tapioki - 2 łyżki nasion chia (u mnie 30g) - paczka suchych drożdży (7g) - 14g soli himalajskiej (zwykłej trochę mniej) - 1 szklanka ziaren (u mnie ponad 1/2 szkl.dyni, do tego słonecznik + siemię lniane) łącznie 170g - 650g (ml) ciepłej (nie gorącej) wody filtrowanej lub źródlanej +ulubione ziarna do obsypania chleba W misce umieścić mąki, dodać skrobię, sól, suche drożdże, nasiona chia oraz szklankę(...)Wszystko razem przemieszać. Następnie wlać ciepłą wodę i całość dokładnie wymieszać. Nie wyrabiać. Miskę przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na ok.30-40 minut (lub dłużej), do podwojenia objętości. Następnie ciasto przemieszać (odgazować) i przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia (lub przesmarowanej i obsypanej otrębami lub mąką). Masę dokładnie i równo rozprowadzić, ubić łyżką maczaną w wodzie (miejsce przy miejscu
Smaczne ZdroweSAŁATKA SZPINAKOWA Szpinak, co by żelaza nam nie zabrakło w tę sylwestrową noc, a ziarenka słonecznika to nie zły afrodyzjak ☺☺☺ KASZA BULGUR Sałatka z kaszą bulgur, wyśmienita na rozpoczęcie wieczoru ☺☺☺ PLACKI ZIEMNIACZANE Placuszki polecam usmażyć wcześniej, dopiero tuż przed podaniem podgrzać i udekorować serkiem, łososiem, cytryną i koperkiem. Wyborna przystawka na ciepło ☺☺☺ SAŁATKA ŚLEDZIOWA Nie ma imprezy bez śledzia ☺☺☺ CARPACCIO(...)BURAKA Piękna przystawka w sam raz na Nowy Rok ☺☺☺ KULKI Z KASZY Dla miłośników kaszy i śmierdziucha ☺☺☺ CIASTO FRANCUSKIE NA CIEPŁO Na do widzenia zamiast krokietów ☺☺☺ DO SIEGO ROKU
pieprzny smaczekA oto pomysł na doskonałą surówkę z niezastąpionej kapusty pekińskiej, ale niecodziennego jej smaku dopełnia sos z chrzanem, zobaczcie jak smakuje..... Składniki: 1 mała kapusta
kgwjanczewozachowuje świeżość. 300 g mąki pszennej razowej 50 g mąki żytniej razowej 150 g mąki pszennej 20 g świeżych drożdży 300 ml wody 50 ml mleka 80 g ziaren słonecznika 60 g pestek dyni 40 g ziaren sezamu 2 łyżki siemienia lnianego 2 łyżki miodu 2 łyżeczki soli Dodatkowo: masło do wysmarowania formy otręby pszenne do wysypania formy ziarna sezamu(...)chleba Drożdże wymieszać z miodem i ciepłym mlekiem. Odstawić na 15 minut. Następnie wymieszać ze wszystkimi pozostałymi składnikami (najlepiej przy pomocy mieszadeł miksera do wyrabiania, ale można też łyżką). Ciasto odstawić pod przykryciem w ciepłe miejsce na ok. 1,5-2 godziny do podwojenia objętości. Podłużną formę (użyłam formy o wymiarach podstawy 28 x 9 cm) wysmarować masłem a następnie
Bulliozachowuje świeżość. 300 g mąki pszennej razowej 50 g mąki żytniej razowej 150 g mąki pszennej 20 g świeżych drożdży 300 ml wody 50 ml mleka 80 g ziaren słonecznika 60 g pestek dyni 40 g ziaren sezamu 2 łyżki siemienia lnianego 2 łyżki miodu 2 łyżeczki soli Dodatkowo: masło do wysmarowania formy otręby pszenne do wysypania formy ziarna sezamu(...)chleba Drożdże wymieszać z miodem i ciepłym mlekiem. Odstawić na 15 minut. Następnie wymieszać ze wszystkimi pozostałymi składnikami (najlepiej przy pomocy mieszadeł miksera do wyrabiania, ale można też łyżką). Ciasto odstawić pod przykryciem w ciepłe miejsce na ok. 1,5-2 godziny do podwojenia objętości. Podłużną formę (użyłam formy o wymiarach podstawy 28 x 9 cm) wysmarować masłem a następnie
Bulliopszennej 125g wody 125g jogurtu naturalnego 50 g świeżych drożdży 150 g ugotowanych ziemniaków (pokrojonych w drobną kostkę, bądź utłuczonych) 1 jajko 2 łyżeczki siemienia lnianego 2 łyżeczki pestek słonecznika 2 łyżeczki czarnego sezamu 2 łyżeczki płatków owsianych 1 łyżeczka dowolnych ziół, np. zioła prowansalskie 1 łyżka oleju opcjonalnie 1 łyżeczka soli Drożdże rozpuszczamy w ciepłej wodzie, łączymy z jogurtem(...)pokojowej i odstawiamy na 15 minut. Po tym czasie do drożdży dodajemy resztę składników, plus sól (jeśli potrzebujecie) ale dopiero na końcu, aby nie miała styczności z drożdżami. Wyrabiamy ciasto, będzie się kleiło, dlatego radziłabym użyć do tego robota, ponieważ takie to ciasto musi być. Dzięki temu uzyskamy na prawdę puszyste wnętrze chlebka ;) Ciasto przekładamy do keksówki, bardzo szybko wyrasta
MamaOskarkapodanych składników wyszły mi 2 chlebki , jeden większy w formie : 23x8cm , drugi : 18x8cm. Składniki: - 400g mąki orkiszowej pełnoziarnistej (2000) - 400g mąki orkiszowej białej (750) - 100g ziaren ( przewaga dyni, dodatkowo słonecznik i siemię lniane) - 1,5 płaskiej łyżeczki soli himalajskiej lub morskiej (10g) - 20g drożdży - 3 łyżki oliwy - 650ml ciepłej wody Drożdże rozkruszyć , dodać do nich trochę wody(...)Następnie wlać do miski z mąką , solą, ziarnami i oliwą. Stopniowo dolewać resztę wody i mieszać aż do połączenia składników. Ja używam do tego malaksera ale można również ręcznie. Ciasto jest dość lepkie ale nie dosypujemy mąki. Gotowe ciasto przekładamy do 2 foremek i dokładnie wypełniamy narożniki (najlepiej użyć do tego łyżki maczanej w wodzie). Formy należy wcześniej natłuścić
Smaczne ZdroweSałatka z buraka jest lekka i bardzo orzeźwiająca, do tego mało kaloryczna. Składniki 3 średnie buraki garść rukoli ser feta (u mnie fetopodobny serek sałatkowy) orzechy
Wasze PrzepisyOstatnio strasznie ciągnie mnie do słodkiego więc postanowiłam coś na to zaradzić i wymyśliłam ciastka jaglane z bakaliami. 2 szklanki płatków jaglanych 0,5 szklanki
Emskie Smakiprzyprawy: sól, czosnek granulowany, paprykę słodką, suszone pomidory z bazylią, prażoną cebulkę. Wlewamy rozczyn i wyrabiamy ciasto. Można zrobić to ręcznie lub za pomocą robota. W międzyczasie wlewamy olej. Gotowe ciasto, uformowane w kulkę odstawiamy w misce, przykrytej ściereczką do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto dzielimy na dwie części, z których formujemy dwa bochenki. Przekładamy na blaszkę do pieczenia i smarujemy(...)push({}); Tutaj znajdziecie inne, warte wypróbowania przepisy na domowy chleb: Chleb nocny Chleb który zawsze wychodzi Chleb z naczynia żaroodpornego Chleb na kefirze z ziarnami Chleb na maślance ze słonecznikiem Rwany chlebek balls Chleb z gara Małpi chlebek (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Artykuł Chleb z prażoną cebulką pochodzi z serwisu Przepiski.pl
Przepiski.plpestki słonecznika, siemię lniane, sezam i skórka cytrynowa. KOKOSOWO - BANANOWE CIASTKA OWSIANE 200 g płatków owsianych 2 banany 30 g mąki kokosowej Dodatki do wyboru: cynamon, orzechy, pestki dyni, słonecznika, migdały, bakalie, kakao, przyprawa do piernika, skórka pomarańczowa/cytrynowa Płatki zalewamy wrzątkiem odrobinę ponad poziom płatków, odstawiamy na 5-10 minut Kiedy płatki wchłoną wodę odkładamy część do innego(...)bananami Dodajemy zblendowaną masę do reszty płatków Dodajemy mąkę kokosową do uzyskania w miarę zwartej masy, dorzucamy też wybrane dodatki Na blachę z papierem do pieczenia wykładamy porcje ciasta, jeśli zrobicie grubsze ciastka wyjdą bardziej miękkie i wilgotne, jeśli wolicie chrupiące ciastka, zróbcie je odrobinę cieńsze Ciastka pieczemy w 180 stopniach około 25-30 minut aż będą zrumienione
HealthyCreationsSkładniki: Ciasto: 3 szklanki mąki pszennej tortowej ( 445g ), plus do podsypywania, 7g suchych drożdży, 5 łyżek oleju ( 60ml ), 220ml ciepłej wody, 1 łyżeczka soli, 1 jajko ( temp. pokojowa ). Sos majonezowo czosnkowy: 1 mała śmietana 18% lub jogurt naturalny, 4 łyżki majonezu, 1 czubata łyżka ketchupu pikantnego, 5 ząbków czosnku, sól, pieprz. Ponadto: 170g sera żółtego ( ja użyłam cheddar(...)jajko ( temp. pokojowa ), olej, pestki dyni, słonecznik łuskany, majeranek, czerwona słodka papryka, sezam. Przygotowanie: Smacznego
W kuchni u Monikiwąską formę keksową 36x12 cm: - 30 dag mąki orkiszowej ciemnej - 20 dag mąki jaglanej - 500 ml letniej wody - 4 dag świeżych drożdży - 1 łyżeczka cukru - 10 dag mieszanki ziaren, słonecznik, sezam, dynia - 2 płaskie łyżeczki soli Mój wypiek powstał z mąki od sprawdzonego sprzedawcy www.Skworcu.com.pl 1. Drożdże rozpuszczamy w 3/4 szklanki letniej wody z dodatkiem cukru, odstawiamy(...)miski przesiewamy dwa rodzaje mąki, łączymy z solą i ziarnami, mieszamy suche składniki ze sobą, następnie dodajemy drożdże, resztę wody i mieszamy. Mieszanka powinna być dość rzadka. Ciasto chlebowe pozostawiamy w misce szczenie przykryte folią do żywności na czas ok. 30-40 minut, aż podwoi swoją objętość. 3. Foremkę wykładamy papierem do pieczenia, spód wysypujemy ziarnami, przekładamy wyrośnięte ciasto
Apetyczna babeczkajuż zostało – gdy tylko zobaczę mandarynki w sklepie kupuję je hurtowo i nie mogę przestać jeść. Uwielbiam je za zapach, soczystość i teksturę. Korzystając z sezonu warto przygotować ciasta i wytrawne dania z dodatkiem tych słodkich i soczystych owoców. Dzisiaj zapraszam Was na sałatkę, którą przygotujecie w 10 minut a smakuje wprost wybornie. Do przygotowania sałatki potrzebujemy(...)więcej), podzieloną na cząstki obrane z błonek – 2 łyżeczki likieru pomarańczowego (u mnie Grand Marnier Tripel Sec) – 1 płaska łyżeczka miodu – garść płatków migdałowych i nasion słonecznika Fenkuł myjemy, odkrawamy spodnią część i górę, przy okazji obierając warzywo z wierzchniej warstwy. Mandarynki obieramy ze skórki a następnie każdą cząstkę z błonek (można je podzielić na mniejsze kawałki
Szybko Tanio Smacznie