przygotowywać tartę, ale na słodko ze śliwkami.Dziś przygotowałem w wersji wytrawnej i wegetariańskiej. Do tego wykorzystałem świeże szparagi i brokuły. A wszystko zapieczone w masie z sera ricotta.Na przyjęciu... zajadali się :)Czas przygotowania: 80 min.Składniki na formę do tart o średnicy 24 cmKoszt przygotowania: 23,00 złSKŁADNIKI na kruche ciasto:250 g mąki pszennej125 g masła
kulinarnyJastartej gałki muszkatołowej. Przygotowanie: Śliwki kroimy na drobną kostkę, a daktyle na plasterki. W dużej misce ubijamy jajko z cukrem na puszystą masę, po uniesieniu trzepaczki mieszanina powinna tworzyć smugę na powierzchni. Dodajemy skórkę z pomarańczy i suszone owoce. Powoli dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i gałką muszkatołową. Szybko zagniatamy ciasto, jeśli jest zbyt lepkie dodajemy
Moniki SmakołykiPrzy okazji śliwkowego ciasta postanowiłam zrobić też jakieś śliwkowe przetwory. Powidła mam jeszcze z zeszłego roku, więc może nie dżem... może coś bardziej wytrawnego... coś do pieczonego schabu albo kurczaka. W takm razie będzie chutney ! Słodkawo kwaskowy i korzenny dodatek do mięs, zastępca żurawiny czy borówek. Chutney śliwkowy Składniki: 800 g śliwek węgierek 200 g cebuli
Kulinarne przygody Gatityciasta drożdżowego, jednak nie każdemu to ciasto się udaje, dlatego w takiej sytuacji idealnym rozwiązaniem będzie makowiec japoński. Jest to ciasto, które smakuje niemal identycznie jak strucla. Makowiec japoński za sprawą jabłek, które dodajemy do maku, jest wilgotny i miękki. Bakalie, które dodajemy do tego ciasta możemy zmieniać według własnego uznania. Makowiec japoński jest pysznym i bardzo łatwym ciastem(...)łyżek kaszy manny (90 g) 1 szklanka cukru pudru (140 g) 5 dużych jajek 2 łyżeczki proszku do pieczenia 120 g masła 3/4 szklanki bakalii (suszone śliwki, rodzynki, żurawina, morele) 1 i 1/2 szklanki posiekanych orzechów włoskich kilka kropel aromatu migdałowego dodatkowo 1 łyżka do wysmarowania blachy i 2 łyżki bułki tartej do wysypania blachy szklanka o pojemności
Danka PichciLato i jesień to okres, w którym mamy dostępnych wiele świeżych owoców pochodzących z upraw w naszym kraju. Domowy kompot to napój, który zastąpi nam sok
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!knedle dyniowe ze śliwkami , które miały się doczekać realizacji już ładnych kilka dni temu… Donuty dyniowe Moje ulubione smaki jesieni to grzyby i dynia. Co do tej drugiej chyba zdążyliście się już zorientować... Dzisiaj królowa jesieni w kolejnej odsłonie - keto donuty dyniowe w glazurze jogurtowej z orzechami. Pyszności! Dania Deser , Przekąska Kuchnia Amerykańska , Wege Keyword ciastka , ciasto dyniowe , donuty , finger
Modern Cave GirlKeto piernik z powidłami Makowiec versus piernik – które ciasto jest numerem jeden Bożego Narodzenia? Piernik razem z makowcem to ciasta, które najbardziej kojarzą mi się ze Świętami Bożego Narodzenia . Z drugiej strony, makowiec bywa także częstym bywalcem na wielkanocnym stole… Zatem to chyba właśnie piernik będzie tym wypiekiem, który nierozerwalnie kojarzy się z urokiem Świąt Bożego Narodzenia . Kiedyś dodałabym(...)śliwki i czekoladę . Myślę, że można je zastąpić jakimkolwiek innym przetworem owocowym lub np. upieczoną dynią . Keto piernik można dodatkowo przełożyć powidłami . Ja z tego zrezygnowałam. Polałam go za to polewą czekoladową i posypałam migdałami i orzechami pecan . Zdecydowanie polecam Wam ten wypiek na tegoroczne Święta, tym bardziej, że jest to przepis szybki i niewymagający. Idealny jako świąteczne ciasto last
Modern Cave GirlTrudno byłoby mi wśród naszych znajomych wskazać osobę, która nie pije herbaty, ale kiedy po raz pierwszy upiekłam ciasto herbaciane wszyscy byli zaskoczeni. Ja zresztą również, choć z zupełnie innego powodu. Ich dziwiło, że dodaję napar z herbaty do słodkich wypieków, mnie fakt że nie wiedzieli o babce herbacianej, którą Paweł kupował dość często w naszej ulubionej cukierni na łódzkich(...)Chocolate lub Richmont Earl Grey Blue ) *** 3/4 szklanki drobnego brązowego cukru (można odrobinę więcej lub odrobinę mniej, w zależności od upodobań) 3/4 szklanki rodzynek (można też dodać orzechy, suszone śliwki, suszone morele) 50 ml ciemnego rumu i ewentualnie rum do namoczenia rodzynek 3 łyżki oleju 2 jajka 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataWracamy do koktajli!, dziś przeniesiemy piękny zachód słońca do podłużnej szklanki typu "long drink". Pięć smacznych owoców ułożymy według ich gęstości tworząc bardzo prosty i piękny
Kuchnia PROzdrowotnapyszny smak i mnogość przepisów, które można z nich wykonać, ale również ze względu na właściwości i wartości odżywcze. Jest co najmniej 7 POWODÓW, DLA KTÓRYCH WARTO JEŚĆ ŚLIWKI! Jakie? Zobaczcie! 1.BŁONNIK Jak doskonale wiemy błonnik daje organizmowi uczucie nasycenia, reguluje przemianę materii i trawienie, doskonale przyspiesza metabolizm i perystaltykę jelit – a co za tym idzie zapobiega zaparciom(...)zwalczają wolne rodniki, zapobiegając przy tym chorobom układu krążenia i serca 7. PYSZNY SMAK No a to chyba dla nas, wielbicieli słodkości – najważniejsze! Można przyrządzić z nich fantastyczne ciasta, desery, muffinki, musy, zapiekanki i powidła! Na blogu znajdziecie kilka śliwkowych pyszności! Warto zajrzeć! źródło głównego zdjęcia: Pinterest
Ostra na Słodkogalaretki. Przygotowałam je w formie ciasta w foremce keksowej ale można także zrobić od razu małe porcje w szklaneczkach. składniki: 2 duże jogurty naturalne (po 400 g) 2 galaretki o tym samym smaku, u mnie pomarańczowe 2 łyżki cukru waniliowego 300 g drobnych owoców, u mnie maliny borówki i zerwona porzeczka mus 300 g śliwek bez pestek 1 galaretka truskawkowa
Monia miesza i gotujewyłożoną papierem lub wysmarowaną tłuszczem. Ciasto rozprowadzam równomiernie i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 170 ° C na 20 minut. Wyciągam biszkopt i czekam aż ostygnie. Kroję biszkopt na w miarę równe kwadraty (wymyśliłam czterolistne koniczynki, ale ostatecznie przemieniły się i tak w kostki ). Każdą kostkę smaruję dżemem (wykorzystałam trzy różne: z rokitnika, truskawki i śliwek). W przypadku jednego rodzaju dżemu
Słodki sentymentUwielbiam z truskawkami , wiśniami , jagodami , śliwkami. To już za chwilę, już za momencik! I skoro wszystkie pierogi już na blogu mam, to trzeba było (tu mi się przypomina ulubione słówko Hani z czasów przedszkolnych: TRZEBAŁO) pomyśleć o czymś nowym. Kiedyś robiłam kolorowe naleśniki, znajdziecie je TUTAJ . Idąc tym tropem, czemu nie dodać szpinaku do ciasta na pierogi? Albo buraczka ćwikłowego
bistro mamabędzie pulchne i wyraźnie podwoi swoją objętość. Podziel ciasto na dwie części, a następnie każdą z nich na kolejne trzy. Z powstałego ciasta zapleć dwa warkocze. Posmaruj je rozmąconym jajkiem i posyp przygotowaną kruszonką. Piecz 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C. “góra- dół(...)najprostszy przepis. Wychodzi za każdym razem, smakuje wyśmienicie zarówno sama jak i z dodatkiem wszelakich konfitur. Na przykład z konfiturą ze śliwek (link) Przepis idealny Chałka z kruszonką to obowiązkowe zaopatrzenie naszego chlebaka. Kiedyś kupowaliśmy fajną chałką w lokalnej piekarni, niestety piekarnię zamknięto i dostęp do tego
kuron.com.pl