Wczoraj obiecałam dodać post na tradycyjną zebrę. Babka została upieczona przez moją mamę według przepisu Ewy Wachowicz. Ciasto bardzo ładnie wyrosło, jest wilgotne i bardzo smaczne. Moja mama poleca :) Przepis na zebrę pomarańczowo-kakaową znajdziecie TUTAJ CZYTAJ WIĘCEJ I PRZEJDŹ DO PRZEPISU
Przepisy Aleksandrycoś od siebie, modyfikuję. Zawsze wychodzi pyszne. Jest proste w przygotowaniu. Zawsze jest wspomnieniem tamtego letniego pięknego dnia, w którym cieszyłyśmy się smakiem jeszcze ciepłego ciasta plotkując o samych przyjemnych rzeczach.. Do dzisiejszej zebry dodałam polewę czekoladową, jabłka, migdały, cukier trzcinowy zamiast białego. Pasują do niego także inne owoce, nawet konfitury, bakalie. Takie ciasto jest też bazą do jednokolorowych
Zasmakuj Kuchnijesteśmy przyzwyczajeni. Jest ona lekka i puszysta, co sprawia, że biało-brązowy sernik rozpływa się w ustach. Przygotowanie tego niecodziennie wyglądającego ciasta nie jest aż tak pracochłonne, jak może się wydawać, więc warto pokusić się o upieczenie sernika zebra i zaskoczyć nim domowników lub gości. Składniki na sernik zebra 1 kg sera twarogowego lub dobrej jakości z wiaderka (w temperaturze
niecodziennikparykogo: dla chcących zaskoczyć znajomych dla tych, którzy chcą zrobić wesołe ciasto np. urodzinowe dla dziecka dla tych, którym dwukolorowa zebra już nie wystarcza Składniki: 2 i pół szklanki mąki pszennej 1 szklanka cukru 1 szklanka oranżady (lub wody gazowanej) 1 szklanka oleju 5 jajek 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki mąki barwniki spożywcze Wykonanie: Jajka ubić z cukrem(...)minut w temperaturze 180 ° - do tzw. "suchego patyczka". Gdy ostygnie ciasto można od razu podawać lub polać polewą (dla większego zaskoczenia gości) czy posypać cukrem pudrem. Ja polałam czekoladą i ozdobiłam piankami w kształcie kwiatów. Przepis pochodzi z mojego słynnego "Zeszytu Kuchcika" - zmodyfikowany przeze mnie przepis na "Zebrę
Mania WypiekaniaCiasto z dzieciństwa 😍 Któż nie zna klasycznej zebry? My bardzo lubimy tę prostą, pyszną, lekko wilgotną babkę w cienkie paski 😎 Przepis jest prosty, babkę szybko sie robi, i długo zachowuje świeżość. Polecam! Składniki: (na tortownicę o średnicy 25 cm) 5 jaj 2,5 szkl mąki pszennej 1 szkl cukru 1 cukier waniliowy (16g) 1 szkl oleju(...)łyżki mąki + aromat cytrynowy, do drugiej 3 łyżki kakao + aromat migdałowy. Mieszamy już teraz tylko łyżką. Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia. Na środku foremki nakładamy na przemian łyżkę jasnego ciasta, na to łyżkę ciemnego. I tak do wyczerpania masy. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, na około 60 minut
Walijskie PichcenieTaką piankę przyrządzała w dzieciństwie bardzo często moja mama, dodawała różne owoce, dodatki i zalewała galaretką. Ja dla swojej córki postanowiłam przyrządzić taką piankę- zebrę. Pyszna, lekka jak chmurka, nie za słodka. Ciasto bez pieczenia, deser z dosłownie 3 składników a zadowolenie dziecka bezcenne :) Składniki (użyłam okrągłej blachy o średnicy 24 cm): * 1 puszka mleka skondensowanego niesłodzonego * 2 galaretki (użyłam
Zrób to smaczniegęsty). Ozdabiamy sernik, według gustu, następnie wstawiamy go do lodówki. Do ozdoby, z braku świeżych jagód, użyłam borówki amerykańskiej, notabene… kupionej w Irlandii, a pochodzącej z Polski. RADY : - Ciasto na spód zawsze szykuję z minum ½ kg mąki (nawet z 1 kg), po podzieleniu na porcje zamrażam i zawsze mam gotowe pod ręką, nawet na ciasteczka. - Wszystkie składniki masy serowej(...)Sernik wiedeński bezglutenowy Sernik czekoladowy z wiśniami Sernik na zimno z owocami Tartaletki sernikowe ze śliwkami Mini serniczki cytrynowo czekoladowe Sernik z marakują Sernik tęczowy Sernik „Zebra” Sernik malinowy Chatka Puchatka W wydarzeniu Ciasto na niedzielę – Sernik , wraz ze mną uczestniczyły autorki niżej wymienionych blogów: Wszystkim uczestniczkom bardzo dziękuję za wspólną zabawę i udział w pieczeniu. Wpis zostanie uzupełniony
mojewypiekiinietylkoKiedyś bardzo często jadałam to ciasto - w domu czy w gościach. Teraz i dom i goście zaskakują bardziej wymyślnymi słodkościami:) i zebra została nieco zapomniana. A szkoda, bo to proste i smaczne babkowe ciasto, do zrobienia ze składników, które zawsze mamy pod ręką. 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej 2 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 3/4 szklanki cukru
Szefowa kuchniZapraszam na Wielkanocna babkę "Zebrę". Nie potrzeba do niej margaryny, jest wilgotna w środku i mięciutka. Długo zostaje świeża. Zawsze wychodzi super! Przepis na dużą formę o średnicy ok. 23 cm. Składniki: 4 jajka 1,5 szklanki cukru 1 cukier waniliowy 2,5 szklanki mąki +2 łyżki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 szklanka oleju 1 szklanka(...)cukier puder do posypania Jajka ubijamy z cukrami na puszystą masę.Dodajemy po trochę mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia ,olej i na końcu wrzątek.Cały czas miksujemy. Ciasto dzielimy na dwie części.do jednej dodajemy 2 łyżki mąki a do drugiej kakao.Dokładnie mieszamy. Formę smarujemy margaryną.Wylewamy na zmianę raz jasne,raz ciemne ciasto.Pieczemy ok.50 minut
Przepisy mojej mamypowierzchni. Czekamy jakieś pół godziny, aby stężała. [caption id="attachment_8636" align="aligncenter" width="684"] Najlepszy piernik błyskawiczny[/caption] Zobacz inne przepisy na świąteczne ciasta: Ciasto Seromakowiec (Seromak) Makowiec Na Biszkopcie Babka Zebra Gwiazda Drożdżowa Z Makiem Sernik Na Zimno Z Makiem (338 Kcal) Babka Piaskowa Artykuł Najlepszy piernik błyskawiczny pochodzi z serwisu e-PrzepisyKulinarne.pl
e-PrzepisyKulinarneSzukacie łatwego, pysznego ciasta na oleju które jeszcze ładnie wygląda? Polecam "Zebrę" znalezioną u Kuby Piekłam pierwszy raz i wyszła pyszna ;) Składniki: 5 jajek 1,5 szklanki cukru 3 szklanki mąki 1 szklanka oleju 1 szklanka wody (większość przepisów posiada gazowaną lub inne słodkie napoje gazowane) 3 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki kakao masło i bułka tarta do nasmarowania(...)blachy Jajka ucieramy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy 2,5 szklanki mąki i proszek do pieczenia. Mieszamy dodając olej i wodę. Dzielimy ciasto na dwie części, do jednej dodajemy resztę mąki (pół szklanki), do drugiej 2 łyżki kakao. Blachę smarujemy masłem i obsypujemy bułką. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Ciasto nakładamy na zmianę po chochli, dwóch. Pieczemy około
W kuchni bez szafeksiebie, że jest nieprzewidywalne a szczególnie wtedy, kiedy kombinujemy z kolorami. W trakcie rośnięcia tworzy niepowtarzalne wzory. Tak jest z naszym ciastem. Każdy kawałek jest inny: w jednym jest zebra, w innym szachownica. Wiórki i mak dodają smaku. Składniki: -ok. 40 dkg mąki 405 -3 dkg drożdży -220 ml ciepłego mleka -6 łyżek cukru(...)cukru, 100 ml mleka i 6 dkg mąki przygotowujemy rozczyn i odstawiamy do wyrośnięcia. Dodajemy szczyptę soli, wanilię, pozostały cukier i mleko, 4 żółtka, 22 dkg mąki i miksujemy, Ciasto dzielimy na 2 części. Do jednej dodajemy kakao i miksujemy. Do jasnej części ciasta dodajemy 7 dkg mąki i wyrabiamy. Do ciemnej dodajemy 5 dkg mąki i wyrabiamy
Maminek kulinarnyZepsuty piekarnik..a słodkości się chce...innego wyjścia nie było...trza było wyciągnąć automat do chleba i w nim upiec ciasto..Już kiedyś oprócz drożdżowych wypieków był piernik ..a dziś była zebra..przepis również z bloga Co na obiad. ..u mnie krojona od razu na ciepło...po powrocie z pracy nie wiem czy zdążyłabym zrobić foto(...)jaja 3 łyżeczki proszku do pieczenia 1 op cukru waniliowego 2 łyżki kakao Jajka z cukrem zmiksować na „biało”, dodać mleko, olej, mąkę, proszek do pieczenia i bułkę tartą. Ciasto podzielić na pół i do jednej połowy wsypać kakao i wymieszać.Do formy z automatu do chleba wlewać na zmianę trochę jasnego trochę ciemnego ciasta. Piec na programie do pieczenia
Moje domowe kucharzenie