ładnie wyrośnięte. Idealne do kawy. Możecie zamiast powideł śliwkowych użyć tu innego dżemu albo przesmażonych jabłek z cynamonem. W środku po przekrojeniu wyglądają jak zebra. Zawijane bułki drożdżowe z konfiturą i orzechową kruszonką Składniki: CIASTO: 4 szklanki mąki 6 łyżek cukru szczypta soli 3 jajka 50 g drożdży ¾ kostki masła 100 g gęstej śmietany ¾ szklanki mleka do nadzienia: konfitura wiśniowa
Smaczny zeszytłyżki mąki (u mnie bezglutenowej np. ryżowej) W celu przygotowania „Zebry” utrzyjcie na jasną puszystą masę masło z cukrem i cukrem waniliowym. Porcjami dodawajcie ser oraz śmietanę, cały czas ucierając otrzymywaną masę. Następnie wbijcie jajka i dodajcie mąkę wraz z budyniem. Tak przygotowane ciasto rozdzielcie na dwie części. Do jednej z nich(...)dodajcie stopioną wcześniej w kąpieli wodnej czekoladę. Na koniec wlewajcie do formy na przemian jasne i ciemne ciasto, które należy włożyć do rozgrzanego piekarnika na 50 – 60 minut i piec w temperaturze 190 stopniu. Dajcie znać, czy pomysł na szybką „Zebrę” się sprawdza. Smacznego
Szybko Tanio SmacznieWitajcie :) Ostatnio chodziła za mną babka Zebra , więc postanowiłam ją upiec a że miałam jeszcze truskawki to chciałam je jakoś wykorzystać , no i wymyśliłam sobie taki oto Torcik Zebrowy z kremem czekoladowym i truskawkami. Dzieci były zachwycone smakiem , ciasto wyszło naprawdę pyszne i szybko znikało z talerzyków :) jeśli macie chęć to zapraszam do wypróbowania bo jest proste w wykonaniu
Sama słodycz i szczypta chiliZebrę z pewnością prawie wszyscy znają. Jest to ciasto proste w wykonaniu i na każdą okazję. Składniki: -5 jajek -2,5 szklanki mąki tortowej + 3 łyżki -1,5 szklanki cukru -1 szklanka oleju -1 szklanka letniej wody -3 łyżki kakao -2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia -aromat waniliowy lub rumowy Miksujemy jajka z cukrem i odrobiną aromatu. Dodajemy
Maminek kulinarnyCiasta o nazwach popularnych batoników robią furorę od lat. Myślałam, że jadłam już wszystkie, aż trafiłam na to cudo. Jeżeli jeszcze nie znacie - warto wypróbować. Jeżeli
Cook&Loveopcja z makaronem kupnym. Gorąco polecam i życzę smacznego. :) Zapraszam też na inne potrawy na blogu z truskawkami, i z truskawek: Pierogi z truskawkami Puszyste ciasto maślane z truskawkami Truskawkowe chipsy Truskawkowo waniliowa zebra Knedle z truskawkami Rolada bezowa z truskawkami Jogurtowo śmietankowy truskawkowiec Truskawkowiec Placek jogurtowy – truskawkowo morelowy Drożdżówki z truskawkami i lukrowaną kruszonką migdałową Jogurt granatowo truskawkowy Muffiny
mojewypiekiinietylkoZapraszam do zapoznania się z kolejnym przepisem na smaczne i łatwe do zrobienia ciasto. Chyba każdy z Was chociaż raz spróbował Zebry - prawda? Składniki: 5 jajek 2,5 szklanki mąki 1 i 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia 1,5 szklanki cukru aromat (2 krople) 1 szklanka oleju 1 szklanka wody 2-3 łyżki kakao Przygotowanie: Jajka ucieramy z cukrem, dodajemy
My World by Dagmara Rekspód na przemian po kilka łyżek jasnej masy i kilka ciemnej zaczynając od środka formy (im więcej łyżek na raz tym grubsze wyjdą paski). Ciasto rozleje się na boki i wyjdzie piękna zebra. Włóż sernik do nagrzanego piekarnika i piecz przez 60 minut. Następnie wyłącz piekarnik, uchyl drzwiczki i pozostaw do ostygnięcia. Wystudzony sernik wstaw na kilka godzin do lodówki
karmelowyKolorowa wersja tradycyjnej zebry :) Składniki: 10 dag buraczków ćwikłowych, 7 kropli czerwonego barwnika spożywczego, 1 kostka masła lub margaryny 30 dag cukru, 5 jaj, 35 dag mąki pszennej, 1 proszek do pieczenia, 15 dag kwaśnej śmietany, 1 aromat cytrynowy, tłuszcz do formy, wiórki kokosowe do formy. Wykonanie: Buraczki ugotować, obrać ,zmiksować i wymieszać z barwnikiem. Masło utrzeć z cukrem(...)dodając kolejno jajka. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodać do utartej masy razem ze śmietaną i jeszcze raz dokładnie utrzeć. Foremkę keksówkę posmarować tłuszczem, posypać wiórkami a ciasto podzielić na dwie części. Do jednej połowy ciasta dodać mus buraczany i dokładnie wymieszać, a do drugiej części kilka kropel aromatu. Nakładać na przemian ciasto buraczane z ciastem jasnym
Tradycyjna Kuchniawyszła zebra;) takie paski/prążki o jakie mi chodziło ;) pierwszy raz piekłam sernik w kąpieli wodnej ;] dziś połowę dnia spędziłam na uczelni, żeby tylko podbić legitymacje, "uwielbiam" to poszanowanie czasu studentów Składniki: 4 jajka 1 kg sera chudego białego (Emilka) 250g jogurtu naturalnego 1 łyżka budyniu waniliowego bez cukru 30-35 rozkruszonych tabletek stewi (jak dla mnie był dość(...)która ma wyższy "próg słodkości";p powiedziała, że jest za mało słodki) kilka kropel aromatu waniliowego 2 łyżki kakao Sposób przygotowania: Wszystkie składniki oprócz kakao miksujemy dzielimy ciasto na 2 części do jednej dodajemy kakao i miksujemy okrągłą blaszkę (moja miała około 25cm) owijamy dokładnie od zewnątrz folią aluminiową, żeby woda nie dostała się
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćwięc jeszcze nic straconego. Sięgnijcie po kilka podstawowych składników, które na pewno macie w domu. Ciekawa jestem czy Wam uda się osiągnąć tzw. zebrę, u mnie wyszło średnio 😈😈 ;) Zdradzę Wam tylko, że to ciasto będzie wieloetapowe więc proponuję pierwszy raz przeczytać cały przepis a następnie przystąpić do działania;) Składniki: baza ciasta: 2 szklanki mąki 1 szklanka
Życie zaczyna się w kuchniSernik zebra, bo o nim mowa to pyszny, puszysty z delikatną nutą wyczuwalnej czekolady dwukolorowy sernik. Jest to kolejny przepis na sernik, z którym dzielę się z Wami. Bo był już Sernik z bezą kokosową Wiedeński Sernik czekoladowy czy Seromak Było jeszcze kilka innych przepisów(...)masy kakaowej tak na przemian, aż do wyczerpania masy serowej. Na dnie piekarnika umieścić blaszkę z wodą. Nagrzewamy piekarnik do 180 °C wkładamy blaszkę z ciastem i pieczemy przez 20 minut. Po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 140 ° C i pieczemy 70 minut. Po upieczeniu pozostawić na 15 minut w zamkniętym piekarniku, następnie lekko
magiczna kuchnia KasiWiecie, że serniki i ciasta ucierane to zdecydowanie moje ulubione wypieki. Głowa pęka mi od pomysłów na nie i pewnie z chęcią cały blog zapchała bym tylko takimi wypiekami! hehehehe … Dziś mam dla Was przepis na pyszną, ucieraną babkę zebra – dwusmakowa i dwukolorowa. Nieziemsko pyszna, a bardzo łatwa w przygotowaniu. Zawsze z niecierpliwością oczekuję momentu rozkrojenia, by zobaczyć
Ostra na SłodkoDziś zapraszam na babkę Zebra, która jest szybka i bardzo łatwa do zrobienia. Babka wyszła puszysta, wilgotna i bardzo pyszna. Po wystudzeniu można polać roztopioną czekoladą
magiczna kuchnia Kasi