ciasto ze słonecznikiem - 3356 przepisów (strona:131/224)

CO DZIŚ NA ŚNIADANIE? 100

croissanty, coś na bazie ciasta drożdżowego, co mogę na swój ulubiony sposób maczać w kawie… Chałka posmarowana morelową lub pomarańczową konfiturą dostarcza podniebieniu wspaniałych doznań. Wierzcie na słowo. W dni w tygodniu króluje muesli z owocami. To najszybsza wersja poranna . Zazwyczaj mieszam dwa rodzaje płatków z suszonymi owocami, sypię ziarna dyni, słonecznika, sezamu, do tego jogurt i odrobina mleka

Raj dla Podniebienia
Współpraca z "Helio" 114

szeroki wybór bakali oraz mas do ciast. Wszystkie surowce pochodzą z upraw, gdzie dokonuje się dokładnej selekcji. Dzięki temu, produkty oferowane w sprzedaży cieszą się dużą popularnością! Blog nawiązał współpracę z powyższą marką. W paczce znalazły się produkty z serii HELIO Natura: pistacje prażone śliwki suszone morele suszone orzechy laskowe prażone orzechy włoskie słonecznik łuskany Zapraszam do zakupów! Już wkrótce

Truskawkowa Fiesta
Ciasteczka owsiane z pestkami dyni 146

mieszanych ziaren, np. z dodatkiem słonecznika PRZYGOTOWANIE: Do miski wsypuję suche składniki. Masło roztapiam, lekko studzę. Wlewam do suchych składników, dodaję jajka, mieszam szybko łyżką. Gotową masę odstawiam na pół godziny. Piekarnik nagrzewam do temp. 180 C, grzanie góra plus dół, bez termoobiegu. Blaszkę z wyposażenia piekarnika wykładam papierem do pieczenia, z ciasta formuję kulki, układam na papierze i lekko

Zasmakuj Kuchni
Czekoladowa jaglanka 272

zdrowotnych, używam nie tylko do przyrządzenia ciasta , ale też i pysznego śniadania A do zjedzenia czekoladowej jaglanki nikogo nie trzeba namawiać . Polecam! Składniki: 1/2 szklanka suchej kaszy jaglanej 1/2 szklanki mleka roślinnego 1 szklanka wody 1 łyżeczka kakao 2 łyżki syropu z agawy lub innego słodzika (można więcej według uznania) garść łuskanych ziaren słonecznika 1/2 banana (do dodatkowego dosłodzenia ) inne

Lamarida.pl
Ciasteczka słonecznikowe z żurawiną (bez mąki) 180

jajko Przygotowanie Do misy blendera wsypujemy słonecznik i żurawinę. Rozdrabniamy. Tak przygotowaną bazę słonecznikowo-żurawinową przekładamy do miski, wbijamy jedno całe jajko, mieszamy łyżką. Dodajemy cukier puder i dokładnie mieszamy. Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia układamy nasze ciasteczka, formułując w rękach kulki i spłaszczając je delikatnie (doradzam przed wzięciem każdej porcji ciasta zwilżyć ręce wodą, łatwiej formuje się ciasteczka

Słodkie okruszki
Chleb żytni razowy na zakwasie z siemieniem, słonecznikiem i młodym jęczmieniem 190

lnianego (+ do posypania) 3 łyżki ziaren słonecznika (+ do posypania) 1 łyżeczka młodego jęczmienia Sposób przygotowania: Do małej miseczki wkruszamy drożdże (w temp. pokojowej), dodajemy cukier i łyżkę letniej wody, rozcieramy i odstawiamy na 5 minut. Do miski wsypujemy mąkę, sól, ziarna, młody jęczmień i przekładamy zakwas. Dodajemy rozpuszczone drożdże i letnią wodę. Mieszamy ciasto początkowo łyżką, a następnie wyrabiamy przez

Kolorowy Przepisownik
Chleb pszenny z płatkami owsianymi – górski 215

drożdży po dużej garści siemienia lnianego, słonecznika i dyni. 1 łyżka miodu 1 łyżeczka cukru 1 łyżka soli 500 ml ciepłej wody Wykonanie Rozcieramy w misce drożdże z cukrem. Dodajemy 50 ml wody i odstawiamy na 15 min. W tym czasie do miski wrzucamy mąkę i nasiona. Dodajemy rozczyn i dolewamy wodę. Zarabiamy ciasto (będzie raczej luźne) Przykrywamy miskę ściereczką

Mieszam w Garnku
Żytnie rogale z ziarnami 192

posmarowania ) - po 2 łyżki ziaren : słonecznik,dynia,sezam,mak,siemię lniane + po pół łyżki na mieszankę do posypania Sposób wykonania : Mąki wsypać do miski , drożdże ,miód i trochę wody wymieszać i wlać do mąki ,posypać odrobiną mąki i odstawić na 10 minut do wyrośnięcia . Dodać resztę składników i mieszać stopniowo dolewając wodę ,ciasto powinno być lekko kleiste ale nie rzadkie

Wypieki Rene
Korzenne muffiny marchwiowe z bakaliami/ bez cukru 212

200ml wody namaczamy rodzynki, słonecznik, owoce goji i daktyle, gotujemy do wrzenia, pozostawiamy na kilka minut aby owoce dobrze nasiąkły.  Po chwili miksujemy blenderem nasiąknięte owoce i dodajemy 5 jaj, mieszamy.  Dodajemy olej i stopniowo dosypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia i przyprawami.  Na ostatek dodajemy startą marchew i delikatnie mieszamy ciasto łyżką.  Gotową masę przekładamy

upichcona
Domowe pieczywo - bułeczki śniadaniowe 189

drożdży  1/2 łyżeczki soli mak, słonecznik, sezam do posypania PRZYGOTOWANIE: Zaczynamy od rozpuszczenia suchych drożdży w ciepłej wodzie i odstawieniu na kilka minut. Masło rozpuszczamy w rondelku i odstawiamy do ostudzenia. Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy sól, a następnie wlewamy ciepłe mleko, masło, wbijamy jajko i dodajemy rozpuszczone drożdże. Wyrabiamy na gładkie ciasto, jeśli będzie zbyt klejące dosypujemy mąki

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
BUŁKI ORKISZOWO-ŻYTNIE Z ZIARNAMI 258

innej) - 40g ziaren (u mnie słonecznik i siemię lniane) - 400ml ciepłej (nie gorącej) wody Drożdże rozkruszyć do kubka, dodać 1 łyżkę mąki i trochę wody. Dokładnie zamieszać i odstawić do wyrośnięcia. Do miski odmierzyć pozostałe składniki, dodać wyrośnięty zaczyn i dokładnie wymieszać do połączenia składników. Ja używam do tego hak od miksera. Ciasto ma być elastyczne, niezbyt twarde ale też

Smaczne Zdrowe
Chleb wielozbożowy 201

zmieszać przesiane mąki, płatki owsiane, słonecznik, siemię lniane, sól i cukier. Drożdże rozpuścić w 1,5 szklanki letniej wody. Stale mieszając, powoli wlewać drożdże do suchych składników. Wyrabiać, aż składniki dobrze się połączą. Skropić octem jabłkowym i dobrze zagnieść. Uformować kulę, przykryć ściereczką i odstawić na 30min w ciepłe miejsce. Następnie wyrabiać ciasto jeszcze przez 5 minut i ułożyć

Z miłości do słodkości
Kukurydziano - pszenne bułeczki z ziarnami 190

białko,  do posypania: sezam, mak, słonecznik, ziarna dyni, siemię lniane (użyłam produktów Kresto).  Przygotowanie Drożdże rozetrzeć z łyżeczką cukru, aż zaczną się pienić. Masło stopić, po czym przestudzić. Żółtka utrzeć z resztą cukru na kogel-mogel. Mąkę przesiać, dodać rozpuszczone drożdże, utarte żółtka, sól, przestudzone masło oraz śmietankę. Zagnieść lśniące, jednolite ciasto. Uformować z niego około

Z miłości do słodkości
Herbatnikowe Ciasto Na Zimno 134

Bardzo proste i pyszne ciasto które nie potrzebuje piekarnika, a jedynie lodówki do jego schłodzenia. Warstwa ciemna to coś na kształt czekoladowych trufli z nuta chałwy (zwłaszcza jak nasączymy herbatniki wódką;) natomiast jasna masa to budyń waniliowy. Składniki na blaszkę 18 x 18 cm masa ciemna: 2 szkl mleka w proszku 3/4 szkl mleka 3,2 % około 40 g masła(...)szkl cukru (u mnie pół na pół brązowy z białym) pół szkl wiórków kokosowych zblendowanych/zmiksowanych na drobno pół szkl słonecznika  zblendowanych/zmiksowanych na drobno 2 duże łyżki kakao aromat waniliowy masa z budyniu: 250 ml mleka 1/2 opakowania budyniu 1 i 1/2 łyżki cukru 25 g masła dodatkowo: herbatniki około 40-50 sztuk około 1/3 szkl wódki (niekonieczne) Masa ciemna

Gotowanie...to proste !
CHLEB 3 ZIARNA 173

wyszedł ciemny, pachnący z chrupiącą cienką skórką. Pięknie wyrósł oraz nie wyszedł kwaśny (to zależy od naszego zakwasu). W każdym razie bardzo mi smakował, następnym razem dodam do niego słonecznik i inne ziarenka. Polecam i smacznego :) SKŁADNIKI : 4 duże łyżki  zakwasu 1 kg mąki 3 ziarna Lubella 2 łyżeczki soli 2 łyżeczki cukru 700-800 ml wody PRZYGOTOWANIE ZAKWASU(...)temperaturze pokojowej. ROBIMY ZACZYN: 4 łyżki zakwasu 2 szklanki mąki 400 ml letniej wody Mieszamy,  przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na całą noc (8-12 godzin). CIASTO WŁAŚCIWE : Po tym czasie dodajemy resztę składników i najlepiej wyrabiamy mikserem ze specjalnym hakiem. Ciasto ma się kleić. Jeśli trzeba dolewamy jeszcze wody. Przekładamy do 2 keksówek wysmarowanych dokładnie olejem

Pani na deser