Chleb orkiszowy z ziarnami 187uprzednio ugotowane. Można też dodać surowe, ale wówczas ucieramy je na drobnych oczkach tarki. -- -- -- -- -- -- Gdy wszystkie składniki mamy w misce, to najpierw mieszamy łyżką, a potem ręcznie wyrabiamy ciasto na jednolitą masę, tak żeby odchodziło od ręki. Jak jest za suche dodajemy olej, jeżeli jest za mokre dosypujemy 3-5 łyżek mąki i wyrabiamy do połączenia się składników(...)Przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na minimum 30 minut do wyrośnięcia. -- Następnie wyrośnięte ciasto zagniatamy krótko jeszcze raz i dzielimy na części, z których formujemy nasze przyszłe chleby. Podana w przepisie masa ciasta wystarczy do upieczenia 4 niedużych chlebów foremkowych. Niestety żeby upiec bez blachy musielibyśmy dodać innej mąki wtedy ciasto byłoby bardziej zwarte
chleba naszego
Wianuszki z truskawkami 216łyżeczką cukru. Rozpuszczone drożdże wlewamy do wgłębienia i mieszamy z odrobiną mąki. Miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 20 min. Po upływie czasu zagniatamy ciasto z mąki, rozczynu, reszty słodzidła, jajek, ciepłego mleka i roztopionego masła. Ciasto ma być gładkie i łatwo odchodzić od dłoni. Jeżeli jest taka potrzeba należy dać więcej mąki lub ciepłego(...)mleka. Ciasto ponownie odkładamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 30 minut. Po upływie czasu ciasto ponownie krótko zagniatamy i dzielimy na 20 kulek (trochę mniejszych od moreli). Z każdej formujemy cienki wałek, który następnie łączymy z drugim i tworzymy wianuszek. Przekładamy na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę i wbijamy truskawki. Smarujemy jajkiem. Blaszkę odkładamy w ciepłe miejsce
Czarnawisienka
Bułeczki z jagodami 173dodajemy do niego 1 łyżkę cukru i mąki oraz pokruszone drożdże. Odstawiamy do wyrośnięcia. Jajka ubijamy z cukrem do białości. Następnie stopniowo dodajemy rozczyn, pozostałe mleko, mąkę oraz sól. Ciasto wyrabiamy, aż zacznie odchodzić od ścianek miski. Margarynę roztapiamy, studzimy i powoli wlewamy do miski, cały czas wyrabiając ciasto. Gdy ciasto wchłonie całą margarynę, przykrywamy(...)odstawiamy na około godzinę, aż podwoi swoją objętość. Jagody myjemy, odcedzamy a następnie posypujemy cukrem, doprowadzamy do wrzenia i zdejmujemy z ognia, odcedzamy. Gdy ciasto podwoi swoją objętość, odrywamy kulki, formujemy z nich placuszki, na każdy nakładamy pełną łyżeczkę nadzienia. Zlepiamy bułkę i kładziemy na wyłożoną papierem do pieczenia blachę. Bułki smarujemy roztrzepanym żółtkiem, posypujemy cukrem
Zainspirowana w kuchni
FIT TORTILLA 202cienkie słupki warzywa z piersią z kurczaka wcześniej zamarynowaną w przyprawach. Kolejno dusiłam do miękkości. Następnie przygotuj placek. W misce wymieszaj łyżką mąkę, wodę i sól. Następnie formuj ciasto w dłoni, do momentu aż będzie elastyczne i dobrze połączone (ugniataj przekładając z dłoni do dłoni). Uformowaną kulkę lekko rozpłaszcz i połóż na blat obsypany delikatnie mąką. Rozwałkuj(...)możliwie najcieńszy placek. Pomagaj sobie obsypując mąką, aby ciasto nie przywierało do blatu. Uważaj, aby za bardzo je nie rozciągnąć, bo może się przerwać. Na mocno nagrzaną patelnię przełóż rozwałkowane ciasto i smaż na nieco większym niż średni ogniu po około 3 minuty z każdej strony. Do momentu aż placek się zarumieni i pojawią się charakterystyczne pęcherzyki
Zdrowie na języku :P
Pierogi z mięsem z piekarnika 196patelni z odrobiną tłuszczu, warzywa puszczę soki, a tłuszcz też już był dodany do mięsa przed wstawieniem do lodówki. Odstawiamy do ostudzenia no i zabieramy się za przygotowanie ciasta na pierogi, w które nałożymy nasz farsz. Ciasto: 3-4 szklanki mąki, 25 g drożdży, szklanka ciepłej wody, łyżeczka cukru, łyżeczka soli, łyżka papryki. Ja dałem cukier trzcinowy, dlatego wygląda(...)zdjęciu jak kurkuma ... -- -- -- -- Wszystko łączymy w misce i mieszamy najpierw łyżką, potem ręcznie wyrabiamy ciasto. Jak jest za suche dodajemy 3 łyżki oleju lub wody, jeżeli za mokre 2-3 łyżki mąki. -- -- Wałkujemy i wycinamy np. miską od barszczu, jak ktoś chce małe pierożki, to wycina inaczej. -- -- Po wycięciu nakładamy mięso+ czosnek i lepimy pierogi. Potem wykładamy na blachę, smarujemy
chleba naszego
Rollsy z pieczarkami i serem (ślimaczki z ciasta francuskiego) 242Cześć! Bardzo fajna przekąska nie tylko na spotkania towarzyskie, ale chociażby na ...śniadanie :) Zrobiłam ostatnio takie rollsy dzieciakom na śniadanie i były zachwycone! Składniki: * 1 płat ciasta francuskiego * 3-4 łyżki koncentratu pomidorowego * 2 łyżki oliwy z oliwek * bazylia, oregano * ok. 15 dkg sera żółtego w plastrach * kilka pieczarek (ok. 6 szt.) Koncentrat pomidorowy wymieszałam z oliwą z oliwek(...)posmarowałam nim blat ciasta francuskiego. Oprószyłam bazylią i oregano. Wyłożyłam plastry sera tak, by przykryły całe ciasto. Na ser żółty wyłożyłam pokrojone i podduszone wcześniej pieczarki. Całość zwinęłam w rulon i nożem kroiłam ok. 2 cm krążki. Wykładałam krążki na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i zapiekałam 15-20 minut w 220 stopniach, dotąd aż ciasto zaczęło puchnąć i rumienić
Pieprzyć z Fantazją
Drożdżówki ślimaczki 212masę. Ciepłe mleko razem z zaczynem i solą dodajemy do żółtek. Następnie stopniowo dodajemy mąkę i mieszamy. Na koniec dodajemy rozpuszczone i przestudzone masło. Ciasto wyrabiamy przez kilka minut, aby było gładkie i lśniące. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na jedną godzinę. Powinno podwoić swoją objętość. Blaszkę wykładamy papierem(...)pieczenia. Ciasto rozwałkowujemy na prostokąt . Smarujemy go rozpuszczonym masłem. Ciasto kroimy na 10 pasków. Każdy z paseczków zwijamy na kształt ślimaczka. Ślimaczki układamy na blaszce. Blaszkę przykrywamy i pozostawiamy bułeczki na 45 minut do ponownego podrośnięcia. Bułeczki pieczemy w temperaturze 180 stopni około 15 minut. Po upieczeniu bułeczki studzimy
Pyszności Słodkości
Wilgotny piernik 173piernik do wiatraka? Piernik to ciasto uwielbiane zwłaszcza przez mojego synka. W zeszłym tygodniu piekłam go dwa razy i za każdym razem znikał w ekspresowym tempie. A ja? Ja uwielbiam piec tego typu ciasta. Piernik, czy szarlotka zawsze tak pięknie pachną podczas pieczenia, że już od samego zapachu w domu robi się cieplej i przyjemniej. Piernik z powidłami zapewne najbardziej(...)większy rondelek.) Jajka mieszamy z mlekiem i dodajemy do pozostałych składników. Na koniec przesiewamy mąkę i całość dokładnie mieszamy. Keksówkę wykładamy papierem do pieczenia i przelewamy do niej nasze ciasto. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 175 stopni przez 45 minut. Piernik studzimy, kroimy na 3 części, smarujemy powidłami i składamy. Przed podaniem oprószamy cukrem pudrem. Wioleta Gargula
MamaOskarka
Ogórkowe relish z kurkumą 204Od jakiegoś czasu chodziły za mną ogórki ze słoika w takim gęstym, lekkosłodkawym, żółtym sosie. Z wyczuwalnymi kawałeczkami ogórka, ziarenkami goryczycy, pachnącego koperkiem i imbirem. Kiedyś
dolcevitainmykitchen
Wtorek: Chrupiący kurczak w pomarańczowej glazurze 166rozmieszaj rózgą. Wsyp 2 łyżki mąki ziemniaczanej, wlej 2 łyżki sosu sojowego, 2 łyżki wódki, 2 łyżki wytrawnego wina, 1/4 łyżeczki sody.. Dokładnie wymieszaj całość aż powstanie gładkie ciasto. Krok 3 Przełóż mięso do misy z ciastem i dokładnie obtocz w nim kurczaka. Odstaw na 15 minut. Rozgrzej na patelni 1/2 szklanki oleju. Temperatura powinna być dość wysoka. Najlepiej(...)sprawdzić to w ten sposób: włóż drewniany patyczek do sushi do oleju. Kiedy wokół końcówki patyka zaczną tworzyć się pęcherzyki powietrza temperatura jest właściwa. Możesz też wrzucić odrobinę ciasta, w którym otoczony jest kurczak na tłuszcz. Jeśli zacznie się natychmiast smażyć możesz wkładać mięso. Kurczaka wkładaj na olej szczypcami lub rękami, z małej wysokości, żeby nie rozbryzgiwać gorącego tłuszczu. Jeśli
Niedzielny kucharz
Uszka 186złoty kolor. Do dużej miski wrzucamy posiekane grzyby, podsmażoną cebulę oraz bułkę tartą. Składniki dobrze ze sobą mieszamy. Następnie doprawiamy całość solą i pieprzem. Zabieramy się do przygotowywania ciasta. Do dużej miski przesiewamy mąkę. Dolewamy do tego ciepłą wodę oraz olej i dodajemy szczyptę soli. Całość najpierw mieszamy łyżką, natomiast gdy ciasto będzie się już formować, ugniatamy ręką. Wody dolewamy(...)tyle, aby nasze ciasto było gładkie i łatwo odchodziło od dłoni. Gotowe ciasto wałkujemy. Małym kieliszkiem/szklanką odciskamy małe placuszki. Do jednego “placuszka” powinno się zmieścić 1/2 łyżeczki farszu. Zlepiamy je w połowie, tak że powstaje pierożek i zlepiamy ze sobą dwa końce. Najłatwiej jest to zrobić “owijając” pierożka wokół palca (wskazującego), wtedy łatwo jest nadać kształt uszka i ładnie
FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarne
Kurczak jak z KFC 168przepisem na pyszne skrzydełka, które smakiem i wyglądem do złudzenia przypominają te ze słynnej restauracji. Składniki: 1 kg skrzydełek z kurczaka sól i pieprz Ciasto: 2 jajka 200g jogurtu naturalnego 1/2 szklanki mąki 2 łyżeczki soli 1 łyżeczka słodkiej papryki mielonej 1 łyżeczka kurkumy 1/4 łyżeczki ostrej papryki 1/4 łyżeczki pieprzu Dodatkowo: mąka do panierowania olej do smażenia(...)wyrzucamy (nie będą nam potrzebne), a skrzydełka dzielimy na dwie części *** *** Mięso nacieramy delikatnie solą oraz pieprzem i odkładamy na około 30 minut *** *** W mice umieszczamy wszystkie składniki na ciasto *** *** Całość dokładnie mieszamy *** *** Do ciasta wkładamy skrzydełka z kurczaka, dokładnie mieszamy, przykrywamy folią i odkładamy do lodówki na kilka godzin lub na całą noc *** *** Na 30 minut przed smażeniem mięso
Blog z Apetytem
Gofry twarogowe 202zwykły oraz z wanilią), wbić jajka, dodać pokruszony twaróg i wlać mleko oraz olej. Za pomocą blendera wszystkie składniki zmiksować ze sobą. Rozgrzać gofrownicę. Za pomocą chochli nakładać porcje ciasta (niepełna chochla = 1 gofr). Po wylaniu ciasta, zamknąć gofrownicę i przytrzymać ją na około 10 sekund. Następnie puścić i piec na średniej mocy, aż do zarumienia się ciasta. Upieczone gofry(...)przełożyć na kratkę. Przed podaniem posypać cukrem pudrem. Składniki na ciasto: przed i po zmiksowaniu Pieczenie gofrów twarogowych Pomysł na przepis STĄD
Ugotować
DOMOWY MAKARON W STYLU WŁOSKIM 186dostępne w sklepie Kuchnia Włoska ) 1 łyżka oliwy 1 łyżka masła sól, pieprz Wykonanie: Makaron: Do miski wsypujemy przesianą przez sito mąkę pszenną i wbijamy jajka. Ciasto zagniatamy, aż będzie gładkie i elastyczne. W razie potrzeby możemy dodać odrobinę wody. Ciasto zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na około 20 min. Po tym czasie, ciasto rozwałkowujemy(...)stolnicy podsypanej mąką na płat grubości około 3 mm. Następnie ciasto zwijamy w rulon wzdłuż dłuższej krawędzi i tniemy na paski grubości 8-10 mm. Każdy pasek rozwijamy i pozostawiamy rozłożony na stolnicy na około 10 min. Makaron gotujemy w osolonym wrzątku około 5 min. Odcedzamy. Danie: Ząbek czosnku obieramy i drobno siekamy. Carpaccio z czarnej trufli kroimy na drobne
Kuchnia MagdaLeny
Tarta z cukinią, miętą i fetą na lekko razowym spodzie 138poradzę, że tak kocham tarty a cukinię wielbię i darzę miłością wielką :) Już dawałam kiedyś przepis na tartę z cukinią kilk, kilk ale ta ma zupełnie inne ciasto i inny farsz. Składniki: ciasto 1,5 szklanki mąki (pół na pół razowa i zwykła), 3-4 łyżki jogurtu naturalnego, 5 łyżek oliwy, szczypta soli farsz 2 niezbyt duże cukinie(...)cebula, 3 ząbki czosnku, feta - około pół opakowania, 3 jajka, mięta (garść świeżej lub czubata łyżeczka suszonej), oliwa do smażenia. Składniki na ciasto zagnieść, odstawić na pół godziny do lodówki (można i na całą noc), wylepić nim formę (moja ma około 23 cm średnicy) a następnie piec 10-15 min. w temp. 200 stopni. W międzyczasie cukinię zetrzeć
Moja kraina smaków