Ciastka grzebyki z makiem 98makiem jest bardzo prosty i szybki. Potrzebujesz zaledwie 4 składników, aby je zrobić. Polecam wypróbować i przekonać się jakie są przepyszne. CIASTKA GRZEBYKI Z MAKIEM PRZEPIS Składniki 1 opakowanie ciasta francuskiego ok. 300 g masy makowej żółtko do posmarowania ciastek cukier puder do posypania ciastek Przygotowanie 1. Ciasto francuskie rozwinąć na blacie i pociąć na paski o szerokości(...)każdym kawałku ciasta rozsmarować masę makową i zawinąć w rulon zaczynając od szerszej strony. Ułożyć łączeniem do spodu. 2. Następnie każdy rulon troszkę spłaszczyć i pociąć na ok. 5 cm kawałki. Na każdym kawałku zrobić kilka nacięć. 3. Tak przygotowane ciasteczka przełożyć na blaszkę wyścieloną papierem do pieczenia, posmarować żółtkiem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Piec
Alle Dobre!
Monastyrska izba, czyli drwa pod śniegiem lub wiśnie pod śniegiem 92Monastyrska izba, czyli drwa pod śniegiem Monastyrska izba to wyjątkowe ciasto. Dość pracochłonne, ale efekt robi wrażenie pod każdym względem — smaku i wyglądu. To “śnieżne” ciasto to świetny wybór na Boże Narodzenie, na pewno przełamie tradycję makowców i serników i zachwyci naszych gości. Monastyrska izba, czyli drwa pod śniegiem to wykwintne, pyszne i pięknie prezentujące się ciasto, które kojarzy się
Korniszonki
Piernik 135dużą ilością powideł śliwkowych, cynamonu oraz kakao jest niesamowicie aromatyczny. Domowy piernik udekorowany polewą czekoladową oraz ozdobiony posiekanymi orzechami, suszonymi owocami lub cukrowymi koralikami wygląda i smakuje obłędniej. To ciasto, które upieczesz w weekend i Święta Bożego Narodzenia. Zapraszam po przepis na piernik bez miksera oraz kilka porad. Piernik SKŁADNIKI: 350 g mąki pszennej 150 g cukru 3 jajka(...)oczyszczonej 10 g cukru z wanilią 1 płaska łyżeczka cynamonu 2 łyżeczki kakao Porada. Możesz wymieszać jedną płaską łyżeczkę cynamonu z płaską łyżeczką przyprawy do piernika, co wzmocni smak ciasta. Krok 2. Dodaj powidła śliwkowe. Po wymieszaniu sypkich składników dodaję pełną szklankę powideł śliwkowych. Porada. Szklankę powideł śliwkowych możesz zastąpić dżemem z czarnej porzeczki. Krok 3. Dodaję mokre składniki. Następnie
Zasmakuj Kuchni
Piernik marchewkowy 92u017cki przyprawy do piernika,\r","2 \u0142y\u017cki kakao,\r","\u0142y\u017ceczka proszku do pieczenia,\r","\u0142y\u017ceczka sody\r","s\u00f3l"],"name":"Piernik marchewkowy","recipeCategory":"Bo\u017ce Narodzenie, ciasta","cookTime":"PT0H0M","prepTime":"PT0H0M","recipeInstructions":["Marchewk\u0119 obra\u0107 i zetrze\u0107 na tarle o ma\u0142ych oczkach.\r","Jajka, olej i cukier zmiksowa\u0107 razem.\r","Doda\u0107 reszt(...)u0119 sk\u0142adnik\u00f3w i dobrze wymiesza\u0107\/wyrobi\u0107 na jednolit\u0105 mas\u0119.\r","Ciasto umie\u015bci\u0107 w brytfance nasmarowanej mas\u0142em i obsypanej bu\u0142k\u0105 tart\u0105.\r","Piec 1 godzin\u0119 w 180st."],"keywords":"Bo\u017ce Narodzenie,marchewka,piernik"} Drukuj Piernik marchewkowy Składniki: 2 duże marchewki, 2 szklanki mąki, 3/4 szklanki oleju, 1/2 szklanki
Bardzo Gruby Smok
TARTELETKI Z DYNIĄ BUTTERNUT, ORZECHAMI PEKAN, DAKTYLAMI I CYNAMONEM 96suszonych owoców. A także oryginalny deser na Święta. Przygotowanie: 30 min. Chłodzenie : 3h. Pieczenie: 3 min. Porcja dla 6 osób : Składniki na ciasto: ● 100 g płatków owsianych ● 15 wypestkowanych suszonych daktykli ● 40 g pestek dyni ● 40 g rozdrobnionych orzechów pekan ● 1 łyżeczka mielonego cynamonu ● 1 łyżeczka wanilii w proszku ● 1 szczypta soli Składniki na nadzienie(...)kilka kwiatów physalis (miechunki)- opcjonalnie ● kilka suszonych owoców białej morwy ● kilka mini bez (opcjonalnie) ● pestki dyni Akcesoria : foremki do tarteletek, mniejsze lub większe, do wyboru Przygotowanie: Przygotuj ciasto. Zmiksuj płatki owsiane, orzechy pekan, pestki dyni, cynamon i sól. Dodaj wypestkowane, posiekane daktyle i wanilię. Zmiksuj na nowo aż do uzyskania jednolitej masy. Podziel ciasto na równe porcje
Smaki Francji współczesna kuchnia francuska
Francuskie koszyczki z masą makowo-orzechową 99Dziś pokażę Wam szybką propozycję na wykorzystanie maku, orzechów włoskich i ciasta francuskiego. Jest to szybka propozycja na słodki stół gdy zostało Wam coś z przygotowań światecznych Pól godzinki i gotowe! Co nam trzeba? Ciasto francuskie 200ml śmietanki 36% 200 g serka mascarpone płaska łyżeczka kakao prawdziwego 2 łyżki sparzonego wrzątkiem maku (można użyć gotowego z puszki) 2 łyżki zmielonych(...)cukru pudru Masło/ olej- dowolnie cos do natłuszczenia Foremki do kruchych babeczek , (takie foremki jak na zdjęciu) jak nie macie to niżej powiem wam jak zrobić po domowemu Robimy! Ciasto francuskie dzielimy na kawałki i wyklejamy natłuszczone foremki do babeczek Jeśli nie macie to jest inna opcja- wykorzystujecie papilotki do muffinek- ale natrudzicie się jak macie papierowe- w silikonowych pójdzie
Latosiowydom
Stefanka bez pieczenia 92składniki: ok. 60 szt herbatników kakaowych 500 ml mleka 120 g cukru 100 g kaszy manny 200 g masła w temperaturze pokojowej powidło śliwkowe wykonanie: 300
Domowy Smak Jedzenia
Staropolskie ciasto z orzechami 103Mamy sporo własnych orzechów włoskich, dlatego też bardzo lubię ciasta z orzechami. Przepis na tego orzechowca znalazła moja siostra, a ja mam go od niej. Ciasto bardzo przypadło do gustu i sama go piekę, może nawet pokuszę się o zrobienie go na zbliżające się Święta. Składniki (blaszka 32x20): Kruche ciasto: 200 g masła / margaryny 2 żółtka 20 dag mąki(...)mielonych orzechów włoskich 20 dag cukru pudru 6 jajek 2 białka 1 łyżka tartej bułki 1 niepełna szklanka rodzynek - można pominąć Sposób przygotowania: 1. Składniki na kruche ciasto zagnieść, podzielić na dwie części (wielkości 2/3 i 1/3), większą część wyłożyć na blaszkę. 2. Żółtka utrzeć z cukrem pudrem, dodać zmielone orzechy. Białka ubić, dodać do masy orzechowej
Kuchnia domowa Ani
Miodownik ze śliwkami - kuchnia podkarpacka 94podkarpacka Lokalizacja: Bałaje, gmina Lubaczów, powiat lubaczowski Wielbicieli suszonych śliwek zapraszam na aromatyczny korzenny miodownik z bakaliami, w którym królują suszone śliwki. Ich smak podkreślają powidła, którymi przekładamy ciasto. Kropką nad „i” jest polewa czekoladowa, która współgra z korzennymi smakami, chroni miodownik przed utratą wilgoci, a przy okazji zakrywa ewentualne nierówności. To ciasto lubi postać dzień lub dwa, zanim(...)sodę. Odstawiamy na 20 minut. W dużej misce ubijamy białka. Kiedy będą sztywne stopniowo po łyżce dodajemy drugą szklankę cukru, a następnie po jednym żółtku, cały czas miksując. Do ciasta dodajemy ubitą pianę, bakalie i pokrojone śliwki. Mieszamy delikatnie. Ciasto przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w 180 stopniach C przez około 50 minut. Miodownik lubi się upiec
Trzeci talerz
Ciasto Beatka 93Kolejne ciacho z wielkiej księgi Siostry Anastazji warte wypróbowania. Nie za słodkie, owocowe i bardzo wysokie. Jeśli szukacie lekkiego ciasta tortowego do kawy to Beatka sprawdzi się idealnie. Składniki blaszka 23/33: biszkopt jasny: jajka 6 szt, cukier 1 szklanka, mąka pszenna 1 szklanka, proszek do pieczenia 1 łyżeczka, biszkopt ciemny: jajka 6 szt, cukier 1 szklanka, mąka pszenna(...)Następnie stopniowo dodawać po łyżce ostygniętego budyniu. Krem podzielić na 3 części. Galaretki agrestowe rozpuścić w litrze gorącej wody. Galaretki wiśniowe rozpuścić również w litrze wody. Z ciemnego ciasta wykroić literatką kółka. Jasny biszkopt ułożyć na desce, najlepiej zabezpieczyć go wysokim rantem, bo ciasto wychodzi naprawdę spore. Biszkopt smarujemy 1 częścią kremu, na masie ułożyć ciemne krążki biszkoptu. Wolne
kulinarne odsłony pati
Świąteczne choinki z ciasta francuskiego 122Składniki: – 2 opakowania ciasta francuskiego – duża garść orzechów włoskich – 200 g ulubionego kremu czekoladowego – 1 łyżka mleka do posmarowania Przygotowanie: Jedno ciasto francuskie rozwijamy. Smarujemy kremem czekoladowym i posypujemy posiekanymi orzechami włoskimi. Układamy na nim drugie ciasto francuskie lekko dociskając. Następnie kroimy paski o szerokości ok. 3cm. wzdłuż mniejszego boku prostokąta. Zwijamy robiąc choinkowy zygzak(...)przygotowane choinki smarujemy mlekiem i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy ok. 30 – 40 minut aż ciasto francuskie się zarumieni. Posypujemy cukrem pudrem. Smacznego ! Artykuł Świąteczne choinki z ciasta francuskiego pochodzi z serwisu I LOVE LIFE
I LOVE LIFE
piernik ekspresowy bez miksera 86oczyszczonej wykonanie: Mąkę mieszamy z przyprawą do piernika, kakaem oraz sodą. W osobnym naczyniu mieszamy mleko, olej, jajka, cukier oraz miód. Dodajemy suche składniki i mieszamy na jednolitą masę. Ciasto przekładamy do foremki (keksówki ok. 30 cm dł. lub trochę dłuższą, wyłożoną papierem do pieczenia). Pieczemy w ok. 170 st. C do tzw. suchego patyczka. Upieczony piernik polewamy polewą czekoladową
Domowy Smak Jedzenia
Sernik borówkowy RAW bez pieczenia, bez jajek, bez laktozy i bez mąki 114moje kolejne doświadczenia z tego typu wypiekami. Powiem tak. Podoba mi się to i bardzo mi tego typu słodkości smakują. Ale mam jedną wskazówkę. Jeśli decydujecie się na takie ciasto czy deser przyda wam się dobry blender/mikser kielichowy. Oczywiście dacie sobie radę z ręcznym, tak jak ja. Ale uwierzcie, kielichowy zaoszczędzi wam czas i kilka przekleństw rzucanych pod nosem(...)jest to ciasto mało kaloryczne ponieważ, jednym z głównych składników są orzechy. Ale za to wystarczy zjeść dużo mniejszy kawałek, żeby poczuć się sytym. Sernik borówkowy RAW, składniki na tortownicę 15-16 cm: Spód: 12 sztuk wypestkowanych daktyli 3/4 szklanki orzechów Orzechy wraz z daktylami miksujemy/blendujemy do momentu uzyskania gęstej, dającej formować się w rękach masy. Foremkę wykładamy papierem
Relaxtime
Wafelkowiec 110adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wafelkowiec to sprawdzony przepis na przepyszne, efektowne ciasto warstwowe bez pieczenia. Wafelkowiec przygotowujemy bardzo szybko i tak też znika z talerza. Idealnie sprawdzi się na wszelkiego rodzaju spotkaniach przy kawie lub na świąteczny stół. Zapraszam do wypróbowania. Składniki na ciasto: 500 g serka mascarpone okło 660 ml śmietanki kremówki 30 % 6 wafelków w mlecznej(...)waga 45g} około 60 sztuk herbatników mini Bonitki ( ja użyłam te malutkie z Biedronki) 1 słoiczek dżemu porzeczkowego około 280 g 4 łyżki cukru pudru (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie ciasta: Przygotowujemy blaszkę około 22 X 28 cm. Blaszkę wykładamy folią spożywczą. Na dnie układamy połowę naszych herbatników. Herbatniki smarujemy dżemem porzeczkowym. Śmietankę chłodzimy w lodówce. Schłodzoną śmietankę i serek mascarpone
Olcia gotuje!