ciasto ze słonecznikiem - 3356 przepisów (strona:123/224)

Sałatka z serem camembert 124

serem camembert – Składniki dowolna mieszanka sałat 15 pomidorków koktajlowych pół świeżego ogórka 30 – 40 czarnych oliwek 1 średnia czerwona papryka ser camembert – 1 okrągły serek prażony słonecznik prażona dynia zioła prowansalskie oliwa z oliwek (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sałatka z serem camembert – Wykonanie Przygotuj głęboką szklaną miskę. Sałatę wyciągnij z torebki, umyj pod bieżącą wodą a następnie(...)lekko nagrzaną patelnie wsyp łyżkę pestek dyni oraz łyżkę pestek słonecznika. Na małej mocy palnika upraż dynię i słonecznik, aż będą lekko chrupiące. Do miski z sałatą dorzuć paprykę, pomidory, ogórka, oliwki – wymieszaj lekko wszystkie składniki. Na wierzch ułóż kawałki sera. Sałatkę posyp mieszanką dyni i słonecznika. W miseczkę wlej oliwę z oliwek oraz zioła prowansalskie. Wymieszaj składniki. Polej

To Musisz Wiedzieć
Bezglutenowy chrupiący chlebek 185

mąki kukurydzianej  100 ml pestek dyni lub słonecznika 100 ml sezamu 2 łyżki nasion lnu 1 łyżeczka soli 50 ml oleju lub oliwy 200 ml gorącej wody ewentualnie sól do posypania Wykonanie: Wszystkie suche składniki wymieszać a następnie połączyć z gorącą wodą i olejem.  Z powstałego ciasta uformować cienki placek.  Piec około 90 minut w temperaturze

Mohiella
Tarta z kiełbasą i cebulą czerwoną 132

tarta z dżemem Tarta z tuńczykiem Tarta z porem i słonecznikiem Tarta z ryba wędzoną Tarta ze szpinakiem Tarta z grzybami suszonymi Tarta z galaretkami Tarta z pokrzywą Tarta z pomidorami Tarta z krewetkami Tarta z sałatka jarzynową Tarta z kurkami PRZEPIS TARTA Z KIEŁBASĄ I CEBULĄ CZERWONĄ Składniki: ciasto: 250g maki pszennej jasnej 2 łyżki suchego maku 120g zimnego

Dorota Smakuje
Bułki jogurtowe z ziarnami 106

Smaczne bułeczki ze słonecznikiem i niewielką ilością sezamu przygotowane na bazie przepisu z bloga pysznie czy przepysznie . Bardzo nam smakowały. Warto uruchomić domową piekarnię i przygotować takie domowe bułeczki na śniadanie czy kolację. U mnie co prawda bułeczki nie mają mocno wrzecionowatego kształtu, ani słonecznik nie jest mocno widoczny, ale i tak smakowo wyszły super. W końcu(...)jogurtu naturalnego 2 łyżki łuskanego słonecznika 1 łyżka sezamu Ziarna słonecznika i sezamu zalewamy w szklance wrzącą wodą. Odstawiamy na 2-3 minuty, po czym odcedzamy i osuszamy. Do miski przesiewamy mąkę. Dodajemy cukier, suche drożdże, sól, ciepłą wodę oraz jogurt. Składniki mieszamy łyżką, po czym wyrabiamy gładkie elastyczne ciasto. Pod koniec dodajemy ziarna i ponownie krótko wyrabiamy. Wyrobione ciasto

Smaki Na Talerzu
Bułki bez drożdży 119

płaska łyżeczka sody oczyszczonej 2-3 łyżki mleka Sezam, czarnuszka, słonecznik lub inne ziarna (opcjonalnie) Jak zrobić bułki bez drożdży? Do misy miksera lub malaksera wsyp mąkę, sól, sodę oczyszczoną, kefir oraz miód. Całość zmiksuj szybko, aby wszystkie składniki się połączyły. Przesyp je na stolnicę i szybko zagnieć jednolite ciasto. W razie potrzeby podsyp masę niedużą ilością mąki, aby ciasto

okolicepalnika.pl
Najprostszy chleb pszenny bez wyrabiania (tylko kilka składników!) 2645

jest najprostszy chleb pszenny bez wyrabiania , a do jego przygotowania potrzeba jedynie kilku podstawowych składników! Przyznam, że początkowo z ciasta, które wymieszała moja 2,5 letnia córka miałam zamiar piec bułki, ale jak wiecie na razie mam sprawną tylko jedną rękę i dlatego zamiast trudzić się z formowaniem - wszystko przełożyłam do blaszki. Wyszedł pyszny, domowy oraz mięciutki chleb, który przez(...)ciepłe miejsce, aby ciasto podwoiło swoją objętość. Następnie ciasto przełożyć do formy wysłanej papierem do pieczenia i wstawić do rozgrzanego piekarnika. Piec (**) około 30-40 minut w temperaturze 200 stopni.   Chleb pszenny bez wyrabiania - dodatkowe informacje:   (*) Chlebek możecie urozmaicić o dodatek ulubionych ziaren. Ja swój posypałam pestkami słonecznika, który uwielbia moja córka. (**) Korzystam z piekarnika gazowego, który grzeje

Di gotuje
Chleb z płatkami owsianymi 165

łyżeczki soli garść nasion słonecznika   Mąkę przesiać do miski, dodać sól,płatki i słonecznik, wymieszać.  Maślankę z wodą lekko podgrzać, dodać cukier,drożdże i wymieszać, przelać do mąki. Wszystko wymieszać drewnianą łyżką, do połączenia składników, przykryć szczelnie ścierką kuchenną, wstawić do lodówki na 12godz (najlepiej zrobić wieczorem). Na następny dzień rano wyjąć ciasto, zagnieść na blacie parę razy

Kolorowa kuchnia Elki
Pieczone pierogi z suszonymi pomidorami i szpinakiem 131

Lista naszych narodowych dań jest dosyć długa, jednak na jej szczycie królują pierogi. Niepozorne ciasto z farszem dziś gości u mnie w zupełnie innej wersji..

Vegan Taste
Ciasteczka z jagłami 137

Szybkie i zdrowe ciasteczka? Proszę bardzo! Moc dodatków sprawia, że są przyjemnie kruche, lekko słodkie i pyszne! Co nam trzeba? 100g ziaren słonecznika 100g pestek dyni

Latosiowydom
Pieczone pierogi z suszonymi pomidorami i szpinakiem 184

Lista naszych narodowych dań jest dosyć długa, jednak na jej szczycie królują pierogi. Niepozorne ciasto z farszem dziś gości u mnie w zupełnie innej wersji –

Vegan Taste
Chleb z zieloną czubrycą 191

łyżeczka czubrycy zielonej, 1 łyżka płatków owsianych, 1 łyżka ziaren słonecznika, 1 łyżka nasion szałwi hiszpańskiej chia, troszkę oregano, Wykonanie: w ciepłej wodzie kruszymy drożdże. Do osobnej miski wsypujemy mąkę oraz wszystkie składniki suche, mieszamy. Dolewamy wodę z drożdzami, mieszamy łyżką, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce. Kiedy ciasto znacznie wyrośnie ponownie je mieszamy, w ten sposób pozbywamy się

Smaki Przyprawy i Kolory
Chleb owsiany z siemieniem i słonecznikiem 169

łyżek płatków owsianych Kupiec 500g mąki pszennej 2 łyżki słonecznika 3 łyżki siemienia lnianego 1 łyżka mleka do posmarowania Do miski rozkruszyć drożdże,dodać cukier,sól,wlać wodę i wsypać płatki. Wszystko wymieszać i odstawić do wyrośnięcia na 20 minut. Do rozczynu dodać mąkę i nasiona,dokładnie wyrobić ciasto. Odstawić na pół godziny w ciepłe miejsce. Ciasto  przełożyć

Kolorowa kuchnia Elki
Domowy chleb z otrębami żytnimi. 168

łyżeczka soli  3 dkg drożdży 1 łyżka ziaren słonecznika do posypania Sposób wykonania :   W odę wlej do miski, podgrzej na ogniu tak, aby była letnia. Dodaj do wody cukier, sól, drożdże, wymieszaj wszystko razem. Wsyp mąkę i otręby, wymieszaj ręką lub drewnianą łyżką na jednolitą masę. Gotowe ciasto wyłóż do formy wyłożonej papierem do pieczenia a boki, które

Przepisy i porady kulinarne
Chleb orkiszowy z suszonymi pomidorami 191

orkiszową oraz pszenną wsypać do dużej miski. Dodać ziaren sezamu, słonecznika oraz otrębów żytnich. Suszone pomidory pokroić w kostkę i dodać do reszty składników. Całość dobrze wymieszać. 3. Zaczyn chlebowy. Wyrośnięte drożdże dołożyć do suchych składników. Dodać 0,5 l letniej przegotowanej wody oraz 2 łyżeczki soli morskiej. Wyrobić ciasto za pomocą łyżki. Przykryć ręcznikiem kuchennym i odstawić w ciepłe

Pij soki wyciskane
Chleb pszenny, drożdżowy pieczony w naczyniu żaroodpornym 185

łyżeczki soli 4 łyżeczki oleju roślinnego Dodatkowo: 100 g pestek słonecznika 50 g jasnego sezamu 1. Pierwszego dnia wieczorem, drożdże i cukier rozmieszać w pół szklanki letniej wody. Do dużej miski dałam obie mąki, ziarna i sól, dodałam olej, rozpuszczone drożdże i resztę wody. Zamieszałam łyżką, tak aby powstało ciasto. Miskę owinęłam folią spożywczą i włożyłam na noc do lodówki

kruche babeczki
Granola 288

klonowym, owsianką, jaglanką, naleśnikami, placuszkami, serkiem wiejskim, jako posypka do ciasta czy przekąska podczas oglądania ulubionego filmu. Zapraszam do gotowania! Granola porcja jak na zdjęciu Składniki: 10 łyżek płatków owsianych 3 łyżki pestek dyni 4 łyżki orzechów nerkowca 4 łyżki orzechów brazylijskich 4 łyżki orzechów laskowych 4 łyżki nasion słonecznika 4 łyżki siemienia lnianego 2 łyżki cynamonu 1/2 szklanki płynnego

Jaglusia
Pyszne pszenne bułeczki kajzerki/ Domowe wypieki 192

pozostawiamy do wyrośnięcia na 1 godzinę. Po godzinie dzielimy ciasto na 9 części, formujemy w dłoniach bułeczki, nożem nacinamy ślad gwiazdy (choć nie jest to konieczne, Ja nacięłam tylko na trzech bułeczkach) i układamy na lekko wysmarowanej masłem silikonowej formie Lecue Wg uznania niektóre bułeczki możemy posypać ziarnami słonecznika, dyni, sezamu lub maku. Tak przygotowane bułeczki przykrywamy szmatką i odstawiamy

upichcona
Halibut niebieski- dzwonko- pieczony z herbatą 195

również przyprawa w naszej kuchni- do deserów, lodów, ciast ,ale i do dań wytrawnych takich jak u mnie, do ryby! Do jej dosmaczenia użyłam herbaty FESTIVAL DREAM od  BASILUR z górnej puszki, gdzie znajduje się mieszanka czarnej herbaty cejlońskiej FBOP z zieloną herbatą cejlońską YH z dodatkiem słonecznika i mango.  Puszka dolna natomiast, to mieszanka czarnej herbaty cejlońskiej

Z Kuchni Do Kuchni
Racuchy owsiane z sosem pietruszkowym 150

owsianych 1/3 szklanki suszonej żurawiny 1/3 szklanki nasion słonecznika i dyni 2-3 łyżki mąki 2 jajka  250 - 300 ml mleka szczypta soli olej do smażenia sos: 200 ml gęstego jogurtu natka pietruszki Płatki, mąkę, jajka, żurawinę i nasiona dokładnie ze sobą wymieszać. Dolać tyle mleka aby ciasto  było gęste na tyle, aby racuchy

Jadło i czytadło
CIASTECZKA OWSIANE 201

rozdrabniam na mniejsze kawałki. Natomiast ziarenka słonecznika zostawiam   w całości. Wszystkie składniki dodaję do płatków owsianych. Jabłko i banana obieram, ścieram na tarce i  mieszam dokładnie z pozostałymi składnikami. Aby ciasteczka ładnie pachniały, do masy dodaje jeszcze 2 łyżeczki cynamonu. Wszystko dokładnie mieszam.       Z powstałego ciasta formuję małe kuleczki, układam na blaszce

Zdrowo i kolorowo
Roladki naleśnikowe 240

produktów i przygotować roladki z naleśników. Składniki:   ciasto na naleśniki przygotowujemy z przepisu znajdującego się  tu Farsz: 350 gram mięsa mielonego 1 pomidor 2 łyżki koncentratu pomidorowego przyprawa do kuchni włoskiej ja użyłam  Kamis zioła do Spaghetti Bolognese  200 gram szpinaku u mnie mrożony 3 łyzki słonecznika 3 ząbki czosnku 1 łyżka oleju kilka plasterków sera

NaKońcuJęzyka
Chleb ze sfermentowanych płatków zbóż i ziaren 140

płatki zbóż, ziarna, orzechy, nasiona. Mamy wówczas dwie korzyści. Moczenie powoduje, że w tego typu dodatkach zawarte minerały są lepiej przyswajalne przez organizm jak również nie wchłaniają wilgoci z ciasta, bo mają jej już dostateczną ilość po namoczeniu. To żadna dodatkowa praca, wręcz przeciwnie. Wkładamy wszystko do miski i odstawiamy do fermentacji.   Chleb upiekłam w 3 foremkach. Jedna(...)zakwasu żytniego, 500g letniej wody, 150g mąki żytniej razowej, 50g płatków owsianych górskich, 50g płatków jęczmiennych, 50g płatków jaglanych, 50g płatków gryczanych, 50g siemienia lnianego, 50g sezamu, 50g pestek słonecznika, 50g pestek dyni.   Wszystkie składniki zaczynu mieszamy w misce, przykrywamy i pozostawiamy w temp. pokojowej na 12-14 godzin do fermentacji.   Etap II, dzień następny 750g zaczynu, / całość

Leśny Zakątek
Chleb na drożdżach 120

mąki żytniej razowej 340 g mąki pszennej łyżeczka soli łyżeczka cukru 5-6 śliwek suszonych pokrojonych 2 łyżki orzechów laskowych w całości 2 łyżki siemienia lnianego 2 łyżki pestek słonecznika 2 łyżki pestek dyni łyżka majeranku 3 łyżki otrąb pszennych 50 g drożdży świeżych lub 2 torebki suszonych około 500 ml ciepłej wody Instrukcje Suche składniki mieszamy w misce Cukier(...)wlewamy do suchych składników dodając stopniowo pozostałą wodę. Nie dodajemy jej całej od razu. Dokładnie mieszamy drewnianą łyżką aż składniki dobrze się połączą. W miarę potrzeby dolewamy pozostałą wodę, ciasto nie może być zbyt gęste nie może też być za rzadkie. Ciasto przekładamy do wysmarowanej masłem i obsypanej otrębami formy (keksówka o wymiarach 35 x 12 x 8 cm), wyrównujemy

To co lubię - gotuję i polecam
Ciemne bułki wieloziarniste 173

duża łyżka ziaren : słonecznika , dyni i siemienia lnianego Do miski wsypać mąki , drożdże ,cukier i kilka łyżek mleka wymieszać i wlać w zagłębienia w mące , odstawić na 10minut do wyrośnięcia Wrzucić resztę składników i wyrobić robotem 10 minut, ręcznie trochę dłużej ,Ostawić pod przykryciem na 2 godziny do wyrośnięcia Po tym czasie wyrabiamy na stolnicy ciasto ręcznie przez chwilę

Wypieki Rene
Chleb zimowy, pełen ziaren i rzeczywiste godziny jego wykonania 144

pieczenia tego chleba. Nie pieczemy go zbyt długo, musimy pamiętać, że w tym cieście chlebowym jest tylko 750g mąki a dużo ziaren. Musicie sami wyczuć czas pieczenia, żeby chleb za bardzo nie wysuszył się w piekarniku, bo większa część ziaren była przecież prażona. U mnie ciasto wylądowało w piekarniku w foremkach o wymiarach 36x12 i 30x11. Zawsze można upiec(...)średnich obrotach. Zaczyn był dość ścisły, więc szybciej rozprowadzimy rozczyn na jednolitą papkę. Pozostawiamy, od godz. 12.50 – 14.20 W międzyczasie prażymy na suchej patelni ziarna: •    100g pestek słonecznika, •    100g pestek dyni, •    100g ziaren sezamu Ziarenka mają się lekko przyrumienić, miejmy w pogotowiu pokrywę, aby zapobiec skakaniu ziaren po kuchni. Przemieszajmy ziarna aby wszystkie równomiernie

Leśny Zakątek
Kolorowa sałatka na imprezę 107

Szukacie pomysłu na smaczną, kolorową i fajnie prezentującą się na stole sałatkę? Mam dla Was coś pysznego!  (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Kolorowa sałatka na imprezę to

Przepiski.pl
Sałatka z pomarańczą, granatem i indykiem 269

Kolejna lekka, zdrowa i dziecinnie prosta propozycja dla wielbicieli sałatek. Połączenie słodyczy pomarańczy, granata z prażonym słonym słonecznikiem wraz z indykiem zaskoczy niejedno podniebienie. Korzystając, że

Kuchnia Pełna Pasji
Sernik z orzechów i nasion (RAW, Wegański, bez cukru, bez glutenu, witariański) 115

Mój pierwszy przepis witariański. JUPI! Co to znaczy ten witariański? To znaczy że surowy: nie pieczony, nie gotowany, ani prażony, po prostu nie przetworzony termicznie. Sernik

moj przepis na
Sernik z orzechów i nasion (RAW, Wegański, bez cukru, bez glutenu, witariański) 121

Mój pierwszy przepis witariański. JUPI! Co to znaczy ten witariański? To znaczy że surowy: nie pieczony, nie gotowany, ani prażony, po prostu nie przetworzony termicznie. Sernik

moj przepis na
4x inspiracje lipca: kiełbaski z Dobrej Kalorii, tiramisu, sałatka z botwinką i ratunkowe ciasto czekoladowe 192

fetą, ugotowaną zieloną soczewicą, cebulką, pomidorami i prażonymi pestkami słonecznika. Do tego sos winegret. Robiłam na oko. Składniki smaczne, raczej nie wyjdzie źle, jeśli powrzucamy bez określonych miar. Z góry przepraszam za zdjęcie, ale pomyślałam sobie, że jak nie dam, to większe szanse, że nie spróbujecie zrobić :/.   4. Ratunkowe ciasto czekoladowe Jadłonomii   Przepisy Marty Dymek poratowały mnie już

Qlinarnie i Qlinarnie
Sernik z orzechów i nasion (RAW, Wegański, bez cukru, bez glutenu, witariański) 171

Mój pierwszy przepis witariański. JUPI! Co to znaczy ten witariański? To znaczy że surowy: nie pieczony, nie gotowany, ani prażony, po prostu nie przetworzony termicznie. Sernik

moj przepis na
Sernik z orzechów i nasion (RAW, Wegański, bez cukru, bez glutenu, witariański) 164

Mój pierwszy przepis witariański. JUPI! Co to znaczy ten witariański? To znaczy że surowy: nie pieczony, nie gotowany, ani prażony, po prostu nie przetworzony termicznie. Sernik

moj przepis na
Warzywa korzeniowe 2017 - zaproszenie do akcji kulinarnej 158

Można z nich wyczarować prawdziwe pyszności. Mogą być to ciasta, słodkości, dania wytrawne lub napoje. Wszystkie opcje dozwolone, byle z korzeniami. Składnikiem dania dodawanego do akcji może być: - batat (wilec ziemniaczany); - burak ćwikłowy; - maniok jadalny; - maranta trzcinowa; - marchew; - pasternak; - pietruszka korzeniowa; - salep (bulwy storczyków); - kozibród porolistny (salsefia); - seler korzeniowy; - słonecznik bulwiasty (topinambur); - wężymord czarny korzeń (skorzonera). Zasady akcji: 1. Warzywo

Pełny talerz
Chrupkie pieczywo. 134

własnej skórze ;) Składniki: 2 szkl. nasion (u mnie słonecznik, siemię lniane, sezam, chia i otręby owsiane) 1/2 szkl. mąki pełnoziarnistej 1 szkl. wody 1 łyżeczka miodu 1/2 łyżeczki soli Wykonanie: Wszystkie suche składniki umieścić w misce i wymieszać. Do suchych składników dodać wodę i miód, a następnie wymieszać. Ciasto przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i cienko rozprowadzić, Wstawić

zadanie-gotowanie
Prosty chleb domowy 304

przypalania się, w przeciwieństwie do bułki.  Wyrośnięte ciasto chlebowe krótko zagnieść. Przełożyć je do formy i odstawić w ciepłe miejsce na kolejne 30 min do wyrośnięcia - pod przykryciem ze ściereczki kuchennej.  Tuż przed pieczeniem wierzch chleba posmarować oliwą - można też dodatkowo posypać otrębami, płatkami owsianymi lub ziarnem słonecznika.   Piekarnik rozgrzać do 200C piekarnika i wstawić wyrośnięty chleb

Grunt to przepis!
Chleb z ziarnami 171

świeżych drożdży 75 g ziaren dyni 75 g ziaren słonecznika 75 g maku 1,5 łyżeczki soli 1 łyżeczka cukru Sprawa prosta: do miski wrzucamy wszystko co tam mamy, tylko z ziarnami trochę kombinujemy. Mianowicie wsypujemy po 50 g każdych ziaren, a po 25 g zostawiamy na później. Wyrabiamy ciasto 15-20 minut - będzie dość lepiące. Przykrywamy szmatką i zostawiamy

Marder&Marder Manufacture
Chleb gryczany z ziarnami 157

żytniej 100 g płatków owsianych 100 g wyłuskanych pestek słonecznika 100 g wyłuskanych pestek dyni 100 g siemienia lnianego 1 łyżka soli 1 łyżka octu balsamicznego Drożdże pokruszyć do miseczki i całkowicie rozpuścić w szklance wody, odstawić. Mąki i sól wymieszać w dużej misie. Mieszając łyżką lub hakiem do ciasta, dodać drożdże i resztę wody. Wyrabiać przez ok. 10 minut

Pełny talerz
Chleb pełnoziarnisty z serem feta 265

przypalania się, w przeciwieństwie do bułki.  Wyrośnięte ciasto chlebowe krótko zagnieść. Przełożyć je do formy i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 45 min do wyrośnięcia - pod przykryciem ze ściereczki kuchennej.  Tuż przed pieczeniem wierzch chleba posmarować olejem - można też dodatkowo posypać otrębami, płatkami owsianymi lub ziarnem słonecznika. Wstawić do nagrzanego do 200C piekarnika i piec

Grunt to przepis!
Chlebek żytni z słonecznikiem 141

mąkę żytnia i pół mąki pszennej chlebowej. Dodać sól, słonecznik i wymieszać. Resztę mąki pszennej dać do mniejszego pojemnika, dać pokruszone drożdże, pół szklanki wody i łyżeczkę cukru. Pozostawić pod przykryciem na jakieś 15 min, aż zaczną pracować drożdże. Następnie do naszej miski, dać podrośnięte drożdże i zacząć zagniatać ciasto, stopniowo dodawać wody. Ciasto musi być gęste i nie może

Moje pyszne gotowanie

Proponowane wyszukiwania