Piernik z powidłami i czekoladą 116Piernik staropolski to dla mnie kwintesencja świąt Bożego Narodzenia. To swego rodzaju rytuał, który powtarzam co roku: w połowie listopada zagniatam ciasto na ten dojrzewający piernik, a potem na około siedem dni przed Wigilią piekę go, a następnie po czterech dniach przekładam domowymi kwaśnymi powidłami. W tym roku postanowiłam go nieco zmodyfikować i zamiast samych powideł, do jego przełożenia użyłam(...)głównym składnikiem jest mąką pszenna. Krem czekoladowy: 100 g czekolady mlecznej 3-4 łyżki mleka 2 łyżki mielonych orzechów 25 g masła Dodatkowo: powidła ze śliwek włoskie orzechy Polewa czekoladowa 50 g masła 45 g cukru pudru 3 łyżki mleka 2 czubate łyżki kakao orzechy Wykonanie: W garnuszku umieszczamy cukier, miód i masło
Kulinarne przygody Gatity
Najlepszy owocowy keks (bez jajek i masła) 200dzięki naturalnym cukrom z owoców. Ciasto sprawdzi się idealnie również na święta. Zapewniam Was, że gdy wypróbujecie mój przepis, nie wrócicie do standardowego keksa z bakaliami.👌 (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki:(keksówka 26 cm) -360 g mąki orkiszowej -3 jabłka -1 marchewka -100 g orzechów (u mnie nerkowce) -100 g moreli suszonych -100 g śliwek suszonych -50 g żurawiny suszonej
Zdrowie i pysznie na talerzu
Świąteczny keks z bakaliami 201mieszanki bakaliowej (orzechy włoskie,daktyle,śliwki suszone,morele suszone,migdały,skórka pomarańczowa i cytrynowa,suszona żurawina itp.) Pokrojone bakalie namoczyć w rumie przez parę godzin.Miękką margarynę utrzeć z cukrem na puszystą masę,nadal ucierając połączyć z wbijanymi kolejno żółtkami.Mąkę przesiać przez sito i jednym ruchem wsypać do masy.Dokładnie ucierać aż ciasto będzie puszyste i jednolite.Odsączone
Anielskie wypieki
Chleb z suszonymi pomidorami i "Matecznik" 204pomidory połamane na kawałki. Wymieszać. Ciasto przełożyć do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawić (pod przykryciem) do wyrośnięcia na ok. godzinę-dwie. Piec 1,5 godziny w temperaturze 180 stopni C. do tzw. suchego patyczka. Usunąć papier do pieczenia i odłożyć chleb do ostudzenia. ----- Podobne: Chleb marchwiowy na zakwasie Chleb wileński ze śliwkami i żurawiną Chleb z jagodami
Weekendy w domu i ogrodzie
Kokosowy torcik 163garść suszonych wiśni (można zamienić śliwkami) łyżka oleju kokosowego łyżeczka cynamonu 1/3 szklanki wody MASA 3/4 szklanki nerkowców 5 łyżek mąki kokosowej 1/2 szklanki mleka kokosowego (gęstego) WYKONANIE Daktyle zalewamy wrzącą wodą na 10 min, to samo robimy z nerkowcami. Płatki jaglane mielimy na mąkę, po czym blenujemy z pozostałymi składnikami na spód ciasta. Ciasto dokładnie mieszamy i ubijamy, następnie
healthy dreams
Prosty i szybki jabłecznik z cynamonem 178Ciasto powstało w wyniku zorganizowanej przez jeden z portali kulinarnych akcji testowania przepisów wybranego użytkownika. Jest naprawdę szybkie, łatwe i całkiem smaczne, a przepis wart wielokrotnego powtarzania, ale już z mniejszą ilością proszku do pieczenia, którego posmak na języku nieco mi przeszkadzał. Fajną modyfikacją byłoby wymieszanie jabłek ze śliwkami, które też doskonale komponują się z cynamonem :) Czytaj więcej
Kuchenne zapiski Edyty
Muffiny z owocami i kruszonką 208równie dobrze można dodać truskawki, śliwki, brzoskwinie, jagody lub inne ulubione owoce. Przepis na 12 sztuk. Kruszonka: 30 g mąki pszennej 20 g schłodzonego masła 10 g cukru pudru lub drobnego cukru do wypieków Chłodne masło posiekać z mąką i cukrem aż do powstania sypkiej, grudkowanej mieszanki. Odstawić do lodówki na czas przygotowywania ciasta na muffiny. Ciasto na muffiny
Trzeci talerz
Tarta z brzoskwiniami i mascarpone 180muszę go spróbować. Zamiast śliwek użyłam brzoskwiń, bo mieliśmy ich wtedy bardzo dużo. Były to brzoskwinie z drzewa, wybarwione ale jeszcze dość twarde i niezbyt słodkie, myślę, że takie "sklepowe" mogłyby być do tego kremu za słodkie. TARTA Z BRZOSKWINIAMI, MASCARPONE I SKONDENSOWANYM MLEKIEM Zdjęcia tarty w świetle dziennym to dzieło KonQbka:) Ciasto: 125g mąki 4 łyżki cukru szczypta
les mirabelles
Tarta ze szparagami, brokułami, suszonymi pomidorami i ricottą 278przygotowywać tartę, ale na słodko ze śliwkami.Dziś przygotowałem w wersji wytrawnej i wegetariańskiej. Do tego wykorzystałem świeże szparagi i brokuły. A wszystko zapieczone w masie z sera ricotta.Na przyjęciu... zajadali się :)Czas przygotowania: 80 min.Składniki na formę do tart o średnicy 24 cmKoszt przygotowania: 23,00 złSKŁADNIKI na kruche ciasto:250 g mąki pszennej125 g masła
kulinarnyJa
Biscotti ze śliwkami, daktylami i żurawiną 219startej gałki muszkatołowej. Przygotowanie: Śliwki kroimy na drobną kostkę, a daktyle na plasterki. W dużej misce ubijamy jajko z cukrem na puszystą masę, po uniesieniu trzepaczki mieszanina powinna tworzyć smugę na powierzchni. Dodajemy skórkę z pomarańczy i suszone owoce. Powoli dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i gałką muszkatołową. Szybko zagniatamy ciasto, jeśli jest zbyt lepkie dodajemy
Moniki Smakołyki
Chutney śliwkowy 235Przy okazji śliwkowego ciasta postanowiłam zrobić też jakieś śliwkowe przetwory. Powidła mam jeszcze z zeszłego roku, więc może nie dżem... może coś bardziej wytrawnego... coś do pieczonego schabu albo kurczaka. W takm razie będzie chutney ! Słodkawo kwaskowy i korzenny dodatek do mięs, zastępca żurawiny czy borówek. Chutney śliwkowy Składniki: 800 g śliwek węgierek 200 g cebuli
Kulinarne przygody Gatity
Makowiec japoński 169ciasta drożdżowego, jednak nie każdemu to ciasto się udaje, dlatego w takiej sytuacji idealnym rozwiązaniem będzie makowiec japoński. Jest to ciasto, które smakuje niemal identycznie jak strucla. Makowiec japoński za sprawą jabłek, które dodajemy do maku, jest wilgotny i miękki. Bakalie, które dodajemy do tego ciasta możemy zmieniać według własnego uznania. Makowiec japoński jest pysznym i bardzo łatwym ciastem(...)łyżek kaszy manny (90 g) 1 szklanka cukru pudru (140 g) 5 dużych jajek 2 łyżeczki proszku do pieczenia 120 g masła 3/4 szklanki bakalii (suszone śliwki, rodzynki, żurawina, morele) 1 i 1/2 szklanki posiekanych orzechów włoskich kilka kropel aromatu migdałowego dodatkowo 1 łyżka do wysmarowania blachy i 2 łyżki bułki tartej do wysypania blachy szklanka o pojemności
Danka Pichci
Domowy kompot 221Lato i jesień to okres, w którym mamy dostępnych wiele świeżych owoców pochodzących z upraw w naszym kraju. Domowy kompot to napój, który zastąpi nam sok
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Keto donuty dyniowe (Paleo, LowCarb) 194knedle dyniowe ze śliwkami , które miały się doczekać realizacji już ładnych kilka dni temu… Donuty dyniowe Moje ulubione smaki jesieni to grzyby i dynia. Co do tej drugiej chyba zdążyliście się już zorientować... Dzisiaj królowa jesieni w kolejnej odsłonie - keto donuty dyniowe w glazurze jogurtowej z orzechami. Pyszności! Dania Deser , Przekąska Kuchnia Amerykańska , Wege Keyword ciastka , ciasto dyniowe , donuty , finger
Modern Cave Girl
Keto piernik z powidłami (Paleo, LowCarb) 210Keto piernik z powidłami Makowiec versus piernik – które ciasto jest numerem jeden Bożego Narodzenia? Piernik razem z makowcem to ciasta, które najbardziej kojarzą mi się ze Świętami Bożego Narodzenia . Z drugiej strony, makowiec bywa także częstym bywalcem na wielkanocnym stole… Zatem to chyba właśnie piernik będzie tym wypiekiem, który nierozerwalnie kojarzy się z urokiem Świąt Bożego Narodzenia . Kiedyś dodałabym(...)śliwki i czekoladę . Myślę, że można je zastąpić jakimkolwiek innym przetworem owocowym lub np. upieczoną dynią . Keto piernik można dodatkowo przełożyć powidłami . Ja z tego zrezygnowałam. Polałam go za to polewą czekoladową i posypałam migdałami i orzechami pecan . Zdecydowanie polecam Wam ten wypiek na tegoroczne Święta, tym bardziej, że jest to przepis szybki i niewymagający. Idealny jako świąteczne ciasto last
Modern Cave Girl
Babka herbaciana z bakaliami 253Trudno byłoby mi wśród naszych znajomych wskazać osobę, która nie pije herbaty, ale kiedy po raz pierwszy upiekłam ciasto herbaciane wszyscy byli zaskoczeni. Ja zresztą również, choć z zupełnie innego powodu. Ich dziwiło, że dodaję napar z herbaty do słodkich wypieków, mnie fakt że nie wiedzieli o babce herbacianej, którą Paweł kupował dość często w naszej ulubionej cukierni na łódzkich(...)Chocolate lub Richmont Earl Grey Blue ) *** 3/4 szklanki drobnego brązowego cukru (można odrobinę więcej lub odrobinę mniej, w zależności od upodobań) 3/4 szklanki rodzynek (można też dodać orzechy, suszone śliwki, suszone morele) 50 ml ciemnego rumu i ewentualnie rum do namoczenia rodzynek 3 łyżki oleju 2 jajka 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli
Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
7 POWODÓW, DLA KTÓRYCH WARTO JEŚĆ ŚLIWKI 170pyszny smak i mnogość przepisów, które można z nich wykonać, ale również ze względu na właściwości i wartości odżywcze. Jest co najmniej 7 POWODÓW, DLA KTÓRYCH WARTO JEŚĆ ŚLIWKI! Jakie? Zobaczcie! 1.BŁONNIK Jak doskonale wiemy błonnik daje organizmowi uczucie nasycenia, reguluje przemianę materii i trawienie, doskonale przyspiesza metabolizm i perystaltykę jelit – a co za tym idzie zapobiega zaparciom(...)zwalczają wolne rodniki, zapobiegając przy tym chorobom układu krążenia i serca 7. PYSZNY SMAK No a to chyba dla nas, wielbicieli słodkości – najważniejsze! Można przyrządzić z nich fantastyczne ciasta, desery, muffinki, musy, zapiekanki i powidła! Na blogu znajdziecie kilka śliwkowych pyszności! Warto zajrzeć! źródło głównego zdjęcia: Pinterest
Ostra na Słodko
Owocowy jogurtowiec 172galaretki. Przygotowałam je w formie ciasta w foremce keksowej ale można także zrobić od razu małe porcje w szklaneczkach. składniki: 2 duże jogurty naturalne (po 400 g) 2 galaretki o tym samym smaku, u mnie pomarańczowe 2 łyżki cukru waniliowego 300 g drobnych owoców, u mnie maliny borówki i zerwona porzeczka mus 300 g śliwek bez pestek 1 galaretka truskawkowa
Monia miesza i gotuje
Kostki migdałowe w czekoladzie 122wyłożoną papierem lub wysmarowaną tłuszczem. Ciasto rozprowadzam równomiernie i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 170 ° C na 20 minut. Wyciągam biszkopt i czekam aż ostygnie. Kroję biszkopt na w miarę równe kwadraty (wymyśliłam czterolistne koniczynki, ale ostatecznie przemieniły się i tak w kostki ). Każdą kostkę smaruję dżemem (wykorzystałam trzy różne: z rokitnika, truskawki i śliwek). W przypadku jednego rodzaju dżemu
Słodki sentyment
Pierogi szpinakowe z kaszą gryczaną i serem feta 165Uwielbiam z truskawkami , wiśniami , jagodami , śliwkami. To już za chwilę, już za momencik! I skoro wszystkie pierogi już na blogu mam, to trzeba było (tu mi się przypomina ulubione słówko Hani z czasów przedszkolnych: TRZEBAŁO) pomyśleć o czymś nowym. Kiedyś robiłam kolorowe naleśniki, znajdziecie je TUTAJ . Idąc tym tropem, czemu nie dodać szpinaku do ciasta na pierogi? Albo buraczka ćwikłowego
bistro mama
Chałka z kruszonką. Przepis krok po kroku 147będzie pulchne i wyraźnie podwoi swoją objętość. Podziel ciasto na dwie części, a następnie każdą z nich na kolejne trzy. Z powstałego ciasta zapleć dwa warkocze. Posmaruj je rozmąconym jajkiem i posyp przygotowaną kruszonką. Piecz 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C. “góra- dół(...)najprostszy przepis. Wychodzi za każdym razem, smakuje wyśmienicie zarówno sama jak i z dodatkiem wszelakich konfitur. Na przykład z konfiturą ze śliwek (link) Przepis idealny Chałka z kruszonką to obowiązkowe zaopatrzenie naszego chlebaka. Kiedyś kupowaliśmy fajną chałką w lokalnej piekarni, niestety piekarnię zamknięto i dostęp do tego
kuron.com.pl
Serniczek kokosowy z ryżu 170kakao dowolne słodzidło (do smaku) Śliwki zalewamy ciepłą wodą i zostawiamy na minimum godzinę (można też na całą noc), następnie blendujemy na gładki mus. Do miski wsypujemy mąkę, płatki owsiane, kakao, kawę, słodzidło, jajko, masło orzechowe oraz przygotowany wcześniej mus śliwkowy. Delikatnie ugniatamy i w razie potrzeby dolewamy niewielką ilość mleka/podsypujemy odrobiną mąki. Wykładamy ciastem dno lekko natłusczonej formy. Podpiekamy
Kuchnia Ellie
Chłodnik warzywno- owocowy 180Sposób przygotowania: Jabłko obieramy, śliwki drobno kroimy lub siekamy w rozdrabniaczu. Maślankę przelewamy do garnka, dodajemy koncentrat barszczu oraz pozostałe składniki. Miksujemy blenderem, doprawiamy do smaku (wbrew pozorom pieprz jest wg mnie fajnym dodatkiem!) Natkę botwiny siekamy nożem i dodajemy do chłodnika. Osobno mieszamy dwa jajka z mąką, łyżką oleju i szczyptą soli. Ciasto ma być lejące
Kuchnia w czekoladzie
Wigilijne propozycje 3005/2015/12/wigilijny-kompot-z-suszu.html Makowiec na cieście krucho- drożdżowym http://kuchniawczekoladzie.blogspot.com/2014/12/makowiec-na-ciescie-krucho-drozdzowym.html Wigilijne pierogi z kiszoną kapustą i grzybami http://kuchniawczekoladzie.blogspot.com/2014/12/wigilijne-pierogi-z-kiszona-kapusta-i.html Wigilijna kapusta z grzybami http://kuchniawczekoladzie.blogspot.com/2014/12/wigilijna-kapusta-z-grzybami.html Makownik drożdżowy http://kuchniawczekoladzie.blogspot.com/2014/12/wigilijna-kapusta-z-grzybami.html Łosoś w płatkach migdałowych http://kuchniawczekoladzie.blogspot.com/2016/06/osos-w-patkach-migdaowych.html Sałatka śledziowa w konserwowym towarzystwie http://kuchniawczekoladzie.blogspot.com/2015/01/saatka-sledziowa-w-konserwowym.html Oczywiście brakuje tu pierogów z suszoną śliwką, uszek z grzybami
Kuchnia w czekoladzie
PAIN PERDU Z OWOCAMI LATA 148jakiegoś deseru lub ciasta, robię wtedy „pain perdu”, jest to również świetny sposób na wykorzystanie czerstwego chleba. Przygotowanie 20 min Dla 6 osób Pain perdu: ● 12 kromek tostowego chleba lub chałki (najlepiej czerstwego)* ● 100 g drobnego cukru ● 2 jajka ● 20 cl mleka ● 60 g masła ● 1 laska wanilii Smażone owoce : ● 150 g śliwek (np. renklod, mirabelek
Smaki Francji współczesna kuchnia francuska
Chlebek otrębowy ze śliwką 197otrąb owsianych granulowanych ze śliwką 2 szklanki mleka 1 szklanka mąki pszennej ¾ szklanki cukru 2 dag drożdży 3 jajka tłuszcz do formy Wykonanie: Mleko zagotować i zalać otręby, następnie po przestudzeniu zmiksować. Dodać drożdże rozpuszczone w odrobinie ciepłej wody i wymieszać. Jajka utrzeć z cukrem, połączyć z masą, wsypać mąkę i dokładnie wyrobić ciasto ręką. Przelać do przygotowanej foremki
Tradycyjna Kuchnia
Powidła cynamonowe (bez cukru) 154kanapek, jako dodatek do serów, ciast i wielu innych. Z myślą o chłodnej zimie postanowiłam zrobić powidła cynamonowe. Nie tylko pachną pięknie ale też są super smaczne. Już wyobrażam sobie jak wspaniale będą pasować do świątecznego piernika. Ilość słoiczków zależy od ich wielkości ale z tych proporcji otrzymałam niecałe 2 l powidła. 3 kg śliwek (im dojrzalsze tym słodsze) łyżka
Mienta blog