SMACZNE CIASTO MARCHEWKOWE + FILMIK 188Ciasto marchewkowe to ciasto babkowe w dodatku bardzo smaczne. Marchewka i orzechy dodają rewelacyjnego smaku. Jest bardzo łatwe w przygotowaniu i polecam je na każdą okazję lub przyjęcie. SKŁADNIKI : 1 i 1/2 szklanka mąki pszennej tortowej 1 łyżka mąki ziemniaczanej (szklanka ma pojemność 250 ml ) 3/4 szklanki cukru 5 jajek 2 szklanki startej(...)cukier i dodajemy żółtka. Następnie wlewamy ojej i dalej ubijamy. Wsypujemy startą marchewkę i pokrojone orzechy. Teraz przesiewamy sitkiem mąki z proszkiem, sodką, cynamonem i kakao. Ciasto wylewamy na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę o rozmiarze 21/30 cm. Pieczemy je około 35-40 minut w temperaturze 180 *C, do suchego patyczka. Po upieczeniu studzimy ciasto
Kulinarne Fantazje Marioli
JABŁECZNIK MOJEJ BABCI + FILMIK 312Pyszny jabłecznik z delikatnym, maślanym ciastem z przepisu babci. Polecam przepis. SKŁADNIKI : na ciasto półkruche na blaszkę o wymiarach 21/30 3 szklanki mąki pszennej tortowej z małym czubkiem (szklanka ma pojemność 250 ml ) 2 żółtka 3 łyżki gęstej, kwaśnej śmietany 2 łyżeczki proszku do pieczenia 200 g masła(...)jabłek reneta (zważonych przed obraniem ) 1 szklanka zimnej wody 3/4 szklanki cukru 1 płaska łyżeczka cynamonu 1 łyżka mąki ziemniaczanej PRZYGOTOWANIE : Wszystkie składniki na ciasto należy zagnieść lub wyrobić robotem. Jabłka obieramy, kroimy na kawałki i przekładamy do garnka, następnie wlewamy wodę, dodajemy cukier i zaczynamy gotować jabłka aż zmiękną a płyny odparują. Jabłka doprawiamy cynamonem
Kulinarne Fantazje Marioli
smaczne kruche ciasto z jabłkami i budyniem... 139łyżeczka, budyń waniliowy 2 opakowania Do pojemnika dać palmę z lodówki, cukier, mąkę pszenną, kukurydzianą, żółtka, proszek do pieczenia i nożem siekając połączyć składniki na grudki. Następnie szybko ciasto uformować w kulę, forma 30x25 cm z papierem do pieczenia, na dnie formy kawałkami ciasta wylepić dno i boki formy, schować formę do lodówki na około 1,5 godziny(...)mleka zagotować z łyżeczką masła, 4 łyżkami cukru, w 200 ml mleka wymieszać 2 budynie waniliowe, wlać do gotującego się mleka i mieszać do zagęszczenia budyniu. Teraz do ciasta dać jabłka z kisielem i wyrównać wierzch, z garnka dać gorący budyń, wygładzić wierzch. Piec w nagrzanym piekarniku na 190C, grzanie góra/dół około 55 minut, ciasto wystudzić, najlepiej upiec
W Mojej Kuchni Lubię
Biszkopt z kremem i galaretką III 118Witajcie! Pozwólcie, że podzielę się z Wami przepisem na dość efektownego i w miarę łatwe go przekładańca. Bazą będzie tutaj biszkopt 4 jajeczny i herbatniki
Domowe ciasta
Krokiety z ricottą i szpinakiem 136jako gorącą przekąskę na przyjęciach. Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks Krokiety naleśnikowe z ricottą i szpinakiem Składniki na krokiety z ricottą i szpinakiem. Ciasto naleśnikowe: 2 jajka “M” 20 dkg mąki pszennej 1/2 łyżeczka soli 300 ml mleka 100 ml zimnej wody 3/4 łyżeczki cukru kryształu 2 łyżki oleju Nadzienie z ricotty(...)mąki pszennej 2 jajka “M” Dodatkowo: olej do smażenia Krokiety naleśnikowe z ricottą i szpinakiem Jak zrobić krokiety z ricottą i szpinakiem. Przygotowanie krokietów zaczynamy od zrobienia ciasta naleśnikowego i usmażenia naleśników. Do miski włożyć jajka, dodać mleko, wodę, sól oraz cukier. Chwilkę ubijać ręcznym ubijakiem, po czym wsypać przesianą przez sitko mąkę. Ciasto naleśnikowe ubijać przez
MeCooks
Pizza z kabanosami i dwoma serami 99dwoma serami oraz z sosem pomidorowym – bardzo minimalistyczne wydanie, uwielbiane u nas przez dzieci. Pizza jest bardzo prosta do przygotowania i pyszna. Ja proponuję wam tutaj dzisiaj ciasto od podstaw, ale z gotowym ciastem drożdżowym na pizze też wyjdzie a dzieci przy takiej opcji mogą przygotować ją same! PRZEPIS PIZZA Z KABANOSAMI Składniki na 2 pizze: ciasto na pizze(...)porcja z 500g mąki – tutaj przepis ekspresowy sos do pizzy – przepis kabanosy duża kulka mozzarelli 250g sera żółtego oregano Jak zrobić pizze z kabanosami i dwoma serami: Ciasto dzielimy na pół i wałkujemy cienko na blaty pizzy. Zaraz potem blachy oprószamy mąką i rozkładamy na nich rozwałkowane ciasto. Następnie każdą pizzę smarujemy sosem pomidorowym, posypujemy posiekanymi drobniutko kabanosami
Dorota Smakuje
Szybkie ciasteczka z czekoladą 162miski, wsypać cukier i zmiksować na puch. Kolejno dodać jajko i krótko zmiksować. 2. Następnie dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i całość wymieszać, ale widełkami do ciasta. Na koniec wsypać posiekaną czekoladę i zagnieść ciasto. 3. Blaszkę wyścielić papierem do pieczenia. Z ciasta odrywać małe kawałki wielkości orzecha włoskiego i układać na blaszce, spłaszczając je lekko ręką
Alle Dobre!
Ciasteczka warszawskie – pyszne, kruche słodkości do kawy 107kawałki lub zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Mąkę, masło, śmietanę i ekstrakt zapachowy przełóż do miski i ręcznie lub za pomocą robota z hakiem zagnieć jednolite i zwarte ciasto. Wyrabiaj je jak najkrócej, tylko do momentu połączenia się składników. Ciasto zawiń w folię aluminiową i odłóż do lodówki przynajmniej na godzinę. Po tym czasie ciasto przełóż na blat(...)stolnicę, rozwałkuj na placek grubości 0,5 cm i szklanką o średnicy około 6 cm wykrawaj koła. Ciastka odstaw na bok, a ciasto, które pozostało zagnieć jeszcze raz, rozwałkuj i znowu wykrawaj ciasteczka. Rób tak do momentu, aż ciasto się skończy. Ciasteczka ułóż w niewielkich odstępach na dużej blaszce od piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw do piekarnika nagrzanego
e-PrzepisyKulinarne
Szarlotka z bezą 107Szara Reneta to jabłko idealne na szarlotkę zwanej także jabłecznikiem. Szalotka jak już wiecie to ciasto z owocami czyli także jabłecznik a jabłecznik to ciasto z jabłkami. Szara Reneta w ciastach jest idealna, rozpada się na mus, jest delikatna i kwaskowata zarazem. Inne jabłko też się nada ale to już będzie trochę inny smak. Polecam zatem pyszne ciasto do kawy
Moje Małe Czarowanie
Pierekaczewnik - tatarski ślimak 102Pierekaczewnik, białoruski перакачаўнік, pierakaczaunik, od rosyjskiego pieriekatywat’ czyli przewałkowywać. Jest to potrawa w formie zapiekanego ciasta z nadzieniem, znana w kuchni tatarskiej, białoruskiej, tureckiej i litewskiej, m.in. wśród mniejszości tatarskiej zamieszkującej Podlasie. Pierekaczewnik sporządza się z ciasta makaronowego, z którego robi się bardzo cienkie, prawie przezroczyste płaty. Następnie smaruje się je z obu stron masłem lub gęsim tłuszczem i przekłada(...)mięsa indyka. Płaty przełożone nadzieniem zawija się w rulon, a następnie zwija w spiralę przypominającą skorupę ślimaka. Pierekaczewnik piecze się w okrągłej formie/patelni. Po dwugodzinnym pieczeniu gotowe ciasto waży ok. 3 kg. Tyle Wikipedia a teraz napiszę Wam że to danie warte jest tej zabawy i pracy które trzeba w nie włożyć. Pierekaczewnik chodził za mną od dawna i czas
Moje Małe Czarowanie
Maślano-budyniowe ciasto ze śliwkami 83Pyszne ekspresowe ciasto ze śliwkami. Wystarczy pamiętać, by wyjąć jajka i masło wcześniej z lodówki oraz podgrzać mleko przed rozpoczęciem robienia ciasta. A potem wszystko już idzie jak z płatka. Składniki (tortownica 20-24cm): Ciasto: 3 jajka 2/3 szklanki mleka 2/3 szklanki cukru 100 g miękkiego masła 1 szklanka mąki pszennej 1/2 szklanki(...)duże. 2. Blaszkę przygotować, rozgrzać piekarnik do 180*C. 3. Miękkie masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na puch. Następnie wbijać po jednym jajku, miksować. Jeśli ciasto będzie wyglądać jak zważone, to się nie przejmować😊 4. Dodać obiad mąki i proszek do pieczenia, zmiksować tylko do połączenia składników. Następnie wsypać budynie i wlać ciepłe mleko. Wymieszać
Kuchnia domowa Ani
Racuchy drożdżowe na jogurcie – pyszne racuszki z jabłkami 105czyli mąkę, sól, cukier, cynamon i drożdże. Wymieszaj je łyżką. Następnie dodaj jogurt naturalny i jajka. Całość wyrabiaj ręcznie lub za pomocą robota z hakiem przez kilka minut. Powstałe ciasto powinno być lepkie i dość rzadkie. Racuchy drożdżowe na jogurcie – przygotowanie Misę z ciastem przykryj i odstaw ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około godzinę. Powinno przynajmniej podwoić swoją objętość(...)najczęściej trzymam miskę przy kaloryferze, a latem na balkonie od słoneczniej strony. Można je również włożyć od piekarnika ustawionego na 30 C. Racuchy drożdżowe na jogurcie – przygotowanie Kiedy ciasto będzie wyrośnięte, umyj i obierz jabłka. Następnie przekrój je na ćwiartki i wykrój gniazda nasienne. Następnie każdą ćwiartkę przekrój jeszcze na pół i pokrój w plastry. Jabłka dodaj do miski
e-PrzepisyKulinarne
Szarlotka z malinami 91Przepyszna szarlotka z owocami lata, a dokładnie końcówki lata. Sezon na te owoce trwa w najlepsze, więc korzystajmy😋 Składniki: Ciasto: 200 g miękkiego masła 450 g mąki pszennej 60 g cukru 2 jajka 1 pełna łyżka kwaśnej śmietany 1 pełna łyżeczka proszku do pieczenia Dodatkowo: 2 kg jabłek 200 g malin (świeżych lub mrożonych(...)łyżeczki cukru waniliowego 2-3 łyżki cukru - w zależności od kwaśności jabłek Sposób przygotowania: 1. Z podanych składników zagnieść ciasto. 2/3 ciasta wyłożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, nakłuć widelcem i podpiec w piekarniku nagrzanym do 180*C przez 15-18 minut. Pozostałe ciasto można schować do zamrażarki. 2. W międzyczasie obrane jabłka zetrzeć na plasterki, włożyć
Kuchnia domowa Ani
Keto ciasto z borówkami 122Czasami nachodzi ochota na całkiem proste ciasto, może z dodatkiem owoców… Właśnie za taką potrzebą upiekłam to małe, przepyszne i niezwykle proste w wykonaniu ciasto, które w dodatku jest niskowęglowodanowe zatem idealne na keto (low carb) [wp_ad_ecamp_1] Ciasto – składniki 60g masła 3 jajka 1/2 szklanki mąki migdałowej 1/4 szklanki mąki kokosowej kilka kropli flavdrops waniliowych(...)erytrytolu ilość wg. uznania) 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli 125g borówek [wp_ad_ecamp_1] Ciasto – wykonanie Masło rozpuścić i odstawić do przestudzenia. Następnie dodać mąki, sól, proszek i słodzidło. Połączyć. Potem do masy kolejno dodawać po jajku i dokładnie wymieszać na kremową, gładką masę. Dodać borówki i delikatnie przemieszać. Masę wylać do tortownicy o średnicy
Do Garów!
Proste ciasto z podsmażonymi jabłkami 70Proste ciasto z podsmażonymi jabłkami to świetny pomysł na proste i pyszne wilgotne ciasto pachnące cynamonem. Polecam Składniki (tortownica o średnicy 24 cm): 1 1/2 szklanki (360 ml) zwykłej mąki pszennej 1 łyżeczka (5 ml) proszku do pieczenia 1 łyżeczka (5 ml) mielonego cynamonu 1/3 szklanki (80 ml) brązowego cukru 1/3 szklanki (80 ml) oleju roślinnego 3/4 szklanki(...)stopni C. Do większego naczynia przesiewamy mąkę, proszek do pieczenia, cynamon, wsypujemy cukier i mieszamy. Dodajemy olej, mleko i łyżką mieszamy masę. Dodajemy podsmażone wcześniej jabłka i delikatnie mieszamy. Ciasto wykładamy na tortownicę wyłożona papierem do pieczenia i rozprowadzamy równomiernie. Pieczemy przez około 25 minut w temperaturze 180 stopni C albo aż nadzienie będzie upieczone, co sprawdzamy przy pomocy patyczka
Lamarida.pl