżanek z pracy nowe przepisy na ciacha. Za każdym razem podsyła mi do wypróbowania, albo sama przyrządza. Tak było i tym razem! Przepis na to ciasto przyniosła już kilka tygodni temu i pokazałam je już Wam na facebooku, ale tak bardzo nam posmakowało, że przygotowałyśmy je drugi raz! Tym razem zdążyłam odkroić kilka kawałków do zdjęć(...)Ciasto jest bez pieczenia , co sprawia, że jest błyskawiczne do zrobienia. Zamiast herbatników albo biszkoptów na spodzie tym razem są tam jednak gofry ! Zachwycają i zaskakują! Pokryte delikatną, śmietanową masą i gęstą galaretką z domowego dżemu wiśniowego tworzą fantastyczną całość, której nikt się nie oprze! Spróbujcie! SKŁADNIKI: ( 24×28 ) * gofry – ok. 15 szt * śmietana
Ostra na Słodko
JABŁKA W CIEŚCIE NALEŚNIKOWYM 179Jabłka w cieście naleśnikowym to smak dzieciństwa. Warto do tych czasów i smaków wracać. Ciasto: ½ szkl. mąki, ½ szkl. mleka, 1 jajko, szczypta soli, ½ łyżeczki sody oczyszczonej, 1 łyżka wiórek kokosowych Nadzienie: 2 jabłka, cynamon, cukier puder do posypania Dodatkowo: olej do smażenia Składniki na ciasto miksujemy. Odstawiamy na 15 minut. Jabłka obieramy, kroimy(...)plastry. Wycinamy gniazda nasienne. Plastry jabłek posypujemy cynamonem, maczamy dokładnie w cieście z obu stron. Kładziemy na rozgrzany olej, smażymy na małym ogniu na złoty kolor z obu stron
słodki bratek