ciasto ze słonecznikiem - 3356 przepisów (strona:140/224)

Keto bułki z siemieniem lnianym bez mąki (low carb, bezglutenowe) 227

szklanki  nasion słonecznika ** (50 g) 2 łyżki  łupin babki jajowatej  (30 g) 2 czubate łyżeczki  proszku do pieczenia  pół łyżeczki  soli 3  jajka  (M) 3/5 szklanki ciepłej  wody *** (150 ml) *siemię lniane należy zmielić, upewnij się, że posiadasz młynek lub blender **zamiast nasion słonecznika możecie dodać pestki dyni, czarnuszkę, ziarna(...)lnianego  najpierw je zmiel, najlepiej w 2-3 porcjach,  mąkę lnianą  możesz użyć bezpośrednio. Do większej miski dodaj zmielone  siemię lnianę / mąkę lnianą ,  nasiona słonecznika , ł upiny babki jajowatej ,  proszek do pieczenia  oraz  sól , całość dobrze wymieszaj. W osobnej misce rozbełtaj  jajka , dodaj do nich  wodę , a następnie całość przelej

WegePrzepis
Keto chleb z siemieniem lnianym bez mąki! (low carb, bezglutenowy) 247

lnianego * lub mąki lnianej (165 g) 1/3 szklanki nasion słonecznika ** (50 g) 2 łyżki łupin babki jajowatej (30 g) 2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia pół łyżeczki soli 3 jajka (M) niecała szklanka ciepłej wody *** (220 ml) *siemię lniane należy zmielić, upewnij się, że posiadasz młynek lub blender **zamiast nasion słonecznika możecie dodać pestki dyni, czarnuszkę, ziarna soi ***ciepła woda(...)mąkę lnianą , nasiona słonecznika , ł upiny babki jajowatej , proszek do pieczenia oraz sól , całość dobrze wymieszaj. W osobnej misce rozbełtaj jajka , dodaj do nich wodę , a następnie całość przelej do miski ze suchymi składnikami. Dobrze wymieszaj i odstaw na 10 min . Piekarnik nagrzej do 180 stopni (u mnie górna grzałka plus termoobieg, połowa piekarnika). Z ciasta w dłoniach uformuj bochenek

WegePrzepis
Roślinny jadłospis na cały tydzień #4 168

oliwy (5g) 100 g musu jabłkowego 10 g masła orzechowego Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia i przyprawami, następnie dodaj wodę. Całość połącz w gładkie, lejące się ciasto. Odstawi na chwilę. Ciasto wlej na patelnie i smaż 4-5 minut, aż brzegi całkowicie się zetną. Następnie przerzuć na drugą stronę i smaż jeszcze około 1 minutę. Podawaj musem jabłkowym(...)czas miksuj przy użyciu miksera lub ręcznej rózgi. Ciasto swoją konsystencją powinno przypominać ciasto naleśnikowe, powinno być jednak bardziej gęste. Gotowe ciasto odstaw na 10 minut. Po tym czasie gofrownicę wysmaruj olejem kokosowym i dobrze ją rozgrzej. Potem wylewaj ciasto na dolną część gofrownicy. Uważaj, żeby nie wyłożyć zbyt dużo ciasta, ponieważ może wypłynąć. Gofry piecz ok. 4 minut.Na koniec

365 dni dookoła kuchni
Domowy chleb z dodatkiem ziaren 94

sezam, ziarna konopii, słonecznik, pestki dynii, mak) 1 łyżeczka cukru 1,5 łyżeczki soli Przygotowanie : Drożdże kruszymy, mieszamy z cukrem i 1/2 szkl. ciepłego mleka. Odstawiamy w ciepłe miejsce na 30 min. Mąki przesiewamy na stolnicę, robimy w środku zagłębienie. Masło ścieramy na wiórki. Wbijamy jajko, dodajemy rozczyn, resztę ciepłego mleka, sól i ziarna. Zagniatamy ciasto przez kilka minut. Odstawiamy

Czarnawisienka
SAŁATKA TORTELLINI Z BURAKIEM I POMARAŃCZĄ 280

przygotowuje jakąś sałatkę, ciasto lub danie główne. Jednym z dań, które musi być na stole to sałatka z buraka rukoli i pomarańczy. Tym razem dodałam jednak do niej Tortellini kolorowe z mięsem Arc Pol Składniki: 1 szklanka tortellini kolorowych z mięsem Arc Pol 4 buraki 1 op. rukoli 50 g orzechów włoskich 1 łyżka pestek słonecznika 3 łyżki octu balsamicznego

Kuchnia w oparach
Placki pełnoziarniste z kukurydzą oraz karmelizowaną papryką 151

pestek dyni i słonecznika Czubryca zielona, pieprz, sól Karmelizowane warzywa Czerwona papryka Pół czerwonej cebuli Ocet balsamiczny Pasta ajvar Łyżeczka miodu PLACKI Płatki owsiane oraz pestki zmielić na mąkę, część pestek można zostawić w większych kawałkach Cukinię zetrzeć na tarce o dużych oczkach, szczypiorek posiekać  Połączyć jajka, mąkę oraz warzywa i przyprawić Wykładać niewielkie porcje ciasta na rozgrzaną patelnię

HealthyCreations
CHLEB PSZENNY RAZOWY WIELOZIARNISTY 137

dowolnych ziaren (sezam, słonecznik, pestki z dyni, siemię lniane)+ opcjonalnie do posypania 1 łyżeczka soli Przygotowanie Drożdże rozpuśćcie w ciepłej wodzie. Wymieszajcie ze 100 g mąki chlebowej i odstawcie na 30-60 minut.  Powstały zaczyn zmieszajcie z resztą składników (mąki przesiejcie) i zagniatajcie przez około 10 minut (u nas robi to mikser z hakiem). Kiedy ciasto będzie dosyć sprężyste

OliveandThyme
Cecylka Knedelek 111

zrobić przed pieczeniem ciasta lub dowiemy się czym jest kiszenie i pasteryzacja. Przepisów w ksiażce jest ponad 130 i podzielone zostaly w ciekawy sposób na rozdziały związane z kolorami. W nawiasach podałam przykładowe przepisy z poszczególnych rozdziałow. Niektóre nazwy rozbrajają :) kuchnia biało-kremowa ( Bezowe owieczki czyli chmurki na talerzyku) kuchnia żółto-pomarańczowa (Brzoskwiniowe słoneczniki, czyli lato na […] Artykuł Cecylka

Mienta blog
Paluchy z ziarenkami 194

Przygotowane ciasto dzielę na mniejsze porcje i formuję z nich cienkie wałeczki.  4. Paluszki układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Smaruję rozkłóconym jajkiem i posypuję ziarenkami. Piekę około 20 minut w temperaturze 200 stopni. Do przygotowania paluszków wykorzystałam mieszankę ziaren, którą otrzymałam do testowania od firmy MAKAR .  W skład mieszanki wchodzą ziarna: słonecznika łuskanego, sezamu, siemienia lnianego

Tradycyjna kuchnia Kasi
Chleb z mąki pełnoziarnistej 124

łyżka słonecznika 1 łyżka siemienia lnianego woda ok. 1,5 szklanki  WYKONANIE 3 rodzaje mąki wsypujemy do miski, mieszamy,żeby się połączyły na sucho. Dodajemy, sól i podlewamy wodą,następnie dodajemy zaczyn, nasiona oraz drożdże wcześniej rozrobione z łyżką mąki , odrobiną cukru i soli.  Wyrabiamy, by cisto było elastyczne i nie za rzadkie. Ciasto wykładamy na deskę posypaną

W kuchennym oknie Ewy
Ciastka z żurawiną i orzechami 230

łyżek słonecznika, myślę że warto pokombinować :) Przepis ze strony gotujemy.pl Skladniki : 15 dag masła 1 szkl mąki 2/3 szkl płatków owsianych 1/2 szkl cukru pudru 2 jajka 2 łyżeczki cukru waniliowego 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 szkl suszonej żurawiny 3-4 łyżki posiekanych orzechów włoskich szczypta soli kilka kropli ulubionego aromatu do ciast opcjonalnie kandyzowana skórka pomarańczowa Przygotowanie : Masło

charlotte gotuje
,, Słonecznik“ imieninowa sałatka mojej Mamy 220

,, Dzień bez sałatki to dzień stracony“ to moje hasło na czerwiec. I rzeczywiście codziennie na stole pojawia się nowa sałatka. Przeważnie przepisy są bardzo proste, lekkostrawne

dolcevitainmykitchen
Bakaliowa rolada z jagodowym kremem, owocami i pierzgą pszczelą (bez glutenu, bez laktozy, bez pieczenia) 222

dyni, orzechy włoskie, słonecznik i siemie lniane mielimy na niezbyt drobną mąkę. Daktyle, figi, morele i rodzynki rozdrabniamy w malakserze (uwaga, jeśli któryś składnik jest mocno wysuszony, lepiej go wcześniej namoczyć). Do powstałej w ten sposób lepkiej mazi, dosypujemy zrobioną przed chwilą mąkę z orzechów i nasion i dokładnie wyrabiam, aż składniki się połączą. Powinniśmy uzyskać ciasto o konsystencji plasteliny

Quinoa Raz!
Chleb pszenno-żytni z suszonymi pomidorami 137

solą, siemieniem, słonecznikiem i wodą. Suszone pomidory pokroić na mniejsze kawałki (użyłam suszonych pomidorów z torebki, nie z oliwy) i wymieszać z masą chlebową, wyrabiać kilka minut, by wszystkie składniki się połączyły. Miskę przykryć ściereczką i odstawić masę na 8-12 h, by zaczęła pracować.  Keksówę naoliwić, obficie oprószyć płatkami owsianymi (spód i boki). Wyrośnięte ciasto jeszcze raz przez

Moje Qulinaria
Placuszki z cukinii i ziemniaków 241

łyżka łuskanego słonecznika Sposób przygotowania: 1. Cukinię myjemy, ścieramy na tarce jarzynowej, solimy i odstawiamy na 10 minut. Po tym czasie wyciskamy cukinię z nadmiaru wody. 2. Obrane ziemniaki ścieramy na tarce (o mniejszych oczkach niż ścieraliśmy cukinię). Ziemniaki dodajemy do cukinii. 3. Cebulkę drobno siekamy. Dodajemy pozostałe składniki, mieszamy i doprawiamy do smaku. Jeśli ciasto jest za wolne

Kuchnia domowa Ani
Pełnoziarnisty chleb w 5 minut! 174

sposób na ciasto drożdżowe. Warto jednak było zaryzykować!   Muszę Wam powiedzieć, że chleb wyszedł wyśmienity – w środku jest wilgotny, a na zewnątrz ma chrupką skórkę. Możecie do niego też dodać swoje ulubione ziarna, tak jak ja to zrobiłam. Składniki na keksówkę: ½ kg mąki pełnoziarnistej – u mnie razowa mąką pszenna do wypieku chleba Melvit ½ szklanki łuskanego słonecznika ½ szklanki pestek dyni

Fabryka pomysłów
Sałatka z resztek 84

Sałatka z resztek czyli sposób na wykorzystanie zalegających produktów w lodówce z którymi nie wiemy co zrobić. Składniki oraz sposób przygotowania: Pierś z kurczaka podsmazona z

Wasze Przepisy
Sałatka z Brokułem Kurczakiem i Serem Feta 89

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Warstwowa sałatka z brokułem i kurczakiem to niezwykle prosty i szybki sposób na efektowną i smaczną przekąskę. Ułożone warstwowo składniki: brokuł, kukurydza

Przepiski.pl
Mazurki z malinami i białą czekoladą 122

300g malin – mogą być mrożone 100g białej czekolady 4 łyżki śmietany kremówki 3 łyżki cukru 2 łyżki miodu Do ozdoby: suszone owoce (żurawina, morele, śliwki,…), płatki migdałowe, słonecznik, orzechy, itp.       *** W pierwszej kolejności przygotowujemy nadzienie: maliny wkładamy do garnka, zasypujemy cukrem i podgrzewamy *** *** Maliny gotujemy na małym ogniu przez około 10-15 minut, co jakiś(...)mieszamy, aby czekolada w całości się rozpuściła *** *** Dodajemy maliny, mieszamy. Mus studzimy i wkładamy na około 1 godzinę do lodówki aby zgęstniał *** *** W międzyczasie pieczemy mazurki: wszystkie składniki na ciasto zagniatamy razem na jednolitą masę *** *** Ciasto rozwałkowujemy partiami na grubość ok 0,5 cm *** *** Z rozwałkowanego ciasta wycinamy owalne kształty mazurków. Ja wcześniej wydrukowałam sobie kształt jaja *** *** Wycięte ciasto układamy

Blog z Apetytem
Bułki z ziarnami 93

proste w przygotowaniu, smakują z wytrawnymi i słodkimi dodatkami. Dzisiejsze bułki trójkąty zwracają uwagę nietypowym kształtem - jeśli nie przepadacie za formowaniem bułeczek, ta metoda może Wam przypaść do gustu. Ciasto wystarczy tylko podzielić na dwa wałeczki i pokroić po wyrośnięciu. Pszenne bułki z ziarnami zawierają mąkę jasną i pełnoziarnistą, a poza tym sporo różnych ziaren, które bardzo przyjemnie chrupią(...)świeżych) łyżeczka cukru 450 g mąki pszennej (jasnej, zwykłej) 150 g mąki pszennej razowej (pełnoziarnistej), 2 łyżeczki soli, 40 g sezamu, 20 g siemienia lnianego 60-80 g pestek słonecznika 30 ml oleju 350 ml ciepłej wody na glazurę do przyklejenia ziaren: 30 g mąki żytniej, u mnie jasna około 50-60 ml wody (lub trochę więcej

Lekcje w kuchni
Ciasteczka owsiane z pestkami dyni bez mąki 205

tylko dodaje dodatkowej zdrowej słodkości, ale także skleja nasze ciasteczka. Nie potrzebujemy żadnej mąki, cukru. Ciasteczkami możemy cieszyć się każdego dnia z różnymi dodatkami. Może to być np. sezam, pestki słonecznika, wiórki kokosowe, mielone orzechy, daktyle, suszone niesiarkowane owoce, do woli, do smaku. Zapraszam do wspólnego pieczenia:) Składniki: 60 g płatków owsianych, użyłam górskich 60 g suszonej żurawiny (mogą być posiekane(...)suchej masy, mieszamy całość dobrze rękoma, zlepiając masę, masa lekko się rozlatuje, nie przejmujcie się, wszystko się zbije w swoim czasie, blachę do pieczenia wyłóżcie papierem do pieczenia, z ciasta formujcie kuleczki i układajcie na papierze, lekko rozgniećcie palcami na kształt okrągłego i lekko spłaszczonego ciasteczka, pieczcie w nagrzanym piekarniku w temp. 180C przez 10-12 minut

Zasmakuj Kuchni
Torcik marchewkowy 96

CIASTO: Jajka utrzeć z cukrem na puszystą masę, następnie wlewać przestudzony tłuszcz i wsypywać produkty suche wcześniej przesiane i dalej ucieramy. Na końcu dodajemy starta marchewkę na tarce jarzynowej o dużych oczkach. Mieszamy razem z ciastem. Tortownicę smarujemy tłuszczem i wysypujemy tartą bułką, przekładamy do niej ciasto i pieczemy w nagrzanym piekarniku 180stC przez 60 minut. Po całkowitym wystygnięciu ciasto(...)dwie części, do jednej dodajemy kakao i dobrze mieszamy. Kremem brązowym przekładamy tort i smarujemy góre oraz boki. białym kremem wykonujemy dekaracje. ja użyłam dodatkowo misiaczków z sezamu i słonecznika w karmelu oraz ozdób cukierniczych. Schłodzić przez noc w lodówce

przepisy- Milki
Orkiszowy chleb na zakwasie po królewsku 191

włoskie, ziarna słonecznika i siemienia lnianego wymieszać ze sobą i również uprażyć na suchej patelni. Mąkę, sól, płatki, orzechy i ziarna wymieszać w dużej misce. Do suchych składników dodać melasę i zakwas, a następnie wodę. Wszystko dokładnie wymieszać drewnianą łyżką. Może się wydawać, że masa jest zbyt mokra, ale po upływie pewnego czasu zgęstnieje. Miskę z ciastem przykryć wilgotną ściereczką

Weekendy w domu i ogrodzie
Makaron z pesto pomidorowym z bazylią 159

skórki. Pestki słonecznika podprażamy na suchej patelni. Do blendera wrzucamy wszystkie składniki pesto wraz z przyprawami. Blendujemy do ulubionej faktury sosu - mniej lub bardziej gładkiej. Próbujemy i w miarę konieczności doprawiamy. Sos podajemy z makaronem i parmezanem. 4.29 http://mieszamwgarnku.pl/dania-bezmiesne/makaron-z-pesto-pomidorowym-z-bazylia/ MieszamWGarnku   Artykuł Makaron z pesto pomidorowym z bazylią pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery

Mieszam w Garnku
Bułki razowe na zakwasie 116

ciasto powtórnie i formuję bułki. Zazwyczaj wychodzi mi ich 16. Układam bułeczki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiam do ponownego wyrośnięcia na około 30 – 40 minut. W tym czasie smaruję kilkakrotnie powierzchnię bułek pędzlem zamoczonym w wodzie. Jeżeli dopuścimy do wyschnięcia powierzchni bułki nie wyrosną tak dobrze. Posypuję powierzchnię bułek ziarnem (sezam, słonecznik, dynia

Gotuj Się Kto Może
Torcik marchewkowy 123

całkowitym wystygnięciu ciasto przekroić na 3 części. KREM: Masło miękkie zmiksować z cukrem pudrem, następnie dodajemy serek macarpone i miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji. Krem dzielimy na dwie części, do jednej dodajemy kakao i dobrze mieszamy. Kremem brązowym przekładamy tort i smarujemy góre oraz boki. białym kremem wykonujemy dokaracje. ja użyłam dodatkowo misiaczków z sezamu i słonecznika w karmelu oraz

Camilla w kuchni
chleb pełen ziaren 182

jaglanych ziaren słonecznika ziaren dyni siemienia lnianego sezamu białego sezamu czarnego maku ponadto: tłuszcz i otręby do wysypania blaszki 2-3 łyżki ziaren do obsypania chleba W szklance wody rozmieszać cukier i drożdże, odstawić na ok 10 minut. W dużej misce wymieszać mąkę z innymi suchymi składnikami, dodać resztę wody i sól oraz drożdżowy zaczyn. Wyrobić ciasto (będzie dość luźne

6niebo
Krakersy sezamowe 100

łyżek pestki słonecznika 5 łyżek pestki dyni 3 łyżki siemię lniane mielone 1 łyżka nasiona siemienia lnianego 30 ml olej rzepakowy 100 g mąka gryczana 1 łyżeczka papryka wędzona 1 łyżeczka sól 200 ml woda Sposób przygotowania Wszystkie suche składniki mieszamy ze sobą. Dolewamy trochę wody i rozdrabniamy blenderem. Znowu dolewamy wody tak, by powstało zwarte ciasto. Ciasto wykładamy

Kucharzyca
Tarta jaglana bez pieczenia, mąki i cukru 273

uzyskać pyszne ciasto czekoladowe, można do kaszy dodać odrobinę wanilii i zrobić czekoladową polewę, ja robiłam je na tysiąc sposobów i za każdym razem smakuje niesamowicie. Składniki: - 3 szklanki mleka (zwykłego lub roślinnego) - 1,5 szklanki kaszy jaglanej suchej - 2-3 łyżki miodu lub innego słodu - paczka daktyli 150g  - 1,5-2 szklanki orzechów, migdałów lub słonecznika Przygotowanie: Kaszę

zdrowa vege kuchnia
Czekoladowe placuszki 2.0 i Obca 196

filiżanka pestek słonecznika 1 opakowanie daktyli (25 dag) ½ filiżanki ciemnego kakao (niesłodkiego) kilka łyżek mąki + 1 łyżeczka sody oczyszczonej 2 łyżeczki syropu z buraków cukrowych/innego słodkiego syropu ulubione mleko Zalej na   noc wodą, odcedź na sitku. Wszystko z miksuj/zblenduj, delikatnie wymieszaj z mąką, kakao i sodą oczyszczoną. Następnie dolewaj ulubionego mleka tak, aby wyszło dość gęste ciasto. Dosłodź masę

Qlinarnie i Qlinarnie
Chleb z mąki krupczatki 200

łyżek słonecznika łuskanego, 3 łyżki pestek dyni, 3 łyżki sezamu, 2 płaskie łyżki soli, 2 płaskie łyżki cukru. Przepis na 2 keksówki. Przygotowanie: Do dużej miski wsypujemy mąkę krupczatkę i żytnią. Dodajemy ziarna, sól, cukier,  pokruszone drożdże i zalewamy letnią wodą (nie gorącą!). Mieszamy wszystko łyżką lub ręką (dobrze jest założyć sobie rękawiczkę silikonowa, bo ciasto jest dosyć luźne

Aga w kuchni
Zakręcony kawowo-czekoladowy deser 174

pucharkach lub ciasta bez pieczenia. Oczywiście nie mogę zapomnieć o moim faworycie czyli ptasim mleczku. Zdecydowanie lubię njabardziej latem:) Pogodam nas zaczyna coraz bardziej rozpieszczać, słonka coraz więcej więc nie zostaje nic innego jak wziąć jeden pucharek i rozgościć się na tarsie:) Składniki na 4 pucharki: 250 ml śmietany kremówki 30 fix do śmietany 200 g słonecznika mała puszka masy

ciastkarnia na kruchym spodzie