ciasto - 164325 przepisów (strona:2758/10955)

Świąteczne plecionki drożdżowe z jajkiem 49

Plecione bułeczki drożdżowe z wędliną i żółtym serem (6 sztuk): Składniki ( na 6 sztuk): Ciasto drożdżowe: 250 g mąki pszennej 7 g suchych drożdży (lub 15 g świeżych) 1/2 łyżeczki cukru 1/2 łyżeczki soli 125 ml ciepłego mleka 1 jajko 30 g masła (roztopionego i przestudzonego) Farsz: 100 g wędliny (np. szynka, salami, kiełbasa) 100 g żółtego sera (starty) ketchup(...)Opcjonalnie:  oregano lub bazylia Dodatkowo: 1 jajko do posmarowania bułek tarty parmezan Przygotowanie: Ciasto drożdżowe: W misce wymieszaj mąkę, drożdże, cukier i sól. Dodaj ciepłe mleko, jajko i roztopione masło. Zagnieć elastyczne ciasto (ok. 10 minut ręcznie lub 5 minut mikserem). Przykryj ściereczką i odstaw na 1 godzinę do wyrośnięcia. Przygotowanie farszu: Pokrój wędlinę w drobną kostkę. Starty

Zakamarki mojej kuchni
Tort z brownie i croissantów 64

rozpuszczoną czekoladę i delikatnie wymieszaj, aż składniki się połączą. W kolejnym kroku przygotuj formę do pieczenia – tortownicę 21cm, wykładając ją papierem do pieczenia lub smarując masłem. Następnie Przelej ciasto do formy i równomiernie rozprowadź. Finalnie piecz w rozgrzanym piekarniku przez około 25-30 minut, aż wierzch będzie chrupiący, a środek wilgotny Po upieczeniu, pozostaw brownie do całkowitego ostygnięcia(...)formie. Następnie Przekrój wzdłuż na pół by uzyskać 2 blaty ciasta. Jeśli wolisz i masz 2 tortownice możesz ciasto rozlać na pół do każdej z nich i piec od razu dwa blaty oddzielnie – pamiętać o skróceniu czasu pieczenia o połowę – pieczemy 10-12min. Potem przygotuj krem grysikowy. Następnie galaretki rozpuść obie w 700ml wrzątku. Croissany przekrój wzdłuż

Dorota Smakuje
Babka orkiszowa "zebra" 43

Mieszamy, aż składniki się połączą. 3. W osobnej misce mieszamy mąki, proszek do pieczenia oraz sól. 4. Stopniowo łączymy suche składniki z mokrymi, mieszając dokładnie, aż powstanie gładkie ciasto. 5. Podzielmy ciasto na dwie części. Do jednej dodajemy kakao i dokładnie mieszamy. 6. W formie do babki (wysmarowanej tłuszczem i oprószonej mąką lub wyłożonej papierem do pieczenia) wykładamy naprzemiennie(...)łyżce jasnego i ciemnego ciasta, tworząc efekt "zebry". 7. Wyrównujemy powierzchnię ciasta, a następnie wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez około 40-50 minut, aż patyczek włożony w środek ciasta wyjdzie suchy.  Przygotowanie polewy: 1. W małym garnku lub w mikrofalówce rozpuszczamy czekoladę z olejem kokosowym (jeśli chcesz, możesz dodać trochę syropu klonowego lub miodu dla słodszej wersji

Zakamarki mojej kuchni
Babka marmurkowa 62

cukier i cukier waniliowy i miksujemy na wysokich obrotach przez 4 minuty. Wlewamy mleko i olej i miksujemy krótko. Dodajemy mąkę w dwóch partiach i mieszamy delikatnie szpatułką. 1/3 ciasta przekładamy do innej miski, dodajemy kakao i mieszamy aż masa będzie jednolita. Do foremki na babkę nakładamy jasne ciasto na dno. Następnie na jasnym rozprowadzamy trochę ciasta z kakao(...)ponownie jasne ciasto i znów ciemne i tak do wykorzystania obydwu mas. Długą wykałaczką robimy zygzaki starając się jakby trochę przemieszać między sobą warstwy ciasta. Pieczemy w uprzednio rozgrzanym do 180°C piekarniku przez 40 minut, do momentu aż wbity patyczek będzie suchy. Po wystudzeniu babkę wyjmujemy z formy i dekorujemy cukrem pudrem

Delicious Place
,,Mazurek pistacjowy” 48

Wielkanoc bez mazurka to nie to samo. Dlatego nie ma na co czekać! Zapiszcie przepis na pistacjową rozkosz i koniecznie przygotujcie na Święta . Kruche ciasto, aksamitna masa i chrupiące pistacje… Smacznego! Dzięki uprzejmości oraz zaufaniu firmy Helio otrzymałam kolejny raz przesyłkę pełną znakomitych produktów z których powstał pyszny sernik pistacjowy. Składniki na ciasto kruche: • 200 g mąki pszennej tortowej(...)pasty pistacjowej.  Dodatkowo: dwie garści pokruszonych bezików Sposób wykonania: Wykonanie: Mąkę i cukier puder przesiewamy do miski. Dodajemy żółtko, masło, sól i siekamy składniki nożem. Delikatnie zagniatamy ciasto, formujemy kule, zawijamy je w folię i chłodzimy w lodówce około godzinę. Ciasto rozwałkowujemy na grubość 5 mm i przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, nakłuwamy widelcem w kilku miejscach

Podróż w kulinaria
PASZTECIKI Z FARSZEM JAJECZNYM 61

Boże Narodzenie ma swoje paszteciki z grzybami czy też z kapustą, a Wielkanoc ... ma swoje z jajecznym farszem 😉 Proste do zrobienia, z mojego "żelaznego" przepisu na ciasto drożdżowe, zawsze wychodzą, a z ciastem fajnie się pracuje. Farsz możemy zrobić dowolny, z czego tylko lubimy. Ale dla mnie taki jajeczny farsz, to strzał w dziesiątkę 😍👍 i pasuje tematycznie do tych wiosennych(...)składniki chrzan - do smaku Jajka ścieramy na tarce na oczkach, szynkę drobno kroimy. Dodajemy posiekaną zieleninę, prażoną cebulkę, sól, pieprz, majonez i chrzan - do smaku. Mieszamy.  Składniki na ciasto:   320 g mąki pszennej 1/2 szklanki mleka 20 g drożdży świeżych 1 jajko 2 łyżki oleju 1 łyżka cukru 1 łyżeczka soli Dodatkowo: 1 jajko  - do posmarowania pasztecików

Walijskie Pichcenie
ciasto kawowo-bananowe z kremem-pyszne, eleganckie +FILM 65

Cześć Kochani, zapraszam Was na kolejne pyszne ciasto-tym razem kawowo bananowe z kremem. Składa się z delikatnego kawowego biszkoptu, kremu, bananów i pianki kawowej. Całość posypana jest startą biała czekoladą. Cisto jest pyszne, bardzo eleganckie. Zapraszam serdecznie po przepis  Zapraszam też na film z jego przygotowaniem krok po kroku  SKŁADNIKI  blaszka 25x35cm używam szklanki 250ml(...)ściemniały PIANKA KAWOWA kawę i żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie, mieszamy i studzimy  śmietankę ubijamy z cukrem pudrem dodajemy żelatynę z kawą chwilkę miksujemy od razu wykładamy na ciasto posypujemy startą białą czekoladą ciasto wstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc  pięknie się kroi, jest delikatne, nie nadmiernie słodkie, bardzo eleganckie

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Babka piaskowa 76

Babka piaskowa to uniwersalne ciasto, które sprawdzi się na wiele okazji. Oczywiście nie może jej zabraknąć na Wielkanocnym stole. Dobra też będzie do popołudniowej kawy czy herbaty. Babka piaskowa jest prostym ciastem, które zawsze się udaje. Do jej przygotowania wykorzystuje się mąkę pszenną i ziemniaczaną. Poprzez dodanie skrobii ziemniaczanej babka staje się bardziej piaskowa i krucha. Aby babka piaskowa się(...)cukier się rozpuści. Ważne jest też, aby wszystkie składniki miały temperaturę pokojową. Moja babka piaskowa ma delikatny cytrynowy smak, ale dobra też będzie o smaku waniliowym. To proste ciasto piaskowe jest delikatne, puszyste, długo zachowujące świeżość. Ja babkę piaskową upiekłam w okrągłej formie z kominem, ale można też to ciasto upiec w keksówce. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki na formę

Danka Pichci
Przepis na babkę marmurkową 59

ksylitol się rozpuści. W osobnej misce mieszamy mąkę, proszek do pieczenia, sodę i budyń.  Suche składniki wsypujemy do mokrych i mieszamy do połączenia (nie mieszamy zbyt długo). Połowę ciasta przekładamy do foremki wysmarowanej masłem i wysypanej mąką lub bułką tartą. Foremka o wymiarach 30/10cm. Do drugiej części ciasta dodajemy kakao. Kakao rozpuszczamy w 3 łyżkach gorącej wody. Całość mieszamy(...)wylewamy na białe ciasto.  Patyczkiem od szaszłyków lub widelcem delikatnie mieszamy te dwie warstwy ciasta i wkładamy do nagrzanego piekarnika na 180 stopni (góra - dół). Pieczemy około 50 minut, lub do suchego patyczka. Po upieczeniu uchylamy drzwiczki piekarnika i zostawiamy ciasto na 15 minut, a po upływie tego czasu wyjmujemy z foremki i zostawiamy do całkowitego ostygnięcia.  Babkę

Dieta Rozdzielna i Zdrowie
Wielkanocne Ciasta świąteczne 73

Wielkanocne Ciasta świąteczne Wielkanoc to nie tylko czas refleksji i duchowego odnowienia, ale także doskonała okazja do delektowania się wyjątkowymi wypiekami, które od pokoleń zdobią nasze świąteczne stoły. Wśród tradycyjnych ciast wielkanocnych nie może zabraknąć puszystych babek, kolorowych mazurków i kremowych serników, które zachwycają smakiem i wyglądem. W moim zbiorze inspiracji i przepisów znajdziecie zarówno klasyczne receptury, jak i nowoczesne(...)wariacje, które z pewnością zadowolą podniebienia wszystkich gości. Pyszne Mazurki Wielkanocne Pyszne babki na Wielkanoc Pyszne serniki na Wielkanoc 10 przepisów na roladę Desery bez wyrzutów sumienia – 25 przepisów Ciasta z kremem Ciasta bezglutenowe Artykuł Wielkanocne Ciasta świąteczne pochodzi z serwisu Dorota Smakuje

Dorota Smakuje
Szarlotka z jogurtową pianką 77

prostu szarlotka. Krucha, wilgotna, z dużą ilością jabłek i pyszną pianką na jogurcie.  Składniki (blaszka 20x32cm lub nieco większa): Kruche ciasto: 400 g mąki pszennej 200 g masła  5 zimnych żółtek 2 łyżki cukru pudru 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli Jabłka: 1500 -2000 g jabłek  3 łyżki cukru 1 łyżka masła 2 łyżeczki cynamonu(...)łyżki mąki ziemniaczanej Pianka jogurtowa: 600 g jogurtu naturalnego (temp.pokojowa) 5 białek 3/4 szklanki cukru 1/4 szklanki oleju 1 budyń waniliowy (proszek) szczypta soli Sposób przygotowania: 1.  Zrobić ciasto kruche. Wszystkie składniki zagnieść, podzielić na dwie części, jedną nieco większą i tą większą część wyłożyć na blaszkę z papierem do pieczenia, nakłuć widelcem i podpiec 15-18 minut

Kuchnia domowa Ani
SZARLOTKA KUKURYDZIANA 57

najbardziej podoba to kruchość i śliczny żółty kolor. Smak również bardzo dobry, nie do podrobienia. Polecam i zachęcam do kulinarnych wyzwań :)   SKŁADNIKI NA BLACHĘ O WYM: 25/35 CM: CIASTO: 40 dag mąki kukurydzianej 20 dag mąki ziemniaczanej 3/4 szklanki cukru pudru 2 łyżeczki proszku do pieczenia łyżka cukru waniliowego 25 dag masła lub margaryny 5 dag smalcu 2 jajka(...)opcjonalnie zimna woda NADZIENIE: 2 kg jabłek sok z cytryny cynamon cukier do smaku łyżka mąki ziemniaczanej WYKONANIE: CIASTO: Wszystkie składniki na ciasto wrzucamy do miski. Zagniatamy, jeśli trzeba dolewamy trochę zimnej wody. Dzielimy na 2 części. 1 część wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. 2 część chowamy do woreczka. Chowamy do lodówki na ok. 1 godzinę. NADZIENIE: Jabłka

Pani na deser
CIASTO Z OWOCAMI JAK DROŻDZOWE 94

Ciasto ucierane, ale po dodaniu kaszy manny w smaku bardzo przypomina ciasto drożdżowe. Polecam jest proste, szybkie i długo zachowuje świeżość 😋 SKŁADNIKI NA BLACHE O WYM. 25/35 CM 4 całe jajka 25 dag cukru łyżka cukru waniliowego 50 ml oleju Szklankę kefiru, maślanki lub jogurtu greckiego. 30 dag mąki 2 łyżeczki proszku 20 dag kaszy manny KRUSZONKA: 10 dag mąki(...)cukrem i cukrem waniliowym utrzeć na białą puszystą masę. Powoli wlewać olej i kefir. Mąkę i proszek do pieczenia przesiać, zmieszać z kaszką manną. Sypkie składniki powoli dodawać do ciasta. Zmiksować do połączenia składników. Ciasto wylać do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach 25/35 cm. nałożyć ulubione owoce.  Zrobić kruszonkę czyli wszystkie składniki ze sobą zmieszać i zagnieść

Pani na deser
Sernik z prażonymi jabłkami 55

połączę oba ciasta. Jak nie, jak tak...To po prostu trzeba wypróbować, innej opcji nie ma. Od razu napiszę, że już dawno zjedzone, ale dla zapowiedzianych gości chętnie zrobię powtórkę. Zastanawiam się czy w najbliższy weekend siebie nie zaprosić :P Ciacho polecam ja, Arek               Składniki:   Masa jabłkowa(...)mąki krupczatki 100 g masła 1 żółtko jaja         Przygotowanie:         Z obu mąk, żółtka i zimnego, posiekanego masła, szybko zagniatamy ciasto, które po schłodzeniu i rozwałkowaniu przekładamy do wysmarowanej masłem tortownicy. Ciasto nakłuwamy widelcem i zapiekamy przez 10 minut w temperaturze 180°C.   Jabłka obieramy, ścieramy na tarce o dużych oczkach, umieszczamy

R'n'G Kitchen

Proponowane wyszukiwania