Metrowiec 145Metrowiec to bardzo klasyczne i proste ciasto, które w obecnych czasach zostało nieco zapomniane w naszych domach. Artykuł Metrowiec pochodzi z serwisu Przepiski.pl
Przepiski.pl
RURKI Z CIASTA FRANCUSKIEGO. Z DELIKATNYM KREMEM Z MASCARPONE 84Bardzo proste, szybkie i smaczne rurki z francuskiego ciasta. Do ich wykonania potrzebujemy metalowych rurek, na które nawiniemy paski ciasta. Jeśli nie mamy takowych, możemy zrobić ich "imitację" z folii aluminiowej. Do środka tych delikatnych, chrupiących rurek pasuje dosłownie każdy krem o lekkiej konsystencji lub tradycyjna bita śmietana. Ja do moich rurek przygotowałam delikatny krem z serka mascarpone(...)Mała rada: owijając rurki paskami surowego ciasta starajcie się nie naciągać ich, ponieważ podczas pieczenia popękają Wam tak jak mi ... co nie dodało im urody 😌 Składniki: 1 op. gotowego ciasta francuskiego Na krem: 200 g serka mascarpone 200 ml śmietanki 30% (zimnej, z lodówki) 3 łyżeczki cukru pudru (można więcej) 1/2 op. cukru waniliowego skórka otarta z 1 małej
Walijskie Pichcenie
MAKOWIEC JAPOŃSKI + FILMIK 104Makowiec japoński to pyszne, delikatne i zarazem puchowe ciasto. Dodatek jabłek sprawia że jest wilgotne. Polecam przepis na to ciasto. SKŁADNIKI : 400 g mielonego maku 2 szklanki mleka 3/2 % szklanka ma pojemność 250 ml 200 g masła 1 szklanka cukru 8 jajek, rozmiar "M" 9 łyżek kaszy manny olejek migdałowy 2 łyżeczki(...)utartego masła dodajemy zimny mak i ucieramy, następnie wsypujemy mannę, mieszamy i dodajemy starte jabłka na tarce jarzynowej. Dodajemy olejek i ubite białka, mieszamy i ciasto wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem o rozmiarze 25/30 cm. Pieczemy 45 minut w temperaturze 180 % *. Ciasto studzimy przy lekko uchylonych drzwiczkach. Czekolady łamiemy i przekładamy do szklanej miseczki, wlewamy mleko
Kulinarne Fantazje Marioli
Sernik kropka z ciastem biszkoptowym 87Całkiem fajny sernik według receptury siostry Anastazji. Sernik i ciasta biszkoptowe to bardzo dobre połączenie. Jednak samo ciasto wymaga naprawdę sporo pracy i nie wiem, czy jeszcze pokuszę się o jego przygotowanie. Zwłaszcza, że naprawdę jak dla mnie było zbyt czasochłonne. Poza smakiem dodatkowym plusem będzie to, że wychodzi duże, podzielne i piecze się w całości. Pozostawiam Wam przepis(...)cukru Sposób przygotowania: 1. Masło w temp. pokojowej utrzeć z cukrem, dodawać po jednym żółtku,potem ser i proszek budyniowy.Na koniec delikatnie wmieszać ubitą osobno pianę. 2. Ubić ciasta na biszkopty. 3. W dużej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia naprzemiennie układać łyżką wszystkie rodzaje ciasta oraz masę serową. Piec w całości w 180*C przez około godziny
Kuchnia domowa Ani
Babka piaskowa z kawą 87Składniki : 160 g mąki pszennej tortowej 180 g mąki ziemniaczanej 5 dużych jajek 200 g masła 165 g cukru 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia kilka kropli aromatu do ciast, np. cytrynowego, pomarańczowego lub rumowego 2 łyżki kawy rozpuszczalnej + 2 łyżki gorącej wody Polewa czekoladowa : 80 g czekolady deserowej lub pół na pół mlecznej i gorzkiej 40 g masła Wykonanie(...)bardziej puszysta ). Następnie dodawać jajka, jedno po drugim, ucierając do dokładnego połączenia po każdym dodaniu. Dodać przesiane suche składniki i wymieszać szpatułką lub łyżką tylko do połączenia składników. Ciasto podzielić na 2 części. Do jednej dodać wybrany aromat i wymieszać szpatułką. Do drugiej części dodać rozpuszczoną kawę i również wymieszać szpatułką, tylko do połączenia. Formę na babkę o średnicy
Opowieści z piekarnika
Szarlotka z budyniem 125Składniki: Ciasto: – 750 g mąki pszennej – łyżeczka proszku do pieczenia – 0,5 szklanki drobnego cukru – 1 cukier wanilinowy – 250 g masła – 3 jajka Nadzienie: – 2 budynie waniliowe – 4 łyżki cukru zwykłego – 500 ml mleka (u mnie bez laktozy) – ok 2 kg jabłek ( najlepiej odmiana o kwaśnym smaku lub słodko-kwaśnym) – cynamon – cukier wanilinowy – kilka łyżek cukru (ilość w zależności(...)się nie rozpadły. Dodajemy cynamon. Odstawiamy do ostudzenia. Następnie robimy budyń wg. przepisu na opakowaniu. Odstawiamy do wystudzenia i przykrywamy folią aluminiową w celu uniknięcia powstania kożucha. Następnie przygotowujemy ciasto. Przesiewamy mąkę razem z proszkiem do pieczenia na stolnicę. Dodajemy cukier oraz cukier wanilinowy i masło. Całość siekamy i łączymy z mąką. Dodajemy jajka i wyrabiamy ciasto. Jeśli ciasto jest
I LOVE LIFE
Ciasto gryzikowe, doskonały delikatny dodatek do kawki 161Zrobiłam to ciasto z lekkim strachem co to będzie, ale ku mojemu zaskoczeniu – pycha. Wszystkim moim gościom smakowało. Mogę bez obawy polecić. Galaretki rozpuścić w 750 ml wody, wymieszać i odstawić do zgęstnienia, ale nie całkowitego. Do garnka wlać mleko, dodać cukier, cukier waniliowy i esencję waniliową, masło. Zagotować. Do gotującego się mleka powoli wsypywać kaszę manną i cały(...)wyłożyć papierem do pieczenia, boki również. Na dnie rozłożyć herbatniki. Wylać gorącą masę z kaszy manny, wygładzić i rozłożyć owoce u góry. Lekko je przydusić. Odłożyć ciasto do wystudzenia. Następnie na owoce wylać tężejącą galaretkę. Odstawić do stężenia. Polecam bardzo, smacznego
Kuchnia Pokoleń
Sypana szarlotka - najprostsze ciasto 87Sypana szarlotka - najprostsze ciasto Sypana szarlotka, to najprostsze ciasto z jabłkami w roli głównej. Smakuje wszystkim, zarówno starszym, jak i młodszym. A na dodatek jest bardzo szybkie i proste do przegotowania. I co ważne, zawsze się udaje! Tu nie ma możliwości, żeby zrobił się zakalec. Szarlotkę tę robi się zupełnie inaczej, niż tradycyjne ciasto. Tutaj nic nie musimy zagniatać(...)pieczenia smaki się wspaniale połączą i powstanie obłędna szarlotka, która można też jeść na ciepło. Filmik, jak przygotować sypaną szarlotkę znajdziesz też na moim Ig → https://www.instagram.com/p/CzLMy-fMqlO/ . Inne ciasta z jabłkami na blogu Na blogu znajdziesz także inne inspiracje na ciasta z jabłkami w roli głównej: Szarlotka z bezą Owsiana szarlotka z antonówką i orzechami Razowa rustykalna szarlotka Szarlotka
Kulinarne przygody Gatity
Ucierane ciasto czekoladowe ze śliwkami 91Jeśli szukacie szybkiego i mega smacznego ciasta czekoladowego ze śliwkami to właśnie mam dla Was przepis idealny. Mocno czekoladowy z pysznymi słodkimi śliwkami. Składniki: - 150 g masła - 170 g mąki pszennej albo orkiszowej jasnej - 100 g gorzkiej czekolady - 150 ml mleka - 150 g cukru - 20 g kakao - 1 jajko - 1 łyżeczka sody - śliwki polewa - 100 g czekolady deserowej(...)garnku umieszczamy mleko, cukier, kakao, masło i połamaną czekoladę. Podgrzewamy do momentu połączenia się składników a następnie studzimy. Do wystudzonej masy dodajemy jajko oraz mąkę i sodę. Całość mieszamy. Ciasto przelewamy do wyłożonej papierem do pieczenia formy o wymiarach 24 cm x 24 cm Na wierzch ciasta układamy wydrążone połówki śliwek ( układamy je skórką do dołu). Pieczemy ciasto około
Zainspirowana w kuchni
Ciasto w 15 minut 770Błyskawiczne w przygotowaniu, niesamowicie smaczne ciasto w 15 minut! Jest bardzo proste w przygotowaniu i składa się z prostych i ogólnodostępnych składników. Artykuł Ciasto w 15 minut pochodzi z serwisu Kulinarne Cuda
Kulinarne Cuda
Szarlotka sypana 96Szarlotka sypana, czyli świetny pomysł na ciasto, które przygotujecie naprawdę szybko! Doskonała na każdą okazję :) Szarlotka sypana to bardzo ciekawy przepis na ciasto, które przygotujecie zupełnie bez wyrabiania i zagniatania. Tak naprawdę istnieją dwa (chociaż może nawet trzy) znane mi sposoby na jej przygotowanie. Pierwszy skupiony jest na połączeniu wszystkich suchych składników z masłem, ... Artykuł Szarlotka sypana pochodzi z serwisu
Pogotujmy.pl
Ciasto “Rafaello” bez pieczenia 89Ciasto “Rafaello” bez pieczenia, czyli pyszny, prosty i naprawdę szybki w przygotowaniu deser, który pokochają wszyscy fani kokosu! :) Ciasto "Rafaello" bez pieczenia, czyli pyszny, prosty i naprawdę szybki w przygotowaniu deser, który pokochają wszyscy fani kokosu! :) Źródło inspiracji: https://www.mojewypieki.com/ Artykuł Ciasto “Rafaello” bez pieczenia pochodzi z serwisu Pogotujmy.pl
Pogotujmy.pl
Tarta z bitą śmietaną i jagodami 93Tarta z bitą śmietaną i jagodami. Obłędne połączenie idealnie kruchego ciasta, puszystego kremu na bazie kremówki oraz niezwykle pachnących leśnym aromatem jagód. Tarta z bitą śmietaną i jagodami. Obłędne połączenie idealnie kruchego ciasta, puszystego kremu na bazie kremówki oraz niezwykle pachnących leśnym aromatem jagód. Artykuł Tarta z bitą śmietaną i jagodami pochodzi z serwisu Pogotujmy.pl
Pogotujmy.pl
Kruche ciasto z truskawkami i rabarbarem 102Kruche ciasto z truskawkami i rabarbarem. Idealne kruche ciasto i duża ilość świeżych owoców. Nic więcej nie trzeba! [widget id=”custom_html-10″] Artykuł Kruche ciasto z truskawkami i rabarbarem pochodzi z serwisu Pogotujmy.pl
Pogotujmy.pl
Sernik na zimno z galaretką 124Sernik na zimno z galaretką był kiedyś dla mnie nie lada wyzwaniem, bo galaretka zawsze uciekała mi na spód ciasta. Ale w końcu opanowałam tego potworka i oto jest przepis na sernik, gdzie galaretka zostaje na swoim miejscu :) paczka okrągłych biszkoptów 1 kg sera sernikowego z wiaderka 200 ml śmietany 30% 3 łyżki cukru pudru 2 galaretki cytrynowa(...)wylewamy na biszkopty i wkładamy do lodówki. 2 galaretki rozpuszczamy w 3 szklankach wrzątku i odstawiamy do wystygnięcia. Na zastygniętą masę twarogową wykładamy owoce i zalewamy wystygniętą galaretką. Ciasto wkładamy do lodówki na minimum 3 godziny. Przed zdjęciem rantu obkrawamy nożem ciasto, aby oddzielić je od blaszki. I mamy to :) Smacznego
Emskie Smaki