ciasto - 164325 przepisów (strona:3903/10955)

Stromboli z trzema serami i wędzonym kurczakiem 218

mnie zagościła w formie zaplecionego warkocza z ciekawym farszem. Przyznam było bardzo serowo. Wszystkie składniki pasowały do siebie idealnie. Polecam jako ciepłą kolację lub danie na domowe imprezy. Ciasto: 2,5 szklanki mąki pszennej 0,5 łyżeczki soli 0,5 łyżeczki soli 3 łyżki oleju ¾ szklanki letniej wody 20 g świeżych drożdży Farsz: 1 czerwona cebula 1 szklanka startego żółtego(...)tarce o średnich oczkach.  Wszystkie składniki na farsz mieszamy ze sobą. Doprawiamy oregano i suszonymi pomidorami. Na końcu dodajemy keczup i ponownie mieszamy. Farsz dzielimy na dwie porcje. Ciasto: Do miski przesiewamy mąkę. Dosypujemy sól i cukier, wlewamy olej. Drożdże rozpuszczamy w letniej wodzie, wlewamy do mąki. Ciasto wyrabiamy na gładkie i elastyczne. Formujemy kulę i odstawiamy do wyrośnięcia

VioletoweKucharzenie
Chleb na piwie bez zagniatania 219

przygotowania zaczynu i wyrastania był znacznie krótszy niż 4 godziny jak jest wg oryginału. Zaczyn 3 łyżeczki suszonych drożdży 150 ml letniej wody 150 g mąki pszennej typ 750 ciasto właściwe 275 g mąki pszenna typ 650 1,5 łyżeczki soli 200 ml piwa Składniki na zaczyn wymieszać w miseczce. Odstawić na ok. 3-4 godziny, aż podniesie się(...)zacznie bąbelkować .[ u mnie to około 2 godziny] .W misce połączyć wszystkie składniki na ciasto właściwe, dodać zaczyn i wymieszać  łyżką aż stworzą jednolite ciasto. Ciasto przelać do wyłożonej papierem do pieczenia 20 centymetrowej foremki.Przykryć i odstawić  w ciepłe miejsce na około 4 godziny [ u mnie około 1 godzina] . Rozgrzać piekarnik do 200 stopni  i piecz

Moje domowe kucharzenie
Knedle ze śliwkami i pachnącym cynamonem 179

lekko osolonej wodzie, lekko wystudzić i przecisnąć przez praskę lub zmielić maszynką do mielenia. 4. Do miski przełożyć mąkę, jajka, ziemniaki i szczyptę soli, następnie zagnieść na jednolite ciasto (jeśli ciasto się lepi należy je lekko podsypać mąką). Ciasto podzielić na dwie części, z każdej uformować kształt wałka i pokroić na równe części (z całości ciasta wychodzi około

Szalona Kuchnia Eweliny
Scones z kiełbasą i serem 181

posmarowania scones Ser zetrzeć na tarce [do naczynia miksującego thermomiksa włożyć ser, rozdrobnić 10-12 s/obr. 5. ] , kiełbasę pokroić w kostkę.Wszystkie składniki dokładnie wymieszać i wyrobić zwarte ciasto [Jajko i kefir (2 łyżki kefiru odłożyć) wlać do misy termomiksa  3 sek. obr. 4 .Dodać pozostałe składniki  3 min/interwał ] . W razie potrzeby można dosypać więcej mąki . Podzielić(...)ciasto na dwie części.  Uformować z nich kulę i rozwałkować ciasto o grubości około 1 cm, przełożyć  na blaszkę.Każde ciasto podzielić  na 8 kawałków za pomocą noża lub radełka, posmarować odłożonym kefirem  .Piec w  piekarnika około 30 minut w temperaturze 200-210 stopni

Moje domowe kucharzenie
Drożdżówki z budyniem, jagodami i malinami. 452

zapraszam na puszyste, soczyste drożdżówki wypełnione słodkim budyniem przełamanym dodatkiem jagód i malin. Niebo w gębie! Bardzo polecam. Składniki na: Drożdżówki z budyniem, jagodami i malinami na 16 sztuk CIASTO 500 g mąki tortowej typ 405 lub 400 40 g świeżych drożdży 200 ml ciepłego mleka 80 g cukru (w tym 1 łyżeczka do rozczynu) 1 jajko 1 białko (żółtko(...)drożdże z 1 łyżeczką cukru. Mąkę przesiewamy do miski, robimy wgłębienie w mące i wlewamy weń rozczyn. Po około 10 minutach dodajemy resztę cukru, jajko, białko i zagniatamy gładkie ciasto. Po około 8 minutach wyrabiania dodajemy roztopione masło i wyrabiamy kolejne 5 minut. Po tym czasie ciasto oprószamy mąką, miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 60 minut do wyrośnięcia

Rozpustne gotowanie
Mojito 212

Składniki : • 1/2 limonki • 2 łyżeczki brązowego cukru • 10 listków mięty • 50 ml białego rumu • 25 ml wody gazowanej Przygotowanie : Limonkę dokładnie umyć, pokroić na półksiężyce. Włożyć

KUCHNIA POLSKA
Ciasto Coca-Cola (z galaretką) 500

zobaczyłam na sklepowej półce galaretkę o smaku Coli, wiedziałam, że przygotuję z niej właśnie tego rodzaju deser/ciasto;) Ciasto, które w swym składzie posiada aż 3 elementy z dodatkiem/posmakiem coli. Może do najzdrowszych nie należy, ale jest smaczne, więc …. whatever Biszkopt: 4 jajka 200 g cukru 200 g mąki 125 ml Coca Coli 2 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku(...)Cola Jajka ubijamy wraz z cukrem na jasną i puszystą masę. Obroty miksera zmniejszamy do minimum. Dodajemy mąkę przesianą z kakao oraz proszkiem do pieczenia. Stopniowo wlewamy coca colę. Ciasto przelewamy na blaszkę (21x32cm) wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 20-25 minut. Studzimy. Galaretki rozpuszczamy w 3 szklankach gorącej wody. Odstawiamy

Smaki Na Talerzu
Ślimaczki z musztardą i boczkiem – przekąska do piwa 167

świetna przekąska do piwa lub wina, sprawdza się na imprezach i seansach przed telewizorem PRZEPIS NA ŚLIMACZKI Z MUSZTARDĄ I BOCZKIEM Składniki na Ślimaczki z musztardą i boczkiem: ciasto: 400g mąki pszennej 100g otrąb żytnich 5 dag drożdży 6 łyżek oliwy 2 łyżeczki soli 1 łyżeczka cukru ok 250ml ciepłej wody dodatki: ulubiona musztarda 300g boczku wędzonego w cienkich plastrach(...)zrobić Ślimaczki z musztardą i boczkiem: W wodzie ciepłej rozpuszczamy cukier i drożdże, zostawiamy zaczyn do wyrośnięcia. Do mąki dodajemy zaczyn i pozostałe składniki, wyrabiamy ręcznie lub maszyną gładkie ciasto, zostawiamy do wyrośnięcia. Ciasto dzielimy na pół i wałkujemy niezbyt cienko na prostokąty. Każdy placek smarujemy musztardą, obkładamy plastrami boczku. Ciasto zwijamy jak rolady. Ostrym nożem kroimy plastry rolady – powstałe

Dorota Smakuje
Najlepszy przepis na pizzę – top 3 171

gotowe. Jeśli jednak potrzebujemy efektownego i taniego przepisu, to pizza nie ma sobie równych. Jakie są 3 najlepsze przepisy na domową pizzę? PIZZA Z KALAFIORA Z SOSEM KOPERKOWYM Składniki: Ciasto: średni kalafior – umyty puszka białej fasoli – odsączona z zalewy 2 jajka po łyżeczce soli, oregano i pieprzu ząbek czosnku przetarty przez praskę Dodatki: opakowanie mascarpone pęczek koperku(...)kalafiora z sosem koperkowym Kalafior zetrzeć na tarce. W dużej misce zmiksować fasolę, jajka i przyprawy. Dodać tarty kalafior i miksować jeszcze chwilę, ale masa nie musi bardzo gładka. Ciasto wyłożyć na blachę do pieczenia wyłożoną papierem, polać oliwą i piec 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni aż się zarumieni. W tym czasie wymieszać mascarpone z koperkiem, parmezanem

Ugotowane pozamiatane
Kokosowy krem z bułkami do ciast i tortów 170

Kokosowy krem z bułkami jest z pewnością znany wielu osobom z dość popularnego ciasta jakim jest Łabędzi puch , prawda? Dostaję mnóstwo wiadomości z przypomnieniem przepisu i pytaniami, czy można go użyć w innych wypiekach. Dlatego postanowiłam osobno podać Wam recepturę na krem i dodatkowo rozwiać ewentualne niejasności. Krem naprawdę smakuje przepysznie i rewelacyjnie nadaje się do przekładania ciast, tortów oraz(...)smak i konsystencję kremu. Z poniższych proporcji składników otrzymacie sporą porcję, którą możecie przełożyć grubą warstwą tort o średnicy 23 cm, dwukrotnie cieńszymi lub zrobić więcej przełożeń w mniejszych ciastach. Polecam! 2 suche bułki kajzerki (mogą być inne pszenne) 3 szklanki mleka (1 szklanka = 250 ml) 1/2 szklanki cukru 100g wiórków kokosowych 200g masła   125g margaryny (można zastąpić masłem

Di gotuje
Sałatka letnia z kabanosem 155

lunch, obiad albo kolację. Sałatka: 1 opakowanie roszponki 6 truskawek 8 gron winogrono ciemne 15 dkg sera blue 1/2 pęczka szparagów zielonych 2 łyżki płatków migdałowych 1/2 opakowania ciasta francuskiego 100 g kabanosów liście bazylii świeżej sos: 2 łyżki octu winnego 1 ząbek czosnku 3 łyżki oleju 1 łyżeczka miodu sól, pieprz Ciasto francuskie kroję na 2 cm paski. Kabanosy(...)kroję na 3 cm kawałki. Każdy kawałek kabanosa zawijam w pasek ciasta. Układam na blaszce na papierze do pieczenia. Piekarnik nagrzewam do temp 180 stopni i wstawiam blaszkę na 15 minut aż ciasto się zarumieni. Szparagi kroje na kawałki 4 cm i przesmażam na patelni, mają być aldente. Roszponkę układam na talerzu, dodaję truskawki, winogrono, ser pokrojony, dodaję przekąski

wesoła kuchnia
kostka jogurtowa z kiwi 335

Ostatnio mniej piekę, staram się trzymać diety więc i przepisów tutaj coraz mniej. Jednak od czasu wyczaruję coś słodkiego, wszak niedziela bez ciasta się nie liczy;) To ciasto zrobiłam trochę pod siebie- chciałam, żeby było smaczne ale bez miliona kalorii.  I takie było, bo w zasadzie jogurt i galaretka a na biszkopt można przymknąć oko;) Pewnie zapytacie(...)razem, przecież kiwi uniemożliwia tężenie! Jest na to prosty, wcale nie magiczny sposób- wystarczy kiwi chwilkę obgotować (nie za długo bo całkiem straci kolor).  I można szaleć:) A ciasto to polecam szczególnie na cieplejsze dni, bo jest lekkie i cudownie orzeźwiające.  Wielbicielom kiwi i czekolady polecam białą czekoladę z kiwi- oryginalna i przepyszna. Znajdziecie ją tutaj: klik

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Kolumbijskie placki arepas 168

Arepas-placki popularne takze na Wyspach Kanaryjskich Hola, zapraszam na kolumbijskie placki arepas z serem. Chrupiące, pożywne, najsmaczniejsze na gorąco. A nadzienie z mozzarelli tak przyjemnie

dolcevitainmykitchen
Bułeczki cynamonowe z migdałami i orzechami 165

leje i wieje, więc odwiedzenie nawet najbliższej cukierni nie wchodzi w grę. I tak oto w minioną niedzielę powstały pyszne drożdżowe zawijańce z tym, co znalazłam w szafce. Składniki: Ciasto: 15 g świeżych drożdży 125 g letniego/ciepłego mleka 25 g cukru 250 g mąki 35 g masła 1 jajko Szczypta soli Nadzienie: 2-3 łyżki płatków migdałowych(...)łyżki orzechów włoskich Cynamon mielony wg uznania 2 łyżki brązowego cukru 50 g masła Przygotowanie: Drożdże rozrabiamy z ciepłym mlekiem. Następnie wszystkie składniki na ciasto umieszczamy w misie robota kuchennego i wyrabiamy ciasto. Powinno ono być lekkie i delikatnie (ale nie za bardzo) kleić się do palców. Formujemy kulkę, wykładamy na stolnicę wysypaną mąką i zostawiamy do wyrośnięcia

Kate's Kitchen
Drożdżowe jagodzianki z kruszonką 216

wiec trzeba się spieszyć aby w pełni wykorzystać jagodowy sezon. Z jagód można zrobić wiele pysznych rzeczy jedną z nich są  jagodzianki. Jagodzianki to słodkie bułeczki wykonane z ciasta drożdżowego są miękkie i puszyste wypełnione pysznym jagodowym nadzieniem, posypane wyśmienitą chrupiącą kruszonką zadowolą każdego. Przepis na rozczyn drożdżowy. 25 dag świeżych drożdży ¼ szklanki letniego mleka ( mleko nie może być(...)żółtek Łyżeczka cukru waniliowego 90g cukru 100g rozpuszczonego masła Szczypta soli Wszystkie składniki stopniowo dodajemy do wcześniej przygotowanego rozczynu. Wyrabiamy do momentu, aż będzie gładkie i elastyczne. Wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką odstawiamy w ciepłe miejsce na ok 1h, aby podwoiło swoją objętość. Jagodowe nadzienie: 300g jagód, 3-4 łyżki cukru, 1 łyżka mąki ziemniaczanej. Umyte i wysuszone jagody mieszamy

Księga-Smaku

Proponowane wyszukiwania