Ciasto wygląda jak zebra, a w smaku przypomina popularny wafelek. Nie wymaga zbyt dużo pracy, a co najważniejsze ciasto jest bez pieczenia. Bazą kremu jest domowy budyń. W połączeniu z białą czekoladą i wiórkami kokosowymi powoduje obłędny smak. Foremka 20x32 cm: Masa kokosowa: 0,5 l mleka 3,2% 2 żółtka 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej 2 płaskie łyżki mąki
VioletoweKucharzenieZebra 2016-04-06 23:02:21 Ilość porcji: 12 Puszyste i wilgotne w smaku ciasto, które pamięta jeszcze ponure czasy PRL-u. Zapewne każdy z Was znajdzie go w notesie babci lub mamy. W dzieciństwie byłam zafascynowana tym ciastem, a raczej jego wykonaniem. Byłam przekonana, że mama przygotowując to ciasto włożyła mnóstwo pracy w wykonanie tych zabawnych biało-czarnych
Wędrówki po kuchniZebra to znane, proste i szybkie ciasto. Składniki do jej przygotowania znajdą się w każdej kuchni więc doskonale się sprawdza gdy najdzie nas ochota na coś słodkiego a pod ręką nie ma za wiele składników. Ciasto zawsze się udaje, jest puszyste i wilgotne, długo zachowuje świeżość. Za każdym razem inaczej wygląda bo nigdy nie wiadomo jak ułożą się warstwy ciemnego
Monia miesza i gotujeSernik zebra to delikatne ciasto o wyraźnym smaku kakao i wanilii. Proste wykonanie i apetyczny wygląd na pewno zachęcają do wykonania. Jestem pewna, że sernik zebra będzie wspaniale smakował zarówno domownikom, jak i gościom. Pewnie się powtarzam, ale prawdziwy i smaczny sernik powstaje tylko z prawdziwego sera twarogowego. Omijam sery, które są rzadkie lub w swoim składzie mają 0% tłuszczu
Kuchcik gotujepieczenia. Wylej masę do formy. Wyrównaj manewrując formą. Roztop masło w kubeczku. Wymieszaj z cukrem i cynamonem. Polej ciasto cynamonowym nadzieniem tworząc dowolny wzór. U mnie wyszła zebra. Wstaw formę z ciastem do nagrzanego piekarnika. Piecz przez 20-25 minut. Ciasto powinno się błyszczeć na środku. Wyjmij ciasto z piekarnika i ostudź. The post Szwedzkie ciasto z cynamonem appeared first
codojedzeniaczegoś białka… ciężko jest coś wymyślić co z nimi zrobić, a jedyne co przychodzi nam do głowy to kokosanki lub bezy. Babka zebra na białkach -- AleTorcik! - przepisy na pyszne, domowe ciasta, ciasteczka i torty
AleTorcikczegoś białka… ciężko jest coś wymyślić co z nimi zrobić, a jedyne co przychodzi nam do głowy to kokosanki lub bezy. Babka zebra na białkach -- AleTorcik! - przepisy na pyszne, domowe ciasta, ciasteczka i torty
AleTorcikciasta ( raz białą, raz ciemną), aż do wykończenia mas. W ten sposób powstanie nam "zebra" Ps. Źle podzieliłam masę i brakło mi białej, dlatego środek mojego ciasta jest tylko czekoladowy. Gotową "zebrę" chowamy do lodówki i chłodzimy co najmniej 2-3 godz. "Zebrę" można zrobić wg tego pomysłu , tu użyto tylko jogurtu greckiego. Ja zrobiłam ją po swojemu
Proste Potrawyjuż trzymała sernik na zimno. Raz był to klasyczny sernik a innym razem owocowy lub czekoladowy. Jako, że mamy wiosnę przygotowałam sernik na zimno, którego wnętrze przypomina namaszczenie zebry. Różowy kolor ciasta jest truskawkowy, a biały to klasyczny sernik na zimno. Składniki: SPÓD CIASTA 1/4 kostki Palma firmy Bielmar 3/4 szklanki mąki pszennej 3/4 szklanki cukru 1 łyżeczka proszku
Kuchnia w oparachIntense od Dr. Oetkera pochodzące z linii Ze Świata Natury – dodane do zwykłego kakao sprawia, że nasze wypieki i kremy uzyskują czarny odcień. Jest świetne do metrowca, ciast w typie zebry i wszędzie tam, gdzie chcemy uzyskać głęboki kolor. W ramach zastępstwa dla Czarnego Kakao, można użyć Ciemnego Kakao o intensywnym brązowym kolorze. Z tej samej linii dodatków(...)pochodzi wykorzystana w przepisie wanilia w najczystszej postaci – lasce wanilii z Wysp Pacyfiku. Nadaje ona prawdziwie waniliowy smak i aromat – to budyniowi wychodzi na dobre. Metrowiec – ciasto jasne i ciasto ciemne: 8 jajek (po 4 do każdego ciasta) 1 i ½ szkl. cukru (po ¾ do każdego ciasta) ½ szkl. oleju (po ¼ do każdego ciasta) ½ szkl. wody (po ¼ do każdego
Poezja smakuBabka Zebra Placek Zebra to klasyk. Uwielbiam do niego wracać, bo jest prosty, smaczny, pięknie wygląda i sprawia uśmiech na twarzyczce mojej córki:) Nie ma co się rozpisywać na temat smaku. Po prostu jest to babka waniliowo - kakaowa. Wilgotna i tyle w temacie. Jedna z lepszych jaką piekłam. Składniki: 5 jajek szklanka oleju 3/4 szklanki białej oranżady (tym razem użyłam(...)się udało) 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2,5 szklanki mąki pszennej 1,5 szklanki cukru łyżeczka aromatu waniliowego 2-3 łyżki kakao 2-3 łyżki mąki do jasnego ciasta Sposób przygotowania: Jajka ubić z cukrem na puszystą, jasną masę. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i stopniowo dodawać do masy jajecznej ciągle ubijając, ale już na mniejszych obrotach. Następnie
na moim stole...zdziwieniem stwierdziłam, że bardzo dawno nie było u mnie żadnych słodkich przepisów. Bardziej gustujemy w niekremowych, prostych ciastach czy muffinkach. Zebra jest jednym z naszych ulubionych. Któż nie lubi zebry? Słodka, wspaniale wilgotna i wyrośnięta. Wystarczy prosty dodatek - polewa, lukier, dekoracja i staje się eleganckim wypiekiem. Składniki (8 porcji) -5 jajek -1,5 szkl. cukru -2,5 szkl. mąki pszennej(...)stopniowo dodawać cukier, a później po jednym żółtku. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Miksując nadal stopniowo dodawać ją do masy. Następnie tak samo postępować z wodą i olejem. Ciasto podzielić na dwie części. Do jednej dodać kakao, a do drugiej 3 łyżki mąki. Obie masy dokładnie zmiksować. Na środek blaszki wyłożonej papierem do pieczenia wylewać naprzemiennie po kilka łyżek
Zielona KuchniaSłynna zebra na pełnoziarnistej mące. Przygotowanie:30 minut Koszt: tanie Dużo przepisów na desery i ciasta wynoszę z domu z zeszytów mamy. To, co jest już smakowane latami, musi być przepyszne. Jednym z tych przepisów jest znana zebra. Ja właściwie w niej niewiele zmieniłam, poza rodzajem mąki a reszta bez zmian. Dałam mąkę pełnoziarnistą, dlatego ciasto nie wyszło mega
Zdrowie i pysznie na talerzuSłynna zebra na pełnoziarnistej mące. Przygotowanie:30 minut Koszt: tanie Dużo przepisów na desery i ciasta wynoszę z domu z zeszytów mamy. To, co jest już smakowane latami, musi być przepyszne. Jednym z tych przepisów jest znana zebra. Ja właściwie w niej niewiele zmieniłam, poza rodzajem mąki a reszta bez zmian. Dałam mąkę pełnoziarnistą, dlatego ciasto nie wyszło mega
zdrowo i aktywnie