ciasto - 164325 przepisów (strona:2770/10955)

Puszyste racuszki z 3 składników! 83

Puszyste racuszki z 3 składników! Proste, szybkie, niedrogie i przepyszne. Świetna przekąska, którą chętnie zajadają się nie tyko dzieci. Koniecznie wypróbujcie ten przepis!     Składniki: Ciasto: 3 jajka 1/3 szklanki mleka pół szklanki mąki pszennej Dodatkowo: olej do smażenia cukier puder do posypania       *** Białka jaj oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę(...)wraz z mąką i mlekiem *** *** Całość dokładnie mieszamy, aż uzyskamy jednolitą masę *** *** Na koniec dodajemy pianę z białek *** *** Całość delikatnie mieszamy łyżką *** *** Na patelni rozgrzewamy olej i układamy łyżką ciasto – po dwie łyżki ciasta na jeden racuszek *** *** Zmniejszamy moc palnika do małej i smażymy przez około 3 minuty. Następnie przewracamy placki na drugą stronę i smażymy jeszcze przez około

Blog z Apetytem
Puszyste ciasto z truskawkami 112

Ciasto mięciutkie, wilgotne z sezonowymi owocami-truskawkami, proste a rozpływające się ustach, smakuje pysznie, wypiek mało skomplikowany więc każdy sobie z nim poradzi , polecam tym osobom które rzadko pieką ciasta lub tylko od święta. Będzie doskonałym uzupełnieniem każdego letniego przyjęcia.   Blaszka o wym 25/30 cm lub podobna Składniki: 5 małych jajek 1 szklanka drobnego cukru 16 g cukru waniliowego(...)zawsze Młynomag 1 szklanka mleka 1 szklanka oleju 2 łyżeczki proszku do pieczenia ½ kg świeżych truskawek   Dodatkowo: Cukier puder do oprószenia   Sposób przygotowania: Wszystkie składniki do upieczenia ciasta muszą mieć jednakową temperaturę pokojową-to gwarancja udanego wypieku, więc mleko i jajka   wyciągamy z lodówki na długo przed pieczeniem.   Do dużej miski wbić całe jajka, wsypać cukier

Wanilia i Kardamon
Chleb z grubą i chrupiącą skórką 173

wody pokruszyć drożdże i dodać cukier. Wymieszać i odstawić na 15 minut, by drożdże zaczęły pracować. 2. Mąkę wymieszać z solą, dodać rozczyn, olej i resztę wody. Wyrobić elastyczne ciasto. Następnie uformować kulę, przełożyć do miski, przykryć ściereczką i odstawić na 1 godzinę do wyrośnięcia. 3. Wyrośnięte ciasto przełożyć na stolnicę posypaną mąką. Uformować chleb i przełożyć do naczynia żaroodpornego(...)wysmarowanego tłuszczem. 4. Naczynie z ciastem przykryć pokrywką i wstawić do zimnego piekarnika. 5. Piekarnik z chlebem w środku rozgrzać do 190 stopni. Od momentu osiągnięcia temperatury piec 30 minut pod przykryciem, a następnie zdjąć pokrywkę i piec jeszcze 40 minut. 6. Po upieczeniu chleb wyjąć z naczynia i pozostawić na kratce do wystudzenia. Artykuł Chleb z grubą i chrupiącą

Alle Dobre!
Kruche ciasto z rabarbarem i tymiankiem 99

Autor przepisu napisał że ciasto jest wspaniałe i uwierzyłam mu na słowo bo kocham rabarbar od zawsze, od dzieciństwa. Teraz z czasem wiem, że nie do końca mądre było jedzenie rabarbaru maczanego w cukrze ale uwielbiałam i nadal uwielbiam a tyle szczawianów raz na rok organizm przetworzy no chyba że ktoś ma chore nerki. Zachęcam zatem do kuchenek aby upiec(...)najlepsze ciasto ever z dodatkiem aromatycznego tymianku. Porcja ciasta do kawy wzbogaci wasz dzień na pewno. Macie ochotę? Kruche ciasto z rabarbarem i tymiankiem - przepis CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
MINI PALMIERY. Z CUKINIĄ I SZYNKĄ 101

Ciasto francuskie to bardzo wdzięczny produkt do obróbki kulinarnej. Można z niego "wyczarować" fajne dania zarówno słodkie jak i wytrawne. Ja korzystam zawsze z kupionego ciasta i nie mam z tym najmniejszych problemów 😆 Ale oczywiście jeśli tylko dysponujecie czasem, aby przyrządzić takie ciasto od podstaw - to super! U mnie bardzo często jest w lodówce lub w zamrażarce płat takiego gotowego(...)ciasta, z którego przyrządzenie czegoś trwa dosłownie moment 😎 Tak było i tym razem. Cukinia w lodówce, kilka plasterków szynki, młoda cebulka, końcówka sera do starcia podsunęły mi pomysł na zrobienie małych zawijańców.  Składniki: (na 20 szt)  1 cukinia  150 g szynki 1 cebula kawałek sera żółtego (u mnie twardy Jantar) sól, pieprz olej Wykonanie: Cukienię myjemy, ścieramy

Walijskie Pichcenie
Drożdżówki z truskawkami i kruszonką. 125

cukru, rozkruszone drożdże i połowę mleka. Mieszamy i odstawiamy na 10 minut, aż drożdże zaczną pracować. Pozostałe składniki (poza masłem) przekładamy do miski miksera, dodajemy wyrośnięte drożdże i wyrabiamy ciasto. Pod koniec wyrabiania dodajemy roztopione masło i dalej wyrabiamy na gładkie elastyczne ciasto. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 1,5 g. W tym czasie składniki na kruszonkę(...)wsypujemy do miski i palcami rozdrabniamy, aż powstanie kruszonka. Odstawiamy. Wyrośnięte ciasto przekładamy na stolnice oprószoną mąką i rozwałkowujemy na prostokąt. Radełkiem lub nożem dzielimy na 20 kwadratów. Na każdym kładziemy po 2-3 truskawki i zlepiamy 2 przeciwległe końce. Smarujemy pozostałym białkiem i posypujemy kruszonką. Odstawiamy na 15-20 minut, aż lekko podrosną i wstawiamy do piekarnika nagrzanego

To co lubię - gotuję i polecam
Ciasto Shrek 119

Przedstawiam dziś przepis na przepyszne ciasto Shrek , które idealnie pasuje na ciepłe dni, do kawusi jak taki pyszny chłodny deser . Ciasto nie jest trudne co pracochłonne i czasochłonne, ale ten wysiłek się opłaca. I co najważniejsze, wcale nie potrzebujemy zielonego soku Kubuś , którego w ogóle nigdzie nie da się kupić. Poradzimy sobie inaczej :-) Do przepisu został dołączony filmik

Kawa z mlekiem
Ciastka czekoladowe 105

mikserem. Do utartej masy dodaję mleko, sól, mąkę, proszek do pieczenia i kakao i wszystko mieszam łopatką, aż składniki się połączą. Czekoladę kroję w drobną kostkę i dodaję do ciasta. Mieszam łopatką. Gotowe ciasto wstawiam do lodówki na 30 minut. Blaszkę wykładam papierem do pieczenia, nabieram łyżką ciasto i układam na blaszce w odstępach około 4 cm, ponieważ ciastka urosną

Słodki sentyment
Ciasto z truskawkami i kremem budyniowym 122

Ciasto z truskawkami i kremem budyniowym, idealne na letni deser dla wszystkich miłośników truskawek i nie tylko. Artykuł Ciasto z truskawkami i kremem budyniowym pochodzi z serwisu Kulinarne Cuda

Kulinarne Cuda
Pizzerinki z ciasta francuskiego 95

Pizzerinki z ciasta francuskiego to szybka przekąska na śniadanie lub imprezę. Smaczna i kolorowo wyglądająca. Uwielbiają je nie tylko dzieci. Czas przygotowania: 30 minut Ilość porcji: 2-3 osób Trudność przygotowania:  łatwe SKŁADNIKI : 300g ciasta francuskiego 200ml passaty pomidorowej 200g sera mozzarella 2 parówki 1/2 małej papryki 1 mała cebula zioła prowansalskie 1. Ciasto francuskie kroimy na równe części(...)ół)do temperatury 220°C przez 13 minut. Gotowe… Smacznego Bądź na bieżąco z moimi przepisami, zapraszam na mój Instagram , Facebook , Tik Tok oraz YouTube . Artykuł Pizzerinki z ciasta francuskiego pochodzi z serwisu

karolgotuje
Sernik z jabłkami i rabarbarem 100

bardziej sytych i zbitych w swojej konsystencji. Nam całkiem smakował. Był idealny do kawki czy herbaty. Myślę, że można do niego dodać różne owoce sezonowe.  Składniki:  Kruche ciasto: 250 g mąki pszennej 1 jajko 3 łyżki cukru pudru 150 g masła szczypta soli  Ser: 1 kg sera białego - z wiaderka 3 jajka 1 budyń śmietankowy lub waniliowy(...)rabarbaru 2 jabłka  cynamon cukier puder mąka ziemniaczana  Sposób przygotowania: 1. Zimne masło posiekać z mąką i cukrem, dodać proszek do pieczenia, jajko i szczyptę soli. Zagnieść ciasto. Podzielić na dwie części, jedną mniejszą, a drugą większą. Mniejszą włożyć do zamrażarki.  2. Składniki do sera powinny mieć temperaturę pokojową. Ser zmiksować z cukrem, proszkiem budyniowym i aromatem

Kuchnia domowa Ani
Tort Rafaello – delikatny, puszysty, przepyszny 99

lekki, nieprzesłodzony, po prostu pyszny. Jest to jeden z najprostszych przepisów na tort. Wystarczy tylko upiec biszkopt, przygotować krem z bitej śmietany i jogurtu, a następnie przełożyć i udekorować ciasto. Jeśli już kiedyś piekliście biszkopt, nie powinien sprawić wam kłopotów. Sprawdzi się zarówno na rodzinnych uroczystościach, do poczęstowania gości, jak i do popołudniowej kawy.   Składniki na tort Rafaello: Biszkopt(...)pieczenia lub natłuszczamy i posypujemy bułką tartą i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 C. Pieczemy około 20 minut (do suchego patyczka) w trybie góra-dół. Przez pół godziny ciasto studzimy przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika, następnie wyjmujemy je, przekładamy na deskę do krojenia i pozostawiamy do całkowitego ostygnięcia. Ciasto przekrawamy na trzy równe blaty. Krem kokosowy: Wiórki rozdrabiamy

e-PrzepisyKulinarne
Kruche ciasteczka marchewkowe 346

gram) *** *** Do marchewki dodajemy mąkę, cukier puder i proszek dopieczenia, mieszamy *** *** Dokładamy jajko oraz pokrojone na kawałki masło *** *** Wszystko zagniatamy ręcznie lub za pomocą robota z hakiem na jednolite ciasto. Zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na pół godziny *** *** Następnie ciasto rozwałkowujemy na podsypanym mąką blacie na grubość około 4-5 mm *** *** Za pomocą foremek lub szklanki wycinamy ciasteczka(...)pieczemy przez 12-15 minut – do zrumienienia *** *** Po upieczeniu ciasteczka oprószamy cukrem pudrem *** *** SMACZNEGO ***         POLECAM TAKŻE: Top 10 najlepszych ciast na przyjęcie! KLIKNIJ TUTAJ CIASTA BEZ PIECZENIA – NAJLEPSZE PRZEPISY KLIKNIJ TUTAJ IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ           Artykuł Kruche ciasteczka marchewkowe pochodzi z serwisu Blog

Blog z Apetytem
Keks z Kłodawy – kuchnia podkarpacka 97

Keks z Kłodawy – kuchnia podkarpacka  Lokalizacja: Kłodawa, gmina Brzyska, powiat jasielski Keks to ciasto, które podobno pieczono już w Starożytnym Rzymie. Do Polski dotarło jednak z Wysp Brytyjskich, gdzie jest bardzo popularne od setek lat. Fakt ten potwierdza sama nazwa „keks”, która została zaczerpnięta z języka angielskiego – od słowa „cakes”, czyli „ciasta”. Zapraszam Was na keks przygotowany według przepisu(...)przerywając ucierania dodajemy po jednym żółtku oraz spirytus. Do bakalii dodajemy 2 łyżki mąki i mieszamy. Pozostałą mąkę przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia i dodajemy stopniowo do ucieranego ciasta. Do ciasta dodajemy bakalie i dokładnie mieszamy łyżką. Na koniec dodajemy białka ubite na sztywną pianę i delikatnie mieszamy. Tak przygotowane ciasto przekładamy do keksówki dobrze wysmarowanej tłuszczem lub wyłożonej

Trzeci talerz
Chlebek bananowy 116

Lubię czasami zjeść takie ciastowate ciasta ;) bez owoców widocznych na pierwszy rzut oka, bez kremu po prostu samo ciasto. Czasem w mojej lodówce można znaleźć banany w skórce już prawie brązowej i to oznacza, że pora zrobić chlebek bananowy. Do zrobienia jednej keksówki potrzebujemy:  4 mocno dojrzałe banany 150 g masła 165 g cukru 1 jajko 1 łyżeczka cukru(...)miksujemy. Następnie dodajemy jajko dalej miksując na wolnych obrotach i dodajemy kolejne składniki suche: cukier wanilinowy, sodę, sól oraz mąki. Ja wybieram zdecydowanie tę kokosową, bo nadaje specyficznego smaku ciasta. Masa jest dość gęsta. Przekładamy ją do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika na 55 minut i pieczemy w 180 ° C w opcji góra dół. Wybornie smakuje

Emskie Smaki

Proponowane wyszukiwania